Машина за хляб - 47 тема

  • 77 231
  • 740
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: X
Тайна, твоите тутманичета ме подсещат, че е време да направя тутманик. Обичам всякакви кифли, тутманици и баници. Вчера спретнах един много сладък хляб в машината (в Мулинекса, защото съм при нея или тя при мене Wink). Много съм доволна от рецептата, защото не ми се занимава да правя козунак във фурната. Споделяла съм - вместо 150 г захар, слагам 4 с.л. захар + 15 мл течен подсладител Хуксол, останалото е - 2 яйца и допълвам с прясно мляко до 270 г, 12 г прясна мая, 1/2 ч.л. сол, 1 ванилия, 70 г олио, 450 г брашно - пека на най-малкия грамаж и на най-светлата коричка. Става много добре. Може, разбира се, да се добавят стафиди, ядки, захаросани плодове, но и без тях си е вкусно. Често вместо кекс, правя сладък хляб.  Sunglasses
Течностите е редно да са в мл, но честно казано, всичко меря в грамове на везната - по-лесно ми е, защото сипвам направо в контейнерчето на машината. Само млякото гледам да е хладко, не шупвам маята и си се получава.

Дидиа, включвай се по-често да хвалиш машинката си! Като чета, засега само плюсове Simple Smile.

Последна редакция: ср, 22 авг 2012, 16:44 от Анонимен

# 121
  • Мнения: 3 428
Алис, на програма за сладък хляб ли го правиш?

# 122
  • Мнения: X
Алис, на програма за сладък хляб ли го правиш?

Да Simple Smile

# 123
  • Кърджали
  • Мнения: 11 109
Да се запиша при вас и да се връщам да чета. От две седмици прибрах една хлебопекарна, която баща мипреди сума ти години беше донесъл от Германия. И така си отлежаваше прибрана по шкафовеет, че майка ми все повтаряше, че с такова чудо не може да борави. Наскоро се сетих за нея и ходих да я взема. И от тогава май хляб не сме купували  Laughing Panasonic  е, стар модел, но е идеална...Сега само рецепти да си изнамеря за разнообразие...

# 124
  • Мнения: X
Александра, и аз имам Панасоник (SD-257) - хубави машинки са! Можеш да си дръпнеш инструкция (с рецепти) на руски оттук, а на английски оттук.
Рецепти на руски има и тук.

Последна редакция: ср, 22 авг 2012, 18:48 от Анонимен

# 125
  • Sofia
  • Мнения: 1 484
Didia честита ти машинка да меси, да пече дълго време и да ти е в помощ.

Тайна, пак ни зарадва с вкусотии. Тутманик не съм правила и не знам дали ще се справя. Ако можеше в хлебопекарната Simple Smile Пробвах някаква рецепта, но резултата не ни хареса. Много мазно и клисаво стана.

alys преписах си рецептата за сладкия хляб и в най-скоро време ще я пробвам. Събота и неделя правя за закуска хляб тип кифла или козунак за кафето.

Аз за пръв път направих хляб само от пълнозърнесто брашно, Заместих в основната си рецепта бялото с пълнозърнесто и съм доволна от резултата. Хляба стана чудесен и всички в къщи го харесахме.

Последна редакция: ср, 22 авг 2012, 20:36 от Ani Ka

# 126
  • Мнения: 8 552
                      Благодаря ви ,девойки,за насърчението! Hug Да си призная направо си ме беше страх - пак да не оплескам нещо. Wink
                      alys,ще пробвам и твоя сладък хляб.Мисля,че е супер за закуска,а и не само.Аз съм любител на всичко тестено и си ми личи! Mr. Green
                      Решила съм да отида и да поразгледам брашната , че това ,което купих нещо не ми харесва, а и в един полски магазин до работата ми има много типове брашна.Колежките се хвалеха , а аз не съм и погледнала та ще поразпитам .До сега купувах от една мелница в провинцията и точно когато си купих машинката се оказа,че съм без брашно.
                      Тайна,давай рецептата за тутманика ,че в къщи всички сме му фенове ,но до сега беше ръчно месенето и да пробвам машинното.То ясно,че печенето и оформянето ще е по старата технология. Laughing Като казах оформяне та се сетих ,че някъде съм сейфнала руски линк за оформяне на пити .Красоти - само да ги гледаш жал ти е да ги изядеш.Дано открия къде съм го бутнала,че съм и с друг компютър,а идеите са лесни и ефектни.
                       Лека вечер и спокойна нощ!

# 127
  • София
  • Мнения: 15 825
  Дидиа, писах я в темата със снимките, но аз и тестото си меся на око, та точни мерки нямам.

# 128
  • Мнения: 8 552
  Дидиа, писах я в темата със снимките, но аз и тестото си меся на око, та точни мерки нямам.

                  ОК!Благодаря! Hug

# 129
  • Варна
  • Мнения: 458
alys ,искам да го пробвам тоя сладък хляб но нямам везна
та мога ли така както са дадени продуктите да ги измеря в мл
или тотално ще объркам рецептата ???

# 130
  • Мнения: X
alys ,искам да го пробвам тоя сладък хляб но нямам везна
та мога ли така както са дадени продуктите да ги измеря в мл
или тотално ще объркам рецептата ???

Валети, можеш да измериш в мл. Само брашното прецени как да го измериш. В твоя случай препоръчвам да погледнеш 5-10 мин. след стартиране на програмата на машината - тестото трябва да е много меко - да маже леко под лопатките е по-добре, отколкото да е сухо (рошаво Simple Smile). На мерителната чашка, дадена към машината имам вяра, но има едни разграфени канички, които са много неточни, така че имай едно наум  Wink.

# 131
  • Варна
  • Мнения: 458
мерси alys
до ден два ще го пробвам , ей сега извадих един майонезен хляб по рецепта от тук , за първи път го
правя още е горещ не съм го срязала но пишеше в рецептата че е страхотен
та и сладък хляб за днес много ще им дойде
и като казах че тази рецепта я правя за първи път отново се сетих да питам за тая пуста перка
пак ми остана в казанчето ,ВИНАГИ ми остава там
знам че наскоро ви бях питала за това и се оказа нормално според много от вас
но другото което незнам дали да ме притеснява е ,че после перката няма изваждане ако не я понакисна за 4-5 мин в топла вода newsm78

под нея има тъничко опеченко тесто , съвсем тъничко и само с дърпане не излиза
проблем ли е ???

# 132
  • Мнения: X
Валети, предпочитам перката да ми остане в казанчето, отколкото в хляба. Съвсем нормално е и едно, и другото. Зависи от машината. Панасоникът ми е с 1 перка и тъй като покритието е такова, че изобщо не остава хляб по перката, а тя си остава в казанчето, изобщо не вадя и не мия, а зареждам следващия хляб. В началото миех, накисвах, ама половинката ми вика да не се занимавам и че според него е по-добре да си седи вътре. А с Мулинекса не е така - при нея залепва тесто/хляб по перките и ако не накисна и измия, не става.

# 133
  • София
  • Мнения: 15 825
  И моята си остава,дори не се опитвам да я вадя. Аз накисвам с топла вода и всичко пада.

# 134
  • Мнения: 2 126
Гледам че за перката сте отворили дума.Аз в началото,когато ми беше нова машинката при ваденето на хляба,перката се вадеше заедно с него и така я миех.След време започна да изпада и остта отдолу(дето държи перката) и вече наблюдавам,че толкова свободно се движи,че понякога изпада и едва успявам да настаня казанчето с всичките му джаджи в машината.Освен това като меся и извадя казанчето с тестото отдолу е изтекла малко течност от съставките.Поради тази причина вече избягвам да пека хляб вътре.За съжаление сигурно ще се разделяме скоро с моята вярна машинка.Наистина голяма служба беше.Когато и да сдаде багажа няма за какво да съжалявам.Взехя евтино,китайска е мисля,но толкова неща е измесила и продължава,че съм много доволна.Има ли друг с подобна съдба на машинката Crazy?

Много ми хареса Горенье-то дето показа едно от момичетата,много искам такава,но май садоста скъпи Rolling Eyes Би ли споделила за колко и откъде я взе,моля Praynig

Общи условия

Активация на акаунт