Машина за хляб - 47 тема

• 77 491
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
Селският хляб се прави без мазнина, така че няма от какво да се притесняваш. Другият път намали малко маята, че да не ти опира в капака и ще стане хубава и гладка коричка отгоре.

# 331
Благодаря за отговорите! Ами аз го правя все с едно пакетче суха мая и досега толкова не се беше надигал.
А ако сложа жива мач,1/2 кубче ли трябва да е и как да процедирам с нея? В смисъл натрошена или как трябва да бъде?

# 332
Селският хляб се прави без мазнина, така че няма от какво да се притесняваш. Другият път намали малко маята, че да не ти опира в капака и ще стане хубава и гладка коричка отгоре.
селският хляб не е в кухнята при хляба без мазнина. той е в друга кухня  Laughing

# 333
Половин кубче е мнооого. На 500 гр брашно най много 6-7 гр жива мая ти трябва. Ако машинката ти е голяма и правиш хляб с повече от 650 гр брашно - до 9 грама е добре. Аз натрошавам маята във водичката, после слагам олио, захар, сипвам брашното и отгоре солта.

# 334
Ами машинката има и голям хляб,но аз правя все по 500гр. А теглиш ли я маята,как определяш грамажа, че нямам такава везна? Понеже в рецептите със суха мая на 500гр. брашно,маята е едно пакетче,а то мислех ,че отговаря на 1/2 кубче ?

# 335
Щом нямаш везна делиш кубчето на 6 - пада се по 7 гр, напълно достатъчно за 500гр брашно. Указанието на пакетчетата е ако се меси на ръка  и хляба втасва извън машинка.

# 336
здравейте,

бях чел навремето нещо интересно за маята, споделям го:

процентите на маята действаща върху втасването на 1кг обикновенно тесто са дадени долу в таблицата,

примера е за  инстант мая, във околна среда със температура от 25Ц.

Процент на инстантната мая              средното време за втасване
%0.3                                                           3-4 часа
%0.4-0.5                                                     1.5-2 часа
%0.7                                                           1 час
%1                                                              30-45 минути

за да пресметнем времето за прясна мая. трябва да разделим съответния процент със коефициента на прясната мая 0,4. Например за 3-4 часа втасване, процента за инстанта е 0,3 което го разделяме със 0,4.

0.3/0,4=0,75

0,75% трябва да е наличието на прясната мая във 1кг тесто за 3-4часа втасване

А обикновенната суха мая пък трябва да се умножи със коефициента 1,25
например за 3-4 часа втасване, процента за инстанта е 0,3 което го умножаваме със коефициента1,25.

0,3 x 1,25 = 0,375 (0,4 загръглено)

0,4% трябва да е наличието на обикновенната суха мая във 1кг тесто за 3-4часа втасване

Източник: On Cooking Textbook Of Culinary Fundamentals

Последна редакция: вт, 18 сеп 2012, 06:21 от Ердинч

# 337
  • София

За пръв път от много време хляб в машината, пак не се изпече отгоре,хем пекох час и 20 минути. Та допичах горната кора във фурната и я поопърлих...

Не гледайте фона,само там беше светло.

# 338
Mama tin,много ти благодаря! Другия път ще го направя с прясна мая. Ама и от другата значи слагам повече отколкото трябва!
Ердинч, на теб също благодаря! Малко съм зле с математиката,а и на чаша вино,та утре ще те прочета на ново,да видим дали ще вдяна!

# 339
Здравейте, тепърва почвам да чета вашите рецепти и идеи....искам да съм подготвена и като си купя машината, да правя хляб само в нея....Случайно да има някакво единодушие за модел или поне марка?

# 340
Купи си Кенууд, Мърфи Ричардс, Панасоник и няма да съжаляваш.

# 341
  • Бургас
И аз планирам покупка на машина за хляб.Ще ви следя.

# 342
  • Paris, France
Привет на всички,

Влизам за да се похваля, че успях да приготвя съвсем приличен чист ръжен хляб изцяло в машината и с купени продукти. Досега винаги съм го правила с ръжената си закваска, която от години обитава хладилника изключая двата летни месеца през които е изключен и за лятото я изсушавам и държа на прах в леко отворен буркан навън. Имам позната, която обожава моя ръжен хляб, но няма желание и време да поддържа закваски, да кваси и пече. Минавайки покрай кварталния био-магазин купих 500гр чисто био- ръжено брашно тип 130 (може би 1300 или 1030 при вас):

http://www.naturalia.fr/bio-farine-seigle-500-g_2122_5_71.htm

и пакет от 100гр закваска от лимец на прах:

http://www.naturalia.fr/bio-levain-depeautre-100g_4221_9_904.htm

Вечерта забърках на каша 25гр от брашното с 5гр закваска и 40гр бутилирана изворна вода. След 2 часа и половина беше почти изкочило от купичката и понеже ми се спеше само захраних с 50гр брашно и горе-долу толкова изворна вода в която разтворих няколко зрънца ситна сол и хакнах в хладилника. Сутринта извадих от хладилника кваста и сипах в контейнера на машината супена лъжица сол и 200мл гореща, дехлорирана навън чешмяна вода да я разтвори. Пресях останалото в пакета брашно, долях 100мл студена дехлорирана вода, сипах брашното, излях шупналата закваска и включих машината на програма месене. Тестото е тежко, трудно се меси и аз помагах с дървената лъжица, че иначе перките само въртят въздух а тестото лепне по стените. След 2 часа пуснах пак месене, но виждайки резултата спрях. Извадих 270-300гр и забърках с челебитка и кимион а това в машината само го загладих. Ръженият хляб става божествен изпечен в машината без да има нужда от покриване и дълго печене. Хлябът не трябва да се бърка или пипа поне 4 часа преди печене. Понеже се наложи спешно да излезем вечерта се принудих да го изпеча доста по-рано но се получи добре - идеален правоигълен кубоид с лъскава и мокра вътрешност и хубава кора, която на другия ден беше омекнала след прстой в кърпа. Нямаше никакво желиране или степване около корите, което силно ме зарадва и очуди предвид огромното допълнително количество вода, която долях.

Мисля, че този хляб би се получил и от замесване на оказаното на опаковката на закваската количество (21гр) с цялото количество брашно (500гр). После директно печене и когато се установи нужното за втасване време може печенето да се програмира предварително и тези дни ще пробвам и ще докладвам.

Може би в програмируема машина на програма, на която може да се махнат междинните месения и да се програмира само дълго 6-7 часа втасване и печене този хляб да става с натискане на копче.

Тайна, час и 20 минути е много време. Нямам хляб, дори на 80-90% хидрация и над 1.2кила, който да не се е изпекъл след час. Бях чела в една от темите тук, че има в машината някакъв винт, който стягат или отпускат за да променят температурата на която машината пече. Пробвали ли сте? Каква ти е машината? Поне другите ти хлебни изделия са като от списание!!!!

Rucola, аз съм много доволна от моята машина, която купих от Лидъл преди почти 3 години и ми е идеална. Всеки ден претърквам в нея грис със зехтин и не се е олющила, пу, пу да не и е на уроки. Какъв хляб ще е ежедневния ви и какъв грамаж? Старите Панасоници бяха най-доброто, на Кенууд само 450 е перфектна. Абе, всяка машина е помощ.

Ако мъжо не го мързи, защото го ръчкам от седмица, ще гледам утре да пусна снимките от хлебчето.

# 343
  • София
  Машината е евтина, Ронсон ,но и Нео е същата, все китайски с различни имена.Не пече отгоре и това си е.Пуснах само печене за час, бял си беше, още 10 мин, още 10 минути и си остана бял.Накрая допекох на горен реотан.Вместо да си играя в машината, по-бързо ми става във фурната.

# 344
  • гр. Пловдив
Здравейте! Искам да направя багети като тези замразените, които се продават по магазините. Вътре с пълнеж от масло, чесън и подправки. Бихте ли ми обяснили как се правят или евентуално рецепта? Предполагам измесвам си тестото в хлебопекарната за хляба, който си правя, после го изваждам и...? Размесвам го пак с брашно и правя багетите? Каква е пропорцията на евентуалната смеска? На колко градуса и колко време се пекат във фурната?
Да попитам и за козунак в хлебопекарна. Като му дойде времето да го извадя от машината, преди да го оплета, с брашно или с мазнина да го размеся. Понеже го размесих с брашно и стана много хлебен.
Благодаря ви за отговорите предварително!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт