Цените при социализма

• 19 893
  • 297
  •   1
Отговори
# 150
Явно имаш доста голяма база дании.
Кажи ми тогава какъв е бил тавана на заплатите по времето на комунизма?
Аз ще ти кажа средно какво може да се вземе в чужда фирма в БГ в момента:3-5000лв за ръководен персонал, като за по-високи позиции може и до 10 000 да го докараш.

Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green И колко % в България получават такива заплати?
Толкова, колкото едно време са живели в правителствени резиденции-палати и жените им са ходели на шопинг в Париж.

# 151
Около мен има доста хора с такива заплати - с уточнението, че повечето работят в чужди фирми, на средно управленско ниво.

Разбира се, София не е България, но пък и в провинцията имам примери, че можеш да си докараш месечно 3 бона.

Който търси - намира!

# 152
И от данъците да са, пак е по-добре, да ядем качествено и да има нашенско. Има и ЕС, който отпуска субсидии за развитие на селските райони и т.н., но пък малцинство могат да се възползват.

Защо купуват евтино = защото парите им са малко да си позволят от скъпото = защо нямат пари = защото за безработни, пенсионери и заплатите им са ниски = защото няма добре заплатена работа, промишленост за да бъдат наети и да им се плаща добре(освен ако не емигрират) = защото няма кой да изкупува: хората са бедни, ниска изкупваемост, малък пазар, малки инвестиции и т.н. = по-добре да се внася, но пък евтиничко.

И така се въртим в кръг до безкрайност.

# 153
  • София
Тези хора няма как да обсъждаме в тази тема Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 154
  • София
И от данъците да са, пак е по-добре, да ядем качествено и да има нашенско. Има и ЕС, който отпуска субсидии за развитие на селските райони и т.н., но пък малцинство могат да се възползват.

Защо купуват евтино = защото парите им са малко да си позволят от скъпото = защо нямат пари = защото за безработни, пенсионери и заплатите им са ниски = защото няма добре заплатена работа, промишленост за да бъдат наети и да им се плаща добре(освен ако не емигрират) = защото няма кой да изкупува: хората са бедни, ниска изкупваемост, малък пазар, малки инвестиции и т.н. = по-добре да се внася, но пък евтиничко.

smile3501 smile3501 smile3501
Абсолютно е така

# 155
  • София
Около мен има доста хора с такива заплати - с уточнението, че повечето работят в чужди фирми, на средно управленско ниво.

Разбира се, София не е България, но пък и в провинцията имам примери, че можеш да си докараш месечно 3 бона.

Който търси - намира!

Е, всеки си гледа от своята камбанария... Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Да не мислиш, че това могат да бъдат заплати поне на 50% от българите....?
Не, че не искат да работят за такива пари.... Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 156

smile3501 smile3501 smile3501
Абсолютно е така

Не смятам, че е по-добре - с данъците ще товариш допълнително всички, а освен това всички знаем, че когато продажбите са сигурни (както е през комунизма) липсва всякакво желание за състезание с конкурента.

# 157
  • София
Е, вие искате всички да получават горе-долу по-равно ли?
Сега поне има възможност с труд, находчивост и амбиция да си докараш добър доход, по време  на соц-а заплатите бяха "от-до", независимо от личните качества.

# 158
Сега поне има възможност с труд, находчивост и амбиция да си докараш добър доход, по време  на соц-а заплатите бяха "от-до", независимо от личните качества.

Точно това ми е  и на мен идеята - че качествените хора, стига да търсят и да се развиват, имат шансове за добри заплати, и то с честен труд.
Затова попитах дали имаме статистика за тавана на заплатите през комунизма.

# 159
  • София

Точно това ми е  и на мен идеята - че качествените хора, стига да търсят и да се развиват, имат шансове за добри заплати, и то с честен труд.
Затова попитах дали имаме статистика за тавана на заплатите през комунизма.

Не винаги е така, има качествени хора, които не могат да си намерят мястото - добре платено де

# 160
  • Варна
Да, да, всички знаем на коя ракета космоса й пречи.

# 161
luss, чувала ли си за бутона-редактирай???  ooooh!

# 162
Да се сравняват цените така е като да се сравнява живота когато си взел заем и си го харчиш и когато го изплащаш- несравнимо и безсмислено.

То и на море можеше за 2 седмици да иде Сульо и Пульо, но при изключително мизерни условия. Не мога дори да сравнява условията, при които почивахме, когато бях дете и сегашните- нищо общо няма. Малък пример само е това.

# 163
  • София
сравняването на цените чисто икономически е леко некоректно. Просто за времето между 1985 и 2012г има натрупана инфлация, която дърпа цените нагоре. В която и държава да се сравняват цените винаги тези от 1985 ще са по-ниски. Иначе при соца началната заплата на висшист беше 175 лева, сега взимат повече.  за тогава съжаляват ниско образованите, които взимаха високи заплати и имаха куп привилегии и обслужващият персонал. не случайно по това време богатите обслужваха бедните.Това фризьорки, бармани, сервитьори, месари, бензинджиии, бяха цвета на обществото и наистина си живееха царски. И каква е далаверата, че примерно бирата е 20ст а луканката 10 лева, като ги нямаше по магазините и се купуваха само с връзки, като бананите по нова година. Иначе едно видео 1985 година беше 3000 лева, сега е 50 лева.

# 164
Зачудих се как да сравня цените на сушилнята и съдомиялната? Rolling Eyes

Или цените на жилищата, като приложиш нерегламентирания подкуп от едно време, за да се сподобиеш с такова или наема, който плащаш 20 години, докато кесиш да чакаш да ти излезе реда за такова.
Цените на возилата как ще ги сравним- Москвич срещу Фолксваген? Все народни коли, затова тях предложих на прима виста.
А на отоплението, като това, от соца, беше дотирано?

Общи условия

Активация на акаунт