подарък за сватба пари - колко?

• 33 894
  • 330
  •   1
Отговори
# 150
Трудно ми е да повярвам, че с 50човека можеш да си платиш ресторанта, да поръчаш обзавеждане и др. дреболии. Освен ако всеки не е давал по 300лв.

Може да са били съфорумки  Flutter

(И на мен ми се струва невероятно. )

# 151
little_rabbit, много бързаш със заключенията. Естествено, че имат пари,
просто от ресторанта искаха да се плати след сватбата, заради сметките от свободна консумация.
Не са плащали предварително, освен някакво капаро.

Няма да правя разбор на това кой колко е давал,
но най-близките ( родители, сестри) дават големи суми, случая е такъв.
Така че, само от тях вече имаш една хубава сума пари.

# 152
Не можах да разбера логиката на една от списващите тук дами - ако било подарък, щяла да даде 300лв за такъв, но щом са поискали пари - 50лв им стигат. Наказва ги един вид  Laughing
Ти това вярваш ли го?
Човек,който дава 50 лв,да е способен да отдели 300 за подарък.Абсурд е просто.
Просто подаръка никой не му знае точната цена.Може да струва 30 лв,а да се представи все едно е 130 лв..Ето поради тази причина подаръците са предпочитани.
Носят големи,обемисти пакети,които хващат окото и създават впечатление,че струват много.

Аз съм тази, която го направи. И съм способна и 1000 да отделя, не 300. Само че като правя подарък, влагам нещо в него. И не е нужно да е голям пакетът. А дадох 50, защото така искам. В ненадписан плик. Същото направиха и много приятели от съседните маси. Пари в брой за мене не са подарък, а плащане на куверта.  А този който има най-големите възможности от всички нас, изобщо не дойде на сватбата именно заради факта, че малко преди нея се разбра, че подаръците трябва да са пари. Каза "Без мен" и това е. На други сватби съм го виждала, че прави страхотни подаръци, но не в брой. Бащата на младоженеца е доста известен човек в спорта и беше поканил една голяма клечка, която подари букет и кутия с подарък. Пари не даде докато младоженците минаваха да събират "поздравите". И други хора направиха същото.

п.п. Да ви имам изтърваната логика. Наказвала ги, не можела или можела да отдели.  Crazy

# 153
За моята сватба само няколко близки са ме попитали какво искам. На всеки от тях казах, че предпочитам определен подарък, като съответно се съобразявах с възможностите на хората.
Пари на никого и под никаква форма не съм споменавала. Но повечето хора ни оставиха пари в плик.

# 154
Но повечето хора ни оставиха пари в плик.

Това е друга работа. Така го разбират подаръка, такъв дават. А на сватбата, за която говоря, младоженците минаваха от човек на човек, казваха му наздраве, човекът дава плика и една жена отзаде го прибира в кошница специално приготвена за целта.

# 155
Не можах да разбера логиката на една от списващите тук дами - ако било подарък, щяла да даде 300лв за такъв, но щом са поискали пари - 50лв им стигат. Наказва ги един вид  Laughing
Ти това вярваш ли го?
Човек,който дава 50 лв,да е способен да отдели 300 за подарък.Абсурд е просто.
Просто подаръка никой не му знае точната цена.Може да струва 30 лв,а да се представи все едно е 130 лв..Ето поради тази причина подаръците са предпочитани.
Носят големи,обемисти пакети,които хващат окото и създават впечатление,че струват много.

Аз съм тази, която го направи. И съм способна и 1000 да отделя, не 300. Само че като правя подарък, влагам нещо в него. И не е нужно да е голям пакетът. А дадох 50, защото така искам. В ненадписан плик. Същото направиха и много приятели от съседните маси. Пари в брой за мене не са подарък, а плащане на куверта.  А този който има най-големите възможности от всички нас, изобщо не дойде на сватбата именно заради факта, че малко преди нея се разбра, че подаръците трябва да са пари. Каза "Без мен" и това е. На други сватби съм го виждала, че прави страхотни подаръци, но не в брой. Бащата на младоженеца е доста известен човек в спорта и беше поканил една голяма клечка, която подари букет и кутия с подарък. Пари не даде докато младоженците минаваха да събират "поздравите". И други хора направиха същото.

п.п. Да ви имам изтърваната логика. Наказвала ги, не можела или можела да отдели.  Crazy
Това,че ти правиш така,не означава,че и останалите са такива.
Логиката ми въобще не е изтъркана.За 80% от даващите подаръци това е движещата сила.
По-скоро ти и хората,като теб сте изключения.
И това не са наблюдения от моята сватба,а от много други,на които съм била гост.

# 156
След дълбок размисъл по темата за мен даването на пари е по-предпочитания вариант. Обикновено младоженците живеят вече заедно и дори да не са си осигурили още всичко, ще имат някакви виждания по въпроса. Като съберат някаква по-крупна сума ще си направят сметка какво да си закупят.
На сватба давам пари + нещо за спомен и букет, разбира се.
Не поддържаме много приятелства. За да сме поканени на сватба това означава, че хората са ни близки, но едва ли ще питам изрично какво желаят - винаги има вероятността да не мога да си го позволя, а самия въпрос вече ме задължава с отговора  Mr. Green

# 157
Момичета, 50 лв си е нещо Simple Smile) Аз вчера влязох в един магазин "Всичко по 1 лв", тъй като си купувам декорации за нокти от там. На влизане чух, че някакъв клиент разказва на продавачката, че работил в чужбина, изкарвал много пари и т.н. След което каза "подаръкът е за сватба". При което аз  Shocked
Не видях какво е купил, може и 30 лв да е струвало, може и 80, но самия факт от къде го купува...
Та има и много по-лоши неща от 50-те лева  Mr. Green

# 158
Подарък ( а не пари) давам , само когато изришно съм попитала какво точно предпочитат (и това само на много близки хора).
80 % от подаръците ,които съм получавала по разни поводи, нито са ми харесвали ,нито съм ползвала.Какъв е смисъла да вложиш труд да търсиш, избираш ,харесаш нещо и накрая празнуващия да си троши главата къде да го тикне, защото на теб ти е харесало.
А пък аз лично най мразя като ми се поднесат букети цветя и то от хора,които добре ме познават и определено знаят, че  много обичам саксии, но определено мразя букети(  май съм единствен по рода си екземпляр,но това съм си аз Mr. Green),които изхвърлям след два дни.И това всичко защото те много обичат  цветята newsm78 newsm78

# 159
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
И аз подкрепям хората, които дават пари...и то не защото не им се занимава с търсене, а защото предпочитат младоженците да си изберат сами какво да вземат.Никой не говори за плащане на куверти или определяне на точна сума... такива 200-300лв. евала на хората, които ги дават ,но семейство с 1000лв. общ доход как да ги отдели?!
Аз и поради половината изброени неща в темата, не желая да правя сватба...то едно смятане (което ми е професия), то едни прецакванки, заплащане, подаръци, претенции и вечно някой недоволен.
И приемам примери кой какво ще купи за сватба на семейство, което вече живее заедно, напълно обзаведено е и не се шири в апартамент, където да разположи 50-тина "ценни" подаръци?
Тези лафове "Те никога не са излишни 1 сервиз/тостер/ скара и т.н." поне аз не ги разбирам...
И дамата, която предпочела 50лв. вместо подарък за 300 какво би предложила... че явно нямам богата фантазия...Аз лично бих предпочела да получа 500лв от 10 човека и да заминем на екскурзия, която ще ми е скъп спомен отколкото чаши за вино, които след година няма да са здрави...
Няма да забравя една 'лелка' , която на сватби (дори на много близки) ходеха 4-ри членно семейство с една дъска за гладене от 20-лв и неопакована..."ами мерси за подаръка - по-добре да не си прави труда да го избира...

# 160
Винаги има какво да се купи за подарък. В повечето случаи, подаръците са, за да дадеш нещо, което човек не би си купил, или не би отделил толкова пари за някоя глезотия.
Аз мога да имам 10тенджери, но да искам една определена от Х-лв. примерно, но за която не бих прежалила сумата, която струва.
И всякакви други подобни примери мога да дам.
Ако човек иска да направи подарък, винаги може да се намери какво, така че да е подходящо, красиво и ефектно.

# 161
И аз това се чудя,какви са тези така ценни и харесвани подаръци?
Ако може,тези ,които предпочитат да правят подаръци,да ни светнат и нас.

# 162

Аз мога да имам 10тенджери, но да искам една определена от Х-лв. примерно, но за която не бих прежалила сумата, която струва.

Това не означава ли,че този човек просто има по-належащи нужди от въпросната тенджера?
Не е ли по-добре да му се дадат пари и той да си реши коя вещ му е по-нужна?

# 163
Елена Ди, ами не, не смятам точно така.
Но това си е до човек, разбирания и т.н.
Ако ме питат какъв подарък искам, мога точно да посоча какво да бъде. Това обаче в повечето случаи не означава, че хората ще се съобразят с желанията на другия. За това масово се предпочитат пари.

# 164
  • Другата България
Но повечето хора ни оставиха пари в плик.

Това е друга работа. Така го разбират подаръка, такъв дават. А на сватбата, за която говоря, младоженците минаваха от човек на човек, казваха му наздраве, човекът дава плика и една жена отзаде го прибира в кошница специално приготвена за целта.
Аз на всички сватби, на които съм ходила през последните 3-4 години беше така, не откриваш топлата вода. Naughtyдали е кошница, кутия или нещо пригодено за целта-не е толкова важно. Какво му е странното на този начин на "подарък"?Кое му е различното от кутия със сервиз за 300 лв.?Не ти разбирам логиката.Всеки дава пари на днешно време, подаръците са отживелица, и всеки го предпочита като начин, темата е "Колко" а не "дали" newsm78
За 1-2 години се ожениха/омъжиха  трима мои колеги/колежки. Ние сме колектив от 30 човека, и на сватбите им предварително събрахме по 50 лв. на човек, независимо от това дали ще идва човека или не, с една хубава картичка и хубав букет....от доволни предоволни Grinning едните си купиха с тези пари количка ,креватче и столче за бебето  preggo

Общи условия

Активация на акаунт