Мъдри и добри, 134 арабски мами споделят радости и тревоги

• 52 343
  • 735
  •   1
Отговори
# 360
Alisamer, благодаря за разказа за Оман  bouquet. Лично за мен беше много интересно. Още повече, че от мъжа ми съм слушала само хубави неща за тази държава. И двамата много искаме да я посетим. Дано един ден имаме тази възможност, иншАлла  Simple Smile

Айа, за пътуването с временна карта за пребиваване е точно както ти си го описала. Аз писах за другата опция, ако вземе статут на постоянно пребиваващ в страната чужденец. Тогава получава ЕГН и личната карта се различава единствено по началните цифри на номера. И с нея може спокойно да пътува в държавите, които са в ЕС, без Шенген. Но за постоянното пребиваване има някакъв задължителен срок за пребиваване в страната newsm78

Сериали преди гледах много, но вече изобщо не гледам телевизия. За сметка на това обаче вися много в нета. Ако успея да преборя и тази зависимост, ще ми стига времето за всичко Simple Smile

# 361
Мерси много на всички! Hug
Много ми помогнахте да се орентирам как седи въпроса с тези документи.Сега остана да разбера какъв е и срока на пребиваване и как ще стане тая работа,като и 6 месеца да е не са малко време в БГ ,да седим и той да не работи защото ...парички... ooooh!а за него работа определено няма какво да работи там като незнае езика.Но да не ви занимавам с моите документи,че се претеснявам да не досадя. Confused
А иначее сте страхотни,много се радвам ,че ви намерих и ми е много интересно да ви чета!
Досега само в зачатие се рoвех да чета,но тука ми е по-интересно,да избягам малко от другия проблем на бебеправене!
Лека вечер на всички! Hug

# 362
Артемисче,прочети Закон за чужденците в РБ,ако не си го чела де.Ето малко от това което те интересува:
'Чл. 25. Разрешение за постоянно пребиваване могат да получат чужденците: 1. от българска народност;

2. две години след сключването на граждански брак с български гражданин или с постоянно пребиваващ в страната чужденец;.....

Чл. 26. (1) (Предишен текст на чл. 26 - ДВ, бр. 42 от 2001 г.) Отказва се продължаване на срока за пребиваване в страната на чужденец в случаите по чл. 10 и 11. (2) (Нова - ДВ, бр. 42 от 2001 г.) Отказва се продължаване на срока за дългосрочно пребиваване в страната или се отнема правото на дългосрочно пребиваване на чужденец, за когото е установено, че не е пребивавал на територията на Република България през предходната календарна година най-малко 6 месеца и един ден.'

Постоянно ще му вземете, не мисля че е проблем,но после като отидете да работите някъде той така или иначе ще го загуби,понеже няма как да е в БГ 6 месеца.Ако е само за едното влизане става.
Астарта нетната зависимост и мен ме гази,телевизора е включен колкото да свети само,прането ме чака да го метна,а и чинийки за миене съм си оставила да не съм валат,но ей ме тук цъкам ли цъкам...  Rolling Eyes
Отивам да свърша туй онуй и се връщам. Mr. Green Като гледам може и цигарите да откажа...

# 363
Сроковете също ги пише там в закона.Изобщо всичко си пише в него свързано с чужденците. Hug

# 364
Артемис, друг вариант е след като изберете страна, твоят съпруг да кандидаства за виза за тази страна. Така не се налага да чакате в Бъглария. В сайта, който съм дала като линк, има интересна информация и следния пример:
Sample story
Marriage certificate enough to get a visa

Thomas is Irish and lives in Belarus with his wife Delia, a Belarusian national. When they wanted to visit Thomas's mother, now living in Spain, they applied for an entry visa for Delia.

She included their marriage certificate in the application, but the Spanish authorities also asked for proof of hotel accommodation in Spain and sickness insurance before they would issue the visa.

However, when Delia pointed out that no such additional documents were required under EU law, the Spanish authorities apologised for their mistake and immediately issued her entry visa.
http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-family/index_en.htm

И още един полезен линк, този път директно за пребиваването в Норвегия, май е точно като вашия случай:
http://www.norway.com.ua/Embassy/Schengen-Visas-and-other-permit … f-EUEEA-citizens/

# 365
Айче подкрепям,така има повече смисъл.За Норвегия е много добре обяснено и не ми се вижда никак сложно даже.Артемисче,дето ще ходиш да се ядосваш по българските институции,по-добре решете къде точно и си концентрирай енергията и нервите там.Пък и нали виждаш,че ако имаш нужда от помощ тук сме цял отбор самаряни с гугълски наклонности. Mr. Green Не си досадна бе..иначе щях да ти кажа Twisted Evil
Гарга тя Любса спомена къде,не че помня де..За млукхието да ти кажа-разпльокана консистенция изобщо не е трудно да се получи,като минала по тез пихтиести пътища те уверявам,че ако преди да се сготви по какъвто и да е начин,не опържиш листата добре сопола ти е в кърпа вързан,независимо от вода и време на кипене.  chef Иначе супата може и да е вкусна не споря.За суровото месо има няколко вариации 'lahme madoua','lahme niye','kibbe niye','kafta niye' има и суров черен дроб 'sauda niye',който аз обожавам,тук се яде със зелена мента,сол и седемте пипера обикновено сутрин в Неделя.Признавам си за сурово месо с орехи не съм чувала,с люто и с булгур да.. newsm78 Което пък ме връща към мойто неизчерпаемо любопитство- в кой 'регион' сте?  newsm53  Мерси за комплимента smile3525
И накрая споделям,че при нас няма да идва никакъв цирк Cry Миналата година идваха солейл дето Любса ги гледа,децата ходиха с мъжо пък аз си стоях вкъщи щот бях в девети месец и пазех тоалетната.
Тая година пък що не щът да дойдат!! Rage
Постнах бая...ще ме извините  mrstraetz  bouquet

# 366
Здравейте ,момичета кокичета! Hug
Вчера липсвах ,но ми беше на гости моята преятелка от БГ и можете да си педставите какво дрънкане падна пак Grinning!Лап топа го изоставих цял ден!
За капак съм и болнава ,гърло,запушен нос,лошо ми е ,все хубави работи. Tired
Мерси за инфото на всички,много ми помагате,сега четох и се опитвам да си обясня всичко,но ми е и малко трудно ,защото използвам преводача на нета и не се получава и много точен превод и аз вече се объркх да чета толкова много неща. #Crazy
От стаията за Норвегия ,какво точно разбрахте ,че аз мога да отида да се регистрирам и след което да искаме виза(разрешително) за мъжа ми да дойде и той на основание брак....охххх май много тъпо си зададох въпроса ,ама честно казано неса ми много ясни нещата. ooooh!
Аз ще пия чайчета ,хапчета,ще продължавам да чета току виж си изясня всичко!
На вас ви пожелавам един прекрасен ден!  bouquet

# 367
Добър вечер, девойки  Hug

Да драсна 2-3 реда преди да тръгна от работа.
Циркът беше наистина цирк  Crossing Arms не ми хареса, ее, ок, нещо ново, ама не си струва парите.... Беше по скоро музикално шоу отколото цирк  Thinking

Ще чакаме някой руски цирк да дойде, Гарга, ще се оглеждам за този дето каза  Peace

Хайде изчезвам, дим да ме няма  Mr. Green

# 368
Здравейте, момичета! Party

Трябваше да ви изчета първо, че да пиша, доста сте написали, но пък днес и вчера-почивка Laughing Аз съм във ваканция още, но понеже половинката е плътно зает с учене, си търся занимания сама да се развличам. Почнах да опитвам арабска калиграфия, много ми харесва, но бамбуковият  писец, който си купих, се оказа по-тънък от очакваното. Sad За такъв резултат например няма да е подходящ:

Артемисче, на мен също ми се вижда по-разумно да разучите за една определа страна, за която сте решили. Някои от термините в статията за Норвегия не са ми съвсем ясни и да не тръгвам да казвам нещо грешно... На моя съпруг до преди година му искаха виза за Бг и беше голяма разправия, не само документи, ами и интервюта на майка ми, която тогава беше в ролята на канеща...С такъв трепет следях новините за Шенген, те пък докато ние успеем да оправим виза, промениха закона! CrazyАлхамдулилля, сега си пътува свободно, защото има разрешение за пребиваване в Германия, а тя е в Шенген, затова.
Ти да се заредиш с лимони, мед, чайчета, чесън и да оздравяваш бързо иншаАлла!  bouquet Като казах мед, не знам при вас какъв е, но в Мароко ми е малко странен медът, натурален естествено- много гъст и тръпчив. Нашия повече го харесвам, особено с бухтички и пържени филии оха Embarassed

Биби, как се справяте с никнането на зъбки?? Това е един такъв прекрасен момент:D  baby_neutral #Crazy Ти сигурно спиш с нея през деня, че като гледам колко често се будите вечер, не ти е лесно...макар че съм чувала от приятелка, че след близнаци, едно детенце ти се струва рай направо хихи Mr. Green
А интересува ме, твоите момичета и арабски, и български ли говорят еднакво добре? Като са вече на училище и само ти им говориш на бг, наваксват ли си, като са на ваканция при баба? Вълнува ме много тази тема, смятам да ходя тази седмица на един семинар, видях че има подходящ наблизо иншаАлла. Все пак смятам, че да растат децата в средата на езика на единия родител като при вас, е много по-добре от колкото в среда на трети, различен език, както бихме били евентуално ние в момента. Имам и други примери на триезичие около себе си и винаги в такъв случай езикът на единия родител остава в сянка...И нямам впредвид да знаят що-годе разговорно, мен това не ме устройва, нито за български, нито за арабски, мъжа ми също.

Алисамер, благодаря за разказа и добре дошла!!! baloni  bouquet Аз също не знам много за Оман, но си намерих вече една документацийка да гледам Laughing LaughingЗ Знам, че е много скъпо, поне по темата, за която говорихме в университета- курс по арабски, Оман беше директно изключен от интересуващите се, понеже сумата беше около 4000 евро за няма и месец курс Whistling
За училищната система мога само да споделя това, което знам за племенниците ми в Мароко- те учат в частно училище, просто защото в другото, както явно и в Ливан е много зле, най-вече откъм дисциплина. На предучилищна тръгват на 3 или 4 и преди 5ти клас, не съм сигурна точно кой език кога, но, задължително  започват френски и английски, като почти всеки ден са и със следобедни часове. Знам и за случай на жена, която живее супер скромно, сама си гледа детето и въпреки това работи на няколко места, за да си праща детето на частно училище...еми явно си има причина Confused

Алвера, да ти е живо и здраво момичето, много щастливо и безгрижно! Grinning

Любс, супер, че ти харесва работата засега! Дано така да ти върви Peace А за цирка се изненадох, не че съм ги гледала,де, жалко, че си се разочаровала...

Айа Mr. GreenПодсети ме за местното радио, което слушах като малка и непрекъснато печелих аудио касетки от някакви игри Sunglasses

"Уалла!" е много разспространена фраза и в Мароко, употребява се както сте казали, за да се подчертае истинността на нещо, за което се говори или като риторичен въпрос да се изрази очудване. Всъщност Уа Алла означава (Заклевам се )в Аллах и за съжаление придобива леко негативен отенък тук, където живея, заради младежи, подрастващи мюсюлмани, които много обичат да се кълнат в Аллах за щяло и нещяло, истина или не ooooh! Получава се едно принизяване и аз много се дразня, като го чуя на всяка втора дума!

Не съм сигурна, вие на какво казвате меко л, но л като  "лисица" не е, поне не там, където аз съм го чувала хм Thinking Има други случаи, например когато думата пред Аллах завършва с касра(кратко "и"), тогава л-то се омекотява и а-то преминава в я, като в Алхамдулиля(Слава на Аллах) или Бисмилля( В името на Аллах).

А за мулукхия или мулукхя, не знам как е правилно, не съм чувала и не съм яла, но ми стана интересно. А тя разспространена ли в Бг?   newsm78 Че под името Юта все статии за Щатите ми излизат.

Преди няколко страници, едно момиче с ник Хариет, беше питало дали някой я помни и май никой не отговори. Аз да й кажа, че я помня още от прееди, като съм чела старите теми, май живееше във Великобритания. Би било хубаво пак да се включи, ако иска. Wink

Пазете се здрави, щадете си нервите и се усмихвайте! Поздрави на всички неспоменати!Приятна вечер Hug

Последна редакция: пн, 18 фев 2013, 18:49 от Слънчогледи

# 369
Добър вечер.

Отбивам се, понеже видях, че Хари е питала някой дали я помни.

Хари, помня те, разбира се, с двете къдрави съкровища. Hug

Айче, благодаря ти, че си ме цитирала.  Embarassed Как си ти, работата, любовта?

За Оман. Ето един сайт за музиката му, бях го изровила преди време.

http://www.octm-folk.gov.om/

Астарта, как я карат мъжете в къщи? Слушат ли?

Русалке, а каките, а математиката? Може да сте се отчели, но не съм чела назад.  Peace

Уго,  Crossing Arms Confused

Колко време мина откакто не сме се виждали... Мъчно ми е за миналото, но вярвам, че бъдещето също ще донесе радост.

Аз...нямам какво да кажа. Или може би имам повече от допустимото. Затова не искам да ви развалям настоението.

На всички нови момичета - добре дошли.   bouquet

Багрир и пълнен патладжан звучат вкусно. Това видях по диагонал.  Peace

Поздрави на всички.

# 370
Мерудийката завяхна нещо..по-точно се е сдухала.Малката е пипнала някакъв стомашен бацил и от три дена е с разстройство,не яде и не пиеше нищо до днес.Мислех,че от антибиотика ще се оправи ама тц.Една ми е такава отпусната,не се смее,не иска да играе и се гуши само.Утре ще и' пускам изследвания.Направо ми е едно такова..   smile3511  newsm45
Артемисчеот сутринта влизам и излизам сигурно 15 пъти щото исках да ти пиша.За Норвегия да ти кажа набързо аз какво схванах,въпреки че и на мен не ми стана много ясен един термин.За три месеца имаш право и ти и той да живеете и работите в Норвегия.След това ти трябва да се регистрираш или по-скоро не след а през тези 3месеца.Издава ти се карта на пребиваващ там.Съпругът ти може да подаде молба,позовавайки се на твоето разрешение за пребиваване и бракът ви,за емиграция и доколкото схванах карта за пребиваване там като твоята.Общо взето ти като се регистрираш и имаш право на продължително пребиваване там,съпругът ти лесно ще получи същите права.Май го обясних че да си го разбера само аз.. Crazy Артемисче да се лекуваш и оздравяваш бързо Heart Eyes А твоята приятелка бъбривка не може ли да се отбие и в нашта темичка?
Слънчо ще ти отговоря подробно скоро.Сега няма да мога спокойно да ти обясня,че беба само се върти от пустите му зъби и новоналегналите я стомашни проблеми та не знам в кой момент ще се събуди пак.Пък и нещо ми е трудно и да се концентрирам в момента.Hug Heart Eyes
Любси поне го видя тоя цирк и ще знаеш да не повтаряш  Mr. Green а аз пък спирам да съжалявам че не са дошли тази година при нас,въпреки че на момичетата и мъжа им харесал много.Това с изчезването някакъв трик от цирка ли е?Пък и с димна завеса,много шик.Дано да можеш да се появиш пак. Heart Eyes
Амалче аз лично искам да ми развалиш настроението,ако по някакъв начин това ще подобри твоето.Колкото и шаблонно да звучи,тук сме за да си споделяме и радости и нерадости.Всяко зло е за добро и дано доброто по-бързо замести злото. Hug
На всички  lovekiss

# 371
Добър вечер  Heart Eyes

Веднъж гледах документален филм за коментирания цирк (не съм сигурна как да го напиша на бъгларски) и там казаха, че всъщност различни артисти обикалят различни страни по ралзично време с различна програма. Тоест това, което е било миналата година в Бейрут (спомням си, че тогава бяха и в Аман), всъщност може да е различно от представлението, на което е била Любс.
Иначе аз знам, че това са най-вече акробати, като има доста танци, музика и дори театър.
Аз бях миналата есен на нещо подобно, циркът се казваше Les 7 doigts de La Main и в него участваха бивши от акробати от другия цирк. Много ни хареса, направиха страхотно шоу и успяха да ни заредят ни с положителна енергия. Но беше по-скоро танц, театър и акробатик, отколко цирка, който помня от дестството. Ето го:
https://www.youtube.com/watch?v=LXB837CePTY&feature=player_embedded

Бибито, да оздравява бързо малката бибитка  Praynig

Иначе и аз така разбирам написаното за Норвегия. Но Артемисче без език ще ви е трудно - по-добре учете сега, че иначе как ще се оправяте навън.  newsm78

Амал, добре сме - и работата, и любовта  Heart Eyes Ще ти пиша съобщение тези дни с повече детайли.
Иначе ти следя публикациите във ФБ Sad На висчки ни е много мъчно за случващото се в Сирия.

Слънчогледче, наслаждавай се на ваканцията, заслужи си я  Hug Аз забравих да отговояр на последното лично, тези дни ще гледам да стигна и до него.
Иначе млохията ние си я носим от Йордания, в момента нямаме, но сигурно ще донесем след месец. Ще ви поканим тогава да опитате, да видим дали ще ти хареса лигава.  
Mr. Green

Астарта, и аз много време губя с този пуст интернет. Сериозно се замислям да си наложа забрана за няколко дни...че моето си е чиста зависимост.

Поздрави за всички и най-вече за Ясмин, Алвера, Уго, Русалката и всички останали, които не са се разписвали!

# 372
Добро утроо  Heart Eyes

Циркът не беше лош, не съжалявам, че отидох, ама очаквах нещо друго...
Ето това беше https://www.youtube.com/watch?v=5bp7x5vhEJg Музиката е на живо. Очаквах повече екстремни номера. Наистина  няма нищо общо с цирка от детството ни  Peace
Айче, това което вие сте гледали е наистина тип шоу, хареса ми клипчето.

Биби, димът ме донесе пак  Laughing И да оздравявате бързо  Hug

Слънчогледке, калиграфията си е талант. Предполагам, че трябва да си падаш малко и художник  Peace
Млюкхия никога не съм виждала в Бг, ама и другите да кажат... Иначе така изглежда като растение и преди да се наготви така , а така като е сготвена Ние я готвим по-суха от тази, на снимката и има места, където я правят на супа, сигурно видя снимката по-рано...
Гарга каза, че е влакнодайно и правели чували от нея  Mr. Green

Пак се разприказвахме рано-рано за тази млюкхия  Mr. Green Чак ми се прияде от нея  Crazy

Амал, минавай от време на време, знам че имаш доста дейности  Peace

Уго, не си писала отдавна, дано всичко е ок при вас, поне доколкото може да е ок  Praynig

Ясминке, червена точка  Crossing Arms как сте?

Фиййл, подготовката кипи ли  Mr. Green

Хайде лек ден и до скоро  Hug

# 373
Биби, в "сърцето" на Залива сме ние - Персийско-Арабският.  Laughing

Любс, аз така (като на снимката) готвя спанак с месо вкъщи. Не съм опитвала с малюхия, но ми изглежда доста вкусен този вариант. Simple Smile А не съм опитвала, защото не мога да я разпозная в магазина, не за друго.  Embarassed
А като стана на въпрос, че е влакнодайно растение, аз винаги си правя асоциация с копривата и се сещам за приказката за Елиза и дивите лебеди на Шарл Перо. Ами щом 11 ризи е успяло да изплете момичето от коприва, значи голям неизползваем потенциал има и в това наше растение.  Laughing Изобщо ... който не обича да се върти из кухнята, да се хваща за куките.  Mr. Green

Слънчогледи, при многоезичните деца винаги има един (кога по-леко, кога не дотам леко) водещ език. Това обикновено е езикът, на който децата получават образованието си - във вашия случай, това ще бъде немски, ако не греша. За съжаление, очакванията на родителите към децата им (и съвсем не само по отношение на езиците  Mr. Green ), в повечето случаи нямат нищо общо с реалността.  Wink
Във форума има и доста теми, посветени на многоезичните деца и когато му дойде времето сигурно ще са ти полезни в много отношения. Ето, като за начало, едно скорошно разискване по въпроса, с доста разнообразни гледни точки.  Simple Smile

Последна редакция: вт, 19 фев 2013, 13:34 от Гарга шарена

# 374
Здравейте,сладурки! Hug
Артемисче как си? Heart Eyes
Слънчогледче малката сравнително спокойно се справя със зъбките,като се има предвид че и' избиват само на четни числа: 2 или 4 заедно.То вярно след близнаци едно може да ти се струва лесно,ама ако изобщо помниш базата за сравнение.(след 10г. помня само хубавите моменти не знам защо newsm78 ) За рая вратите все затворени,твоята приятелка ако има резервен ключ моля да ми услужи.Децата са голяма радост,но покрай грижи май остава малко време да им се нарадваш.За статистиката отбелязвам,че не спя през деня..свиква се с недоспиването пък и няма да иначе няма да мога да разчистя последствията от 3 урагана и 1 торнадо. Crazy
Моите девойки все още си говорят български,малко са го позабравили,ходенето през лятото определено им действа опреснително.Говорят и английски на едно добро ниво бих казала.Тук почват да го учат още от предучилищната и сега постепено започват да изучават биология и математика на английски,иначе другите предмети си остават на арабски.Права е Гаргата,от три езика най-добре ще владеят този на който учат в училище,с който общуват с приятелчета,няма значение дали им говориш на български от раждането.Момичетата го знаят разговорно само и ми е жал да им развалям ваканциятя с уроци по бг,а през другото време имат толкова много домашни,че е изключено да се вредя с азбуката.Между другото едната все още познава буквите и може да срича по-лесните думички. Simple Smile Прозвуча ми малко като болно-амбициозна майка.Въпроса е да не насилваш нещата,всеки език с времето си.Аз съм се зачудила сега Ивана на какъв език ще проговори и изобщо кога ще проговори,че три езика се говорят покрай нея
 Thinking
Много ми хареса новото ти хоби.Аз пък оцветявах гипсови фигурки преди,даже съм си направила две маски за стената в хола.Наслаждавай се пълноценно на ваканцията и ни пиши по-често. Heart Eyes
Любсии  Hug  дима да го поздравиш и му кажи да намине,че в момента много имам нужда да изчезна. Rolling Eyes Аз си носех преди млукхието от тук щото в БГ и аз не съм виждала,или и да има,не е позната като ядлива сигурно.Любс тук листата са сушени,при вас така ли са само пресни?
Гарга дано мойте познания по анатомия съчетани с гугъл мапс са били достатъчни за да отгатна къде е 'сърцето' Mr. Green Да ти кажа аз спанак никога не съм обичала,а млукхието си го похапвам с кеф.Сигурно има начин да си го намериш,аз все още нагърбвам мъжа с таз задача,въпреки че тук лесно се открива.Продава се готов изсушен в пликове,но някои са мръсни и бая изпотрошени та предпочитам някой местен да избира.
Свърши ми сънчо паузата.
До скоро  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт