Проблем със съсед и запушване на отдушник на баня - законови мерки?

• 5 053
  • 8
  •   1
Отговори
  • В страната на бурите
Здравейте,

Искам да помоля за съвет. Оказа се, че отдушникът от банята ни минава през жилището на съседа, който иска да си прави ремонт и да го запуши. Сградата е стара, така е правена, че това е единственият начин в банята ни да влиза някакъв въздух и да излиза влагата. Няма прозорец. Тръбата от отдушника минава през неговата баня и излиза през прозорец, който той иска да смени като махне търбата и зазида отвора.

Искам да попитам има ли право да го направи - при все че така цялата влага от банята ни ще избива в стените, има опасност да избива и при него? Въобще по закон може ли да променя такова нещо без разрешение от общината и към коя институция мога да се обърна?

Моля, модератор да премести темата, ако прецени, че не е за тук.

# 1
Закона е закона на джунглата, по-силния (финаннсово ,материално) си решава проблема.

# 2
Закона е закона на джунглата, по-силния (финаннсово ,материално) си решава проблема.

Корекция:
Закона е закона на джунглата, по-силния (физически  или материално) си решава проблема

# 3
Законово няма никакво право да запушва отдушник.Отдушници или комини по българското законодателство, не могат да се бутат, запушват и т.н.Ако той го направи, вие трябва да внесете жалба в общината в отдел строителство, който да направи проверка и ако останови промяна на конструкцията, инсталацията и т.н. която не е съгласувана в общината прави предписание да се възстанови в стария вид за негова сметка.

Реално всеки по-голям ремонт на жилище, включващ гътане на стени(тухлени, щот не мисля, че има луди дет ще тръгнат да разбиват земетръсните шайби), промяна на ВиК инсталация, затваряне на тераси и т.н. трябва да минават за одобрение през общината със съответния проект.

# 4
  • В страната на бурите
Благодаря на mmm_st

Кой закон мога да погледна или пък да питам в общината?

# 5
Спомен нямам, то е в някаква наредба, че и на мен ми трябваше, архитектите и конструкторите ги знаят тях, но трябва и съглсаие от всички засегнати от ремонта, писменно съгласие.

Питай в Общината там ще ти кажат най-добре.

# 6
1. чл.6 т.5 от ЗУЕС - "не се извършват дейности в своя самостоятелен обект или част от него, с които да изменят помещения, пространства или части от тях, предназначени за общо ползване, да не нарушават архитектурния вид, носимоспособността, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сградата;"

2. чл.40 т.1 от ЗУЕС - "Всеки собственик може да иска отмяна на незаконосъобразно решение на общото събрание."

3. чл.151 ал.1 т.3б от ЗУТ - "извършват дейности, като премахване, преместване на съществуващи зидове и направа на отвори в тях, когато засягат конструкцията на сградата;"

4. чл.185 ал.1 т.2 от ЗУТ - "не се отнемат общи помещения и площи или части от тях и не се променя предназначението им;"

1. От ЗУЕС чл.48, който гласи "Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части или подмяна на общи инсталации и оборудване се извършва по решение на общото събрание на собствениците."
Коминът се води като "общи части" на етажната собственост.

2. Трябва да се свика Общо събрание и по реда който е да се приеме решение за преустрояване на комина, като обща част. Както е описано в ЗУЕС чл.11 ал.1 т.8 "приема план за извършване на ремонти, реконструкции, преустройства и други дейности в общите части на сградата, ....." или по правилната точка която трябва да се ползва е чл.11 ал.1 т.10г, която гласи "предприемане на подготвителни действия за учредяване на право на ползване, строеж, надстрояване, пристрояване или промяна на предназначението на общи части при спазване изискванията на действащото специално законодателство;"

ПП
Сградата е стара, така е правена, че това е единственият начин в банята ни да влиза някакъв въздух и да излиза влагата. Няма прозорец. Тръбата от отдушника минава през неговата баня и излиза през прозорец, който той иска да смени като махне търбата и зазида отвора.
- Въздуховодът би трябвало да "излиза" на покрива.
- Той как ще си "проветрява" банята?
- Той може да го премахне и да каже, че не е имало въобще такъв въздуховод, когато се е нанесъл,
нещо имаше като давност......
- Къде са Ви проектите на сградата? Да не се окаже, че вашият въздуховод е в нарушение и е
трябвало да се "проветрявате" с прозорец, който е премахнат от някого.
- Как се "проветряват" етажите под Вас?

Последна редакция: вт, 14 авг 2012, 15:53 от Анонимен

# 7
  • В страната на бурите
PAV1 много благодаря за експертното мнение. Опитах се да отговоря на поставените въпроси:

Всъщност въздухопроводът не е общ - в смисъл няма общ комин на входа, който да излиза на покрива, а  отвежда единствено нашия въздух от банята навън. Така е на всеки етаж от сградата - тя самата е строена 40-те години на миналия век.
Скици ние поне нямаме, но мисля че съседката под нас ми е показвала такива, та ще помоля да погледна.
Нашата баня няма външна стена, иначе отдавна да сме си направили прозорче за проветряване. Просто една от стените ни е на около метър-два от външна стена и тези метър-два са част от апартамента на съседа - точно там минава отдушникът.
Банята на съседа си има прозорец (точно този през който минава и нашият отдушник) и той ще си сложи нов такъв, но без отвор за тръбата.
Апартаментът му е с наемател отскоро - собственикът не живее в него, не знам как може да каже, че не е имало въздухопровод - ако аз пъхна пръчка в отдушника, тя  буквално ще пробие в неговия апартамент. Той дава пример със съседите отгоре, които са направили същото - запушили отвора, но до тях (над нашия апартамент) от край време е офис и никога не са се къпали или пускали вода.

Не знам, разбирам, че иска да не си усложнява живота, но така наистина влагата ще е убийствена - дори за него, защото има залепена стена, на която избиваше влага от нас. Ние взехме мерки, но без отдушник положението ще е зле.

# 8
  • Бургас
Съгласно разпоредбата на чл. 109 от ЗС собственикът може да иска прекратяване на всяко неоснователно действие, което му пречи да упражнява своето право на собственост.

Това е възможността, съдебно да защитите  една Ваше абсолютно право, каквото е това на собствеността.

Лично аз предпочитам този път, пред това да ангажирам етажната собственост, правилно, но по трудоемко, като изпълнения.

Показвам Ви мотиви от подобен на вашия случай, съдебен казус:

ОСЪЖДА .........................................да прекрати неоснователните си действия, изразяващи се в премахване на комина в кухненското му помещение, с които пречи на ................, родена на *** г., гражданка н......................, съдебен адрес: гр. Б. ул. ...,.......... да упражнява в пълен обем правото си на собственост върху апартамент, находящ се в гр. Б., к-с ..., както и да възстанови комина в собственото си кухненско помещение. 

Тук комин заменята с  въздуховод/ одушник/ в банята.

Това всичко, при положение, че не сте правили някакви преустройства Wink

Общи условия

Активация на акаунт