Отговори
# 360
  • София
Mimiss коликите наистина ужасно ни мъчат.Иначе бабата повече се пречка отколкот помага.За щяло и нещяло я гушка и после като няма никой вкъщи и го отнасям аз всичко...Съгласна съм когато малката я мъчи нещо да я гушне но само тогава.А малката иначе си е хитруша голяма  Mr. Green Вече и настрани се обръщаме като сме по гръб и не я оставям никъде сама...Мислех че поне месец месец и нещо ще мога да я оставям спокойно някъде да лежи ама на.Сега съм я оставила на дядо й.Той се справя много добре с нея.Не я глези с гушкане а е много кротка при него.Даде ми малко зелена светлина за мене  Mr. Green  Иначе кърма нямам достатъчно,че да мина пак само на кърма и затова се дохранваме.Предполагам че ако се храня редовно и приемам повече течности ще се нормализира пак кърмата ама откъде това време.Вече си мечтая за температури от 15-20 градуса,че поне да спи спокойно и жегата да не я мъчи...
Момичета,да ви попитам кога може да се почне с половият живот  Mr. Green Не че имам много време за каквото и да било,ама докторите не са ми казали нищо че може или не може и затова не сме намерили време за това.Иначе дядото веднага ще бъде изпратен на разходка с фъстъка  rotfImao

# 361
Въпрос към ЛЛЛ и другите момичета:
1.Имаше таблица с нааканите памперси, някой дали може да ми я изпрати, ние имаме по 7-8 наакани, т.е. всеки един, който сменяме е наакани нали не е ненормално при условие, че се кърмим само с кърма, на поискване.
2. Нормално ли е докато кърмя от едната гърда, да тече кърма от другата и това признак ли е да се цедя? Не ми се иска да започвам цеденето, защото според мен ще вляза в страшен кръговрат и хамалогия ooooh! Също така нямам никакъв режим на кърмене от коя гърда първо и по колко да суче. Давам от която ми падне и ги редувам.
3. Задължително ли е след всяко хранене да се оригва, защото май не винаги го прави, а през нощта, когато гледам да го приспя докато суче и после бавно го прехвърлям без да се усети в леглото му, т.е. не го изправям за да го оригвам?

Belverde, честит ти Валери! В здраве да расте, дълъг и щастлив живот да има!  bouquet

Блонди реагира веднага и вече ти отговори, аз само ще потвърдя. Блонди,  Peace

1. Бебетата на възрастта на Валери, които са изключително кърмени, имат по минимум 2-3 наакани пелени на денонощие (като акото е с размер поне на монета от 1лв.). Има бебета, които се изхождат по-често, почти след всяко кърмене и ако акото е с консистенция и цвят, подобни на горчица с извара, без лоша миризма, това също е съвсем обичайно. Околко 6 седмици след раждането е възможно изхожданията да намалеят.

2. Да, това също е съвсем нормално. Доста майки споделят, че едната им гърда потича спонтанно, докато кърмят от другата, или пък и двете им потичат, когато наближи време за кърмене, щом чуят плача на своето (дори и на друго бебе), или пък само като мислят за него. Това дали има или не спонтанно потичане не е показател за това колко кърма има майката, подобни „течове” някои майки никога не изпитват, а при други продължават известно време (колко дълго – съвсем инидивидуално е). Ако количеството кърма, която изтича от гърдата е по-голямо, би могла да го събираш в съдче, или просто да подлагаш хавлия, за да попие. Не е необходимо да се изцежда „течащата” гърда – това би подало сигнал на организма ти да прави повече кърма (повече от това, което бебето изсуква), а ненужно цедене може да доведе до хиперлактация. Изцеждане може да се наложи само при определени ситуации – ако майка и бебе са разделени, ако се цели запасяване с изцедена кърма, ако майката усеща напрежение и т.н. Няма правило дали да се дава само едната или и двете гърди на едно кърмене – някои бебета се засищат още с първата, а някои имат нужда да сучат и от двете, а понякога зависи и от конкретния момент – може един път бебето да е по-гладно и да иска да суче повече, и от двете, а друг път – само да си „похапне” или да утоли жаждата си и за това да му е достатъчна и само едната гърда. Важното е, когато се кърми, да не се ограничава времето на бебето до едната гърда – т.е. – да се остави да „изпразни” добре първата, преди да му се предложи втората гърда. Също така, да не се събират няколко кърмения само от едната гърда (освен при определени ситуации, например – ако се цели намаляване на силна струя или хиперлактация и др.) – за да не се препълни „несуканата” гърда и да не се получат запушвания.

3. Не, не е задължително. Всъщност, голям процент кърмени бебета нямат нужда да се оригват, ако не са поели много въздух, докато сучат и по-скоро не е притеснително, че не успяваш всеки път да го оригнеш. Тъй като при сукането от гърда се образува вакуум, то кърмено бебе е доста по-малко вероятно да поеме много въздух, за разлика от храненото с шише.

Ако имаш и други въпроси, насреща сме. Flutter

# 362
Месечинке,много тъжно ми стана като те прочетох,мила.Избий си от главата мислите,че си неспособна,напротив-ти си всичко,от което се нуждае твоето бебче.А обривът ще мине,то в тия жеги е нормално да се появи,аз слагам една тензухена пеленка на ръката си като се храним,за да не се поти толкова.За твоята висока температура-може да е родилна треска,аз в първите две седмици треперех от студ при 35 градусова жега навън,ама е нормално и отминава.Искренно ти съчувствам за майка ти,нормално е да ти липсва,наплачи се,дано ти олекне малко.Като загубила родител(татко почина преди 7 години)ще ти кажа,колкото и тъпо и тривиално да звучи-времето лекува,болката никога не минава напълно,но времето я притъпява и просто свикваш да живееш с нея.Гушни си прекрасния син и горе главата,всичко ще се оправи Hug
Ludnica14,честита ти Димана,прекрасно име.Да расте жива и здрава и много да ви радва!
Софи,мен педиатърката ме предупреди,че Инфакола и Еспумизана предизвикват запек,и сама се убедих впоследствие-давах Инфакол на всяко хранене и Велизара адски се запече,като спрях капките се оправи.
Аз да се похваля-днес,понеже татито ни е на работа цял ден,излязохме сами с колата и бебка.Сложих коша за новородено отзад,вързах го с коланите и стана работата.Малко ми беше притеснено,но малечка спа през цялото време.И в тая връзка да питам знае ли някой дали е разрешено по закон тоя кош за новородено да го слагам отпред,на седалката до шофьора,че ми се изкриви главата днес да я гледам.
eli_nikol,честит ти син,да е жив и здрав!

# 363
  • Добрич
Блонди, днес питах педиатъра дали не са гъбички и каза, че устенцата му са чисти.  Rolling Eyes И каза, че щом температурата си минава сама, значи не е притеснително.

За конците питам, защото мен ме викнаха на 7-я ден, който беше вчера, но малко преди да тръгнем за Варна реших да погледна графика на мойта докторка и ... изненада - току що се е наработила.  ooooh! Та ще ида в понеделник на 10-я ден, дано не е проблем. Всъщност на първото секцио ми ги свалиха на 9-я, така че реших, че един ден повече не е страшно.

За килограмите - качих 10, в болницата оставих 7, последните 3 незнам как ще ги сваля с това непрестанно похапване.  Embarassed

# 364
Имам следното питане към ЛЛЛ:

От няколко дни насам езичето на Дария е цялото побеляло. Възможно ли е това да е от кърмата? Притеснявам се да не е заразена с нещо - уж на мен нищо ми няма, но ме притеснява това бялото. Или пък самата кърма да е некачествена...

Absolut Illusion, здрава, усмихната и щастлива да ти расте Дария!  bouquet

Забелязваш ли на други места в устичката на Дария подобно побеляване (например, от вътрешната страна на бузките)? Ти изпитваш ли някакъв дискомфорт или болка в гърдите? Ако имаш притеснения, вероятно е добре да я погледне педиатърът и, за да определели евентуално дали има млечница. Ако диагностицира такава, е необходимо и двете да се лекувате. Разбира се, възможно е да няма нищо, а това да е обичайният цвят на езичето и – за да си спокойна, може би наистина е добра идея да я види лекар.

Надявам се да няма нищо притеснително, пиши как сте.
Hug

# 365
Atrakcia, много благодаря за отговора, мисля че се получи по първия описан от теб начин, след затопляне в банята сложих бебето дас суче и то свърши останалото  Simple Smile, но е добре да знам, че има и още нещо, което помага.  Hug

# 366
Amorevole преди няколко дни имаше на небцето 3 точици, но като се събуди ще видя дали има и по други места. Колкото до мен - болка и дискомфорт няма. Дори в началото усещах гърдите си натежали от кърмата и се появяваха бучки на 2-3 места, но спрях да доизцеждам след кърмене и се регулираха нещата.

На консултация сме чак на 4ти (тогава е 20тия ден) и не знам дали ще дочакам

# 367
  • До морето
Здравейте, влизам само за малко, вкъщи е лудница - снощи както вечеряхме се напука тавана и подпухна  #Cussing out и днес цял ден имаме майстори в кухнята, ние с бебо сме затворени в една стая, не съм си подавала носа навън.

Иначе да се отчета - Самуил днес е отличник, цял ден яде и спи по график, но чак ме е страх да се похваля- довечера май ще щракаме с пръсти  Laughing

Блонди, как мина рождения ден на Криско?

Месечинке, момичето, което лежеше в съседната стая в болницата си беше претоплила бебчето първата нощ и и казаха да си купи Триклобактер и с марличка да минава пъпчиците преди баня. После като го къпеш го сливаш и готово. Акушерката го направи една вечер и на следващата сутрин и пъпките бяха минали. Ако искаш пробвай. Иначе за плача - напълно те разбирам, аз без да съм преживяла твоята загуба, постоянно плача и се чувствам абсолютно неподготвена за собственото си дете.

Абсолют Илюжън, и на моето бебче му е бяло езичето- мислех, че е нормално, все пак яде само кърма. Сега почнах да се притеснявам и аз  newsm78

Ивка 777, и аз се притеснявам към въпроса ти за зимния кош и колата, някой ако знае да каже?

Белверде, добре дошла!

Гундиииии, честита ти рожбичка!!!

Някой пита за бебешки дрехи в Зара- има и в двата мола- в детската секция  си има отделен кът Зара Бейби -0-36 месеца! Само на Витошка няма!

# 368
  • Стара Загора
skrech Благодаря ти,съветите ти са безценни  Hug записала съм си  ги и започвам да ги прилагам пък ще видим.Аз от вчера се пробвам да я кърмя в легнало пожение и не се дави толкова много  Peace

# 369
Момичета по въпроса за зимния кош, предполагам че не може да бъде на предната седалка тъй като по правилник деца под 14 години нямат място там. Иначе нашата госпожица издържа в него 600 км. за два дни без проблем като почти през цялото време спа. Да не пропусна да честитя на всички нови мами и да им пожелая здрави и спокойни бебоци  Simple Smile. И към мамите които бяха с гестационен диабет да попитам нормализираха ли се нещата?

# 370

Удобно ли е да ми отговориш отново на някои въпроси за по-голяма яснота на режима ви? Какъв е дневният и нощният ритъм на кърмене? Колко често сменяш гърдите при кърмене? Колко пъти се цедиш на денонощие? Ако цедиш - какво количество кърма цедиш на един път? Изцеждаш ли се нощем? Имаш ли някакви хормонални нарушения (лекувано безплодие, ендокринни нарушения, проблеми с щитовидната жлеза...)? (ако е неудобно за теб, може и на лични да ми отогвориш за това)
Привет  Hug
Скрит текст:
Какъв е дневният и нощният ритъм на кърмене?
-   Предимно се водя по него.На поискване го кърмя,като ако минат три часа сън го будя,но горе долу на 2-2ч. и половина става кърменето.
Колко често сменяш гърдите при кърмене?
-   На всяко кърмене давам различна гърда.Днес се случи да предложа другата след като изсука първата т.като беше много напрегната с цел да избегна цедене.
Колко пъти се цедиш на денонощие?
-   Досега не съм си давала сметка,но приблизително между 3 и 5 пъти на денонощие от двете гърди общо.Като по скоро стигам до 3 пъти,рядко са 5.
Ако цедиш - какво количество кърма цедиш на един път? Изцеждаш ли се нощем?
-   Най-много съм изцеждала по 90 мл. ако гърдите са много напрегнати. Спирам да цедя когато омекнат и стане търпимо или от зърното спре да капе,за да може Явор да засуче без да се дави.Нощем цедя веднъж и този един път влиза в горните 3 до 5.
Имаш ли някакви хормонални нарушения (лекувано безплодие, ендокринни нарушения, проблеми с щитовидната жлеза...)?
- Цикъла ми е нередовен /идва ми през 2-3 месеца/ и според лекари се дължи на хормонален дисбаланс.Изследвала съм се преди да забременея с първото ми дете и излезе че липсва някакъв хормон,който за съжаление не помня.Изследвала съм и щитовидна жлеза,но всичко излезе в допустимите граници.В момента пия желязо заради нисък хемоглобин.....ако има някаква връзка?! Но иначе нищо по-сериозно.
Пробвах компресите със злеви листа,но не държах до следващото хранене.Беше ме страх да  не предържа.
 Hug   bouquet  Heart Eyes

# 371
Здравейте бъдещи и настоящи мами Simple Smile
Ние си имаме едно малко съкровище БОЯН - роди се на 13-ти август, юнак 2900 кг и 48 см, вече сме вкъщи и цялата върволица роднини се извървя, та смогнах да се похваля  Laughing Пожелавам на всички родени бебенца да са здрави и да радват майките и бащите си, а на тези който още ги очакват - леко раждане и здрави и силни бебчета   bouquet

# 372
Здравейте момичета,
аз също вече съм в отбора на родилите - на 22 август се появи нашият син - Пресиян, днес ни изписаха, затова когато имам повече време ще пиша за раждането и първите емоции вкъщи Hug

# 373
Здравейте и честито на всички родили, нямам време да ви чета, че сядам за по-малко на компютъра. От днес вече се мъчим да се кърмим вече от 2 хранения  newsm44 и успяваме да изцоцаме по 1 цяла цица и после пак сме на шишето. Надявам се скоро да си караме на кърмене само Simple Smile Падна ни и пъпчето днес и то точно като тати реши да го преобуе  Laughing . Още свикваме един с друг с мъника и още ми е трудно да вляза в час  Sad депресията също ме гони (то каква депресия просто откача за всичко дали му е добре ръчиката, да не му се деформира главата, всяко нещо което ми се случва също питам и се притеснявам)

# 374
Въпрос към ЛЛЛ

Бих искала да попитам дали трябва да започна да спазвам паузи от 3 часа между кърменията, т.к. в момента се храним "на поискване" и вече сме 4.700 кг. Изписаха ни 3.050 кг.
Благодаря!  Hug

Когато адаптираното мляко масово навлиза в употреба, масово се констатират проблемите свързани с този вид хранене. Освен по пътя на логиката, така и след проучвания става ясно, че храненето с адаптирано мляко няма как да прилича на кърменето и за този вид хранене са нужни препоръки, съобразно спецификите му. Една от тях е, че АМ е трудносмилаемо и ако не се изчака да се смели първото мляко и се даде втора доза, това още по-силно натоварва бебешкия организъм. Понеже изследванията показват, че различните бебета, различните количества АМ и различните видове АМ се смилат за около 2-4 часа, като ориентир за майките остава около 3 часа пауза, с важното уточнение майките все пак да следят децата си, за да разпознава нуждите им.

Тези препоръки нямат нищо общо с бебетата, които се хранят с кърма и то от гърда. Освен голямата разлика между съдържанието и усвояемостта на кърмата, самото кърмене, като процес също е ключово при режима на хранене на бебето. Едно здраво, жизнено бебе може само да контролира приетото количество мляко и честотата на хранене, която му е необходима. Обичайно след първия месец - месец и половина(а може и по-рано) бебето си изгражда свой режим, който не е непременно с еднакви интервали между храненията, но е сравнително предсказуем за майката.

Спазването на строг режим(независимо дали 3 часов или друг) може да не се отрази на бебето или кърменето, но тъй като крие рискове да не успее да задоволи нуждите на бебето или да доведе до намаляване на кърмата в периодите на усилен растеж(няколко дена или седмица, в които бебето се нуждае от повече от обичайното мляко и започва да суче по-начесто. След това обичайно се връща в стария си режим).
 Ако имаш притеснения по въпроса с режима, можеш да ги споделиш и да помогнем да решиш дали има и други решения за конкретното притеснение.
 Ако намираш 3 часовия режим за подходящ за теб и бебето ти, би било добре да се изчака да минат поне първите 6 седмици или докато кърмата и кърменето се установят в добри количества и всичко върви без спънки.

това, което ме притеснява е бързото качване на килограми, иначе съм изцяло ''за'' следване на нуждите на бебето

Общи условия

Активация на акаунт