Баба каза така... Тема № 3

• 117 162
  • 774
  •   1
Отговори
# 45
А как се съхранява този узрял бъз? В хладилник ли?

# 46
  • Русе
страхотна темичка  Grinning

# 47
Ако узрелият бъз е сух, не ти е нужен хладилник. Съхранявам го в хартиена опаковка. Може в кутийка, за да не се овлажни от околната среда.
Ако узрелият бъз е направен на универсалния всичколекуващ сироп  Grinning по рецептата на Димков , в хладилник.

# 48
Ако узрелият бъз е сух, не ти е нужен хладилник. Съхранявам го в хартиена опаковка. Може в кутийка, за да не се овлажни от околната среда.
Ако узрелият бъз е направен на универсалния всичколекуващ сироп  Grinning по рецептата на Димков , в хладилник.

Има ли от къде да се купи? В билковите аптеки дали има?
Няма как да си набера бъз и да направя сама, за това питам. Peace

# 49
  • София
В аптеките го има като хранителни добавки на таблетки, капсули, сироп.

Да попитам и аз: някой знае ли лек за артрит?

# 50
Извинявам се за тъпия въпрос ,но може ли да се консумира черния бъз директно или трбва задължително да се изсуши за да се яде?(отровен ли е?)

# 51
  • в огледалото на живота
  bouquet
Полезна тема!

# 52
  • София
Извинявам се за тъпия въпрос ,но може ли да се консумира черния бъз директно или трбва задължително да се изсуши за да се яде?(отровен ли е?)

Може, но в малки количества - 1 ч.л. на ден. Използва се, като лечебно средство.

# 53
  • в огледалото на живота
Вече съм си направила такъв сироп,чудесен имуностимулант е през зимата. Peace
Ето рецептата по лечителя Петър Димков:

Сироп от бъз/бъзак/
Плодове от черен бъз,захар/мед/
Начин на приготвяне:

Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд (голям буркан) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!

# 54
  • Талант на 2012,2013 г.
Здравейте момичета. Hug Случайно попаднах на вашата темичка и много ми хареса Ще ми позволите ли и аз да се подвизавам в нея? Rolling Eyes

На авторката:   bouquet

# 55
В аптеките го има като хранителни добавки на таблетки, капсули, сироп.

Да попитам и аз: някой знае ли лек за артрит?
благодарение на едно  от момичетата което още не се е разписало в темата научих за лековитите свойства на истинския ябълков оцет

# 56

благодарение на едно  от момичетата което още не се е разписало в темата научих за лековитите свойства на истинския ябълков оцет
Благодаря, че напомни и за лечебните му сили срещу артрита! Убедена съм в лечебните свойства на домашния ябълков оцет /този от магазините е съмнителен/. Ползвам го за по добро оросяване на краката и профилактика за разширени вени. Доволна съм от състоянието на краката си, макар че имам предразположеност към разширени вени...
1. основно - Като стана дума за разширени вени. Най добрата профилактика е 10 минути краката на високо 30-40 градуса. Лягам на леглото и ги опирам в стената. Ако е натоварен деня - всеки ден. Ако не когато се сетя.
2. есктра - Още по-добре, ако по време на профилактиката се направи  като упражнение -  лек масаж с пръсти по посока обратна на гравитацията от пръстите към коляното
3 екстра - към масажа да се добави малко дом. ябълков оцет или зехтин прополис и т.н дал Господ лекове...
Бъдете здрави!

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 12:19 от Mislq

# 57
Нали знаете че има разлика между бъз и бъзак. Баща ми твърди че е отровен бъзака newsm78
но друго чета в интернета,вече незнам Rolling Eyes

# 58
  • Талант на 2012,2013 г.
Плодовете на бъзака се използват като имуностимулант, но в много малки количества. Това е, което знам аз. Peace

# 59
  • в огледалото на живота
Плодовете на бъзака се използват като имуностимулант, но в много малки количества. Това е, което знам аз. Peace
Точно така е Марѝ  bowuu
За възрастни дозата е сутрин на гладно супена лъжица, а за деца над 5 г. чаена лъжица. При деца от 2 до 5 г. възраст чаена лъжичка се разрежда с вода се изпива.
Това е дневната доза.

....Лечителят Петър Димков разказваше: “Бях излязъл на екскурзия към Своге и изведнъж се натъкнах на една невестулка, която се бореше с пепелянка. Отровната змия се стремеше да захапе невестулката, тя пък се присягаше да захапе змията... Надмощие имаше змията – тя клъвна невестулката. Помислих си, че борбата е завършила. Невестулката бързо се шмугна в храстите, видях я как обели с острите си зъби кората от един бъз и схруска малко от нея... Минута след това отново се върна и се вкопчи в змията... И не я остави, докато не я прегриза и умъртви...Оттогава е и моят интерес към черния бъз... Това е едно чудно растение... Добитъкът, който пасе по склоновете, яде наесен черните зърна на бъза така, както човек яде баклава... А веднъж наблюдавах какво правят лястовиците, преди да отлетят на юг: няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза – само тях! – и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние...”
Из книгата на Николай Антонов “Петър Димков - за живота без болести” - издателство ГЕЯ-ЛИБРИС, София 1994г.

Черен бъз

Бъзак,бъзуняк,тревист бъз

И двете имат силно антимикробно действие,имуностимулиращо и антиоксидантдействащо,НО...
второто се пие в малки дози и само под лекарско предписание.
Аз имам дръвче от първата снимка,в двора на майка ми,от него приготвям сиропа.Също използвам и цвета му,става страхотна цитронада през лятото.
Ето цвета на черния бъз:

Ето и рецептата:

* 30 цвята от бъз
 * 2 кг захар
 * 1  1-2 лимона  и пакетче лимонена киселина
 * 1 л вода

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 21:14 от devi4ca

Общи условия

Активация на акаунт