Отговори
# 375
  • Плевен
Здравейте момичета Simple Smile бях казала, че ще пиша за раждането, но ни почнаха коликите и нямам никакво време. Постоянно е на ръце и се редуваме с ММ кой да я гушка и успокоява. Незнам другата седмица като се върне на работа как ще се оправям сама. Постоянно ми се реве и като не мога да я успокоя се чувствам като лоша майка Sad Изписаха ни еспумизан и успокояват за няколко часа, но пък ни е страх да не предозираме.
Иначе самото раждане
Скрит текст:
започна в четвъртък (16.08) с контракции, които не можах да засека кога почват и кога свършват. Струваше ми се една постоянна контракция, само се засилваше и намаляваше болката. И така около 2 часа. В 1 без 15, вече в петък чух характерното пук, изтекоха ми водите. Събудих мъжа ми и към болницата. Приеха ме с разкритие 5см., казаха че ще стане много бързо. Контракциите вече се усилваха все повече и повече. Акушерката ме успокояваше, че щом започне да ме напъва, те ще спрат. Мъчих се около 3 часа с напъните, не се получаваше много добре. Преместиха ме в родилна зала, извикаха доктора. Скачаше на корема ми, на третия път усетих рязването отдолу, той скочи по-силно и бебка изскочи - 4100 г, 55 см. След това имаше проблеми, оказа се че имам и вътрешни разкъсвания, не можеха да определят от къде кървя. Започнаха кюретаж на живо, докато дойде анестизиолога. Такива болки не бях изтърпявала, имам бели петна от тогава. Така и не ми казаха колко шева имам, едната акушерка ми каза - като гоблен си. Бебка ми я дадоха чак на другия ден, тъй като имах проблем с възстановяването. От анемията ми и голямата загуба на кръв хемоглобина ми беше паднал на 60, преливаха ми кръв. Но всичко си заслужаваше за усмивките, които вече ми дава Simple Smile  Heart Eyes
Честито на всички нови мами, които вече гушкат слънчицата си  bouquet

# 376
Срам, не срам записвам се на 26-стр., но беше голяма лудница тези дни - откакто са ни изписали все сме с гости и вчера и днес е малко по-спокойно.

Искам да честитя на всички майчета, които са родили, докато не съм писала, и да пожелая на бебенцата много здраве, радост, усмивки и безгрижно детство! Няма да изброявам подред, за да не изтърва някой без да искам.

Погледнах сега на 1-ва страница - очертава се 17.08 като най- плодовития ден  Mr. Green Много бебенца тогава.

Признавам, че не съм чела назад - ще гледам да смогна.

При нас положението е все още нормално - само каката е постоянно върху бебето, все иска да го държи, а на то не иска и реве, тя ми се съди, че не и давам....абе има го за кукла общо взето. Режим още нямаме, но определено Снежка си прави по 3 часови паузи между кърменията, е има и изключения, но всичко е поносимо. Вечер поспива по 4-5 часа, но сега като се похвалих съм сигурна, че довечера ще ми разкаже играта. Онзи ден се похвалих на моите приятелки и вечерта през 2 часа на гърдата беше. Не се дохранваме, засега и стига кърмата. Направихме контролно теглене - сега след седмица пак ще засечем колко е наддала.
Ами това от нас - за раждането нещо не ми се пише, то вече почти всички родиха, така че няма и смисъл.

# 377
Честити нови бебенца!

И аз да се включа по-адекватно, Борис тъкмо заспа, обаче вечер много го мъчат коликите и предполагам, че ще дремне 15-20 мин. и отново ще е на линия.

За приспиването, май сме го научили (аз и бабите) на ръце  Embarassed, като го оставя в леглото веднага се разплаква и аз не издържам и го вземам. Бабите пък постоянно искат да го гушкат и така... Най-лошото е, че след като се нахрани си стои буден.

От вчера съм взела да се притеснявам, че качва много бързо тегло, на кърма сме, имам доста и му давам всеки път като заплаче, а то понякога е след 1 час и се е зашишкавил.

От днес имаме обрив по дупето, мажа го, надявам се утре всичко да е ОК, ама то в тази жега. Не мога да го оставя дълго време голичък, защото доста си пишка и ака. Тази сутрин наака хавлията два пъти, веднъж баща си и се изпишка на чистичко  Embarassed

И ние повръщаме доста, не можах да усвоя биологичната поза, за това се примирих, че ще си повръща  Tired

Живея в малък град и ми е доста притеснено с кърменето на вън, май няма да се престраша, още повече почти винаги сме мокри, но излизахме няколко пъти, веднага щом се нахрани, много обиа да спи в колата и навън, за щастие.

За килограмите от 64 кг., сега съм 53 кг., остават ми да сваля 3 кг., но няма да бързам, сега си хапвам всичко.

За минката, моите конци паднаха чах сега (3 седмици по-късно), може би не е нормално, но няма да мисля и това.

Месечинка, Идеално лошата и аз постоянно се притеснявам дали се справям или не, и ме се доплаква, но ... се старая да мисля позитивно и все си казвам, че щом циганките се справят, дето нищо не четат и не се стараят, значи не е супер сложно.

# 378
Честито на всички родили. Да са ви живи и здрави бебочетата Hug

Ух, аз не мога да смогна да влезна за да ви чета и пиша. От както имаме колики направо е нещо ужасно. Снощи са ревали и двамата 4 часа и после спаха като къпани, ама ние с татито, направо ни се стопиха лагерите. Горките комшиии, сигурно ще луднат с нас ама какво да направя Crazy Вече никакви капки и каквото и да било не ни помага. Сега съм сварила копър и анасон да видим, но едва ли ще има ефект. Явно ще се наложи да търпим и докато отминат  Crossing Arms Надявам се сте добре и бебочетата ви слушкат. Целувки от нас и да се пазите:)))

# 379
  • Варна
честито и от мене на новите мамчеата много здрави и послушни бебешоци  bouquet

Месечинка и ние се претоплихме в болницата(а беше постоянно само по 1 боди с къс ръкав ама както и да е) и при всяко къпане (сутрин и вечер) разтварям в 10л. вода 1супена лъжица Трихлобактер и поливаш после плакнеш. То заради него 100 кофи вода пренасям ама... още малко почти го привършихме. Още на 2 ден беше изчистена, но аз си я къпя още с него за всеки случай. И кураж мила всичко е наред и съм на 100% сигурна, че се справяш отлично. Всеки има моменти на слабост казвам ти от личен опит. Щом аз се оправям сама по цял ден и искам само помощ за къпането, гледам си детето съвсем сама, рева постоянно особено след тези повръщания и статии които прочетох, но заради съкровището ми се държа, а и заради баща му Hug Hug Всичко ще е наред Hug

И пак да благодаря за отговорите за моите терзания с повръщането ако не сте вие момичета понякога наистина мога да откача Hug

# 380
Честито на всички мами, които вече се радват на бебетата си Heart Eyes

Ние вече сме на цял месец, кога мина това време Heart Eyes
Снощи след като будува 4 часа от 20.30 до 00.30, заспа и се събуди в 6 часа сутринта, аз разбира се докато се осиферя и разбера колко е часа Shocked Чак ми беше криво че съм спала толкова време.
Оф коликите са ужасни и Ивайла ги има и сме през цялото време на ръце, няма как Crazy

Месечинке, ти да не мислиш че аз съм перфекта, правя нещата по интуиция и разпитвам приятелки. Знам че загубата ти е голяма и те разбирам Hug Гушкай Месечинко и бъди силна Hug

Момичета, желая ви спокойна вечер Hug

# 381
  • София
Гундиииии честито   bouquet Да ти е жива и здрава малката Ния и да донесе много красота в дома ви  Hug
Честито и на Ели Никол и Фори   bouquet Много да ви радват мъниците.
При нас всичко върви добре засега, само дето нещо още не можем да си нагласим режима и така се получава, че трябва да я будим час и половина след като е заспала за да я изкъпем, то не че имаме някакъв режим де, папка когато пожелае. Само дето вече си мисля, че никога няма да спре да ме боли трътката.
Не знам колко килограма съм свалила, още не съм се теглила, но определено изглеждам спихнала  Crazy а и някак си променена  Rolling Eyes ама корем си имам още

# 382
Здравейте мамчета  Mr. Green

Честити бебчета на Лоа и Гунди. Много здрави и с късмет  Hug Heart Eyes Да ви радват и да се слушате взаимно, а какта и баткото да са разбрани и обичливи  Mr. Green

Честито още и на Ели Никол и Фори, здрави и щастливи!  bouquet

Нашето малко бозайниче е дръпнало с 500 гр. за 10 дена. Добре сме. От два дни банята е в  корито, а не под течаща вода и нещата с къпането са като в онова клипче  Heart Eyes Емка много помага ( по собствено желание). Предполагам, че по някое време ще й се поизпари ентусиазма  Party

Би-би, специално за теб - в дните в които пъпчето падна, но все още не биваше да го топим с Мишето се къпахме двамата под душа. Усещането е невероятно Heart Eyes  И аз като Елс, мисля че си заслужава да опиташ без дохранването Hug

за пъпчиците по дупето - въздушни бани.

за шевовете - предния път на седмия ден, а сега съм лепена.

за колата и возенето - бебе може да се вози и на предна седалка, обратно на посоката на движението, но само при условие, че на съответното място е изключен ербега. За зимен кош нямам идея защото той доколкото мога да преценя стои странично.

Елс, защо гащи, съмнение за луксация ли има? На нас ни казаха, че на следващата консултация ще правят ултразвук и в този ред на мисли се чудех да ходим ли и до Г. баня. Емка я водихме, но нея педиатърката не я е гледала на ултразвук.

Спокойна нощ на всички  Hug

# 383
Изчетох ви  Grinning Карам текеграфната:
За конците - след секциото ми ги махнаха на 5-я ден. Но аз имах само в двата края, мисля, че съм лепена, защото нямам помен от шевове на друго място. Иначе самата операция беше с ел. нож, може и това да е оказало влияние  newsm78
За килограмите - от 12 качени, 8 в болницата и 2 в първите 2 дни. Но пък тези наедрели гърди... Винаги съм имала малък бюст, толкова бях свикнала с него.
За коша за новородено и колата - почти съм сигурна, че не е позволено. Даже съм сигурна, де! Но и ние се возим така, нищо, че имаме кошница за кола. Само че аз винаги съм при него.

И да ви попитам - започнахте ли да слагате бебоците в шезлонги, вибриращи столчета и т.н. Подариха ни вибрираща люлка  Heart Eyes, пише, че е за новородено, но ми се струва рано още. От друга страна не ми се иска все да лежи, когато е буден или на ръце.

# 384
  • София
Teffita ние от 2 дена слагаме малката в шезлонга с вибрации.Тя сама си показва като и писне,но изкарва около 20-30 мин там и само я полюшкваме което е голямо облекчение за мен.

# 385
  • София
Диди24, Сашето заспива най-често на гърда, обаче се случва да си заспи и сам Simple Smile
Месечинке, горе главата! Трябва да бъдеш позитивна, за да е спокойно бебчето ти!  Hug
Минка chy76, честно казано нито следя кръвна захар, нито знам какви трябва да са стойностите, както и дали трябва да продължа да спазвам диетата. Ти докъде я докара? Спазваш ли диета, какви са ти стойностите? Аз към 45-тия ден трябва да ходя на преглед за обременяване с глюкоза отново.
Фори13, честит син, нека да ви радва много!  Hug
Кипа, честито и на теб!Бъдете здрави! Hug
ifka, направо настръхнах от разказа ти. Радвам се, че си вече добре!  Hug
Кашпи, честит първи месец! Hug
Дбс, мноого се радвам на къпането ви под удша, знаеш Wink  Hug
За кърменето - от ЛЛЛ не ми отговориха на последния пост към тях, затова се копирам:
Else,
Скрит текст:
благодаря ти за насоките и съветите. Аз нямам хормонални проблеми. С второто дете ни отне повече време забременявато, но с първото се случи точно на първия месец от опитите. Големият ми син не съм го кърмила много, защото имах проблеми с операцията, приемах силни антибиотици и се притеснявах да кърмя, в тези дни не му давах да суче, така постепенно кърмата съвсем намаля. Така че това беше неуспешно. Много следя как суче Сашко, винаги като започваме го изчаквам да отвори голямата уста и да захапе хубаво. Като изгледах клипчето, мисля че правилно засуква, като обхваща и част от ареолата. Онзи ден на консултацията му измериха само ръста и теглото. Пораснал е с 3 см за 22 дни, роди се 50см на 01.08., а на 22.08. беше 53см. аз започнах да дохранвам с АМ, но оттогава съм в чуденка дали пък не греша. Може би пък последните дни, когато беше постоянно на  гърда, той всъщност е стимулирал повече кърма, която тепърва ще се произвежда, защото си е "дал заявката", а сега тя ще намалее, защото дохранвам. Успоредно с това и цедя с помпа за допълнителна стимулация. Благодаря ти отново и ще чакам отговора ти!

# 386
  • София
въпрос към ЛЛЛ и останалите мами

прочетох ви по диагонал, но понеже съм доста притеснена, затова няма да коментирам .
При кърмене в легнала поза под главата на Брани се образува мокро петно, голямо колкото главата му. Освен това съм виждала как капки кърма изтичат от нослето му, от време на време се случва и да се задави. Някоя от вас да е забелязала подобно нещо?

Според нета е възможно да има дефект на небцето  ooooh! Много се притесних. Чудя се на какъв лекар да го заведа - може би УНГ?

# 387
Else, благодаря ти за насоките и съветите. Аз нямам хормонални проблеми. С второто дете ни отне повече време забременявато, но с първото се случи точно на първия месец от опитите. Големият ми син не съм го кърмила много, защото имах проблеми с операцията, приемах силни антибиотици и се притеснявах да кърмя, в тези дни не му давах да суче, така постепенно кърмата съвсем намаля. Така че това беше неуспешно. Много следя как суче Сашко, винаги като започваме го изчаквам да отвори голямата уста и да захапе хубаво. Като изгледах клипчето, мисля че правилно засуква, като обхваща и част от ареолата. Онзи ден на консултацията му измериха само ръста и теглото. Пораснал е с 3 см за 22 дни, роди се 50см на 01.08., а на 22.08. беше 53см. аз започнах да дохранвам с АМ, но оттогава съм в чуденка дали пък не греша. Може би пък последните дни, когато беше постоянно на  гърда, той всъщност е стимулирал повече кърма, която тепърва ще се произвежда, защото си е "дал заявката", а сега тя ще намалее, защото дохранвам. Успоредно с това и цедя с помпа за допълнителна стимулация. Благодаря ти отново и ще чакам отговора ти! Hug
За кърменето - от ЛЛЛ не ми отговориха на последния пост към тях, затова се копирам:
Else,
Скрит текст:
благодаря ти за насоките и съветите. Аз нямам хормонални проблеми. С второто дете ни отне повече време забременявато, но с първото се случи точно на първия месец от опитите. Големият ми син не съм го кърмила много, защото имах проблеми с операцията, приемах силни антибиотици и се притеснявах да кърмя, в тези дни не му давах да суче, така постепенно кърмата съвсем намаля. Така че това беше неуспешно. Много следя как суче Сашко, винаги като започваме го изчаквам да отвори голямата уста и да захапе хубаво. Като изгледах клипчето, мисля че правилно засуква, като обхваща и част от ареолата. Онзи ден на консултацията му измериха само ръста и теглото. Пораснал е с 3 см за 22 дни, роди се 50см на 01.08., а на 22.08. беше 53см. аз започнах да дохранвам с АМ, но оттогава съм в чуденка дали пък не греша. Може би пък последните дни, когато беше постоянно на  гърда, той всъщност е стимулирал повече кърма, която тепърва ще се произвежда, защото си е "дал заявката", а сега тя ще намалее, защото дохранвам. Успоредно с това и цедя с помпа за допълнителна стимулация. Благодаря ти отново и ще чакам отговора ти!
Привет bi_bi,
Точно така, добре си се ориентирала, дори и да е имало изобщо някакви притеснения, в дните, в които е заявил по-големи количества с по-често сукане е напълно възможно да е дръпнал и с наддаването. Тъй като кантарите наистина мноооого варират, бих ти предложила, ако те притеснява теглото просто да изтеглите отново 5-7 дни след последното теглене. Минимума за седмица би следвало да е 110 грама, респективно за 5 дни не по-малко от 78-80 грама. Ако детето си е здраво и е добре, всички показатели са му ок, 5-7 дни е достатъчно безопасен период да се изчака и да се види дали е ок само на кърма. В тези случаи АМ по-скоро е излишен и може да засити бебето за по-дълго и да намали времето за стимулиране на гърдите. Когато се види как се случват реално нещата с наддаването, вече се прави преценка как да се продължи нататък.
Heart Eyes

При нас тази нощ беше като на война. Пищи за гърдата и се насмуква като змей, започва да се превива и да пръцка и съответно да повръща и докато повръща пак търси гърдата още да се насмуче. Мисля днес да купя някакви капки за колики и да потърся торбичката с черешовите костилки,че 5 часа сме били с таткото като зомбита тази нощ. Сигурно върна храна над 10 пъти. Момичетата от ЛЛЛ съветнат да се храни винаги когато поиска, но при нас това не работи, завъртаме се в един омагьосан кръг. Аз снощи също се опитах да му натикам една залъгалка но след като я дъвка 3 минути на трета злобна и я изплю повече не можахме да му я натикаме в устенцата. Сега спи от 4 сутринта до обяд без да мръдне, тикъм му гърдата през три часа,че млякото започна да се лее по пода ooooh!.
Зафира, ако е повърнал може да е удачно да му се предложи по-празната от двете гърди. При бебетата на майки с по-обилна лактация, ако не искат да сучат достатъчно често и гърдата почне да се лее, би могло да се изцеди малко за облекчение, ако детето не иска да суче.   bouquet

ох, момичета - ние вчера имахме ужасен ден и вечер  Cry Cry сутринта от 8 до 1 пак ги правеше историите - дясната цица суче, суче, суче и все реве, че е гладен, предложих лявата-наяде се.. вечерта от 8 пак някъде същата история - и аз много се уплаших дали имам кърма там  Crazy Crazy сука сигурно около 40 мин. и то доста активно, след това му дадох лявата - едно примляскване, едно чудо - това към 11 някъде, той сам пусна гърдата - и викам - край, наяде се.. и като се почна един рев  Shocked ама зверски, взехме коша на количката да го друсаме - нъцки, гушках го - той взе да хапе сутиена, баща му го взе - направи смучки по ръцете и аз викам : ебаси майката  Shocked накрая изцедих от тая последната гърда - 40 мл. дадох му ги, ама той ги изцока сигурно за 15 мин. - супер бавно и само се лигаваше  Shocked после продължи да се къса да реве  Shocked а исках от дясната да чакам, за да видя колко ще източа и му дадохме АМ - изпи 60 мл. и го сложихме при нас на леглото - и пак ревна и търсеше ръцете  Shocked Shocked и аз просто реших, че вече няма как да е гладен - то не е човешко - та и биба му набутахме  ooooh! абе въобще - ужас беше, само вода оставаше да му дам hahaha смисъл, не че са лоши - просто всичко дето уж отричах - в една нощ - бум  ooooh! и накрая заспа при нас на леглото и от 2 и нещо през нощта до сега спи  Shocked не знам от АМ ли, от това, че вчера никак не спа цял ден, от това, че е при нас на леглото ли, по принцип като е при нас и спи повече.. абе ужас ви казвам..
Сега изцедих от тая - 90 мл. и не знам кво ще правим пак с това кърмене  Crazy
Ако може ЛЛЛ да прочетат и да ми дадат съвет - възможно ли е толкова много да му се яде? Винаги ли хапенето на ръце означава, че бебето е гладно? Тази гърда едната вече 3 ден като че ли не му стига, а явно мляко имам в нея - вчера около 10 пъти сам ми плюеше зърното на тази гърда?  Ох, съжалявам, ама наистина много искам да кърмя, но от 24 часа той суче по 16 сигурно, как да разбера дали не ми използва гърдата за биберон само, въпреки, че го следя да суче активно, като позаспива го събуждам и т.н. Просто има нещо не както трябва и аз го усещам, но не знам как да си помогна  newsm78
Привет beauty_,
След като детето е било очевидно нахранено, вероятно просто е изпитвало някакво по-силно неразположение, което не му е дало възможност да поспи и да си почива в този момент. Най-вероятно действително АМ го е позаситило допълнително, а и когато сучат по-начесто или слято във времето се случва да направят по-голяма пауза за сън след това. В такива моменти може да е подходящо наистина да се изцедиш след 3-4 часова пауза, ако бебето отказва в този момент да суче, за да се стимулира млякото. Ако не е давана добавка от АМ, тогава изцеждането е само до облекчение на гърдите.

Докато бебетата сучат, се отделят така наречените ендорфини в майчиното тяло, които действат обезболяващо и преминавайки в кърмата, те успокояват бебето в трудни моменти. Възможно е бебето да е търсело да суче за успокоение и облекчение на предизвикателното преживяване, през което сте преминали. И тъй като то е свикнало да намира утеха в мама досега за всичко, и мама продължава да му помага по всевъзможни начини, то вероятно е търсело да посуче и сега. Индикациите, за да разберем ние като майки, че иска на гърда, са познатите "признаци за глад". Реално те по-скоро са признаци за сукане, не точно за глад, тъй като кърменето далеч не е само хранене.

Кога изплюва зърното на гърдата, която смяташ, че може да не му достига от около 3 дни? По-скоро след като се понахрани или може би по-скоро в началото на сукането? Реално гърдите не се ползват за залъгалки, а обратното залъгалките са измислени, за да заместват гърдите. Може да опиташ контакт кожа до кожа, това много често успокоява бебето. Бихте могли да имитирате всичко онова което му е познато от 9-те месеца прекарани в утробата, полюшването докато си го носела, шума на сърцето и организма ти (шшш може да помогне понякога), някои бебенца дори обичат да бъдат свитички и сгушени, както са били досега в мама. Дали си пробвала компресия на гърдата?

# 388
  • София
Имам и един въпрос към ЛЛЛ:
Скрит текст:
Не съм сигурна, че бебка се наяжда хубаво, много често се събужда да суче, през час-два и суче по около час. Винаги заспива на гърдата, аз я будя, тя пак заспива и така... 2 вечери и давам кърма от шише като се събуди, тогава спи до сутринта. Въпроса ми е може ли да я отбия, ако нощното хранене е от шише? Искам да я кърмя, но с това често събуждане просто не се издържа, и по 1-2 пъти ставам и да се цедя  ooooh!

Здравей, Dafi`!

Разбираемо е, че в момента ти изглежда всичко като каша и постоянно кърмене. Както казва Блонди, всичко се струпва наведнъж точно в началото, когато майките са най-склонни да се притесняват. Първо раждане, после напасване с бебето, пък кърменето, което може да е по-различно, от колкото си си го представяла, както и изобщо всичко около бебето.
 През първите седмици е времето, когато освен, че се опознавате с бебето, също то се учи какво е глад, как се успокоява това чувство. Ако суче по добре, ще се засити по-бързо и т.н. Твоя организъм пък опознава нуждите на бебето. Това конкретно бебе от колко мляко се нуждае, в какъв ритъм се нуждае да суче. И всеки ден може да е различен, всяко кърмене може да е различно. Но след като се "напаснете", а бебето заякне и премине т.нар. период на новородено, влиза в един ритъм, който му става като рутина. Вече може да се нахранва много по-бързо.

Често за новородените бебенца е обичаен ритъм да се хранят през около 2-2.5 часа, считано от начало на кърмене до начало на следващо кърмене, което се променя със заякването. Щом заспива преди да е приключила със сученето, можеш да я подпомагаш, като продължиш да я разбуждаш. Често освежаващо им действа да се погалят с влажна кърпа по лицето или да се кърмят с по-малко дрехи, дори голи(по памперс). А като усетиш, че спира да суче така, че да гълта и се унася, също можеш да приложиш и компресия на гърдата, за да се засили струята и бебето да остане по-дълго време будно и сучещо. Ето как се прави: статия http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683
 и видео http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold

Препоръката на специалистите е по възможност да се избягва шише поне през първите 6 седмици, защото крие риск да се влоши засукването на бебето ,техниката му на сучене или желанието да суче от гърда. Не непременно последствия, но има известен риск. Ако има нужда да се дохранва, то да става по алтернативни начини - система за дохранване на гърда, с пръст, чашка и др. Можем да обясним как се прави, ако има нужда.

За да си облекчиш нощните кърмения, ако е вариант за семейството, би могла да вземеш бебето при вас и да кърмиш легнала. Така можеш да продължиш да почиваш, докато се храни бебето.

въпрос към ЛЛЛ и останалите мами

прочетох ви по диагонал, но понеже съм доста притеснена, затова няма да коментирам .
При кърмене в легнала поза под главата на Брани се образува мокро петно, голямо колкото главата му. Освен това съм виждала как капки кърма изтичат от нослето му, от време на време се случва и да се задави. Някоя от вас да е забелязала подобно нещо?

Според нета е възможно да има дефект на небцето  ooooh! Много се притесних. Чудя се на какъв лекар да го заведа - може би УНГ?

Докато сучат, бебетата се потят по главата, така се охлаждат. Могат да се потят дори да не е топло, а в жегите напоследък е още по-вероятно. Би могла да го кърмиш Брани гол, за да му е прохладно, но потенето на главата може да продължи, нормално е.
 Мокрото петно може да се получава както от потене, така и от излизане на мляко от устичката на бебето, което е също нормално. Когато бебето лежи, то има възможност през ъгълчето на устата да остави да изтече част от млякото, ако струята му е твърде силна и не може да поеме всичко бързо.
 Излизането на капчици мляко през носа, когато бебето е напълно легнало, също е нормално, просто е много лесно млякото да отиде и там. Но ако това те притеснява или ако излиза и когато кърмиш в по-изправени пози, е удачно да се иска и мнението на педиатъра, който евентуално да насочи към специалист.

това, което ме притеснява е бързото качване на килограми, иначе съм изцяло ''за'' следване на нуждите на бебето

Наддаването на кърмачетата няма горна граница. И два килограма да наддаде, явно това бебе наддава с това темпо. Няма нужда да се подлага на диети и ограничения, дори евентуално ограничение крие рискове бебето да не получи необходимите му вещества за своето развитие. Щом суче от гърда, то не би преяло(дори да хапне няколко глътки повечко, стомахът лесно го връща). Кърмата е в идеален състав за твоето бебе, а  сученето от гърда е специфичен процес, с който може да се контролира поетото количество мляко - да е не повече от нужното количество. Бебе, което не желае да суче, не може да бъде накарано на сила. А бебетата се раждат с много добро чувство за насита и не биха работили повече, от колкото им е нужно.
 Чрез кърмене "на поискване"това добро чувство за глад и насита остава максимално дълго, с което се възпрепятстват евентуални проблеми със затлъстяване в бъдеще.

Много бебета, които наддават повече в първите месеци, когато станат по-активни физически, се изравняват с връстниците си.

Друг въпрос е също дали измерването е коректно. Ако не е било на един и същи кантар, разликите в кантарите често всяват паника.

Последна редакция: нд, 26 авг 2012, 03:12 от skrech

# 389
Блонди, веднага при започване на кърменето ли се дърпа или суче малко и тогава?
Вариантите за това неспокойство са : колики, първоначална силна струя с последваща слаба и бебето няма търпение да суче (можеш да подпомогнеш с компресия), период на усилен растеж...

Благодаря ти за пореден път  Heart Eyes

Не е веднага, малко суче и после. Не го прави винаги. Според мен вината е в мен. Не я слагам добре. Опитах се да я нагласям по-добре и нямаме такива борби.  Blush Явно се сърди на недостатъчна струя. Силна струя при мен - абсурд  Laughing Няма търпение явно.

Нощем суче два пъти, за кратко и спи спокойно. Денем се държим на гърда нон стоп, но към 18-19ч търпението й се изчерпва, глад ли, колики ли, не знам, но тогава давам 70мл АМ, хапва и се успокоява. Иначе преди това е висяла и смукала на гърдите с часове и не пускат и двете се изнервяме. Дано го пропуснем това, но засега е така
 Embarassed
Привет Блонди,
Радвам се, че е започнала да засуква по-спокойно! Ако се сърди на недостатъчна струя, когато се случи да се подразни, би могла да ползваш компресия при нужда и само, когато е необходимо.
В следобедните и вечерни часове е обичайно бебетата да правят т.нар. кърмене накуп - дълго посукване и по-голяма пауза за сън нощем. Реално, ако нощем суче по-кратко, трябва да компенсира някак. Може да помислиш дали да не намалиш малко и плавно добавката, а да опиташ да вмъкнеш едно допълнително сукане нощем да речем? Предвид наддаването и споменатото от консултацията, по-скоро няма необходимост от добавка. Ако и я даваш, за да не се изнервяте може да се помисли каква реорганизация би могла да ви помогне да се чувствате по-спокойни в този момент.  bouquet

На 21 август в 8.54 сутринта изплака и моето бебче Максим, 3.200 кг и 51.5 см. От два дни сме си вкъщи, гушкаме се и се кърмим на поискване. Отново имам разранени зърна, но тъпо и упорито се мажа с разни кремове, дано скоро заздравеят.

Въпрос към ЛЛЛ :От няколко дни с Макси почнахме една голяма борба докато захапе гърдата както трябва - започва да смуче само зърното. Немога да разбера от какво е, гладен е, мляко има щото като захапе и едвам сварва да гълта. Последното което си мисля, е че може би струята му е много силна, ох знам ли, но много е изнервящо. Интересното е че отначало нямахме такъв проблем, но от както сме си вкъщи започнахме да се борим, той мята ръце, изнервя се и борбите ни понякога са по 5 мунити
Привет eli_nikol,
Честит Макси! Нормално е в началото да няма силна струя, коластрата е по-малка като количество. Обикновено силната струя се случва след слизането на преходното/зрялото мляко. В зависимост кога са изписани майката и бебето, това може да се случи в болницата или у дома.

Ако смяташ, че борбата и заускването се случват заради силна струя, може да опиташ в по-полегнала назад поза, при която гравитацията да пречи за силното потичане на млякото. Може да внимаваш да не се надвесваш над бебето, за да не тече още по-силно. Друго, което понякога помага е да се остави по-силната струя на млякото да изтече, преди да се даде на бебето да суче, или да се изцеди съвсем малко, докато тази първоначална струя не е толкова силна. Също вариант при някои майки, ако няма бучки, запушвания, мастит е върховете на пръстите да се съберат като цвете около зърното и да се притисне леко към основата на гърдата. Задържа се 10-15 секунди и след това пръстите се поставят там където преди малко е било свободното разстояние между пръстите и притискането се повтаря. В други ситуации майките обхващат гърдата и леко я държат притисната към основата, за да пречат на твърде силната струя с лек натиск. Обичайно се отпуска, когато струята понамалее и бебето започне да се справя с нея.   bouquet

Amorevole преди няколко дни имаше на небцето 3 точици, но като се събуди ще видя дали има и по други места. Колкото до мен - болка и дискомфорт няма. Дори в началото усещах гърдите си натежали от кърмата и се появяваха бучки на 2-3 места, но спрях да доизцеждам след кърмене и се регулираха нещата.

На консултация сме чак на 4ти (тогава е 20тия ден) и не знам дали ще дочакам

Привет Absolut Illusion,
Чудесно е, че при теб всичко звучи като да е наред и че лактацията се е регулирала. Консултациите са профилактични прегледи, които са за проследяване развитието на детето. При нужда винаги можеш да се обръщаш към педиатъра. Ето и една статия за млечницата, която може също да прегледаш.   bouquet

Последна редакция: нд, 26 авг 2012, 02:51 от Ivy

Общи условия

Активация на акаунт