За консервирането...или как да си приготвим зимнина!

• 106 321
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
пеп-4о,
права беше, че вкусът на доматите се изменя, като се консервират със салициловата киселина.  Crossing Arms Днес отворих един буркан, за манджа, и сега като пробвах почти не ми харесаха. Колко ли ми е разбирала главата, щом преди съм ги намирала за безумно вкусни.  ooooh!

# 421
 Laughing а аз още  ги помня като много вкусни, но от времето, когато учех. Сигурно и моята глава толкова е  Blushразбирала

# 422
Здравейте, искам да се включа с една нова за мен рецепта за лютеница, която се оказа много сполучлива.
3 кг червени чушки
3кг домати
200мл олио
сол, захар, индийско орехче и черен пипер на вкус.
Чушките и доматите се смилат. Аз го направих с робот. Слагат се да се варят. Когато сместа се сгъсти, се добавя олиото и др. подправки. След това се минава с пасатор. Не остават люспи, очудвщо. Да кажа само, че не съм правила лютеница от поне 10години, тази ми се стори супер лесна и правих вече два пъти по 2 дози, защото си имаме зеленчуци от градината.

# 423
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте, искам да се включа с една нова за мен рецепта за лютеница, която се оказа много сполучлива.
3 кг червени чушки
3кг домати
200мл олио
сол, захар, индийско орехче и черен пипер на вкус.
Чушките и доматите се смилат. Аз го направих с робот. Слагат се да се варят. Когато сместа се сгъсти, се добавя олиото и др. подправки. След това се минава с пасатор. Не остават люспи, очудвщо. Да кажа само, че не съм правила лютеница от поне 10години, тази ми се стори супер лесна и правих вече два пъти по 2 дози, защото си имаме зеленчуци от градината.
Лютеницата звучи супер, но моят съвет е да пробваш да пасираш преди олиото. Така то се поема по-добре и не избелява лютеницата.

# 424
  • Балчик
Оцетът е от 750 мл, да. Водата се отмерва със същата бутилка като оцета- т.е равни части са.

# 425
http://yoli-www.blogspot.com/2009/09/blog-post_25.html

тези чушленца на Йоли могат ли да се консервират?

# 426
  • до най-прекрасния мъж
Оцетът е от 750 мл, да. Водата се отмерва със същата бутилка като оцета- т.е равни части са.
Мерси, още тази неделя ще направя   bouquet

# 427
Мирето, Касита,  ето маринованите камби  - аз и там съм писала, но подправките са на вкус, защото все някой нещо заделя, та съм хванала по 1 от всеки асортимент  Laughing
Ей такива рецепти,най ги обичам!
С изчестен зеленчук,че иначе от кое колко излиза,никой не знае.Едни са дебели,други тънки.
Отивам да ги правя,тъкмо до довечера ще са готови!

Be Light ,предлагам ти подобна рецепта,която става за консервиране.
На дъното на стандартен компотен буркан слагаш:ю!
 лъжица равна сол,чаена захар с връх,3-4  лъцици оцет.скилидки чесън,чер пипер,целина и моркови на вкус на дъното на буркана,който седи до котлона и се затопля доста.

В дълбок съд слагаш олио,в което пържиш леко чушките докато си променят цвета и веднага ги слагаш в буркана,запечатваш,обръщаш и завиваш.Гледаш повече да сложиш,защото после омекват и бурканите стават половина,но досега фал с тях не е имало.Ако не се напълни догоре буркана или остане слагаш в следващия с капачката да не излиза парата и допълваш.без допълнителни консерванти1

Последна редакция: сб, 01 сеп 2012, 09:49 от mireto

# 428
Здравейте, ще се включа в темата за да я следя с рецепта за желе от диня

и със още една за сладко от чери домати с цитрусови плодове

# 429
Здравейте и от мен, вместо запис да споделя с вас една хитринка  при изваряване на домати.Когато доматите започнат да отделят бистра течност, в съда се потапя гевгир , течността преминава в него през дупките и се изгребва с черпак.Така изваряването става по-бързо.Дано съм била полезна  bouquet

# 430
  • до най-прекрасния мъж
Здравейте и от мен, вместо запис да споделя с вас една хитринка  при изваряване на домати.Когато доматите започнат да отделят бистра течност, в съда се потапя гевгир , течността преминава в него през дупките и се изгребва с черпак.Така изваряването става по-бързо.Дано съм била полезна  bouquet
Има и още един начин. Доматите се слагат да заврат в голям съд. След като заврат се прецеждат през парче газ /плат, който е доста фин/. Така се хваща само месото на домата и получената маса е готова направо за лютеница или кетчуп.

# 431
  • София
Здравейте, у нас обикновено баба ми и дядо ми правят тези гимнастики, а ние помагаме, но сега, наред с 100 други задачи, реших да се включа и аз с нещо самостоятелно, за да изненадам бабката;), а и да й помогна. Като гледам на сладката ще наблегна, защото всичко друго е в градината и ще ме убият, ако вземам от пазара.
По повод на пазара, някой беше питал откъде може да си купува плодове и зеленчуци. Открихме плодово/зеленчуковата борса в ж.к. "Дружба" на ул. "Амстердам".

ivka03, едно питане към теб, ако може:) Пишеш, че прецеждаш през плат, който наричаш "газ". Аз от много време търся нещо наречено "мелничен газ" , което се е използвал преди в мелниците. Дали е това, или говориш просто за тънкия плат газ?
Поздравления на всички за хубавите рецепти и снимки, дори и на новобранците нещата им стават хубави. А за етикетите, направени на фотошоп, направо нямам думи - произведение на изкуството и то за какво... за манджата!:))))

# 432

По повод на пазара, някой беше питал откъде може да си купува плодове и зеленчуци. Открихме плодово/зеленчуковата борса в ж.к. "Дружба" на ул. "Амстердам".

А можеш ли да споделиш някои цени? Смятам тези дни да я посетя, но от скоро съм в България и още не съм приключила с неотложните ангажименти.

# 433
  • Балчик
Днес  изкупих зеленчуците  Crazy И сега имам да правя 5 дена зимнини като за световно. Първото е готово- Салата "Десятка"

Горещо препоръчвам за любителите на пиперено-патладжанените манджи. Голяма вкусотия, а какъв аромат се носи. Може да се ползва и като полуфабрикат за миш-маш и като самостоятелна салата, ястие, каквото ви харесва.

Следващото наред е гювеч. Simple Smile

# 434
  • София
iLUSIon, сега ме хвана!
Не помня толкова време, нали са минали повече от 3 минути  ooooh!, но например корнишоните бяха 60 ст. ... май, и също с такава доза на предположение - дългите домати, които тук описват за мариноване, бяха към 80 ст. Но определено беше по-евтино отколкото на пазарите. В борсата е малко пренаселено, но ще намериш всичко. Имаше и пресни орехи по 10 лв./кг /тук съм сигурна/. Чушките май бяха по левче килограма. Имаше мъничка бамя по 4 лв.

Общи условия

Активация на акаунт