подарък за сватба пари - колко?

• 33 860
  • 330
  •   1
Отговори
# 195
Merri_An, за 3пъти кумуване, и 3те пъти купувахме наново всичко. Сватбите бяха в различни сезони най-малкото.

# 196
Как какво и пука?Да не си е намерила парите на улицата-това е крайно неуважение.Хем си гост...хем.... ooooh!
Ако е дала за рокля, букет и прическа около 100, плюс дребен разход друг, плюс 200 подарък, плюс някое дтуго такси, наистина, както казва Мирама-да си гост на сватба си е Разход сериозен.И като ти се нацупят и на подаръка....
Ами нали вече обсъдихме, че кой колкото има , толкова дава, това имах предвид, така преценили-така дали. И говорим за кеш, не за подарък.

Колкото има-ОК, ама се Сърдят на Колкото има.... Thinking

# 197
Или правиш сватба, за да се забавляваш, или за да спечелиш от нея. ) При втория случай, няма как да не седнат хората да си броят паричките и придобивките. ))))

# 198
  • Другата България
Merri_An, за 3пъти кумуване, и 3те пъти купувахме наново всичко. Сватбите бяха в различни сезони най-малкото.
Ето, за кой ли път стигаме до това-така сте преценили и имали възможност, така сте направили.Въпрос на организация и възможности. Моята приятелка взе рокля назаем защото нямаше възможност да си купи, а беше кума.

# 199
Merri_An, то да вземеш, ако има от кого. )))

# 200
  • Другата България
Абе навлязохме много в подробности, но все си мисля, че начини има така че преценката е индивидуална.  Peace

# 201
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
То от там идва и драмата... преценката е индивидуална.
Всеки си прави сметката, пък после коментари, че парите са малко/подаръка гаден/ някой не си избил куверта/ младоженците били печалбари... няма угодия  newsm78
Аз лично няма как да дам 300лв. за близки, колкото и да ми се иска... който иска да влезе в джобса да види заплатите във Варна...

# 202
  • Другата България
Е каква да бъде-колективна?? Laughing Да искаш списък на поканените и да им прозвъниш  профилактично с въпроса "абе извинявай , ама колко кинти ще дадеш на Иван и Мария на сватбата, че да си сверя часовника?" Thinking тука се споменаха 800 лв. ако се ръководиш от такива хора /без ирония го казвам, да не се засегне авторката/ по-леко ли ще ти е, когато дадеш твоите 100 или пък не отидеш защото и ти  нямаш 800? Нима тогава ще има угодия? Надали.....

# 203
Ето, за кой ли път стигаме до това-така сте преценили и имали възможност, така сте направили.Въпрос на организация и възможности. Моята приятелка взе рокля назаем защото нямаше възможност да си купи, а беше кума.

Не разбирам защо някой на всяка цена иска да си наложи мнението. Хора всякакви, сватби в днешно време се правят по толкова различни начини за разлика от преди.

Преди 15 години бяхме кумове за първи път на приятели. Току-що завършили, на квартира, с мижави възможности. И през ум не можеше да ми мине да купуваме рокли, костюми, обувки. Отидохме с каквото имахме. Младоженците и те бяха долу-горе на същия хал и се разбрахме с тях никакви подаръци, никакви пари по никакъв начин.

Миналата година сестра ми се разбраха същото с техните кумове, макар че и те и кумовете им са хора с големи възможности, но те просто по различен начин гледат на съвременната сватба и искаха да избягат от стереотипа и масовия формат.

В крайна сметка какво струвало на младоженците или на кумовете си е техен проблем, а не на гостите.

# 204
  • Другата България

Не разбирам защо някой на всяка цена иска да си наложи мнението. Хора всякакви, сватби в днешно време се правят по толкова различни начини за разлика от преди.

Преди 15 години бяхме кумове за първи път на приятели. Току-що завършили, на квартира, с мижави възможности. И през ум не можеше да ми мине да купуваме рокли, костюми, обувки. Отидохме с каквото имахме. Младоженците и те бяха долу-горе на същия хал и се разбрахме с тях никакви подаръци, никакви пари по никакъв начин.

Миналата година сестра ми се разбраха същото с техните кумове, макар че и те и кумовете им са хора с големи възможности, но те просто по различен начин гледат на съвременната сватба и искаха да избягат от стереотипа и масовия формат.

В крайна сметка какво струвало на младоженците или на кумовете си е техен проблем, а не на гостите.
И аз не разбирам защо изразяването на мнение, различно от нечие е "налагане на такова".Така мисля-така казвам, не го налагам на никого.

# 205
EliMery, едно е студентска сватба с младежи на по 20г. друго е да правиш сватба на 30+, когато се предполага, че трябва да си постигнал вече нещо и да имаш пари поне за един свестен костюм.

# 206

И аз не разбирам защо изразяването на мнение, различно от нечие е "налагане на такова".Така мисля-така казвам, не го налагам на никого.

не беше за теб
в подкрепа на твоето съм го цитирала  Peace

# 207
EliMery, едно е студентска сватба с младежи на по 20г. друго е да правиш сватба на 30+, когато се предполага, че трябва да си постигнал вече нещо и да имаш пари поне за един свестен костюм.

Не беше студентска и не бяхме на 20. Даже вече работехме, но вече писах, че и в днешно време има формати на сватби и то на заможни хора, които не ангажират кумовете си.
И на другата сватба на която бяхме кумата си купи нещо, което и да не беше кума пак щеше да го купи, за да отиде на сватбата, а и от тогава до сега си го носи. А, кума на 30+ е нормално да има поне един костюм.  И пак беше без ангажименти, та дори и сами те казаха, че било много лесно да се кумува така.

# 208
  • Другата България
не беше за теб
в подкрепа на твоето съм го цитирала  Peace

Цитираш мен, затова така реших Peace

# 209
  • Варна
На нашата сватба повечето гости бяха дали по 50 лв. на човек, имаше някои с повече, други с по-малко, въобще не сме правили разбор кой бил дал малко, кой много, всичките ни гости бяха хора, с които обичаме да се забавляваме и които държим да присъстват на нашия ден, затова смятам, че ако сте канени на сватба на близък човек, най-важно е да присъствате, а паричките в плика - според възможностите Peace. Не го разбирам това мислене "ако нямам да дам 50/100/200 лв., по-добре да не ходя, младоженците ако са хора на място, никога не биха се възмутили от това, че сумата била малка, ако пък се възмутят - то тогава каквото и да направите няма угодия и не си струва да му мислите толкова.
Ние като ходим на сватба с мъжа ми даваме 100-150 лв. за двамата. Тук като чета, май по-голямата част повече дават, ама форумната статистика май доста се различава от действителността.

Тука доста възмутени мнения изчетох относно желанията на младоженците да получат подаръците в пликове, ама май никой не се опита да се постави на мястото на младоженците. На нашите гости също бяхме казали, че предпочитаме подаръците в пликове и не виждам с какво това е по-грозно от това да кажеш "искам еди-коя си кафемашина/пералня/ютия и т.н."? Поне пари всеки може да даде според възможностите си, вместо да се чуди как да отдели голяма сума за "точно еди-кой си модел уред". Не смятам, че сме направили нещо нередно, нито сме постъпили така от сметкаджийство. Живеем в малък апартамент, който вече бяхме обзавели почти изцяло. Нямаме място за ненужни сервизи и уреди. Имахме нужда от секция, маса и столове за хранене и покупки за бебето, което планирахме да си направим след сватбата Simple Smile. Все неща, които и да се комбинират хората, няма как да изберат вместо нас /то ние самите със зор ги избрахме Laughing/. Смятам, че подаръкът в плик е едно улеснение и за двете страни - хем гостите не се чудят какво да подарят, хем младоженците не се налага после да се чудят какво да правят с излишните вещи. Един плик с 10 лв. е много по-красив жест от ненужен сервиз за 10 лв. Въобще не сме правили сметка кой колко дал, пък защо толкова бил дал и т.н., пък да следя видеото, за да видя кой плик на кого е въобще не ми беше хрумвало Shocked. Та, преди да съдите, поставете се на мястото на тези "сметкаджии - младоженците".

Общи условия

Активация на акаунт