Машина за хляб - 47 тема

  • 77 426
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
  • Мнения: 26
Аз поръчах на Andrew James , като предварително запитах производителя от какъв материал е тавата. Отговориха ми че е от неръждаема стомана. Със сигурност е по-добър вариант. Сега съм на тема безвредни съдове и подмяна на всички от алуминий,стомана,тефлон и тнт.Оказва че чугун,керамика и емайлиран съд са най-безвредни, но от реномирани марки. Едва ли ще се намери пекарна с чугун или керамика и емайл...така че....
За тези които се интересуват повече:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=653227.msg21725409#msg21725409

# 406
  • Мнения: 26
Тефлонът отделя вредности при нагряване. Аз за това и не пека хляба в машината, само за тестото я ползвам. Има ли такива с доказано безвредно покритие?
Вриант е също да се  слага хартия за печене преди нагряването.

# 407
  • София
  • Мнения: 15 828
Тефлонът отделя вредности при нагряване. Аз за това и не пека хляба в машината, само за тестото я ползвам. Има ли такива с доказано безвредно покритие?
Уж керамичните, но знае ли се и там какво слагат.

# 408
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Тефлонът отделя вредности при нагряване. Аз за това и не пека хляба в машината, само за тестото я ползвам. Има ли такива с доказано безвредно покритие?
Вриант е също да се  слага хартия за печене преди нагряването.
Мислех го и това, но не съм убедена, че отделените вредни вещества не преминават през хартията.

Тефлонът отделя вредности при нагряване. Аз за това и не пека хляба в машината, само за тестото я ползвам. Има ли такива с доказано безвредно покритие?
Уж керамичните, но знае ли се и там какво слагат.
От темата за безвредните съдове разбрах, че обикновено и в керамиката има тефлон... трябва да е без PTFE, PFOA и нано-технологии за да не отделя вредни субстанции.

# 409
  • Мнения: 2 126
Тефлонът отделя вредности при нагряване. Аз за това и не пека хляба в машината, само за тестото я ползвам. Има ли такива с доказано безвредно покритие?
Вриант е също да се  слага хартия за печене преди нагряването.
Toва ще следя ако някой го направи и ако може - снима,да видя каке успял.Много по лесно би било да се извади тестото и да се опече във форма или обикновена тавичка.Аз така правя,но не заради ведностите на тефловновото казанче,ами по-бързо ми е ......

Днес,обаче,ми дойде най сетне казанчето което чаках и реших да го пробвам като изпека хляб вътре(в старото амортизирано доста амо тестото въртях).Стана страхотен хляб PeaceДоволна съм че реших този проблем засега.Честичко поглеждам към онова Горенье дето Тайна беше показвала тук,но тази докато ми върши работа няма да купувам друга....криза е Crazy

# 410
# 411
  • София
  • Мнения: 15 828
  Ердинч, много ми харесва , но в България кога ли ще дойде и на каква ли цена?

# 412
  • Мнения: 51
  Ердинч, много ми харесва , но в България кога ли ще дойде и на каква ли цена?

цената и тука е около 600лв

но в Бг колко ще е , нямам си представа

 Hug

# 413
  • Мнения: 3 242
Имам позната която много често пече хляб и беше ходила на някакви курсове по хлебопекарство при някакъв французин. Та тя ми каза, че той им е казал че най добре е да се пече хляба върху каменна или мраморна плоча, като за целта просто могат да си купят една мраморна дъска за рязане и да пекат направо върху нея Wink Имаше някаква особеност че първоначално печеш в формата а после вадиш и слагаш върху плочата , но всъщност в понеделник мога да я попитам за подробности да ви пиша по късно.

# 414
  • Мнения: 224
Е това е наистина интересно. Само ме притеснява че твичката е по- плитка и може би ще има доста разпиляно брашно при месенето

# 415
  • Мнения: 51
Е това е наистина интересно. Само ме притеснява че твичката е по- плитка и може би ще има доста разпиляно брашно при месенето

още малко нагледно,

мисля че скоро и на нормалните фурни ще им прикачат тази характеристика за месене  newsm78

1

2

3

4

# 416
  • Мнения: X
Ердинч, последната новост с тава и възможност за месене към обикновените фурни много ме впечатли! Благодаря за инфото   bouquet

Днес си замесих и изпекох содена питка в машината (този път пробата е в Панасоника) - доволна съм! Добре, че някои споделиха сполучливи опити, та се престраших да опитам Simple Smile.

# 417
  • Sofia
  • Мнения: 1 491
Днес си замесих и изпекох содена питка в машината (този път пробата е в Панасоника) - доволна съм! Добре, че някои споделиха сполучливи опити, та се престраших да опитам Simple Smile.
Дай рецепта и кажи на коя програма я пече.

# 418
  • Мнения: X
За содената питка ползвах 400 г брашно, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. сода бикарбонат, 30 г олио, 240 г айран, като повечето беше овче мляко. Пуснах една произволна програма за замесване и като видях, че се е образувала топка, извадих перката (при Панасоника е 1 бр.), оформих тестото като питка с формата на контейнера (понатиснах с ръце), набодох с вилица (не посмях много силно да пробождам, да не си одраскам съдчето) и пуснах на 1 час печене. После извадих съдчето и тъй като имах друга работа, го оставих да изстине така, после извадих хляба. Програмата, на която пуснах месене беше Безглутенов хляб - при нея започва веднага да меси и май не подгрява много; при другите програми има определено време за темпериране на продуктите, но тъй като бях извадила киселото мляко предварително от хладилника, реших, че може и без тази процедура. С други думи - месене + печене.

П.П. Това ми е втори опит - първият беше в Мулинекса и тогава допуснах грешка - не оформих топчето тесто във вид на питка и не се беше изпекло равномерно. Набързо снимах това, което остана от содената питка.

Последна редакция: вт, 02 окт 2012, 10:44 от Анонимен

# 419
  • Мнения: 1 111
ей,браво на теб, аз не се осмелявам да пека содена питка/хляб в пекарната....а твоята изглежда много добре,дори се е надигнала  Grinning  Ще пробвам и аз.

Междувпрочем, сега се сещам,че веднъж нямах необходимото количество мая за хляб и към това,което имах добавих малко бакпулвер...месих в машината и пекох във фурната,н охляба ми не набухна хубаво, остана си сплескан

Общи условия

Активация на акаунт