Цените при социализма

• 19 887
  • 297
  •   1
Отговори
# 180
Всъщност принципът е бил "... на всекиго според потребностите".  Mr. Green За какво са им били земи, кафенета и магазини на хората? За жилищата им обаче са се погрижили, за основната потребителска кошница също, така че недоволни почти е нямало. Изключенията - в лагерите и затворите.

Изобщо не е вярно. Недоволството е било масово, друг въпрос е дали им е стискало да го проявят.

Най-много някой политически виц да каже някой, това беше недоволството. От какво да са били недоволни? Работа, храна и жилища са имали всички. Поколението на родителите ми не са имали база за сравнение, а това на техните родители умираха от страх. "Тихо, че и стените имат уши" го използваха много често.

# 181
Ако е било наистина толкова хубаво, какво са правили всички онези хора на първите митинги на СДС?

http://vbox7.com/play:15f4ebf1
http://www.youtube.com/watch?v=uA32Ixr2z4w

# 182
Ако е било наистина толкова хубаво, какво са правили всички онези хора на първите митинги на СДС?

http://vbox7.com/play:15f4ebf1
http://www.youtube.com/watch?v=uA32Ixr2z4w

Питай Горбачов.  Mr. Green Перестройка, румънска революция и т.н. Пък и не са знаели нищо за настъпващата купонна система, безработица, престъпност и т.н. Те хубаво скандираха, но поне да ги бяха сменили наистина, като румънците.

Последна редакция: нд, 05 авг 2012, 22:42 от Анонимен

# 183

Заплати по специалности:
При социализма: Млад специалист, независимо от
специалността - начална заплата след завършване на висше образование - 230 лева на месец.
...

това не е вярно (175лв) и изобщо статистиката ти е много изкривена!

мобилизирате се за изборите, гледам...

# 184
Недоволството, по мои спомени, беше толкова дребнаво-битово, че няма вече накъде. Не глобално против строя и причините за недоимъка, а защо съседа това, а колегата онова. Пък и ако някой вземеше много да разсъждава по ония глобалните въпроси, все се е намирал някой да го изклепа пред съответните органи.
А по-напред в темата се говореше колко добри и уважителни били хората тогава.
Баш като едно стадо си ни отглеждаше партията - нахранени, напоени, остригани, и сакън да не се отличаваме от масата.

Това битово недоволство със сигурност е крило по-дълбока душевна криза. Аз съм била дете в последните години на соц-а, но около мен витаеше усещането, че всеки крие тайна в погледа си, всеки усеща, но не може да сподели, че има нещо дълбоко не наред със света, нещо много нечовешко се случва.

Като в онзи разказ на Рей Бредбъри, в който едно петгодишно дете има способности с мисълта си да убива хора, които му мислят лошото и всеки крие мислите си.

Да не говорим, че ако свекърът ми все още беше соц функционер, аз като дръзнала да се разведе снаха, заедно с цялото ми семейство, щяхме да сме изселени на майната си.

Та какво за кое колко стотинки е било?

# 185

Заплати по специалности:
специалността - начална заплата след завършване на висше образование - 230 лева на месец.
...

това не е вярно (175лв) и изобщо статистиката ти е много изкривена!

мобилизирате се за изборите, гледам...

Майка ми малко преди края на социализма като шеф на отдел в голяма фирма вземаше 280 и това беше много голяма заплата. Мисля, че масово хората получаваха по сто и нещо. Помня обаче, че майка ми внасяше по 6 лева месечно за изплащане на апартамента им в Гръцката махала. Сега би внасяла по 5-600 евро за същия.

# 186
...Помня обаче, че майка ми внасяше по 6 лева месечно за изплащане на апартамента им в Гръцката махала. Сега би внасяла по 5-600 евро за същия.

е, аз нямам нищо против национализация на банките  Mr. Green

# 187
Но пък нямаше да взима 250 лева заплата Simple Smile))

Хм, няма ли откъде да вземем статистика на реалната покупателна способност от онова време?

# 188

Заплати по специалности:
...

175

Да бе, да - 230
145 лв
след облагане - 131
на вратата на касата те чака профсъюзния и комсомолския - и на тях по 5 лв
 Крайна сума - 121 лв.

# 189
  • Вън от пространство и време
...Помня обаче, че майка ми внасяше по 6 лева месечно за изплащане на апартамента им в Гръцката махала. Сега би внасяла по 5-600 евро за същия.

6 лева месечно означава 72 лева годишно, или 720 лева за десет години. Хайде за 40-годишно изплащане да е взет въпросният кредит и без никаква банкова лихва по кредита, пак излиза, че апартаментът трябва да е под 3000 лева, а такива не знам да е имало в големите градове. През осемдесетте гарсониера в крайните квартали на София струваше над 10 000, двустаен между 15 и 20 000, а тристаен - над 20 000. Е, имаше и ведомствени цени по някои предприятия, но тогава получаването на жилище беше свързано със закрепостяване на определена работа най-малко за 10 години.

# 190
в чужда фирма в БГ в момента:3-5000лв за ръководен персонал, като за по-високи позиции може и до 10 000 да го докараш.

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green И колко % в България получават такива заплати?

Такива заплати няма, има такива доходи. Това са така наречените бизнесмени, през турското робство са се наричали бирници, които помагали на турците да събират реколтата от селяните. На днешно време събират рекет, събират доходите от хотелите, ресторантите, публичните домове.

# 191
Около мен има доста хора с такива заплати - с уточнението, че повечето работят в чужди фирми, на средно управленско ниво.

Разбира се, София не е България, но пък и в провинцията имам примери, че можеш да си докараш месечно 3 бона.

Който търси - намира!

Само в търсенето му е майката! И само в чуждестранните фирми! Те западните инвеститори са благотворителни дружества, нали знаете!

# 192
в чужда фирма в БГ в момента:3-5000лв за ръководен персонал, като за по-високи позиции може и до 10 000 да го докараш.

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green И колко % в България получават такива заплати?

Такива заплати няма, има такива доходи. Това са така наречените бизнесмени, през турското робство са се наричали бирници, които помагали на турците да събират реколтата от селяните. На днешно време събират рекет, събират доходите от хотелите, ресторантите, публичните домове.

За такива като теб няма да има, вземи научи нещо и се пласирай на пазара на труда, вместо да пускаш подобни теми като шизофреник.

Няма ли тук служители от чужди фирми да потвърдят казаното от мен?

# 193
когато продажбите са сигурни (както е през комунизма) липсва всякакво желание за състезание с конкурента.

The slogan of the Rockefellers:
"Concurrency is a sin!"

Девизът на Рокфелер:
"Конкуренцията е грях!"

# 194
Наистина ли вярваш в това?

Общи условия

Активация на акаунт