За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

  • 106 174
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 478
babaadi, по коя рецепта го прави?

Два кг. моркови, 1 кг. захар, 1 кг. вода, две есенции ром, два часа варене.  Simple Smile

# 121
  • Мнения: 427
Здравейте момичета .
Искам да ви попитам нещо относно рецептата за маринования патладжан.
Моят мъж не бива да яде пържено по здравословни причини.
Та въпроса ми е : ще бъде ли грешно , ако вместо да го пържа ,  го опека  newsm78

# 122
  • Мнения: 496
shams u amar, според мен е по-добре вместо печен патладжана да се попари в гореща вода само до промяна на цвета. Но нека и други си изкажат мнението.

Аз искам да питам тези от вас, които предварително си изваряват домати за лютеницата (мисля, че Пеп-чо беше споменала, че правят така) - след като се напълни в буркани готовата заготовка може ли само да се обърне горещ , за да хлътне капачката или трябва и да се завари буркана?  Дали ще е проблем да се сложат изварените домати в 3-литров буркан или по-добре в малки?
Извинете ме за въпросите, но досега съм правила само мързеливата лютеница на Иви с купено доматено пюре, но току що ми донесоха голямо количество домати, които са се пръснали отгоре и трябва спешно да оползотворя, а не съм подготвена с други продукти. Това ще стане евентуално другата седмица(или по-следващата) , така че се чудя как да запазя доматите до тогава.

# 123
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Пеп-чо, кетчупът е върха, точно по мой вкус- сладникав и леко лют. Домочадието обаче отрази сладостта като в повече. Догодина ще им направя още 1/2 доза по-солена, тази ще ядат какъвто е Mr. Green. От 10 кг домати изкарах 7 литра сок и 20 бурканчета, разнокалибрени. Нишестето не го сипах всичкото, дойде ми множко, явно съм източила повечко водица. Simple Smile





dani1712, и аз за първа година си сгъстих,досега с пюре правих. Аз ги стерилизирах, но мисля,че можеш да ги обърнеш горещи, то след има няма месец- месец и половина ще се прави лютеницата, мисля,ч е ще издържат. А аз дори и лютеница първата година така обърнах горещю и си изкара цяла зима. Peace

Последна редакция: ср, 15 авг 2012, 16:13 от Джемма

# 124
  • Мнения: 9 485
Здравейте момичета .
Искам да ви попитам нещо относно рецептата за маринования патладжан.
Моят мъж не бива да яде пържено по здравословни причини.
Та въпроса ми е : ще бъде ли грешно , ако вместо да го пържа ,  го опека  newsm78

там му е чара, в запържването, поема и мазнина, иначе в маринатата няма. Не мисля, че ще стане с печен. Но имам друга рецепта за  маринован патладжан, която хич не е лоша и преди време все него правих - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,177.msg4645.html#msg4645

Дани 1712, ако ще е за лютеница за есента, слагаш вряло в бурканите и обръщаш на капак. А тази година го сипах в големи бутилки и прибрах във фризера  Peace
Когато обаче е много и не съм сигурна дали ще  влезе през годината в употреба - стерилизирам.
Аз на обърнати капаци за вакумиране много нямам вяра, че у нас е топло, а в общежитието на младежа пък - чак горещо и зимата  и предпочитам да стерилизирам.  И да, в 3л. буркани също.

Джемма, много се радвам, че си харесала  Hug  Знаеш, че сладостта е въпрос на вкус, но щом си решила тази година такъв да ядат, така да е  Wink Аз правя по 1 доза обикновено. Като свърши - отварям буркан пюре и пак. А нишестето и на мен все ми и два в повече, ама няма как предварително да го определя точно.

# 125
  • Germany
  • Мнения: 1 598
Влизам с въпрос към пеп-4о - направих от патладжана с доматен  сос на фурна за вечеря, като плътно спазвах твоето изменение в рецептата, само магданоз и люта чушка добавих  Wink. Получи се уникално вкусно дори за мен, която не обичам много патладжан. Питането ми е дали мога да консервирам това великолепно ядене, според мен би могло? Да слагам ли всички подправки или при отваряне да добавям чесън и да го сваря ли или да разчитам само на обръщане?

# 126
  • Мнения: 9 485
или да разчитам само на обръщане?

май така е по-добре. Може да се консервира, защо не. Но предлагам да го стерилизираш за 10-на мин. Радвам се, че се харесва този патладжан  Hug

# 127
  • Мнения: 427
пеп-4o Благодаря   bouquet
Сега ще погледна и другата рецепта , може да направя и от двата вида. Peace

# 128
  • София
  • Мнения: 160
извинявам се предварително ако не е за тук питането ми.много моля ако някой знае от къде мога да купя капачки на винт за буркани- от лютеница на олинеза с диаметър 72 милиметра.имам 100 буркана и трябва да ги ползвам.предварително благодаря.може и на лични да ми пишете.

# 129
  • София
  • Мнения: 5 766
извинявам се предварително ако не е за тук питането ми.много моля ако някой знае от къде мога да купя капачки на винт за буркани- от лютеница на олинеза с диаметър 72 милиметра.имам 100 буркана и трябва да ги ползвам.предварително благодаря.може и на лични да ми пишете.
Такива капачки преди около месец имаше в Карфур в МОЛ-а на Цариградско, по средата на магазина горе долу на масичка, с винта бяха под масичката Mr. Green Как го обясних. Имаше 2 вида- за нормалните буркани и за малките от лютеница. Аз купих от малките, по-късно мога да пробвам /почти съм сигурна, че имам буркани на олинеза/ дали стават, да не те подведа.

# 130
  • Мнения: 904
Моля ви споделете рецепта за консервиране на бамя,която после да се ползва за готвене, много я обичам в славянски гювеч, но и в други манджи пък не знам ни една рецепта за консервирането и освен маринованата на пеп-40,обаче тя дали става за готвене или  newsm78.
Възможно ли е да се замрази във фризера, дали ще се получи?

# 131
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Аз днес съм на вълна Икра от патладжани



# 132
  • Мнения: 9 485
Моля ви споделете рецепта за консервиране на бамя,която после да се ползва за готвене, много я обичам в славянски гювеч, но и в други манджи пък не знам ни една рецепта за консервирането и освен маринованата на пеп-40,обаче тя дали става за готвене или  newsm78.
Възможно ли е да се замрази във фризера, дали ще се получи?

не, тази не става за готвене  Peace
Във фризера - почистена, може.
Може и  в малки  бурканчета, почистена от дръжките (не съвсем, нали?) и бурканчето допълнено с домати; след това стерилизирани - 15-20 мин.. Когато правим домати, правя такива  Peace

Джемма, ударник си ти  Peace

# 133
  • Мнения: 904
Пепи,  bouquet на теб разчитах да се включиш, а за фризера трябва ли да я бланширам или нещо друго освен измиването и почистването.
Миналата година една приятелка ми донесе консервирана от свекърва и,без домати само бамята, свекървата е от силистренско Wink,ако има някой от там може и да знае рецептата, обаче моята дружка само ползва готовите консерви и няма представа как се прави.

# 134
  • Мнения: 496
Джемма , бива ли така? Тъкмо си мислех, че съм приключила за тази седмица със зимнината и ти се появяваш с ново предложение   bouquet
Аз днес направих сливовия сос- 1 доза  за проба, изварих домати до гъстотата на лютеница и обърнах за капачка с цел да използвам по-нататък за мързелива лютеница  и 30 бр. лютеничени бурканчета със заготовка за супа (ние така им казваме - нарязани моркови, пипер, целина и магданоз, залети с доматен сок).
А сега съм пред дилема утре дали да направя Икра или Печения патладжан с доматен сос на Пеп-чо, който да затворя в буркани (че това е един от малкото патладжани, които ядат и моите мъже) ,тъй като видях, че е писала, че би могло да се направи така ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт