Истанбул на К.о.т.к.и.т.е. - 13

• 69 076
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
В един турски сериал (1001 нощи) една героиня с приятеля си бяха ходили като за по- силни емоции на Султан Ахмет и бяха гледали Св. София. Тя вика на приятелката си - Знаеш ли, базиликата си е още там?! Както когато ни водеха от училище!  Laughing  Laughing После обядвали под моста Галата и приятелката ѝ рече - Добре, че поне не сте се натровили!  Joy

# 481
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Добре, а местните къде го ядят балъка? По Кадъкой ли, примерно?  newsm78

# 482
  • Казанлък of all places
На Кумкапъ сядат и местни. Това не са 10-20 ресторанта, улици и улици с ресторанти са . По Арнавуткьой също има страшно много рибни ресторанти ,  Vira Vira, за който съм писала все пак от местни ни беше препоръчан. Около Ортакьой също , абе рибни ресторанти да искаш!
Въпросът е,че основно туристите на нискобюджетните хотели отсядат в Лалели и от там найблизко идва Кумкпаъ и моста Галата,моста заради романтиката и изгледа към Босфора, и съответно информацията постъпва основно по тези канали.
Пък и все пак основното за един рибен ресторант си мисля е да излезеш със здрав стомах от него и да не се натровиш, а на Кумкапъ доставят риба ежедневно и ежечасно дори. Сега като се замисля, за пръв пър Кумкапъ като място на купон ми беше споменато от Мистик , хвала за което!, а тя все пак е местна, нали? Simple Smile

# 483
Балък екмек не знам къде ядат  Thinking  За рибен ресторант много се препоръчва Саръйер, но освен, че е много далече, казват и че не е евтино. Балък екмек съм яла и на Еминьоню (клатещите се лодки), Каракьой и Кадъкьой и възможно най- лошия беше от клатещите се лодки. Хем с кости, хем бедно гарниран. В Езел вуйчо Рамиз им казваше - Сложи салата, сложи! Не се стискай!  Laughing Явно така правят местните  Laughing  Антъни Бордейн, пък, изобщо не яде балък екмек. Нищо не разбира той!  Crossing Arms   За балък екмека си мисля, че е грешка да се купува от тези светещи, клатещи се като лунапарк лодки, където продавачите са с национални носии... то си е капан за туристи. Например отивате на Каракьой, там вечер излизат по 5-6 правячи на балък кемек. Избирате си най- скромния, облечен със селски дрехи прост човечец, който си бута очуканата количка и бъдете сигурни, че ще ви го направи най- старателно и най- хубав.

# 484
  • Варна
Балък екмек не знам къде ядат  Thinking  За рибен ресторант много се препоръчва Саръйер, но освен, че е много далече, казват и че не е евтино. Балък екмек съм яла и на Еминьоню (клатещите се лодки), Каракьой и Кадъкьой и възможно най- лошия беше от клатещите се лодки. Хем с кости, хем бедно гарниран. В Езел вуйчо Рамиз им казваше - Сложи салата, сложи! Не се стискай!  Laughing Явно така правят местните  Laughing  Антъни Бордейн, пък, изобщо не яде балък екмек. Нищо не разбира той!  Crossing Arms   За балък екмека си мисля, че е грешка да се купува от тези светещи, клатещи се като лунапарк лодки, където продавачите са с национални носии... то си е капан за туристи. Например отивате на Каракьой, там вечер излизат по 5-6 правячи на балък кемек. Избирате си най- скромния, облечен със селски дрехи прост човечец, който си бута очуканата количка и бъдете сигурни, че ще ви го направи най- старателно и най- хубав.
Пине,добър съвет,аз пък все за тея лодки дърдорех,вече знам Mr. Green

# 485
Не съм ходила на Юскюдар, и там се правел балък екмек, сигурно е хубав. По принцип колкото по- малко туристи, толкова по- добре - то важи за целия свят. Разбира се клатещите лодки си имат своя чар. Еминьоню, дим се вдига от клатещите лодки, хора се блъскат за балък екмек - класика. Ако се направи гласуване за символ на Истанбул и гласуват туристи от цял свят това вероятно би излязло на челни позиции  Laughing Много любопитно ми стана на кое място би била тази гледка наистина. Исках да кажа, че няма лошо откъдето и да е да се яде. То е и на късмет. Ние една вечер ядохме на Каракьой най- хубавия балък екмек на света, а на следващата вечер 'нашия' чичо го нямаше. Ядохме от друг, не беше лош, но не и толкова хубав.

# 486
Където местните там и ние  Mr. Green Хем е по-истинско, хем по-евтино. Не сме стадо западни туристи да се радваме на клиширани туристически хватки  Laughing

# 487
Шебече те западните туристи са по- препатили от нас, зер от много повече години пътуват по света и я сърбат тая попара. Навсякъде е едно и също, туриста се взима за канарче и все едно трева пасе и хал хабер си няма от белия свят. Не знам защо така  Thinking Включително в България се прави същото и действително местните тарикати си мислят, че чужденците са бавноразвиващи се и не схващат как ги клатят. На мен ми е много обидно, когато в очите им чета тази наглярска увереност, че изобщо не схващам какво се случва. За съжаление във всички страни, които съм посещавала съм се сблъсквала с това отношение. Е, някъде по- малко, другаде в пъти повече.

# 488
О, знам че и тука е така. И то само към чужденците, ами и към българите. Аз защо се отказах от българското черноморие - пълно е с алчни и нагли индивиди, които смятат че за всичко си им длъжен и  понеже си решил да почиваш трябва да им цакаш за всяка глътка въздух със 100% надценка. А накрая "Кат не ви кьефи ни идвайти, пфууу шопи простьи"  Laughing Joy ooooh! Crossing Arms Извинявам се на живеещите в морето, ама има не всички са свестни като вас  Peace Обаче после се оплакват навсякъде как имало спад, те нямало от какво да живеят  #Cussing out

На мен лично ми е обидно да ме третират като маймуна на каишка, дето всеки я закача, дърпа, щипе и прочие. И не ми се нравят нито хоп-он-хоп-офф-ове, нито организирани работи, нито препускането между красотите. Ако ще се бърза аз ще си реша къде, кога и колко.
Да, хубаво е някой да ти разкаже, покаже и разведе - ама още не се е родил екскурзовода дето да съчетае организирането и чара на това, да те разведе местен приятел.

# 489
Извинена си от живеещите край морето не за друго, ми понеже не живеем във морето  Joy 
Много е сложно и относително. Аз, примерно, не ща да ме развежда местен приятел, както често е препоръчвано за най- хубаво. Все ни канят на гости в Берлин, ама като знам как ще протече престоя ни там - до най- близката кръчма с бира на прилични цени и толкоз! Другото време вкъщи пак на маса  Simple Smile Освен това понеже сме посрещали чужденци във Варна и като знам къде сме ги водили  ooooh!  То не, че много има какво да се види във Варна, ама все пак. Не съм била аз инициатор и организатор, а други около мен. Такива сити турове спретват  Tired Ох, и още истории се сещам на хора, ходили някъде с местни и нищо не видели. Не казвам, че винаги става така, но нерядко точно това се получава.

# 490
  • Казанлък of all places
Пине, явно от хората си зависи. И от интересите им. Нито Кьолн щеше да е същия без приятелите ми, които живеят там, нито Истанбул, нито Москва. Мисълта ми е , не се дърпай от Берлин, знаеш ли колко е хубаво и какви места има!  Hug
Ама ако някой е решил ,че му се гледат магазини, опитай се да го завлечеш в Колизеума, да речем. Преди години първата ни приятелска екскурзия в Рим приключи с разцепеването на групата на две - едната група ходи по магазини, другата - по музеи. Simple Smile

# 491
Да, зависи от хората, ама аз като си знам стоката... Едни от наще бяха играли 2-3 дена компютърни игри в апартамента и така им беше протекло гостито. Аз и сама добре се справям, разчитам на себе си.

# 492
  • Казанлък of all places
И аз си спомних за едни познати , на които снимките им от Мадрид бяха по анцузи около едни пеени прасенца, едни маси с ракии, едни барове и така 170 пъти. А, да , и един Площад имаха.

Много много съм благодарна на БЗ, Хаксев, Мистик , Дризе, без които Истанбул наистина нямаше да е Истанбулът , който обичам.

# 493
Пине, то русалки ви изкарах  Joy Joy Joy Joy Joy Joy Joy

Иначе да, зависи от приятелите.  Ние като посрещам гости им отделям време, разхождам ги, оставям им свободно време да си правят каквото пожелаят. Ама това ние. Другите все ни канят на гости, ние учтиво не приемаме. Ама ако се случи да се озовем в техния град се почва "Сега съм на работа, нямам възможност", "Много далече живея от центъра" или се правят че не са си прочели смса  Laughing А после "Пууу, как се разминахме".  hahaha Да не говорим пък да попиташ за информация или за някакъв транспорт  ooooh! Изобщо, вълче време настава, ей... Crossing Arms

За това и ние си разчитаме на нас само и колкото толкова - пътуването не е само посещението на всички забележителности и снимки пред всеки камък колкото да каже човек, че е бил навсякъде и се е снимал пред всичко.

О, вярно и на мен са ми любими албумите с по 800 снимки правени от прозореца на рейса, на някоя спирка, в трамвая, на софри, по дивани и на фона на Булсаткома  Mr. Green

# 494
Много хубаво сте го рекли. Но и Ангелина е права. То нищо не е за пропускане нито туризма, нито пътешествието - все е емоция.

Общи условия

Активация на акаунт