За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 106 180
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
  • Балчик
s_sugareva, апетитката я стерилизирам само за капачките около 5 минути.
 Ето така правя ловджийската салата - цък

Изглежда като тази :

Последна редакция: сб, 18 авг 2012, 20:55 от Джемма

# 166
Благодаря, може да я пробвам. Тази салата и маринованите домати не ги стерилизираш, така ли да го разбирам? А съвет за домашно маскарпоне може ли?

# 167
  • Балчик
Да, не ги стерилизирам. заливам с гореща марината и веднага затварям и обръщам.

Маскарпонето го правя в машината за сирене. Разликата от другото сирене е, че варя млякото преди заквасване. И разбира се млякото трябва да е домашно, с висока масленост.

# 168
Здравейте момичета,
Вчера купих 10 кг. праскови. Искам да направя сладко. Преди години правих няколко пъти много сполучливо сладко, но съм забравила рецептата. Става въпрос за нарязани на кубчета или малки парчета праскови, които се запазват цели (не като мармалад), но без много захар, не искам да бъде прекалено сладко, прекалено тежко. Тук, в нашето село, стандартните пропорции са за мармалад: 2 кг. праскови + 1 кг. захар, а за сладко: 1 кг. праскови + 1 кг. захар. Та питането ми е с какво минимално количество захар мога да направя сладко?

# 169
  • София
На 2,5 кг праскови - 1 кг захар, но не е лошо да сложиш и лимонтозу.

# 170
  • Балчик
Днес 1 доза сливов сос, че нещо ми се видя малко това, което съм направила и мариновани малки динчета Не ме питайте за вкуса- за първи път ги правя, на зима ще кажа дали са вкусни. Simple Smile Жената, която ми каза рецептата твърди, че били много вкусни.

Имам и 12 кг праскови, но утре е тяхната съдба да станат на нектар и малко сладко. Simple Smile

# 171
Vanja77, много благодаря   bouquet Сладкото стана страхотно, точно по мой вкус и вече започва да намалява (за сметка на дупето ми)

# 172
  • София
Vanja77, много благодаря   bouquet Сладкото стана страхотно, точно по мой вкус и вече започва да намалява (за сметка на дупето ми)

Радвам се, че си доволна от резултата и че съм била полезна. Да ти е сладко!

# 173
Ще загина от слюноотделяне като ви чета -аз се изложих таз година- само сладко от вишни и ягоди съм направила за сега, ама едно строителство като сме отпочнали-не остава време за друго, а още си нямам огнище на двора .Този уикенд ще се отдам на доматено консервиране. Заинтригувахте ме с тези мариновани доматки. Те са като зелените в туршията ли на вкус?

# 174
  • Талант на 2012,2013 г.
Утре съм намислила да правя едни пържени зелени домати със люти чушки по рецепта на Ути. Миналата година направих, но само две бурканчета. Е, толкова ни харесаха, но тогава си затрих рецептата. Обаче сега я намерих и познайте... още утре... действам. Laughing

# 175
Утре съм намислила да правя едни пържени зелени домати със люти чушки по рецепта на Ути. Миналата година направих, но само две бурканчета. Е, толкова ни харесаха, но тогава си затрих рецептата. Обаче сега я намерих и познайте... още утре... действам. Laughing

А, може ли и с нас да споделиш рецептата? Благодаря...

# 176

Я дай рецепта,че имам спомен за такова нещо ,че съм яла като дете...Да видим дали е същото....  bouquet

# 177
  • Талант на 2012,2013 г.
Заповядайте момичета... Hug Heart Eyes

Нужни продукти за 4 буркана:

2 кг. зелени домати
4 ч. лъж. сол
2 суп. лъж. захар
250мл. оцет
4 глави чесън
1/2 кг. люти чушки
олио за пържене

1. Нарежете доматите на средно едро. Аз режа на кубчета. В тиган на котлона сложете олио, скилидките чесън, лютите чушки/запържете/,ръснете 1 суп. лъж. захар и угасете с оцета.

2. В друг тиган запържете в малко олио нарязаните зелени домати,добавете останалата захар.

3. Изсипете лютите чушки при доматите, разбъркайте и напълнете бурканите.

Варете 5 минути за капачка.

Лесно, бързо, вкусно... Grinning наистина е много добро. Особено за тези, които обичат да си хапват люто. Peace

# 178
Звучи много вкусно, скоро чакам нова партида зелени доматчета и ще опитам. Преди 3-4 седмици правих сурова туршия със зелени домати по рецепта на свеки, ама на мен от цялата туршия точно зелените домати не ми харесват (а тогава само това имах) и от жегата се развали, но хич не ме е яд.
Да се похваля и аз с моята "мързелива" лютеница. Имах около 20 кг. дребни червени чушки и около 15 кг. домати. Смлях и доматите с приставката за отделяне на люспите и семките и варих после пюрето доста часове, дори с едно маркуче в началото изхвърлих водата, но пак си беше рядко. После изчистих чушките от дръжките и семките и ги смлях на машинката за месо (сурови). Изцедих ги за малко в гевгир, но със ситни дупчици. В доста мазнина ги запържих и долях доматеното пюре. После пак варене, докато на лютеницата и се зави свят (4 часа и малко). Подправки не съм слагала, само сол "на вкус" и малко захар. Сега предстои да напълня бурканите и да ги стерилизирам. За първи път правя лютеница със сурови (непечени) чушки, но се получи доста вкусно. В началото си мислех да я ползвам само за готвене, тя пък стана съвсем като истинска  Mr. Green

# 179
  • Балчик
Ау, Марѝ, тъкмо реших, че съм приключила с лютите чушки, а ти тук с ново изкушение. Благодаря за рецептата.

Нектарът от праскови - сварени с вода и захар и пасирани> Имам още толкова бутилки с натурален некрат, изцеден в сокоизтисквачката без добавка на захар.

Общи условия

Активация на акаунт