На море в Турция - тема 20

• 148 924
  • 740
  •   1
Отговори
# 150
Здравайте от Виста Хилл. Хотелът е много хубав-както е описан по горе , но интернетът е много бавен и се губи поне от нашата стая - затова подробности като се приберем. Настаниха ни веднага около 12.00 часа - но ние сме с кола и нямаше групи за настаняване.

# 151
Привет и от мен, заминаваме за Мармарис другия петък та се чудя дали е нужно да правя допълнителна застраховка за нас и децата или да оставя на тази от агенцията? Миналата година си направихме асистанс и се оказа че застраховката към агенцията също е асистанс та мисля да не си правя труда тази година, но ако е необходимо ....................  newsm78

# 152
Предстои ми пътуване  - в петък заминавам за Кушадасъ Батихан. Каква валута да нося и от къде в София могат да се купят турски лири, в банките обменят ли? Ако цената в магазин или където и да е е обявена в лири, не е ли по-добре да се пазариш в лири Wink И от тук ли да си обменя всички валути или и в Турция.
Ние си носихме турски лири и евро от тук. Лири купихме от ОББ. На място установихме, че най изгодно е в долари (заради руснаците), след това в евро и накрая в лири. Според нас, най-добре е да се пазариш в обявената валута (ако има такава). Grinning

Пожелаваме една страхотна почивка.  Peace

# 153
  • на кой му пука, майна
Момичета,
имам няколко въпроса. Извинете предварително, ако са обсъждани вече.
Ще пътуваме с кола до Турция на почивка. Интересува ме дали да вадим пълномощно за детето, ако то си има личен задграничен паспорт и пътува с двамата си родители, с които има еднакви фамилни имена.
При вадане на пълномощно за каране на кола, на какъв език трябва да е документа? Български? Турски? Английски?
И последно откъде се купуват карти за магистралите? На всяка магистрала ли има продавачи? Интересува ме по-конкретно магистралата на Измир.
Благодаря ви много предварително.

Не. Не е необходимо пълномощно, щом сте двамата родители заедно  Simple Smile
За карта не мога да ти помогна с актуално инфо, понеже пътувахме миналото лято и да не те подведа, но си заредихме нашата от една кабинка непосредствено преди влизане в магистралата.
Имай в предвид, че тези в кабинките до магистралата и бъкел не знаят английски и дори няма да могат да ти обяснят къде да си купиш карта, ако при тях няма...

# 154
...
Ще пътуваме с кола до Турция на почивка. Интересува ме дали да вадим пълномощно за детето, ако то си има личен задграничен паспорт и пътува с двамата си родители, с които има еднакви фамилни имена.
...

Вземи копие на акта за раждане на детето, за всеки случай (за нашата граница). В паспорта му не пише родителите. Peace

# 155
  • на кой му пука, майна
...
...

Вземи копие на акта за раждане на детето, за всеки случай (за нашата граница). В паспорта му не пише родителите. Peace

Да, акта за раждане и ние го носихме и двата пъти, когато сме минавали границата с Турция, но никога не са ни го искали, нито нашите, нито турските митничари.

# 156
Да, акта за раждане и ние го носихме и двата пъти, когато сме минавали границата с Турция, но никога не са ни го искали, нито нашите, нито турските митничари.

Той е евентуално за нашата гранична полиция. Турците не го разбират (на кирилица и на български е).
На митничарите не им трябва, те са по стоките. Wink

# 157
Момичета,
имам няколко въпроса. Извинете предварително, ако са обсъждани вече.
При вадане на пълномощно за каране на кола, на какъв език трябва да е документа? Български? Турски? Английски?
И последно откъде се купуват карти за магистралите? На всяка магистрала ли има продавачи? Интересува ме по-конкретно магистралата на Измир.
Благодаря ви много предварително.

Не. Не е необходимо пълномощно, щом сте двамата родители заедно  Simple Smile
За карта не мога да ти помогна с актуално инфо, понеже пътувахме миналото лято и да не те подведа, но си заредихме нашата от една кабинка непосредствено преди влизане в магистралата.
Имай в предвид, че тези в кабинките до магистралата и бъкел не знаят английски и дори няма да могат да ти обяснят къде да си купиш карта, ако при тях няма...

Благодаря много на всички за отговорите. Така и не разбрах откъде се взема тази карта за магистрала? На всяка магистрала ли продават? Леко съм объркана. И пълномощни, ако трябва да вадите, на какъв език бихте ги превели? На английски или турски?
Мерси отново.

# 158
  • София
в нашата фирма сме имали и трите казуса - без пълномощно т.е само на БГ (не знаел човека, а и никой не му го искал, ама те непукистите са щастливци и късметлии Whistling), преведено на английски и преведено на турски - и тримата минаха границата  Mr. Green. от преводаческата ни фирма казаха, че е достатъчно на английски - колегата нямаше проблем преди 2 месеца, а е и по-евтино.

# 159
Такава  KGS карта ние купихме от  пропусквателен пункт,кото е в близост до Истанбул и е на самата магистрала, трябва своевременно да се отбие в дясно, където има подобие на бараки . Там никой от служителите не говори англ.ез....Обясниха ни ,че минималния кредит е 50 ТЛ .,който така и не разбрахме дали стига з 6 такси или е валиден за 6 мес...,но ние ходихме само до Истанбул и ни беше прееее достатъчен:)Честно казано и аз не знам дали сега ще можем да я използваме отново!

# 160
Здравайте от Виста Хилл. Хотелът е много хубав-както е описан по горе , но интернетът е много бавен и се губи поне от нашата стая - затова подробности като се приберем. Настаниха ни веднага около 12.00 часа - но ние сме с кола и нямаше групи за настаняване.
Много се радвам да прочета тези редове!!! Приятна почивка и хубаво да си изкарате Simple Smile

# 161
Картите могат да се използват за дълъг период.Нашата е купувана през 2010 год.Само си е зареждаме на местата за това.Но никога не са ни поставяли условие,че трябва да е 50 лири.
Самата карта бяхме е купили за 15 лири,но не помня колко пари имаше в нея.Тази година видяхме ,че и Шел имат техни карти,който се зареждат на бензиностанциите.

# 162
Благодаря за инф. ,дано скоро да имаме повод да я използваме отново:)

# 163
Момичета, картата струва само 5 турски лири останалото е кредит. Лично аз отидох да я купя от матистралата от Одрин за Истанбул. Човекът като разбра , че съм "комшу" ми обясни пишейки ... понеже не знае английски и ме пита докъде ще ходим и колко струва и ми я зареди с колкото пари аз пожелах - даде ми и касовата бележка на която пише карта + ... На румънците им вземаше 50 лири а пък и на самото тише има залепена банкнота от 50 лири. Постоянно ползваме картата и си я дозареждаме. Иначе знам че готови заредени карти има на някои турски шелове.

# 164
Хотела, който избрахме е Bodrum Holiday Resort & Spa 5* - бих се радвала ако някой е посещавал този хотел да сподели мнение ... newsm78

Общи условия

Активация на акаунт