Машина за хляб - 47 тема

  • 77 424
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: X
Тюли, затова правя разни опити за бърз хляб, защото все ще се случи да нямам мая или да нямам време за хляб с мая. Може би содена питка във фурната все пак по-бързо ще стане, ама накарай мързеливия на работа, та да те научи на ум Simple Smile)). Правила съм някакво подобие на малки содени питки с големина на половин длан - пекох ги в парти-грила (така ли се казваше... двустранно нагрява) и там станаха много бързо Simple Smile. Комбинацията бакпулвер и мая не е съвместима, според мене. Едно време баба взимаше тесто с мая от селската фурна, добавяше брашно, сода и кисело мляко (и сол, може би) и правеше страхотни питки. Но тестото, което купувахме беше втасало.

# 421
  • Sofia
  • Мнения: 1 491
Содената питка и аз ще я пробвам в най-скоро време. Даже казват, че е по-полезна.
Аз напоследък правя хляб с овесено брашно и ни е много вкусен.

# 422
  • София
  • Мнения: 108
А аз, като си правя сместа от брашното, слагам първо една голяма препълнена лъжица пшеничени трици, около 10% царевично и около 20% черно брашно. Добавям бяло брашно до необходимото количество (при мен 550 г) Пека на програмата за бял хляб и при сигнала добавям 2,5 лъжици смес от слънчогледови, сусамени и ленени семена, която си правя сама, защото готовите смеси са ми скъпи. Хлябът става вкусен, а и е доста полезен. Ако някой друг е фен на този тип хляб, нека опита. Иначе слагам вода, две големи л-ци кис. мляко, 2 л-ци олио, сол и захар.

# 423
  • София
  • Мнения: 15 828
  Вчера правих експеримент с много видове брашна и пшеничени ядки, стана много вкусен.Само където дъщерята не иска да го яде на гъба.Гъба му казва, когато го пека в машината и наистина като надигне капака, има форма на огромна гъба.Иска си го на плочата във фурната.

# 424
  • Мнения: 1 110
Майстори, имам проблем, надявам се да помогнете.
Бях се запасила с голямо количество суха мая Juva, беше ми прекрасен вариант, но установих, че вече я няма на пазара (поне не и във Варна). Пробвах други сухи продукти, но резултатите са отчайващи.
Можете ли да ми препоръчате марка суха мая?
Предпочитам пакетирана, т.к. малко консумираме хляб в къщи и насипната бързо изветрява.
Другият вариант е да минавам на жива ...

# 425
  • София
  • Мнения: 15 828
  Аз ползвам френската и на д-р Йоткер.Френската е подходяща поне за килограм тесто, защото е 11 грама.Йоткера ми идва идеално за тесто от 600-700 грама.

# 426
  • Мнения: 1 110
Извинявай, не разбрах. На количеството тесто слагаш цяло пакетче Йоткер?

# 427
  • София
  • Мнения: 108
Майстори, имам проблем, надявам се да помогнете.
Бях се запасила с голямо количество суха мая Juva, беше ми прекрасен вариант, но установих, че вече я няма на пазара (поне не и във Варна). Пробвах други сухи продукти, но резултатите са отчайващи.
Можете ли да ми препоръчате марка суха мая?
Предпочитам пакетирана, т.к. малко консумираме хляб в къщи и насипната бързо изветрява.
Другият вариант е да минавам на жива ...
Аз ползвам от сухата мая на Кауфланд. Тя е в едни зелени пакетчета, струва 19 ст./пак. при 29 ст./пак. д-р Йоткер и е добра. На моя хляб в това топло време слагам 1 мерителна лъжичка, зимата - малко повече. Т.е. едно пакетче стига за 2 хляба от около 900 г. остава малко за трети. Дано съм била полезна.

# 428
  • София
  • Мнения: 15 828
Извинявай, не разбрах. На количеството тесто слагаш цяло пакетче Йоткер?
За 600-700 грама брашно  слагам 7 грама мая.

# 429
  • Мнения: 1 110
 Hug Благодаря ви. Явно не улучвам количеството на маята.

# 430
# 431
  • Мнения: 1 111
аз пък ползвам суха мая от магазин Пени, в светло кафяви пакетчета е и ми харесва повече от изпробваните до сега
http://tuly.snimka.bg/other/gotvarstvo.446739.28636494.big

Последна редакция: чт, 04 окт 2012, 17:30 от tuly

# 432
  • Мнения: 7 779
Майстори, имам проблем, надявам се да помогнете.
Бях се запасила с голямо количество суха мая Juva, беше ми прекрасен вариант, но установих, че вече я няма на пазара (поне не и във Варна). Пробвах други сухи продукти, но резултатите са отчайващи.
Можете ли да ми препоръчате марка суха мая?
Предпочитам пакетирана, т.к. малко консумираме хляб в къщи и насипната бързо изветрява.
Другият вариант е да минавам на жива ...
известно време имаше проблем (поне при мен) с Yova. възможно е и на други места да е било така. вследствие на това маята почти изчезна от пазара. появи се друга турска мая Pakmaya - също хубава. половин година работих с нея. сега пак се появи Yova. отново е добра.
потърси я в кварталните супери и магазинчета.

# 433
  • Мнения: 1
Ползвали ли сте готовото брашно за хляб на СофияМел?Чакам гости,а нещо май не ми се получава с втасването  Sad

# 434
  • Мнения: 7 779
Ползвали ли сте готовото брашно за хляб на СофияМел?Чакам гости,а нещо май не ми се получава с втасването  Sad
ползвали сме  Laughing
какво добави освен течност ? на коя програма си ? колко време втасва до момента ?

Общи условия

Активация на акаунт