За учителите на децата ни

• 5 497
  • 77
  •   1
Отговори
# 30
В начален етап трябва да се избира учителя,а не училището.

Има профилирани училища, или удобни като местоположение училища, или училища с не особено реноме и среда...
Не може да се абсолютизира по този начин, и да се извеждат аксиоми, защото изборът е комплексен - личността на учителя е много важен фактор, с огромна тежест, но не единствен.

Дори да имам възможност да запиша детето си при най-прекрасния учител на света, ако той преподава на 16 спирки от дома, в разпадащо се училище и в квартал с лошо реноме - ми няма да стане   Naughty
Според мен за ученика в началния етап много по-важен фактор е учителя,той прекарва деня единствено с него.Ако учителя е на място,родителя няма да има притеснения за нищо.
Не говоря за съвсем разпадащо училище и съвсем краен квартал.
Но има хора,които търсят "елитното училище" и са готови да пътуват дори и на 16 спирки от дома.
За това казвам :търсете елитния учител,а не елитното училище.
Защото не винаги елитния учител работи в елитното училище.

Последна редакция: пн, 13 авг 2012, 16:05 от monii

# 31

Според мен за ученика в началния етап много по-важен фактор е учителя,той прекарва деня единствено с него.Ако учителя е на място,родителя няма да има притеснения за нищо.

Не е така. Не искам да влизам в напразни спорове, но началния етап включва не само първи клас, а и втори, трети, четвърти... Децата не са затворници в стаята си, нито пък учителят е залепен за тях през цялото време - движат се по коридорите, контактуват с учителите по физическо, музика, изобразително изкуство (ако имат отделни), с учителите от занималнята (ако ходят), с дежурните учители в стола, с дежурните учители по коридорите, общуват с други деца - по-малки и по-големи, от междучасията, от допълнителните занимания, които посещават... 

Ролята на класният ръководител е много важна, но и излишно да се абсолютизира - и той е човек, да не му вменяваме повече задължения, защото и без това си има достатъчно  Peace

# 32
Аз казвам своето мнение по въпроса.
Ролята на класния ръководител за малкия ученик е най-важната за мен.
В първи клас почти не влизат други учители.Не винаги влизат специалисти по други предмети и в 2,3 и 4 клас.Така, че повечето време децата са с класния ,включително и през междучасията.
Не абсолютизирам ролята на началния учител,но тя е определяща за мен.

# 33
Аз казвам своето мнение по въпроса.
Не абсолютизирам ролята на началния учител,но тя е определяща за мен.

Hug Това определено е по-различно от:

По-какви критерии трябва да се избира един начален учител:

затова реагирах, иначе нали затова е темата - да се чуят лични, и различни мнения  Simple Smile

# 34
Не говоря за съвсем разпадащо училище и съвсем краен квартал.
Но има хора,които търсят "елитното училище" и са готови да пътуват дори и на 16 спирки от дома.
За това казвам :търсете елитния учител,а не елитното училище.
Защото не винаги елитния учител работи в елитното училище.
Не налагам мнението си,всеки родител сам трябва да прецени кое е по-важно и приоритетно за него и детето му!

# 35
  • София
Как го избирате този учител, като училищата не дават тази възможност. Да попаднеш на желания учител е въпрос на шанс. В училищата около нас има по 5 паралелки първокласници и желания за определен учител не се приемат.

# 36
И аз да си кажа. Избирах учител, но в удобното за мен училище. Заложих на личния контакт. Това е много, много важно. Когато записвах първото си дете, ми бяха достаъчни 2 минути с бъдещата учителка, за да разбера, че детето ми няма да учи там.

Как го избирате този учител, като училищата не дават тази възможност. Да попаднеш на желания учител е въпрос на шанс. В училищата около нас има по 5 паралелки първокласници и желания за определен учител не се приемат.

Ето това е нещо, което аз не приемам. По никакъв начин не го намирам за правилно и не бих избрала такова училище.

# 37
Е как успявате да прецените учителите с поглед и две думи. newsm78  За мен избора на учител не е решение, защото аз и обяд дори не избирам на дъщеря си- не обича това, което обичам аз и никога не знам какво точно ще и се прииска Simple Smile. Може да е късмет, може да е до характер, но при нас формулата "довери се" засега действа безотказно- госпожичката си харесва много учителите, че чак понякога се дразня с това-" мамо, госпожата каза..."

# 38
  • Ямбол
Не бих сравнявала избора на начален учител, който ще учи на знания и умения за цял живот, с прищявките за обяд. Доста несериозно ми се видя.

# 39
За големия син се доверих на преценката на една от учителките в детската градина и не сбърках Simple Smile Тя познаваше добре детето и препоръката й беше много правилна за него  Peace Учителката му в начален курс се оказа от Учителите с главно "У"  bouquet За щастие тя поема и набора на малкия ми син, така че след месец той ще бъде първолак при нея  Mr. Green

# 40
А малкият ти син със същия характер и темперамент ли е?Ще си паснат ли с учителката на големия?Аз навремето, когато малката тръгна на градина, много се тръшнах, че не попадна при учителките на голямата.Тогава се тегли жребий за разпределение и тя попадна на други учителки.И добре, че така стана.В пъти по-доволна-чисто психологично, въобще не говоря за научен материал и добра или лоша е едната или другата учителка.Такава приемственост носи някакви очаквания, натоварва се с очаквания, а децата са различни...

# 41
Не бих сравнявала избора на начален учител, който ще учи на знания и умения за цял живот, с прищявките за обяд. Доста несериозно ми се видя.

Нали затова мнението е мое. Hug Ако избирам учител за мен- да , но дъщеря ми си е отделна личност. Освен това резултатите на детето говорят, че съм права. И въпреки дълбокото уважение към учителите, което тая, мен личности не ме интересуват, празни приказки и обещания изобщо.Резултата е важен.
Съдя за това колко е добър учителя по това, че не обяснявам уроците след него, а не по това колко лъчезарен изглежда.

След избор на учител, който не е успешен сметка ли ще му държа? "Ето, аз Ви избрах, а Вие не научихте детето ми на нищо?"

Племенницата ми отказа да учи пияно, защото госпожата била грозна и приличала на вещица.  Crossing Arms

Последна редакция: вт, 14 авг 2012, 11:08 от М.Д.

# 42
По-какви критерии трябва да се избира един начален учител:
-да бъде абсолютен професионалист:само тогава може да се справи с дисциплината и с проблемните деца в класа
-да има много добър подход към учениците си и техните родители
-да бъде интелигентен и възпитан човек и да обича децата
Как да разберем отговаря ли учителя на нашите критерии:
-търсим мнения и отзиви на други родители
-по препоръка на други колеги от училището или по препоръка на директора
-в лична среща и разговор в този учител

За мен това важи с пълна сила за мен!
Разбира се ,че трябва да избираме първо учителя за децата ни,а не училището!
Ако детето си заобича учителя още в първи клас, няма да има проблеми и ще свикне по-лесно.Не да го избираме по външност ,а по качества на професионалист.

# 43
Е как успявате да прецените учителите с поглед и две думи. newsm78  За мен избора на учител не е решение, защото аз и обяд дори не избирам на дъщеря си- не обича това, което обичам аз и никога не знам какво точно ще и се прииска Simple Smile. Може да е късмет, може да е до характер, но при нас формулата "довери се" засега действа безотказно- госпожичката си харесва много учителите, че чак понякога се дразня с това-" мамо, госпожата каза..."

Въпрос на интуиция. Някои хора просто нямат такава. Аз не бих се доверила на детето да избира. Я си представете, наредени 4 госпожи, като трите са по-възрастни, гледат по-строго, не са облечени толкова модерно, а четвъртата - млада, с коса на русалка, тяло на манекен и слънчева усмивка. Кого според вас ще избере детето  newsm62? Не се шегувам. Моите сладурковци не пропускат да забележат нов пръстен, обици, дрехи, прическа и винаги идват да ми кажат какво мислят. Разбират кога ми е лошо, кога съм болна. Те са много по-наблюдателни от нас, и много по-директни. По същия начин си правят безпогрешна преценка за това дали ги обича госпожата, дали ги наказва незаслужено, дали е справедлива........

# 44
  • София
...Я си представете, наредени 4 госпожи, като трите са по-възрастни, гледат по-строго, не са облечени толкова модерно, а четвъртата - млада, с коса на русалка, тяло на манекен и слънчева усмивка. Кого според вас ще избере детето  newsm62? Не се шегувам.
Я! За нашата учителка ли говориш?  Wink Точно такава си я избрахме - млада, красива, с коса на русалка, с лъчезарна усмивка, с излъчване на човек със самочувствие, който си знае работата! Не сбъркахме - децата я обожават и същевременно изпитват респект и уважение! Ходят на училище и учат с желание, постигат чудесни резултати! В занималнята ни се падна съвсем друг типаж - комбинация от "приятел" и "майка орлица" - гушка ги, шегува се с тях, бърше сълзи, преоблича, носи им тежките чанти, същевременно ги научи на много... Не знам от коя съм по-доволна! Всъщност чудесно се допълват и са невероятен тандем! Какво повече да искам?!

Колкото до въпроса учител или училище, за мен и двете са еднакво важни. Все пак ученето не е само до 4-ти клас, а поне аз смятам, че всяко училище си има свой дух и традиции, акто среда също се различават. Затова си избрах най-доброто (по моите критерии) от най-близките ни училища и съответно учител в него! Да не говорим за случаите, когато човек няма право на избор на учител, а и да има, той не винаги може да бъде удовлетворен.

Пп. И да, предпочетох да заложа на млад учител, незагубил още ентусиазма си за работа! С големия си син имам достатъчно опит с учители от старата генерация, добри специалисти, но уморени и изнервени от живота, кротко чакащи пенсия... за сметка на децата! Естествено не казвам, че всички са такива, но поради предишен опит, реших да не рискувам.
Забравих да кажа и че винаги съм бягала от всеобщо най-прехвалените "строги и взискателни", чиито класове винаги са нъмбър уан по успех! Wink

Последна редакция: вт, 14 авг 2012, 13:28 от Morrighan

Общи условия

Активация на акаунт