давате ли на лекаря?

• 13 069
  • 191
  •   1
Отговори
# 105
  • сф
вижте, за случай като този, обикновено човек се прецаква да го "изнудят" само първия път и после си знае и не повтаря. това са "бели кахъри", колкото и да съм съгласна, че това не ги прави по-редни да се случват... затова и за раждане писах като правих темата, че не питам - там всеки си има виждане и даването е често по съвсем  различни от "принуда" причини.

във връзка с поста, в който ее123456 обяснява как дадени отделения, болници, клиники, спешни центрове итн се затварят... абсолютно вярно е че се затварят и хората в някои не областни градове, просто не мога да ги мисля. а ние смятаме да се преместим в даден момент именно в някое такова малко градче, живот и здраве. селата хич не ги коментирам. и изобщо, чудя се след 10 години дали и лекари ще има в самите областни градове (другите ги оставям настрана).

# 106
Дренка,наистина ли вярваш,че един пациент на който му е намекнато,или директно поискан подкуп,в случай,че не даде такъв ще получи същото внимание и грижи,каквито ако даде подкупа?

# 107
  • BG
Брадавицата търпи отлагане, може и с нея да си ходи, но върви обяснявай на тинейджър, че това е нормално. Лошото е, че друг кожен лекар няма, пак опирам до частния. Платих 40 лв за двете процедури и готово. Можеше и да се разправям дали имат течен азот или нямат, но има ли смисъл.
И не бъркай София с провинцията. Тук нещата са доста различни. Закриха ушното отделение и вече няма такова в цялата област. Ако се наложи да се лекуваш трябва да ходиш в съседните области. Какво чак толкова, най-близката болница е на 150 км.  Grinning

Не си потърсила инфо в bgmamma. В здравния има тема специално за брадавиците с безброй безплатни съвети и то добри. Щеше да си спестиш 40лв.  Grinning Peace

За отделението - изобщо не ти трябва такова, ако в него няма нито един специалист УНГ. Да не говорим за апаратура, медикаменти и консумативи. По добре си изпътувай километрите, но да се свърши работа като хората.

# 108
Ще ми се да е така Simple Smile
Мислите ми се въртят около това, че пациентът би могъл сам да се опитва да излезе от ролята си на жертва, доколокото е възможно и  да реагира адекватно - в момента,  не из блогове и форуми.
Много често пациенти, щом бъдат посъветвани да сигнализират за нередности и корупция, отвръщат с "да не разлайваме кучетата" и "все едно не съм Ви казал".
Защо?

# 109
Както се оказа, за някои си е нормално да си дадат левовете и без да им ги искат. А пък ония да ги вземат. Такова нещо в другата Европа няма как да се случи.
Представям си как са гледали на някой българин, попаднал в западна болница, поднесъл благодарност във вид на пликче или кутия бонбони Crazy Много искам да се заснеме такава ситуация със скрита камера и да се видят отстрани такива благодарни особи, колко са жалки и смешни.

# 110
Ситуациите в които пациента "опира" до лекари логично не са приятни,редовно от човекът който иска подкуп зависи нечий живот-нашият,или на наш близък.Как да рискуваме в такава ситуация с недаване на подкуп (ако имаме възможност) и подаване на сигнали?

# 111
  • BG
Представям си как са гледали на някой българин, попаднал в западна болница, поднесъл благодарност във вид на пликче или кутия бонбони Crazy Много искам да се заснеме такава ситуация със скрита камера и да се видят отстрани такива благодарни особи, колко са жалки и смешни.

Малко ша са отклоня от темата, ама то и на мен, на официална служебна вечеря, "западната" колежка ми се видя много смешна и жалка, като се дотътри в най-изискания ресторант с дрехите, с които беше попивала пот цял ден ( смятай мръсни дънки и окъната карирана ризка) и изпрасквайки се достолепно права до масата, си извади диздурантчето да си освежи мишничките.

Извинявам се пак, че се отклоних от темата!

# 112
  • София
Ще ми се да е така Simple Smile
Мислите ми се въртят около това, че пациентът би могъл сам да се опитва да излезе от ролята си на жертва, доколокото е възможно и  да реагира адекватно - в момента,  не из блогове и форуми.
Много често пациенти, щом бъдат посъветвани да сигнализират за нередности и корупция, отвръщат с "да не разлайваме кучетата" и "все едно не съм Ви казал".
Защо?

Много трудно се доказва...Значи обаждам се в полицията, бележим банкнотите...това отнема време...ако има спешен случай какво правим...Ако го снимам- ще ме съдят, ако не мога да докажа- лекарят ще ме съди. А и да докажа- какво от това, ще го уволнят, ще му вземат правата за 12 м. и после ще си бачка другаде, голям праз. Извинете- това е наказанието, ако утрепе някого и му докажат вината...за подкуп сигурно ще му карат само.

# 113
Не давам и съм абсолютно съгласна с Хеликаза!
Това е една порочна практика, която трябва да спре!

Не е като да не съм ходила по лекари последните 3 години, даже се убих да ходя по лекари, но не - не давам. Това, което давам обаче е уважение и благодарност, която както забелязвам доста се цени от някои лекари, които са преди всичко И хора.

Единственото нещо, което дадох след като изписаха дъщеря ми след три месечен престой в болницата беше нещо много символично, с едно послание и благодарност от мен към персонала за прекрасно свършената работа и до сега си го пазят на видно място, за разлика от бонбоните и колата, с които са затрупани. Наскоро една приятелка ражда в същата болница и ми каза, че до посланието ми стои и снимка на дъщеря ми, която за тях бе специален и труден случай, но в крайна сметка с щастлив финал. Да дам някаква дребна сума, шоколади, коли, алкохоли и пр. за мен е липса на уважение към труда и професионализма на тези хора. За мен е унизително.

Иначе по въпроса с чужбината да кажа - не я възхвалявайте толкова. Аз пък имам близки в чужбина, които идват да се лекуват тук. Там чакат с месеци за елементарни неща и за внимание също, да.
Иначе от моето семейство баба ми е тази, която дава - бонбони, шоколади, дребни сувенири и пр. Не може да не даде, с което ме изкарва от равновесие. Но ми е друга мисълта - постоя няколко месеца в Испания, като там беше записана при личен лекар. Тя е диабетичка и от там й отпуснаха инсулини, апарат за мерене на кръвно, иглички и пр. Баба ми толкова щастлива, че не може да не занесе нещо. Та решава на своя глава да занесе някакъв дребен сувенир и бонбони. Вади ги тайно от майка ми и ги подава на лекарката с благодарствена усмивка. А лекарката я гледа с недоумение и пита майка ми - какво става тук!? .... Майка ми казва, че рядко се е чувствала толкова неудобно...

# 114

Не беше пликче,а плик.Бонбони и цветя..Добре мина.Нямаше ни шок,ни писъци..Странно,хората дори останаха доволни. Crazy

п.п.Става въпрос за Испания..

# 115
Добре де,а когато наистина си благодарен как трябва да постъпиш,за да изразиш благодарноста си?Аз,например,толкова бях доволна от моята стоматоложка,толкова бях възхитена от упорития й труд,от изпипването на детайлите,от оставането извън раб.време,за да работи с мен,че парите които й дадох за услугата никак не можеха да изразят емоцията ми,та затова й дадох тривиалната бонбониера(не Сушард,спокойно Mr. Green)Не се сетих за друг начин,по който да й покажа колко съм доволна от труда й и крайния резултат.И тя си я прибра,де...не усетих да е обидена или нещо подобно.
 Та въпросът ми е -когато си много,ама много благодарен и трогнат,какво следва да се направи,за да разбере лекаря колко важен е бил за теб в дадения момент?

# 116
Аз вече казах - аз подарих цветя и им написах точно това, което мисля и чувствам. И бонбониера е ок. Когато четоха това, което им написах имаше и просълзени чак - защото за тях като професионалисти (особено напоследък) е важно хората да оценяват техния труд и усилия и да им го кажат. Ако лекарят не е от тези, които чакат да им носят пълни чанти (мен лично ме погнусяват такива лекари), а пък то си личи - искрено и от сърце се радват да им кажеш в прав текст колко много означава за теб трудът им и че оценяваш това, което правят. И между другото всеки път, когато съм го правила - следващия път съм получавала по-добро отношение дори и от предишния. Защото когато заявиш на някого, че цениш високо професионализмът и отношението му, после някак си се стреми да оправдае това, което си му казал. Разбира се има и лекари тъпанари, които ще те изгледат в стил - не ми се обяснявай, а дай нещо. Ама те както казах вече си личат отдалеч.

# 117
  • сф
не знам, мамичка мекичка... за себе си мога да отговоря, че като ми свършат работата, за която така или иначе плащам, имам порив да благодаря с думи на искрена признателност. дали съм платила на частно, чрез здравни осигуровки или данъци, не е важно и не говоря само за мед.услуги.
няма да забравя при покупка на един имот преди години, как баща ми държеше после да отидем да дадем кутия бонбони и бутилка на брокера  Crazy, на който така или иначе дадохме няколко хиляди, щото толкова му е таксата. за сравнение - само преди три седмици в 4 през нощта един санитар в пирогов го пратиха да ни придружи до гнойно-септична хирургия (смятай за колко тежък случай става дума). изпрати ни човекът и тръгна да си се връща. обърнах се към него и му благодарих.. така ме налая тоя човек... само дето не ме напсува.

# 118
Така е,4play ,но от свършване до свършване на работа има голяяяма разлика.А парите са си пари,то е ясно.Но въпреки тях,поривът ми да благодаря беше огромен Mr. GreenНикакви пари не можеха да изразят времето,отношение и прилежния труд,който тази зъболекарка вложи в моя милост.Защото можеше да ме прекара да две,на три и резултата да не оправдае очакванията ми.

# 119
Да, май темата има две страни: какви подаръци правите от благодарност и признателност, и давате ли подкуп, за да си уредите по-добри условия и обслужване.

Ако е за даването на пари на ръка, и аз предпочитам просто да отида на частно - кабинет, болница, клиника. Поне ми дават бележка, обслужването винаги е безупречно и очаквам съответното качество срещу съответната сума.

За благодарност съм давала съответните "цветя и бонбони не пием" в Пирогов.

Общи условия

Активация на акаунт