Отговори
# 240
Въпроси към ЛЛЛ:
1. На каква възраст трябва да започнем да учим детето да се успокоява само, ако има изобщо такива препоръки  newsm78
2. Имаме по няколко часа на ден (и/или нощ), когато опознаваме света наоколо. Проблема е, че накрая винаги изглежда сякаш са му много стимулациите, започва да нервничи, да плаче, успокояваме се на гърда и тогава заспива. Това нормален завършек ли е? Ако не, какво трябва да променя.
Благодаря предварително  Hug

Здравей Darlena,
Препоръките на бебетата да не се обръща внимание освен в часовете на хранене, да не се вземат на ръце за да не се разглези бебето, както и че е добре да се остави бебето да плаче и по този начин да му се развиват белите дробове, започват да се дават от първата половина на 20 век и няма долна граница на възрастта на бебето. Като цяло повечето изследвания в днешно време не потвърждават необходимостта от тези действия.

Част от философията на Ла Лече Лига е, че в ранните години бебето има силна нужда да бъде с майка си, която е така основна, както и нуждата му от храна. Майчинството включва не само храненето на бебето, но да се поддържа то топло и в удобство, да се утешават чувствата му на страх или гняв, и да се оставя да се развива със свой собствен темп. Това означава да се приема за такова, каквото е – безпомощно бебе, не миниатюрен възрастен. Това означава да се общува с него чрез тяло и език и да му се даде възможност да отвърне. В началото на живота на бебето това, което то “иска” и това, което му е “нужно” е едно и също. Начинът, по който тези ранни нужди се посрещат, или не се посрещат, има много общо с добрите или лошите реакции на бебето ви към хора и ситуации в живота му по-късно. Така начинът, по който отглеждате бебето си е важен не само за вас и него, но и за обществото.

Това може и да се обясни с това, което се случва с бебето след раждането. При раждане бебето има 50 трилиона синапси в мозъка си. Броят им до 3 годишна възраст се увеличава. Синапсите се заздравяват с многократна употреба, а неизползваните такива умират. Така мозъкът поддържа това, което е научил първо. Това, което се случва с бебето може да му повлияе позитивно или негативно на структурната организация на мозъка. Бебета, към които се отнасят грубо, могат да не развият емпатия към други хора. Пораствайки чувствата на другите хора не им изглеждат истински, защото техните чувства не са били реални за хората, които са били важни за тях в детството. Стресът в детството, като например игнориране, когато бебето/детето плаче, е опасен тъй като произвежда високи нива кортизол, който засяга пътищата, които се формират в мозъка. Това може да повлия на начина за справяне със стреса като възрастни.

От профилът ти виждам, че живееш в САЩ и не знам дали не ти е попадала една книга "Why love matters" на Sue Gerhardt. В нея авторката пише “Човешкото бебе е недовършено; то идва готово да бъде програмирано от възрастните.” Така, че имаме невероятна възможност с нашите бебета и е  добре да я използваме така както ние като майки преценим, че е добре за бебето, а не защото някой друг е препоръчал.

Относно това дали завършека е нормален, отговорът е по-скоро да Simple Smile Бебетата тепърва започват да трупат впечатления от околния свят. Стимулирането на всичките им сетива - каквото се получава в рамките на един ден - може да доведе до превъзбуда. В такъв момент майката и гърдата са спасителния пристан, мястото където бебетата се чувстват сигурни, спокойни и в безопасност Simple Smile

# 241
  • София
лоа, честито бебче!!!! да расте здраво и мноооооого щастливо
хубаво име сте избрали  Hug

гунди, стискаме палци всичко да мине лесно и безболезнено!!!

тринити, белведере, дбс - как сте момичета? отдавна не сте писали  Hug

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 05:08 от elvirka

# 242
Лоа, честито ти съкровище и се за бързото ти раждане. Пожелавам ти леко и удоволствено кърмене и истински да изпиташ радостта от това да прегърнеш съкровището си след 9 месечно чакане.
Момичета,
Има ли някой от вас опит с пъшкащо бебче? Ради след като го нахраня и оставя заспал, почва да пъшка, охка и така през 5 минути. Понякога като е в ръцете ми и спи по-рядко се чува. Изправям го, оригвам го, понякога се оригва друг път не, но продължава да пъшка. Така е винаги когато спи или поне почти винаги. Освен коликите не виждам друга меродавна причина, някой сблъсквал ли се е с това?

# 243
Добро утро, момичета, благодаря ви на всички за поздравите  Hug Heart Eyes
аз и кафето, моят пръв сутрешен приятел сме тук  kaffeetrmker_2

Лоа, не става, да, както и кръстосаната люлка за новородено. Всички останали връзваници, поне които са в нета, са за доста по-големи деца, така че лично аз не виждам как може да се кърми в слинг новородено  newsm78
О, честит син  Hug

ДБС ми се губи  Thinking

Софи, да  Peace

Дарленаа, радвам се да те видя, липсваш  Heart Eyes Права си за дохранването, не бива да го приемаме трагично  Crazy

Гунди, леко и безпроблемно  Hug

Мария емануилова, моето пъшка нон стоп  Crazy напъва се, охка, мърда, рита, пак пъшка и не се кротва за секунда, адски е уморителна.  Tired

КЪМ ЛЛЛ:

Борбата на гърдата с какво е свързана обикновено? С коликите може би? От вчера почти винаги като я сложа, започва да си дърпа назад и настрани гърдата и да опъва зърното ми като ластик. Отделно със свободната си ръка отгоре оре и копае с маникюра, блъска, рита, много е неприятно, болезнено и изнервящо. Пуска зърното, пак се бори да го лапне, пак пуска...
Гърдите ми вече не текат спонтанно изобщо. Не знам дали е добър знак, също така са си все меки. Тя упорито не ака и това си е
 Tired

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 11:33 от Блонди

# 244
  • Варна
Добро утро и от нас Simple Smile
Тази нощ си поспахме учудващо добре, да не повярваш. Само че... в количката Crazy В спалнята е голяма жега и след като се накърмихме, плувнахме в пот и Борето отказа да заспи в креватчето си го грабнах и отидохме в хола. Там пак се хранихме, но повърна, явно много му дойде, или го натиснах нещо, не знам Embarassed, после се гушна върху мен и сме заспали. След още едно хранене си заспа в количката и спа до сутринта. Само че направих един гаф и много ме е срам, ама така е, опитът учи Embarassed Преоблякох го, че беше потен, нахраних го и го сложих пак в количката, но той не заспа, кокори се и пак го взех. Дохранихме се, посегнах да го сложа да спи, пипнах дюшечето - то мокро от пот!!! Нали не съм го простудила за тези 20 мин, когато го оставих там? Толкова виновна и глупава се чувствам, че нямам думи, ужас.... Вече ще знам, ама на.

Софи,
и аз бих влязла да се изкъпя, докато спи, както Дарлена каза, нали нощем докато спим никой не го гледа реално. За 5 мин, при положение, че съм вкъщи не виждам проблем, нали и до тоалетна ще ми се наложи да ходя от време на време.

Бютка,
още ли те боли разреза? Мен откакто вчера ми махнаха конците спря да ме боли, вече сядам спокойно. Само че самият белег изглежда странно, сякаш не е зараснал съвсем, поне с огледалцето като го гледам изглежда някак отворен. Но хич и не ща да се замислям, щом спира да боли би трябвало да е наред Rolling Eyes

Честито на мама ЛОА, да е жив и здрав малкият Владимир   bouquet

Гундиии, стискам палци, може би вече си и мама Hug

# 245
Биби, кърмех я 20 дни, като гърдите ми бяха за залъгалка. От тях изтичаха 20 -30 мл, тя висеше с час на цица, после почваше да пищи и с настървение изцокваше млякото от шишето. Реших да не мъча себе си и нея. Нямаше момент в който да се нахрани само от цица, все дохранвах защото изпадаше в истерия. И така Grinning

А на нашето бебе му викаме бебе мече, постоянно ръмжи и се протяга, става на топчица, почервенява, напъва се, пръцка и често се стряска от звуците на собственото си дупе  Joy

Лоа, честит ти Владимир, миличка Hug

# 246
  • София
Лоа, честит ти син   bouquet Да расте здраво и весело дете.

Гунди, стискам палци  Praynig

Ние сме си вече в къщи от вчера. Всичко е много добре, само дето аз имам чувството, че задника ми е разцепен като презряла диня ooooh! Не мога да седна, не мога да ходя, абе изобщо  Sick Та в тоя ред на мисли вас само шевовете ли ви болят? На мен ми се струва, че ме боли всичко наоколо повече, отколкото шевовете. При вас има ли го това и как мога да си облекча малко болката, че на моменти ми се реве направо?

# 247
Маги_Г мен ме болеше около самите шефове, които вървяха към бедрото. Имах 5 външни шефа и мястото беше леко подуто и доста болезнено за сядане. Въпреки това след тоалетна съм взимала все път душ и промивка със смрадлика. По един път на ден пръсках неомицин. Моите конци сами паднаха горе долу до 7-9 ден и мястото вече е доста по-добре, почти няма болка и оток. Не използвай интимен гел на този етап.

# 248
  • София - град
Момичета Емма вече 1,30 час будува и незаспива, като от време на време се сгърчва.....  Rolling Eyes Залъгалка не давам, пратих сега мъжа да купи, гладна не е изцеди циците до край... Дали пък не ни почват коликите?!  Confused

# 249
Айде, добре дошла в клуба и на Софи  Joy Моето вчера не мигна повече от 8 часа  Crazy

# 250
  • Варна
Маги,
първото денонощие зверски ме болеше опашката и зоната около нея, направо кошмарно. След това взе да ме боли цялата зона около дупето, а шевовете чак на 5-6 ден започнаха да болят, защото се бяха впили в месото. Сега не ме боли почти нищо.

# 251
Маги, всичко боли  hahaha В тая връзка не мога да ти помогна как да облекчиш, защото мен още си ме боли (месечинке  Hug).
Моята пиявица от 7 часа сутринта до сега вися на циците, на едната, на другата, реве.. викам си - трябваше с 6 цици да се родя  hahaha сега уж заспа, ама аз съм като зомби  Twisted Evil
Лоа, и тук да ти кажа - много се радвам, че и ти си добре, и бебчо  Hug да ти е жив и здрав и нямам търпение да почнем разходките - стига да мога да ходя повече от 30 мин  hahaha

# 252
Да се разпиша и аз  в темичката, че сега малко трудно ми идва ред.
Блонди като чета това за вътенето, плюенето на зърното , търсенето отново и всичко останало  все едно аз съм го писала. При нас обаче тази театрална постановка е само при нощното кърмене. За сега на мен ми помага майка ми, която пети ден е при нас , но скоро ще си тръгне , а аз съм с ужасни болки в кръста и крака. Ходих на лекар и  ми поставиха диагноза ишиас. Мажа се само с Фастум гел и от понеделник започвам физиотерапия, която надявам се да ми помогне. Лекарят каза ,че съм влошила положението с неправилна стойка при кърмне докато се науча как става и открия топлата вода с кърменето в легнало положение. Така ,че момичета внимавайте как стоите докато кърмите да не си докарате чудо като моето защото болката е ужасна.

# 253
Eeee, отново е адска жега. Явор е с доста гъста косичка и като го гушнеш веднага се поти. А от днес е по боди-потник. Не е истина с това жарко лято.
Софи, мисля, че ви е рано за колики още, макар и да зная, че има и бебета с колики още от родилното. Но казват, че около 15 ден започват, в нашия случай имаше леки около 12 ден и всеки следващ се засилват. Повярвай - почнат ли - няма да ги сбъркаш с друго.
Вчера бодърства доста време- цял следобяд, сигурно има 4-5 часа мрънкане, скимтене, писъци. Имаше доста силни колики и милият се измъчи. Но пък откакто заспа в 10 снощи до сега си спинка. Будя го за хранене и памперс и пак си заспива. Предполагам, че ще е така до следобяд, когато коликите отново ще започнат. Иначе и аз не смея да го оставям за дълго без надзор. Засега почти винаги има някой при мен, но като се върнат всички на работа не знам.
Обаче не е истина как бебчо се променя с всеки следващ час.  Heart Eyes Гледам му пърите снимки и не е истина каква промяна има за 2 седмици.
Прохладен ден на всички от мен.

# 254
  • Варна
Ох момичета блазя ви. Предпочитам постоянно да висим на цицка от колкото да повръща нон стоп Tired то няма цокане и да не върне, после преобличане и на мен и на Маги, пране на оповръщано, гладене на вече изсъхнали дрешки и пак в кръговрата цял ден едно и също. То повръща от всякъде през носа и устата, само още от ушите не е почнала да и излиза кърма. Tired
Някоя друга мама няма ли подобен проблем. Идея си нямам как мога да и помогна, уригвам я всеки път.... Реве ми се понякога като я гледам миличката Sad

Лоа честито бебче, много здраво и усмихнато да порасте  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт