подарък за сватба пари - колко?

• 33 883
  • 330
  •   1
Отговори
# 165
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
И аз това се чудя,какви са тези така ценни и харесвани подаръци?
Ако може,тези ,които предпочитат да правят подаръци,да ни светнат и нас.

Е аз затова искам примери, че няколко сватби ме чакат...и знам че младоженците ще предпочетат пари... пък аз ще ги изненадАм  Mr. Green
Та моля поне 10-тина примера...тези приказки "все ще се измисли нещо" ги знаем...пак казвам нямам богата фантазия...
//И да допълня - мен повече ме дразни това със списъците и точния магазин...

# 166
Елена Ди, ами не, не смятам точно така.
Но това си е до човек, разбирания и т.н.
Ако ме питат какъв подарък искам, мога точно да посоча какво да бъде. Това обаче в повечето случаи не означава, че хората ще се съобразят с желанията на другия. За това масово се предпочитат пари.

Има и другия момент-зависи какви са младоженците.
Ако си имат всичко-собствен дом,добре обзаведен,нямат финансови затруднения,тогава -да,може би подаръка е по-добрия вариант.
Но повечето млади семейства имат много дупки за запълване,затова смятам,че парите биха им били по-полезни.

# 167
Но повечето хора ни оставиха пари в плик.

Това е друга работа. Така го разбират подаръка, такъв дават. А на сватбата, за която говоря, младоженците минаваха от човек на човек, казваха му наздраве, човекът дава плика и една жена отзаде го прибира в кошница специално приготвена за целта.
Аз на всички сватби, на които съм ходила през последните 3-4 години беше така, не откриваш топлата вода. Naughtyдали е кошница, кутия или нещо пригодено за целта-не е толкова важно. Какво му е странното на този начин на "подарък"?Кое му е различното от кутия със сервиз за 300 лв.?

Аз знам че не откривам топлата вода. Едно време като студентка поработих в един голям ресторант, където видях доста такива цигански сватби.
А сервиз, тенджера или тостер естествено, че не бих подарила. Това което бях харесала за 300 лв беше дървена пластика от една изложбена зала. Имаше и подтекст, който знаех че ще се хареса на младоженеца.   Peace

Това с предварителното събиране на пари и ние сме го правили, но купихме телевизор за младоженците - голям и плосък. Попитахме предварително булката и тя си го поръча, даже конкретен модел каза и къде го има.  Laughing Няма лошо и в практичните подаръци, но самото даване на пари ми е грозно и тъпо и далеч не само на мене. И то не дискретно, а с някаква церемония с наздравици, кошници и друго глупости.

п.п. Преди 3-4 години каква гледка видях... Бяхме в една сладкарница в хотел на Зл. Пясъци, тръгнахме си, но малката каза, че й се ходи до тоалета. Бяхме точно до ресторанта. Влизаме вътре и какво да видя - една булка с голяма рокля и две-три лели извадили банкнотите на плота на мивките и броят, подреждат, четат пликове, пак броят ...  #Crazy Такива хора сигурно веднага след сватбата се скарват на тема "Кой род даде повече".

Последна редакция: сб, 25 авг 2012, 14:46 от Анонимен

# 168
[Има и другия момент-зависи какви са младоженците.
Ако си имат всичко-собствен дом,добре обзаведен,нямат финансови затруднения,тогава -да,може би подаръка е по-добрия вариант.

Случаят със сватбата с 50-те лева беше точно такъв. Имат си абсолютно всичко плюс хубави доходи. Сватбата беше платена изцяло от бащата на младоженеца. Те още същата вечер хванаха нощен полет до екзотична дестинация. Тъй че от всичките 300 човека, от 100 да са взели по 50, предостатъчни са им.  Mr. Green Билетите знам, че им бяха подарък от кръстника.

# 169
  • Другата България
Случаят със сватбата с 50-те лева беше точно такъв. Имат си абсолютно всичко плюс хубави доходи. Сватбата беше платена изцяло от бащата на младоженеца. Те още същата вечер хванаха нощен полет до екзотична дестинация. Тъй че от всичките 300 човека, от 100 да са взели по 50, предостатъчни са им.  Mr. Green Билетите знам, че им бяха подарък от кръстника.
Дай Боже всекиму, но нали знаеш, че са малко такива .... Peace

# 170
Преди да кажа нещо по въпроса искам да споделя нещо, което ми се случи на мен преди години и още ме напушва.....не знам смях ли, съжаление ли.....та бяхме кумове с мъжа ми на една от най-добрите ми приятелки. Сватбата мина много добре като цяло- смях, танци, знаете как е, но по едно време виждам как тя, тоест младоженката се спече нещо. Издебнах аз момента и я питам: " Абе душо, какво има? Защо така се нацупи?". А тя като обезумяла и едва процеждаща през зъби само успя да каже: " Как няма да съм бясна, като видях какво ми подари тоя или оная. Кувертът им е по 30лв. на човек, те идват с жена си, не може да ми подаряват подарък за 50 лв., трябва да си избият кувертите, които са 60 лв и да имам печалба!" Представяте ли си? Направо изумях.
Когато аз самата се омъжвах, най-малкото, което гледах е кой колко ми е дал, а още пък по-малко в такъв момент да се ядосвам, че подаръкът или парите, които са ми дали нямало да покрият ковертите им. Колкото са могли хората да дадат- толкова!
Та в този смисъл дайте колкото имате възможност според вашите доходи. Не е нужно да се притеснявате, че ако дадете по-малка сума ще се изложите. Човек ходи на сватба, за да се присъедини към щастието на младоженците, а не за да се сравявате с другите кой колко ще даде.

# 171
1."...А тя като обезумяла и едва процеждаща през зъби само успя да каже: " Как няма да съм бясна, като видях какво ми подари тоя или оная. Кувертът им е по 30лв. на човек, те идват с жена си, не може да ми подаряват подарък за 50 лв., трябва да си избият кувертите, които са 60 лв и да имам печалба!"..."

2."...Та в този смисъл дайте колкото имате възможност според вашите доходи. Не е нужно да се притеснявате, че ако дадете по-малка сума ще се изложите. Човек ходи на сватба, за да се присъедини към щастието на младоженците, а не за да се сравявате с другите кой колко ще даде...."

Последно?
Е , как да няма-виж, че дебнат и броят, та явно има защо хората да се притесняват. Thinking

# 172
  • Другата България

Кой?Противоречиш си май?

# 173
little_rabbit, много бързаш със заключенията. Естествено, че имат пари,
просто от ресторанта искаха да се плати след сватбата, заради сметките от свободна консумация.
Не са плащали предварително, освен някакво капаро.
Не, не съм правила заключения, просто описаното от теб ми напомни на сватбата, на която присъствах. Младоженците нямаха пари да си я платят и на следващия ден търсеха назаем, защото са разчитали на подаръци "в плик", а са получили материални. Нашият подарък тогава беше също в плик, 200 лв.

# 174
На последната сватба,на която ходихме подаръците бяха също пари.
Ние дадохме 300лв.Едва озаптих моя мъж,някакви суми ми споменаваше,от които се изприщвах...та постигнахме някакъв консенсус,но пак ми се сториха много  Laughing  Може би защото двойката не ми беше близка,но пък младоженецът е много добър приятел на моя мъж.

Имаше техни приятели,които нямат възможност...ние си знаем,че не са цъфнали с парите.Събраха си се по 2-3 и подаряваха по 70,100лв. Едно момче пък подари пушка на младоженеца...беше забавно,но някак сватба е подаръкът е за двамата,а не пушка само за младоженеца.Едни патрони да беше взел д ги даде на булката  Laughing  
Предпочитам да подарявам пари,досадно ми е да избирам сватбени подаръци.А и младоженците може да имат нужда от нов душ,а не от поредната полиерезинова пластика.И предпочитам да им помогна за новия душ.
На сватбата на сестра ми нямаше правила,кой каквото иска и може.Имаше пликове с 20лв,със 100..или повече...имат си и пластики,тенджери,гофретник,някоя и друга картина.
А имаше и празни пликове без имена на тях,без дори картичка за левче да пожелаят щастлив живот.

# 175
  • София
pantera666 ...ние направихме нетрадиционна сватба- 15 човека, резервирахме ресторант, но не бяхме избрали меню- всеки поръчваше каквото намери за добре. Така си спестихме доста простотии и направихме най-важното-почерпихме за наше здраве. Но аз не държах на рокли, тоалети, големи организации, по които повечето жени се увличат и които са част от удоволствието да се омъжиш.

Ние даваме пари, но ако е много близък човек бих попитала от какво има нужда конкретно и бих го купила, не рискувам с нещо по мой вкус...примерно бих се зарадвала на билети за готин концерт...

# 176
1."...А тя като обезумяла и едва процеждаща през зъби само успя да каже: " Как няма да съм бясна, като видях какво ми подари тоя или оная. Кувертът им е по 30лв. на човек, те идват с жена си, не може да ми подаряват подарък за 50 лв., трябва да си избият кувертите, които са 60 лв и да имам печалба!"..."

2."...Та в този смисъл дайте колкото имате възможност според вашите доходи. Не е нужно да се притеснявате, че ако дадете по-малка сума ще се изложите. Човек ходи на сватба, за да се присъедини към щастието на младоженците, а не за да се сравявате с другите кой колко ще даде...."

Последно?
Е , как да няма-виж, че дебнат и броят, та явно има защо хората да се притесняват. Thinking

Да, наистина е излязло като противоречие. Моя е грешката. Исках да кажа, че угодия едва ли ще има и в този смисъл е по-добре да се съобразим с нашите възможности. Примера с приятелката я дадох само като контрапункт на всичко това. Винаги ще има по-меркантилни хора, но това не означава, че ще трябва да се съобразим с това, което те очакват.
Лично аз, при положение, че не са ми толкова близки бих дала 200лв. Нито повече-нито по-малко. Виж ако са ми по-близко сумата ще набъбне значително. Но в крайна сметка всичко си зависи и от нашите доходи все пак дали може да си го позволим. Ако мога- ще дам повече, но ако нямам възможност- колкото мога. Важното е, че ги уважаваме с присъствието си.

# 177
Къде са тези гости,които дават по над 300 лв?
Извинете,но ми звучи пресилено.
Във всеки втори пост се разказват случки как младоженци не могат да си покрият разходите по куверта .
Как на собствените си сватби всички са събрали значително по-малко пари,отколкото са вложили.
Пък накрая всички дават по 300 лв и нагоре по сватби...
Информацията е адски противоречива.

# 178
Къде са тези гости,които дават по над 300 лв?
Извинете,но ми звучи пресилено.
Във всеки втори пост се разказват случки как младоженци не могат да си покрият разходите по куверта .
Как на собствените си сватби всички са събрали значително по-малко пари,отколкото са вложили.
Пък накрая всички дават по 300 лв и нагоре по сватби...
Информацията е адски противоречива.

От статистиката за последните 2-3 години най-често се дават 100-150, по-близките и по-заможни дават около 300. Сестра ми например дават по 400 лв на сватбите на техните приятели и за тях това е психологическата граница за нормално, но те а хора с големи фин. възможности. И смея да кажа, че никой друг от приятелския и роднинския кръг не дава по толкова, освен родителите.

Така, че за всеки е различно какво е нормално. За това и се е въвела тази граница с т.н куверт. Просто, ако не искаш да се изложиш и да си в границите на добрия тон за подарък е добре поне да успееш да го покриеш и някой лев отгоре да остане. Но никой не гледа на това, като откупуване на почерпката или печалбарство за младоженците. Просто начин да прецените колко да сложите в пликчето.

# 179
На сватбите до сега сме давали по 100лв. Смятам го за нормално спрямо възможностите ни и тези на приятелите ни.
Ако можехме да отделим повече, щяхме да даваме по повече.
Отделно преди няколко месеца станахме за 3ти път кумове, а там ангажиментите са си сериозни. Нямаше как да откажем и този път, все близки и все нас канят...)

Общи условия

Активация на акаунт