Истанбул на К.о.т.к.и.т.е. - 13

• 69 018
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Благодаря за помощта! Оказа се, че във вторник Топкапъ не работи, така, че този път ще разгледаме само Долмабахче. Така като гледам и Миниатюрк може да отпадне, за да не търчим из града като луди. Можете ли да ми подскажете колко пари да заредя в Истанбулкард за 2 души като имате предвид какъв ще е горе-долу маршрута ни?

# 616
  • Варна
Тиама,не мога да ти отговоря,зависи колко ще я използваш Mr. Green,ние ще си я вземем на заем от един комшия,на въпроса ми: има ли пари в нея и ако няма ще има ли къде да я зареждам,той ми отговаря: това да не ти е България,спокойно Crazy,та предполагам има къде да се зарежда като я изхабиш,ние ще я ползваме 4 човека Peace

# 617
Здравейте, предстои ни пътуване до Истанбул, което ще бъде второ, 1-вият път видяхме основните забележителности в Историческата част( Света София, Синята Джамия) , разходка по Босфора, Аквариума във форум Истанбул. Сега искаме да посетим новия аквариум и Миниатюрк, като ако има начин да ги съчетаем с Пиер Лоти , Френската улица , небостъргача Сапфир.
Ако може някой да ми препоръча програма, с 2 нощувки сме. Приемам и всякакви други предложение , които не съм включила. Благодаря предварително!

# 618
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Джамията Еюп  Crazy

SsSsS89, Пиер Лоти и Миниатюрк са в една посока, Истиклял с Френската улица и Сапфир са в другата посока, Аквариум Истанбул не можеш да го комбинираш с нищо  Peace Но например Френската улица, Левент и аквариума са ти единия ден (и ще ти остане време), другото следващия ден и ще ти остане пак половин ден някъде  Wink

# 619
Джамията Еюп  Crazy

SsSsS89, Пиер Лоти и Миниатюрк са в една посока, Истиклял с Френската улица и Сапфир са в другата посока, Аквариум Истанбул не можеш да го комбинираш с нищо  Peace Но например Френската улица, Левент и аквариума са ти единия ден (и ще ти остане време), другото следващия ден и ще ти остане пак половин ден някъде  Wink

Благодаря! Simple Smile

# 620
Сега искаме да посетим новия аквариум и Миниатюрк, като ако има начин да ги съчетаем с Пиер Лоти , Френската улица , небостъргача Сапфир.
Ако може някой да ми препоръча програма, с 2 нощувки сме. Приемам и всякакви други предложение , които не съм включила. Благодаря предварително!
Посетете първо Миниатюрк във форума е обяснено как да стигнете.От там хванете авт.41ST за 4Levent и сте на небостъргага Сапфир.От там метрото до Таксим по Истиклял за Френската улица.
Като стигнете Еминьоньо хващате автобус за Пиер Лоти.
Ако имате въпроси питайте.

# 621
Предстои ми първото ходене до Истанбул. От известно време ви чета и някои неща не ми станаха много ясни.
- от къде мога да го хвана това прословуто корабче за разходка по босфора- гледах сайтовете в началото но не ми стана ясно и със какво може да се съчетае- дали с долма бахче или с кулата галата и сапфир
Другото нещо е че не знам кои неща да разглеждам в един ден. Имам на разположение три и половина дни - искам да видя синята джамия,св.София,водохранилището, топ капъ, долма бахче, кулата галата, сапфир, разходка по босфора, истиклял, таксим, златния рог,капалъ черши, френската улица,миниатюрк и новия аквариум.
Ако може някои да ми каже подходящ маршрут и как да ги съчетая ще сам много благодарна

# 622
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Дeстинациите ти са доста, но и време имаш.

Корабчетата за туровете по Босфора се хващат на морската гара на Еминьоню - преди моста Галата. Големите фирми си имат отделни терминали с билетни центрове и прочие, частните корабчета пък си имат агенти с табели и микробусчета каращи туристите до кораба. Те не са измамници, така че може да им се доверите ако ви устройва часа на тръгване, защото цената е по-ниска.

За останалото  newsm78

Тура можеш да съчетаеш с историческия полуостров - Синята Джамия е срещу Ая София, зад нея е Топ капъ, а срещу нея е Водохранилището. Като отметнеш тях отиваш към тура, ще ви оставят пак до моста Галата. Можете да се разходите и по Златния рог, ако сте уморени на другия ден.

Другата сутрин почваш с Долма бахче, после от Кабаташ с автобуса до Миниатюрк. От там пак на Кабаташ и към Таксим и Истиклял с Френската улица.

Третия ден можеш да почнеш с аквариума, например. След него слизате на гара Сиркеджи, пеша през моста Галата, та на кулата Галата и пак Истиклял, после Таксим и на Сапфир.

Но ти можеш да ги съчетаеш по собствено усмотрение, времето ти е достатъчно.

# 623
да се запиша и аз,че скоро ми се очертава посещение на този хубав град Simple Smile

# 624
ето едно интересно пътеписче:
ОТ ИСТАНБУЛ ДО ИСТАНБУЛ – ЯВАШ-ЯВАШ, НО НЕ СЪВСЕМ

Сега вече ще закъснея за работа   bouquet

# 625
Леле колко сте бързи за докато видя новата тема и тя свършила Grinning.  Приготвям се за пътуване до Будапеща, след това  ми предстоят още две пътувания из Европа а все в Истанбул гледам.
  bouquet  bouquet  bouquet за всички прекрасни пътеписи за любимия град.
Сега към въпроса, момичета които сте ходили в новия аквариум бихте ли казали предлагат ли плуване/гмуркане в аквариума и на каква цена ако ви е направило впечатление? Гледам сайта, но не се ориентирам. Четох, че новия аквариум е по-хубав от този във Форум и ми се иска ако има тази опция за плуване сред акулите и другите морски обитатели да  го направя там. Ако няма ще го пропусна  и ще плувам във Форум.

# 626
  • Велико Търново

Завърнах се! В момента все още не мога да си събера мислите, но ми се струва, че всичко беше само за един миг. Още не съм свалила снимките от фотоапарата, така че разказче и снимки ще има малко по-късно.

Само ще кажа, че тази работа с дневния преход си е чиста загуба на време, защото първият ден беше напълно пропилян и мина само в път. Сега се захващам с разни неотложни задачи, после ще пиша повече.

# 627

Фиоре,, добре завърнала се!
Ами то целта на дневния преход е,да се пристигне следобяд и веднага да се настаните в хотела. При нощния преход се чака с настаняването и ако не се остави багажа поне на съхранение,няма да може да се мръдне никъде без групата.Точно така се случи с нас предния път.Правихме ненужна обзорна обиколка с автобуса,само защото нямаше къде да си оставим багажа!

# 628
Здравейте момичета.
Ето нашата програма за почивните дни.
ПЪРВИ ДЕН -06.06.2012г.
В 00.45ч.  тръгнахме от автогара Юг Пловдив с автобус на фирмата Метро - цена на билета отиване и връщане 75 лв.
Сутринта пристигнахме в Истанбул на автогарата, и от там с Метро М1 стигнахме до Аксарай. Жетончета вече са по 3 лири. Но с картите излиза по 1,95 и от време на време по 1,25.
Там се настанихме в хотел La White http://www.booking.com/hotel/tr/la-white.en.html , този хотел ни беше осигурен от МЕТРО. Взехме си Истанбулкарт. Използвахме една за 6 човека.
С трамвай Т1 от спирка Юсуфпаша слезнахме на Султан Ахмед. Там е историческия център на града. Посетихме Синята джамия, Хиподрума, Света София /отвън, защото имаше огромни опашки/ и  Водохранилището.
От там пеша отидохме до Египетския пазар. Намерихме терминала на TURYOL. Има гише за разходки по Босфора. Цената е 12TL за 1,15 мин.
Към 4 часа хванахме автобус 99 на един от автобусните терминали пред пристанището Еминьо. С него слезнахме на спирка Телеферик, от където се хваща лифтчето до Пиер Лоти. Други автобуси които ходят до там са 36CE, 399B, 399C, 44B. Като се слезе на спирката се пресича на кръстовището и лифта се вижда в ляво. Пихме по едно кафе, малко снимки и обратно.
На връщане се качихме от спирка EYÜP İSKELES на автобус 39 който ни свали близко до Баязит /Капалъ чаршъ/.
Точно срещу спирка Баязит на трамвай Т1  има една уличка надолу към морето, която е затворена за коли. В дясната и страна има бързо хранене от типа на Мак Доналдс. Та по тази уличка надолу на един  ъгъл от дясната страна има едно невзрачно заведение в което предлагат невероятна риба. Хапнахме миди - 3,50 TL., хамсия, ципура /чупра както и казват те/ -15TL., и черноморска скумрия която няма нищо с нашата.
От там пак с Т1 се прибрахме в хотела.
ВТОРИ ДЕН.
Сутринта станахме закусихме  и тръгнахме към Долма Бахче. С Т1 до Кабаташ. От там покрай Босфора за 5-10 мин. сме пред Сарая. Почакахме около 40 мин. на опашката. Цена на билета за двореца + харема 40 TL,  за мюсюлмани е на половин цена. Посещението само да Двореца е 30 TL. Купихме билети и влезнахме. Разгледахме градината и се наредихме на опашка за да влезем в самия Дворец. Отпред на входа има две опашки. Първата за тези които са със собствен екскурзовод, втората за индивидуални туристи която пак е разделена на тези които ще влезнат с екскурзовод на турски и другите на английски език. Има табелка на която пише коя група в колко часа влиза. Дават ти калцуни и те пускат вътре. Същото е и за харема който е със отделен вход.
От там се върнахме към сп. Кабаташ и малко по надолу от нея хванахме Фюнкюлера F1 който ни закара на площад Таксим. Спуснахме се по Истикял булеварда. Хапнахме дюнери, сладолед, кестени и какво ли още не. Покрай университета завихме наляво както беше описано на първата ни страничка, после надясно и ето ни на френската уличка която започва с лилавото лале. Пийнахме по едно френско кафе и обратно на Истикял.
Дойде ред на метрото М2, което хванахме от Таксим. Слезнахме на спирка Левент, за да разгледаме МОЛ Каньон. Дадохме си час и половина и тръгнахме от МОЛА пеша към небостъргача Сафир. Това беше черешката на тортата. Взехме си комбиниран билет за терасата и 4D киното. И ние като повечето тук дойдохме по светло и изчакахме да се стъмни. Гледката е невероятна а киното беше най-страхотното преживяване.
От там по обратния път Метрото М2, коте хванахме от самия Сафир, после от Таксим фюнкюлера, и после трамвай Т1 до хотела. /на всичките се чекваме с картата/. Решихме пак да хапнем от същата рибка, но вече беше затворена. Седнахме на едно заведение на същата улица, но от лявата страна което също не беше лошо. На тръгване само дето не ни целуваха за изпроводяк, а сметката не беше нещо впечатляващо.

ТРЕТИ ДЕН - 08.09.2012г.
Сутринта станахме и се запътихме към влака В1, посока Флория /Аквариум Истанбул/. Има сервизни микробуси, които те карат безплатно, но бяха далеч от нашия хотел и решихме да ползваме градския транспорт. Качихме се от спирка Yenikapi и слезнахме на спирка Флория. Минахме през един разкошен парк, покрай плажа /който е платен/. След 20-30 мин. ходене и снимки стигнахме до Аквариума. Много хубаво направен. /Между другото и другия, който е във МОЛ Форум не е за изпускане, но там бях предишния път./
От там ни завериха билетите и ни казаха къде да изчакаме безплатния превоз до Топ капъ. Има разписание на тези маршрутки. Може да ви закара и до Лалели. Докато чакахме микробусчето изгледахме едно кратко филмче в аквариума на 5D. С този превоз се придвижвахме сравнително бавно в сравнение с трамваи, метро и тнт. Но пък си починахме и разгледахме крайбрежието.
Набързо минахме през Топ капъ /в него бяхме предишния път/ и пак на пристанището TURYOL от където хванахме корабчето до Кадакьой. Но преди това хапнахме по един екмек балък
 /хляб с риба/. Много вкуснооо особенно със зелевата туршия.
Слезнахме в Азиатската част. Ами сегааа .... Едни терминали едни чудеса, докато намерим автобусната спирка където спират рейсовете до Чамлъджа зор видяхме, но все пак успяхме. Качихме се на 14Y и докато си говорехме че в Азиатската част е по спокойно, попаднахме в огромно задръстване. 20 мин. пътуване до първата спирка, а нас ни чакаха поне 11. Е слава Богу после пътя се отпуши. Слезнахме на спирката, пресекохме булеварда, няколко снимки на една прекрасна градина и от там нагоре по тепе според картата която някой беше публикувал тук. Горе ни очакваше страхотна гледка. Снимки, сладолед и пак на обратно. Качихме се на същия автобус и пак задръстване. Хората почнаха да слизат от автобуса, ама ние не смеем. Не знаем даже къде сме. Питахме тук -там и пеша за 20 мин. стигнахме до пристанището. Стана тъмно, но гледката беше невероятна. От пристанището през Египетския пазар на Т1 и към хотела.
На другия ден 09.092012г. сутринта хванахме метрото М1 от Аксарай, слезнахме на автогарата. В 12,00 беше рейса и за България.
Стана доста дълго моето описание, за което се извинявам.
Ако някой иска да пита нещо съм насреща, ако мога да помогна.

# 629
  • Велико Търново

Сисс, права си, че това е целта на дневния преход, ама ние бяхме в хотела към 20,30 часа, докато се настаним стана късно, а да не говорим, че имаше проблеми със стаите и много хора са чакали до 12 ч. за настаняване. През април също пътувах с дневен преход, но тогава нещата протекоха нормално и към 16 ч. бяхме в хотела, докато сега незнайно защо от агенцията бяха решили, че първо трябва да се посети Мол Форум, а нашия шофьор се оказа, че не познава добре града и не знаеше как да намери изхода за мола, и като се започна едно безкрайно въртене по едни кръгови кръстовища, едно обикаляне по квартали, загубихме 2 часа ценно време.  Crossing Arms Поне разгледах и непознати кътчета от Истанбул. Mr. Green След посещението на Мола попаднахме в поредното задръстване и с 300 зора се добрахме до хотела. После вече бяхме толкова изморени и изнервени, че само си хвърлихме по един душ и си легнахме, и без това предната нощ не бях спала, тъй като тръгването от В.Търново беше в 5,30 ч. Цялото разстояние от Търново до хотела взехме за 15 часа, което за мен не е нормално, но както и да е. Мисля, че това ми беше последното организирано пътуване до Истанбул.  Не искам да звуча негативно, аз съм супер доволна, че отново се докоснах до този невероятен град, върнах се страшно заредена, но като има едни такива неуредици, и на човек му се разваля цялостното впечатление.

Общи условия

Активация на акаунт