Парфюмни размисли и страсти - 160

• 52 592
  • 743
  •   1
Отговори
  • София

П А Р Ф Ю М Н О   Л Я Т О

Лятото, което всички чакахме с нетърпение, започна да ни дотежава с непоносимите жеги и задух. Поне по нашите географски ширини човек трудно се понася в собствената си кожа, да не говорим за парфюмни преживявания. Парфюмите в най-добрия случай се губят или не се развиват според очакванията ни. Кои са ароматите, които ви връщат към живот през непоносимо горещите дни? Кой парфюм обличате, когато не можете да понасяте дори дрехите си в жегата?

И Л И   Б Е З П А Р Ф Ю М Н О   Л Я Т О?

В условията на страшна жега се развива неизбежно и парфюмна апатия. С какво замествате парфюмните страсти? Имате ли алтернативни мании? Дрешки, лакове, бански, обувки, гримове, шалчета, бижута, книги, друго? Имате ли страст, която си дели сърцето ви успоредно с парфюмната? Споделете, моля Simple Smile

И въпреки горещините да напомня защо сме тук. Ако откривате в себе си поне половината от следните признаци, значи всичко е наред и ще се оправите, дори и да сте си купили около 58 чифта обувки за последните 6 месеца.

Парфюмания - признаци на истинския парфюман
1.  В чантата на парфюмана винаги ще се намери с какво да напръска всичките китки, лакти и колена на ближния си.
2. Парфюманът винаги носи със себе си празни виалчета и атомайзери. Излизайки от къщи никога не знаеш какво ще ти се наложи да отлееш или какво ще поискат да споделят с теб.
3.  Събирайки багаж за почивка, първото нещо, което парфюманът слага в куфарите, са флаконите - по два за всеки ден, два за всеки случай и пакет пробички за разносване.
4. Когато флаконите на парфюмана започват да изпадат от шкафа, той купува нов шкаф.
5. Парфюманът не вярва в ментета и никога не ги среща. На това, което търси той, никога не правят ментета, а това, което копират, той отдавна го има или пък дори и безплатно не би го взел.
6. Към консултантите в магазините се отнася с изумление. Към маркетолози на различни марки - с раздразнение. Към съчинители на прес-публикации - с ненавист.
7. Да, в тестера е налята абсолютно същата течност, каквато и в обичайния флакон. Парфюманът е вече уморен да отговаря на този въпрос.
8. Парфюмът може да се съхранява много по-дълго, отколкото им се иска на маркетолозите. Парфюманът има поне два флакона от времето на Великата Френска революция и те все още са си много даже читави.
9.  Парфюманът има двама лични врагове -  International Fragrance Recearch Association (IFRA) и Грийнпийс.
10. Парфюманът е абсолютно твърдо убеден, че всичко произвеждано преди е било много по-хубаво. За последните 20 години парфюмерията се е сринала в пропаст.
11.  Парфюманът има 2 заветни мечти - да открие истински герленски флакон, който още не е описан в каталога Atlas&Monniot. И да убие тази Барби, за която сега произвеждат всички парфюми.
12.  Парфюманът кореспондира с всички известни парфюмерни къщи. Той е искрено убеден, че в неговото мнение задължително се вслушват.

И поздрав за новозаразените попълнения с една бърза диагностика – парфюман ли сте?

Скрит текст:
Вие сте парфюман, ако:
1. Не сте сигурни, че искате да заминете на почивка- нали ще се наложи да се разделите със своето шкафче с парфюми.
2. Вие забелязвате кой парфюм не харесва на вашата котка.
3. Вие забелязвате, че сте сменили вече два шкафа с по-големи.
4. Вие не можете да си спомните кога за последен път сте носили един и същ парфюм повече от два поредни дни.
5. Вие знаете, че думата фужер има ДВЕ значения.
6. Вие знаете какво е това шипър.
7. Вие си миришете китките поне 4 пъти дневно.
8. Вие можете да назовете минимум 6 парфюмерни къщи, неизвестни на ваши познати , които са «извън темата».
9. Вашият парфюмен гардероб включва минимум 20 аромата на сезон.
10. Избирайки шампоан, Вие опитвате да определите шипрова, цветна или цитрусова ли е миризмата му.
11. Куриерът от интернет-магазина един ден ви казва «Може би стига толкова?».
12. Вие предпочитате огромните магазини с парфюмерни щандове.
13. Вие се запознавате с новите парфюми по-рано, отколкото те се появяват в магазините.
14. Вашият уиш-лист изцяло се състои от свалени вече от производство или нишови аромати. В парфюмерните магазини вие само обновявате впечатленията си.
15. Вие можете да отговорите на въпроса къде може да се открие Артизан в Калифорния, въпреки че живеете в София.
16. Когато разберете, че познат заминава за Франция, вие незабавно изваждате картата на Париж, с отбелязана в червено на нея улица Гренел и списък с парфюми.
17. Членовете на Вашето семейство не знаят точно колко парфюма имате.  Със сигурност повече от 50. Когато ви зададат този въпрос, вие уклончиво отговаряте... «много».
18. Вие не излизате от къщи без парфюм в чантата си. Ако планирате да нощувате другаде - поне 2-3, за да имате избор.
19. Повечето съвременни парфюми ви се струват миришещи на....
20. Вие употребявате в разговорната реч съкращения като КСП, КДГ, МПГ, СМН и се учудвате, когато трябва да поясните.
21. Вие знаете с какво се парфюмират колегите ви и без да ги питате.
22. Вие се стараете да откриете дезодорант без аромат.
23. Още по време на сутрешния душ се чудите какъв парфюм да сложите днес.
24. В най-хубавия Ваш сън вие сте в парфюмериен магазин и избирате цяла кошница парфюми за сметка на бъдещите ви услуги към този магазин.
25. Мързи ви да разказвате на продавачката за новите парфюми, които ще постъпят в магазина й, но вие все пак го правите. Приятно е да наблюдавате обезкуражените й очи.
26. В магазина на предложенията на консултантите Вие по-често отговаряте с «вече го купих», отколкото «интересно - дайте да го пробвам».
27. Вие започвате деня си с посещение на три парфюмни форума и онлайн търг. Отваряйки интересуваща ви оферта или наддавайки, вие изпитвате леко потръпване.
28. Вие можете да купите парфюм заради флакона.
29. Вие ревнувате парфюмите от колегите в офиса Ви и демонстративно игнорирате тези парфюми, към които има повишен интерес.
30. Вие можете да бъдете съблазнен от парфюм само по описание, ако имате вече няколко парфюма от тази марка, само по причина че «те лоши неща не правят».
31. Вие търсите оправдание на парфюмното си хоби, но нищо рационално не ви идва на ум.
32. Вашите приятели не са сигурни, че биха могли сами да ви изберат парфюм, тъй като не са сигурни какво си нямате. Вие им съставяте списък.
33. Във Вашето шкафче на работното ви място има няколко флакона (в зависимост от варианта, по който ще протече работния ви ден).
34. В полускучната беседа с продавача в малко парфюмно магазинче, обичате да наблюдавате какво става с очите му при произнасянето на думата «блотер».
35. Оставате крайно недоволен, ако не откриете в малкото магазинче някой забутан прашлясал ъгъл.
36. Очите ви се наливат с кръв и косата ви се изправя, когато чуете от продавача:  «Ааа, този е много стар».
37. Избирайки кожено яке, чанта или ръкавици, трескаво се опитвате да си спомните кой парфюм точно ви напомнят.
38. Миришейки флаконите си, се заравяте в спомени.
39. Вече сте подарявали парфюми без повод поне на трима от познатите си.
40. Когато гледате филм, винаги се вглеждате какви парфюми има на тоалетната масичка на героинята.
41. При четене на художествена литература обръщате внимание на това какви парфюми ползват главните и второстепенни герои и се учудвате на абсолютната парфюмна неграмотност на автора.
42. Обичате да се забавлявате с консултантите в големите магазини, като създавате шум с изказвания като «Това използва Мадона/ Клинт Истууд/Уелския принц», а през това време си пробвате на кожата всичко, което ви трябва.
43. Имате няколко стратегически парфюмни точки в града, където редовно си попрескачате за почивка в края на работния ден и за приятна беседа с възпитан продавач.
44. Обичате дълго да висите по щандовете с подправки на пазара, спомняйки си названията на парфюми.
45. Отрицателно или подозрително се отнасяте към ястия, чийто аромат не ви харесва.
46. В парфюмерийните магазини персонално ви поздравяват по име познатите ви (ами как иначе!) консултанти.
47. При помирисване на непознато цвете усилено се мъчите да си спомните в кой парфюм сте го срещали.
48. При ходене на гости се предприемат опити да разберете какви парфюми се ползват в този дом.
49. Среща на улицата с друг такъв парфюман започва с ритуално обдушване.
50. Вие много разбиращо гледате човекът, седящ срещу вас в метрото, който постоянно си мирише китките.
51. Най-страшната болест след СПИН и рак считате хремата.
52. Всичките употребявани вина, коняци, арманяци, калвадоси, текили, ракии, саке, джинове и уискита, Вие първо добре обдушвате, което преди ви се е случвало само когато сте си играел на познавач и ценител.
53. Ако от мъжа (жената) ви мирише на женски (мъжки) парфюм, Вие САМО И ЕДИНСТВЕНО СЕ ИНТЕРЕСУВАТЕ какъв е този нов аромат, какъв е съставът му, кой е парфюмерът и  т.н.
54. Гади ви се от всички видове освежител на въздуха (автомобилни, стайни и т.н.) и към тях вие се отнасяте даже с по-голяма ненавист отколкото към пушачи, с които всъщност много даже си приличате.
55. Вашите домашни вече се плашат, когато им пъхате под носа китката си с викове «И как е, и как е?». Те вече са научили че отговорът «фу, каква гадост!» се отнася към лексика- табу.
56. Когато парфюманът магьосничи в кухнята, вкусът и готовността на ястието се определят по миризмата. Колкото и да е странно, още никой не се е отровил.
57. За парфюманът няма лошо време. Неочакваното захладняване посред лято е повод да сложи любимият зимен парфюм. Дъжд? Прекрасно - може да се наслади на особеното звучание на Сонома.
58. Можете да отличите червената роза от бялата по аромат. Или поне се опитвате.
59. В отговор на въпрос «на какво така миришеш?», Вие сте способни да развиете 15-минутна реч с разказ за състава на аромата, историята на бранда, парфюмера и другите аромати на марката.
60. Изборът на парфюм сутрин отнема повече време, отколкото изборът на дрехи. И Вие искрено съжалявате, че не можете да сложите два, а още по-добре три парфюма едновременно. Та те всичките са толкова красиви!

Моля, заповядайте  Hug

Лекциите на Натали Никол за начинаещи и не толкова начинаещи парфюмани:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=630784.270 пост №278

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=630784.msg20742366#msg20742366 пост №554

Данни за теглото на пълни и празни флакони.

Формула на Бижу за съотношението мл - грам: 1мл. парфюм = 0,73 гр.

Предишната тема.

# 1
Пу,първа Joy
Атти,благодаря за новата тема!  bouquet
В най-горещото време изгубвам желание да купувам парфюми,но не и да пръскам.
Това лято забелязах,че най-трайни в жегите са ми Piment Brulant и L'Ombre Dans L'Eau и предимно тях си пръскам.

# 2
  • София
Атти, благодаря   bouquet

В най-топлото търся трайните си парфюми, свежите не оцеляват тази година Sad
Хиноки ми създаде усещане за горски хлад, МаДаме не ме оставя през целия ден, всяка от смокините ми ме зарежда сутрин на по-нормалните температури. Нови парфюми не мога да харесам и не търся.

# 3
  • Козлодуй
Аттинка,надминала си себе си с тази тема Hug smile3501 newsm20
Най-напред от старата да пренеса един въпрос към Мимси-защо и двете не се сетихме да ми сложиш капка от 68 ooooh! От жегата е,знам си.Нито ми се пръска,нито ми се купува,нито ми се пробва,нито за нещо мечтая...Няколко много интересни и твърде вероятни бъдещи желания отлежават и чакат да захлади и да ми дойде музата.Но все пак тръгна ли на работа,слагам нещо,не мога да си представя да ида гола Mr. Green Въпреки мечтата ми да живея в общество от нудисти,добре се държаха при тия нечовешки температури Л'агент,Коромандел-изненада ме даже с трайността си,Адикт,Черния уд на Монтал.Никакви летни свежаци не съм пръскала,напук на жегата Twisted Evil
Междувременно това лято развих алтернативна мания към козметиката-вече споменах в старата тема Grinning И цветна,и бяла,последната корейска.След като близо 3 години бях спряла да се гримирам,сега го правя най-редовно и ми харесва.Естествено,неизменна остава страстта ми към онлайн шопинга Mr. Green
Колкото до тестовете-парфюман съм,та съм се отнесла Mr. Green Е,наложи се да търся в гугъл и се оказа,че думата фужер всъщност има повече от две значения(знаех само,че така е наречена парфюмна група,на някаква папрат,но имало и град с това име във Франция,а на руски е стъклен съд,вид чаша Grinning) и куриера все още не ми е казал:"Стига толкова",но това са подробности Grinning
Нали увреждаме и децата си,щерката на една наша посестрима,която от доста време не пише по форумите,влиза в парфюмерията на мола в Плевен.Иска да пробва някакъв парфюм на блотер и на консултантката и увисва мандибулата Laughing Никой преди не бил използвал вълшебната думичка.
Извинете ме,разприказвах се Praynig

# 4
  • Варна
Аз съм банална вече, но - Нинфео, Градината върху покрива и Херба Фреска. Бъктън от тях  ooooh! Останали са ми по един пръст, а ги купих чисто нови в началото на лятото и все големи флакони. Направо ми се остърга стомаха от толкова зелено. От време на време вечер слагам нещо по-сериозно, но много пестеливо. Имам чувството, че белият ми дроб е блокирал от жега и влага и не иска да понесе нищо плътно, гъсто и наситено.
Иначе, парфюмната мания сякаш не ме пуска напълно, даже и когато съм най-отегчена. Не съм забелязала да я замествам с нещо специално. Тя не е възникнала внезапно, имам си я откакто съм съзнателен човек и някак ми е като постоянното присъствие, не се губи и нямам нуждата да запълвам някаква маниакална празнина. Лаковете за нокти си вървят редом с парфюмите, ама там нещата са къде-къде по-невзрачни  Mr. Green Така или иначе без лак и без парфюм рядко ще ме видите. Обувки, чанти, дрехи, гримове - в рамките на нормалното, за ексцесии изобщо не може да става дума.
Имам си други две големи страсти - пътуване и фотография, ама в тези теми хайде да не задълбавам, че то че не ми се спи в 2,30 сутринта е вярно  Crazy, ама пък що да ви тормозя с моите писания като ме четете сутринта с кафето  Simple Smile

Атти,   bouquet

ПП: А, и Сънчо будува  Grinning Ще ти проводя един 68  Peace

# 5
Ох, Атти, тази тема се очаква да бъде изключително освежаваща! Flutter

Това лято пръсках основно: Eau Claire des Mervelles, Not A Perfume, Gypsy water, Нилските градини, последните обаче ми се губеха. Нинфео пазя за следващото лято.
Кротнала съм се по отношение на парфюмите. Кротнала- според нашите си тук параметри Mr. Green поне по един нов парфюм на месец.
Старата ми мания, датираща доста преди парфюмната е обувките. Ах, обувките! Неизбежно и непонятно за мен, но броя им расте. Факт е, че това лято съм купила повече обувки, сандали, боти, отколкото парфюми. И все пак броя на парфюмите е малко по-голям от този на обувките. Wink
Нова мания са ми шалчета, фишута, особено ако са копринени. Просто не мога да им устоя. Heart Eyes
Страстта ми по бельото леко отшумява последните няколко години, но не пропускам да се сдобия с нещо новичко. Преди години имах поне две приятелки, които ме хващаха за ръката и ме дърпаха, когато минавахме покрай магазин за бельо. Също както малко дете бива здраво хванато за ръчичката от майка си, докато на него му блестят очичките пред магазин за играчки. Joy
Дрехи: обожавам дънки, броя им гони този на парфюмите, но планирам да разкарам едно или друго. Рокли- тук нещата все още са нормални, защото нямам къде да ги нося често, не че нося всичките си обувки. Някой просто си седят в кутиите и току надигам капака, за да им се любувам ooooh! Същото правя и с парфюмите, но това сигурна съм ви е познато.
Ето признах си част от греховете. Ваш ред е Whistling

# 6
Цяло лято почти пръскам Нинфео и някоя и друга отливка. Отвреме на време филосикос, а от скоро и по-силните подкарах.Не съм купувала нищо скоро, разучавам и съм намислила някои неща, хич и не мисля да се ограничавам освен когато това става от само себе си.Но в жегата очевидно мераците спадат. Миналата година накупих доста обувки и  сандали,  бельо, преди това и около това време-чанти, сега нищо не съм купувала.Никаква мания направо започвам да се притеснявам Simple Smile.Може би защото в жегата и по магазини не ми се ходи.На есен обаче не е ясно нещата какъв обрат ще вземат.Гримове,лакове купувам изключително рядко, знам какво ми харесва, минало е времето да купувам наред такива неща.Доста пудри се въртят и кутийки, прекалих с тях по едно време.Он-лайн търговия като цяло не обичам. Хеле пък за грим. Рокли, те са ми горе-долу като парфюмите Simple SmileКогато видя, харесам се , стои ми -вземам. Май като се замисля само парфюм, рокля и хубав мъж може нещо да ме разтупти hahaha Laughing ooooh!

Атти , прекрасна тема и оформление  bouquet

Последна редакция: нд, 12 авг 2012, 09:17 от raz_nejena

# 7
Не ми се купуват никакви парфюми, даже мисля да продавам, но се пръскам сериозно с наличните.
То да беше страстно желание само към парфюмите с мед да ме намажеш, но уви имам доста други мании и през лятото инвестирам основно в тях. Обожавам козметиката, червилата, дрехите и особено аксесоарите. Купувам много често бижута. Луд фен съм на Мас и там се разорявам.  Същото е в магазините за дънки.
Обичам лудо и книги и там добре, че няма вече къде да ги държа иначе положението става неконтролируемо.
Доста мании, мои са си, свикнала съм с тях/да е жив и здрав любимия/ и си ги поддържам с постоянство. Grinning
Благодаря за темата. Hug  bouquet

Последна редакция: нд, 12 авг 2012, 08:59 от densi

# 8
  • на терасата
Това лято изкарах предимно на Idylle едп. Стаята ми в офиса е със западно изложение, на тиха уличка и до обяд сме на отворени прозорци. Летният сутрешен въздух се съчетава перфектно с този аромат. Другото, което много ме радва това лято е Miss Dior Cherie edt 2010, пак за ежедневието.

В жегите разхождам Happy Heart, влюбена съм в този аромат, купих си го за коледен подарък, толкова много ме грабна. Колкото и да ми е топло, като размятам косата и ме лъхне от свежестта му, ми става едно хубаво, такъв оптимизъм ми носи, направо Happy Wink

Относно алтернативните мании....Не мога да изкарам и ден без да прегледам любимите тематики в bg-mamma и няколко любими онлайн магазина. За шопинг по реални магазини нямам никакво време, но виртуалният шопинг е нещото, без което не мога. Особено шопингът в Ла редут ми е много забавен с всички тези кодове, дебненето по намаления....тръпка Simple Smile

В заключение, да си призная, аз съм интернет и ИТ маняк  hahaha Щастлива съм, че има интернет, че мога да научавам толкова много неща само с няколко клика, че мога да общувам виртуално с много хора. Мисля, че от всички мании, които имам, ползването на интернет и общуването в мрежата е най-силната.

# 9
  • виртуално
Атти  Hug
на почти всички точки отговорих с ДА  Blush

Манията ми е пазаруването по интернет, няма значение на какво- винаги може да се купи още нещо.
Дъщерята има дрехи и обувки за бъдещите две години, не мога да си преброя маратонките и дънките, сега открих нова ниша - пазарувам за кучето  Joy

Парфюмите малко ги позабравих като покупка, нося си наличните и са ми достатъчни. Но както знаят всички в темата - това е временно състояние. Това лято Нинфеото ми е на първо място, заедно с розовия Шанс и летните Извънземни, всички други се използват рядко, колкото да не ги забравя.

# 10
Зеления чай на ЕА и Колон на ТМ  bowuu

# 11
Атти, много забавна тема   bouquet

Аз съм в парфюмна ( временна!) апатия, лято е и наистина страстите ми са пренасочени другаде - шопинг на  дрехи, книги и морето Heart Eyes.
Вчера на хлад бях с Ориентаските мечти - ммм, чудни ми бяха.

С козметиката съм на периоди и Слава Богу, че имам мигове на умиротворение, защото иначе всички мазила, червила и прочие нещица не могат да влязат в употреба в срока им на годност и много ме яд като изхвърлям.  Сега съм си натрупала завидни количества и си се цапотя спокойно без да залитам излишно.

Последна редакция: нд, 12 авг 2012, 10:29 от Самсара

# 12
  • София
В големите жеги носех главно PACO като дезодорант или Средиземноморските градини. Градините, защото си ги обичам, иначе на леко хладен ветрец им е времето.
Stella Sheer също добре стои в жегите при мен.
И от ексцентричност по малко Midnight Oud. Харесва ми да усещам уд през лятото.Вади ме от баналното и ми внася настроение.

От детските години ми е останала употребата на шалове, а след като успешно се разделих със сливиците си, оправданата употреба се превърна в злоупотреба. Дрехите са ми страст, но не и мания.
Е, шкафа ми не се затваря от гримове и червила, но тази мания е към отминал период.

# 13
Атти, както винаги темата е великолепна, а парфюманските симптоми - много точни  Hug Hug.

Това лято - или без нищо или с Chanel Cristalle Eau Verte. Обаче за жалост свърших бутилката преди около две седмици и подкарах Philоsykos и Paco. Пакото е чудно, но така добре стои на баща ми, че му го подарих с опция да пръскам и аз. Сега ще си търся друга бутилка.
Слагам от време на време и Miss Dior Cherie L'Eau, но не ми е кеф с него, прекалено е сладък, а аз искам кисело, горчиво и тръпчиво.

Мацки, моля ви кажете от къде си поръчвате Hermessence-и най-изгодно?  Praynig

# 14
Атти   bouquet Минах и двата теста - успешно  hahaha

Това лято се държа скромно. След 3  години почти безпарфюмие (бременеене и гледане на диване) и въпреки това пълен шкаф (изостанали от старата ера) - настана нова ера. Чета си ви, следя какво препоръчвате, пробвам "новички" (за мен) ценни течности и купувам - умерено. С една дума - настигам ви след 3 годишно прекъсване. Придобих този месец Chloe EDP  и Balenciaga Paris. Тендъра на Шанел не е лош и все още го обмислям, но напрактика вече се оглеждам какво ще си взема за студа.
До тук в жегите пръсках някакви изостанали неща - Aquazur Lancaster for women (издържа многоооо), Grain de Folie Gres for women (върху мен свежи зелени доматчета на върха и после  цветя, но не са бели и пудрени; държи се прилично в жегата). За друго нямах желание - белоцветните ми лепнат, от пудрените ме болеше главата.

Освен това поизпразних шкафчето за да отворя място за нови  hahaha - подарих на майка ми няколко. На нея и откраднаха парфюмите (разбиха апартамента, да им изсъхнат ръчичките) и най-мъчно й стана за парфюмчетата (после на кого аз съм е метнала  hahaha)

И така. Сега и ви чета и черпя идеи за пробване и закупуване.   bouquet

Забравих.... Друга постоянна мания са ми обувките и чантите. Но Бижу посмъртно не мога я настигна   bouquet И пътуванията - току върнали се от едно пътуване, вече планирам следващо. Мъжът ми казва, че съм си сбъркала професията - успешно организирам семейните екскурзии - график, места, музеи, инфо....

Общи условия

Активация на акаунт