Отговори
# 300
  • Обетованата земя
Лея, до 40я ден за църквата се водим нечисти, и даже да се прави кръщене на малкото, майката пак не се допуска в църквата. Едва след чистата молитва.
За кърменето навън, и на мен вече всеки ден ми се случва, по пейки в парка и по кафета, мъжът ми и той все забележки прави, че не било подходящо тук, ама като писне малкото и това ми е най-силното оръжие. Още не е свикнала да спи в количката и сме голяма лудница по разходките.  Crazy
 И ние даваме Биогая и Инфакол, нямаме запек, и коликите да ви кажа не са много чести. Инфакола не го давам постоянно, а 1-2 пъти на ден, Биогая-по 5 капки сутрин.
За шевовете и седенето на Дто, въпреки че имам 4-5 шевчета(моите са вътрешни), не ме е боляло никога, даже на следващия ден се чувствах като нераждала, единствената разлика беше , че нямам корем. Този път всичко мина наистина леко, пу-пу-пу!!! А конците ми сигурно са паднали, не съм разбрала кога.  Crazy Трябва да се наканя да ида на преглед, вие на кой ден ще ходите?

# 301
  • София
Else, благодаря ти за насоките и съветите. Аз нямам хормонални проблеми. С второто дете ни отне повече време забременявато, но с първото се случи точно на първия месец от опитите. Големият ми син не съм го кърмила много, защото имах проблеми с операцията, приемах силни антибиотици и се притеснявах да кърмя, в тези дни не му давах да суче, така постепенно кърмата съвсем намаля. Така че това беше неуспешно. Много следя как суче Сашко, винаги като започваме го изчаквам да отвори голямата уста и да захапе хубаво. Като изгледах клипчето, мисля че правилно засуква, като обхваща и част от ареолата. Онзи ден на консултацията му измериха само ръста и теглото. Пораснал е с 3 см за 22 дни, роди се 50см на 01.08., а на 22.08. беше 53см. аз започнах да дохранвам с АМ, но оттогава съм в чуденка дали пък не греша. Може би пък последните дни, когато беше постоянно на  гърда, той всъщност е стимулирал повече кърма, която тепърва ще се произвежда, защото си е "дал заявката", а сега тя ще намалее, защото дохранвам. Успоредно с това и цедя с помпа за допълнителна стимулация. Благодаря ти отново и ще чакам отговора ти! Hug

Марли, конците ми свалиха на 7-мия ден  Simple Smile
Валентина, искрено се надявам да сте добре скоро и да не е тежък рефлукс! Hug
Тайра, ти още в болницата казваше, че малката яде по 90мл, как така сега нямаш достатъчно, даже бяхте минали само на кърма??? newsm78
Белверде, добре дошла!  Hug
Тринити, и за третото мога да ти бъда щъркелче Wink Hug
Ми, Блонди, дохранвам го, просто ме е страх да не дръпне назад момчето, но вече няколко мои приятелки ми се караха, че и те така били, наддавали много малко децата им, почнали да слагат детето на гърда на всеки час и след седмица - две, кърмата потекла и кърмят до 1 и 1/2год. И не знам дали да рискувам. Embarassed
Като ви чета как ви болят минките, как конците ви се впивали и като знам колко леко мина при мен секциото, си викам добре че така го планирах.

# 302
gundie, честита малка красавица, да ви е жива и здрава! Какво хубаво име! Честито бебче и на loa!

Казаха ми,че аз не бива да влизам докато не ме сарандисат Rolling Eyes.(тоа е май молитвата за здраве дето се прави на 40-я ден).
Joy

Принцеске, права си. Имали са предвид ритуала, който се извършва на 40-тия ден от раждането. "Саранда "на гръцки е 40 и "сарандисването" е буквално да направиш 40 (дни). Всички думи нали идвали от гръцки... Mr. Green

didi, аз бях на 10-тия ден на преглед и сега ще ходя на 40-тия. Акушерката ми каза на 40-тия ден да спазя следната последователност: доктора, попа, мъжа ми (накрая  Wink) hahaha

beauty, уби ме с тези контракции на бебето hahaha

Блонди, ето инфо от ЛЛЛ за кърмаческата жълтеница: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22297

Мукадес, относно еластичните колани, мен акушерката ми ме накара да взема. Питах Док от кога мога да го слагам, за да не направя нещо на операцията и той ми каза: веднага, но ми обясни, че тези колани нито помагали, нито вредели и ефектът бил единствено естетически, в смисъл прибира ти визуално корема, но реално няма да ти помогне да се стегне по-бързо.

До ЛЛЛ: Atrakcia: Благодаря за отговора! Повръщането беше на два пъти, една сутрин, с интервал от около 10-тина минути, след което се случи още веднъж, след 2 дни и от тогава насам (от една седмица, да чукна на дърво) сме нямали такива проблеми. Бебето не поема нищо друго, освен кърма. Преди го кърмех от едната гърда на хранене, но след много четене, реших да предлагам и двете, и така май го претоварих с храна (той е много лаком) и затова се случи това повръщане. След като се консултирахме с лекар, ми казаха да не го оставям много дълго време на гърдата, а да го храня по-кратко. Започнахме с по 5 мин. от двете гърди (след повръщанията) и сега се храним вече по 20-30 минути (по 15 минути на гърда). Чудя се дали да не се върна пак на предлагане по една гърда на хранене. Проблемът ми е (подозирам), че едната ми гърда не "произвежда" достатъчно мляко (или й трябва повече време, за да се напълни), зашото след хранене от нея, малчо побързо огладнява, докато другата го държи по-дълго доволен. Притеснявам се и от това, че по време на захранването след повръщанията, възможно е кърмата ми като цяло да е намаляла. Кърмим се максимум на 3 часа и половина (поне се опитваме, защото нощем няма събуждане), но пък през деня понякога суче и през час. Педиатърът ми каза единствено да не го оставям без кърма за повече от 3 часа и половина, защото получавали хипогликемия. Но малкият нощно време определено иска да спи, а не да яде.
Жълтеницата ни отшумява. Стойностите на билирубина при последния преглед преди седмица бяха по-високи, отколкото в родилното, но по-ниски от граничните и намеса не се е налагала. Но пък днес забелязах, че е поизбистрил тена.

Последна редакция: сб, 25 авг 2012, 01:17 от MaryJane

# 303
Здравейте, момичета,и аз станах нощна птица по принуда Laughing
Гунди,Лоа,честити рожби,да растат живи и здрави и да ви носят много радост и щастливи мигове!
Белверде,Тринити,добре завърнали се!
Валентина,не се тревожи,много рядко става въпрос наистина за рефлукс при бебчетата,просто храносмилателната им система е много несъвършена още,та затова връщат.Аз също много се тревожех,но педиатърката ми обясни,че е нормално това връщане,стига да не е прекалено много,израствало се към третия месец.При нас специално е от прекалено бързото и лакомо дърпане.
За коликите послушах Блонди и взех Колийф,определено помагат повече от Биогая и Инфакола,ама и тяхното действие не е магическо,първата вечер спахме,и помен нямаше от колики,ама на втория ден пак се появиха.Обаче като че ли не са толкова мъчителни и продължителни,та явно капките действат,макар,че всички казват,че лек за коликите няма-просто трябва да минат и да се израстат.
Еха,днес моята малечка става на един месец,не е истина как бързо минава времето.

# 304
  • София
Ивка, честита месечинка на бебка Велизара!!!!

Леле колко бързо минава времето  Shocked

# 305
  • София
skrech  Hug  bouquet
Скрит текст:
обикновено и се пълни устата улива се цялата отваря си устата и то потича,затова мисля че изобщо не го поглъща.Може би трябва да започна да изцеждам преди да и дам да суче,но напоследък суче от двете гърди и даже не съм сигурна дали и стига млякото,защото преди виждах че е пълно вътре,а сега дърпа дърпа и нищо не виждам.Как мога да разбера че дадена гърда се е изчерпала за момента и да местя на другата? newsm78
Мисля че започват да си идват нещата на мястото с активното сукане само да не ми намалява кърмата.Просто има моменти в който стой 2 минути,заспива събужда се след няколко минути,пак суче 2 мин.,заспива и така се мотаем 2 часа докато започне наистина да суче.Но виждам че не съм само аз с подобни проблеми.Съжалявам ако съм те  Laughing объркала, но всеки ден сме в различна крайност.А за даването директно от гърда ми е много трудно дори и да си отвори широко устатапосле свива устнички и нищо не става,тя вече е свикнала нещо да има в устата и се получава само едно цоцкане без засмукване  Tired А относно спускането -когато стане време за кърмене гърдите обикновено вече са протекли и по този повод мисля че се е спуснало млякото

А, че то си е съвсем в реда на нещата всеки ден бебето да те изненадва с нещо ново и да мени тактики, докато не се напаснете съвсем  Simple Smile

Сега ще дам някои идеи за различните ситуации, а ти ще прецениш дали и кога могат да са ви полезни. А после да кажеш дали има някакъв ефект или друго да търсим Simple Smile

Мислиш ли, че когато потича обилно кърмата, това я тормози? Ако да, можеш да опиташ да намалиш струята, като заставаш по-полегнала назад, а бебето почти(или напълно дори) да лежи по корем върху теб. Така гравитацията възпрепятства струята. Други варианти са просто да я оставиш да се изтече каквото излиза спонтанно и като отслабне струята, пак да върнеш бебето на гърда. Също може да държиш бебето под ъгъл - краката да са по-ниско от главата, за да има то по-добър контрол над струята, докато суче.

Можеш да пробваш да предизвикаш бебето да преглъща(когато, казваш, седи с мляко в устата и не преглъща), като натиснеш с пръст под долната челюст, където е мекото(все едно да опиташ да повдигнеш отдолу езика, като натискаш отвън, под брадичката)... дали ме разбра  Rolling Eyes ? Лек натиск ,не силен.

Когато от гърдата е изтекла вече силната струя и виждаш, че бебето суче, но не гълта мляко, провери дали не се е изхлузило и суче само зърното. И със силиконово зърно бебето трябва да обхваща част от ареолата, както трябва да се получи, ако го нямаше силиконово зърно. Ако суче само самия накрайник, това може да му е достатъчно, за да изпие свободно течащото мляко, но за да си изкара другото мляко от гърдата, е важно да захваща дълбоко.

Ако е засукало добре, но все пак не гълта мляко, можеш да приложиш компресия. Ето как се прави- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683
 и видео http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
 Накратко: когато бебето спре да суче активно и движи челюсти, но не гълта мляко, обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) на няколко сантиметра зад ареолата(тъмната част около зърното) или колкото по-близо до основата на гърдата можеш да хванеш. Притискаш гърдата между пръстите си така, че да не боли и държиш притиснато. Получава се налягане, което изтласква мляко към зърното. Обичайно бебето започва да суче няколко секунди след това пак така, че да гълта мляко. Когато спре да поема мляко, отпускаш. Може да повториш компресията докато дава резултат. Обърни внимание - притискаш, когато бебето движи челюсти, но не гълта мляко и държиш притиснато през цялото време, докато суче - като спре да суче отпускаш гърдата, но продължаваш да държиш ръката в готовност да притиснеш веднага щом отново започне да движи челюсти бебето.

За смяната на гърдите  - като спре да суче бебето така, че да гълта мляко и след като си приложила компресията и вече и тя не помага на бебето да гълта мляко, усещаш гърдата си спокойна, не пълна, тогава можеш да предложиш другата гърда. На нея също можеш да правиш компресия, когато виждаш, че бебето суче, но не гълта мляко.

Сега имаш и притеснение да не намалее млякото. Обичайно с по-често ( и опити за по-ефикасно) кърмене организма на майката разбира, че бебето се нуждае от още мляко и неговата реакция е да увеличи производството. Препоръчително е кърменията да са поне 8-10, а когато има притеснения или данни за недостатъчно мляко, може да се увеличават колкото бебето е склонно да суче. Понякога бебетата сами си изискват това по-често кърмене за няколко дена, а друг път са по-поспаливи и може да не показват нуждата си, но ако имаш притеснения, можеш по твоя инициатива да включиш още някое кърмене.
 Има и друг начин за стимулиране на производството - с цедене след кърмене. Но е добре да се внимава с техниката на цедене, за да не се предизвика болезнена чувствителност в зърната. Също е важно да не се цеди, ако няма реална нужда от стимулация, защото свръхпроизводството на мляко също може да има неприятни последствия.
 Ако се чувстваш изтощена, по-ценно е да отделиш времето си за опити да помогнеш на бебето да суче по-добре и да кърмиш по-начесто, вместо да цедиш(ако ти се наложи да избираш).

# 306
Привет от една нощна кукувица!
Припомних си доброто старо бременелско време, когато всяка нощ бяхме тук...  Flutter Та сега си правя рандеву на терасата, скрибуцам с помпата в едната ръка, а пиша с другата.  Grinning
Ох, аз съм от тези с многото кърма, контейнерите ми свършиха вече, във фризера няма място... а без да преувеличавам си пълня едно малко шишенце за ден... и то се цедя само колкото да поомекнат леко камънаците  #Crazy Whistling ...(такааа дотук 100мл  smile3555)

Иначе Криси ми е чудна засега, хапва и спи много добре, особено днес... имаме обаче вече яко зачервено дупе с пъпчици - сигурно това му се вика подсечено, Бобо никога не го е имал и аз все едно от небето падам  Rolling Eyes
 Не съм ви казала, но ние трябва да носим ортопедични гащи един месец, че нещо едното и краче да се намести добре, и хем ми е супер притеснено и гледам да съм стриктна, хем пък си мисля че именно те я запарват и образува тези обриви... та такива ми ти проблемчета...  ooooh!

valentina1027, стискам палци при вас нещата бързо да се оправят  Hug
marley__, на мен конците ще ми ги махат в понеделник, просто тогава е на кабинет моята докторка.
belverde, мислих си за теб днес  Hug
Princess Leia, браво за кърменето навън  Peace
bg_trinity, радвам се да те видя  Wink Ще влезеш в час, мноого скоро!  Hug
Софи, малката сладурка още ли така сладко мееека? Няма такъв рев, уникален е просто. Пък тия колики да бяха почакали да събере силици малко  Whistling Hug Иначе Бобо е страхотен батко засега, е... едната вечер ми сподели че иска бебето да се върне в корема ми, но откак почнахме повече да му даваме да го пипа и гушка, е много горд!  Heart Eyes
bi_bi, седмица-две не мисля че е толкова голям риск... а определено си заслужава после... Ох, много искам да ти се получи точно на теб това кърмене!  Hug
elvirka,  Hug ... нещо щях да ти пиша, ма не помня какво  newsm78 Mr. Green

Айй, аз май не съм честитала тук на ЛОА...  Thinking Много да ти е здравичък, спокоен и усмихнат сина! Само радост и гордост да ви носи!   Heart Eyes Hug  bouquet

# 307
  • София
ЕлсънчеHug

# 308
ох, момичета - ние вчера имахме ужасен ден и вечер  Cry Cry сутринта от 8 до 1 пак ги правеше историите - дясната цица суче, суче, суче и все реве, че е гладен, предложих лявата-наяде се.. вечерта от 8 пак някъде същата история - и аз много се уплаших дали имам кърма там  Crazy Crazy сука сигурно около 40 мин. и то доста активно, след това му дадох лявата - едно примляскване, едно чудо - това към 11 някъде, той сам пусна гърдата - и викам - край, наяде се.. и като се почна един рев  Shocked ама зверски, взехме коша на количката да го друсаме - нъцки, гушках го - той взе да хапе сутиена, баща му го взе - направи смучки по ръцете и аз викам : ебаси майката  Shocked накрая изцедих от тая последната гърда - 40 мл. дадох му ги, ама той ги изцока сигурно за 15 мин. - супер бавно и само се лигаваше  Shocked после продължи да се къса да реве  Shocked а исках от дясната да чакам, за да видя колко ще източа и му дадохме АМ - изпи 60 мл. и го сложихме при нас на леглото - и пак ревна и търсеше ръцете  Shocked Shocked и аз просто реших, че вече няма как да е гладен - то не е човешко - та и биба му набутахме  ooooh! абе въобще - ужас беше, само вода оставаше да му дам hahaha смисъл, не че са лоши - просто всичко дето уж отричах - в една нощ - бум  ooooh! и накрая заспа при нас на леглото и от 2 и нещо през нощта до сега спи  Shocked не знам от АМ ли, от това, че вчера никак не спа цял ден, от това, че е при нас на леглото ли, по принцип като е при нас и спи повече.. абе ужас ви казвам..
Сега изцедих от тая - 90 мл. и не знам кво ще правим пак с това кърмене  Crazy
Ако може ЛЛЛ да прочетат и да ми дадат съвет - възможно ли е толкова много да му се яде? Винаги ли хапенето на ръце означава, че бебето е гладно? Тази гърда едната вече 3 ден като че ли не му стига, а явно мляко имам в нея - вчера около 10 пъти сам ми плюеше зърното на тази гърда?  Ох, съжалявам, ама наистина много искам да кърмя, но от 24 часа той суче по 16 сигурно, как да разбера дали не ми използва гърдата за биберон само, въпреки, че го следя да суче активно, като позаспива го събуждам и т.н. Просто има нещо не както трябва и аз го усещам, но не знам как да си помогна  newsm78

# 309
Съжалявам мами, но нямам никакво време да ви чета покрай бебка, влизам набързо да разкажа за раждането.
Скрит текст:
Бях с планувано секцио за 17.08. Сутринта в 9ч. постъпих в болницата, направиха ми изследвания - кръв, тест за поносимост към някакви антибиотици, кардиограма, запис на тоновете, клизма, бръснене... Общо взето за час и половина бях готова. Трябваше да ме оперират в 10:30, но имаше секцио по спешност и се наложи да изчакам до към 12. Не помня в колко ме качиха в операционната, като легнах на масата започнах цялата да треперя, ама много се тресях. Добре че бях с пълна упойка, ако беше спинална направо щях да си припадна там. Нямах търпение да ме преспят. Докато докторите се подготвяха анестезиолога ме забавляваше, разказваше ми вицове, разпитваше ме разни неща. Пожела ми лека нощ и заспах за секунди. Бебка са я извадили в 12:05ч. Събудих се, когато ме вкарваха в асансьора (или изкарваха, не знам), единственото, което помня беше 3050гр., 48см. Сигурно и друго са ми говорили, но само това помних. Мъжа ми и майка ми ме чакаха на асансьора, аз плачех и само попитах как е бебка. Преместиха ме в реанимицията, мъжа ми вече беше видял бебка веднага след като са я извадили, показа ми я на снимка, но беше много размазано все още. Тъкмо си тръгнаха и се поосвестих, започна да ми светва пред очите. Много лесно излязох от упойката, нямаше гадене, тресене, главоболие, само малко ми дразнеше на гърлото от тръбичката, кашляше ми се, но не можех да се изкашлям. Първия ден ме боля гърлото като преглъщам. След 5 часа ме вдигнаха да ме раздвижат, а по-късно аз исках още веднъж да ме вдигнат. Болката беше съвсем поносима, не съм имала нетърпими болки, даже вечерта отказах обезболяващо. На следващия ден ме преместиха в нормална стая, аз вече можех да ставам сама от леглото и цял ден обикалях коридорите и ходих през час да си виждам бебка. Първия път когато я видях ще остане незабравим момент. Беше толкова мъничка и сладка, не можех да повярвам, че това е моята бебка. Трябваше да ми я дадат на 3-тия ден, но вечерта аз не издържах и отидох да си я искам разплакана  Mr. Green Съжалиха ме и ми я дадоха. Цяла нощ не спах, защото не можех да отделя поглед от нея. Просто си я гледах как спинка. Кърмата ми слезе на 3-тия ден, но нищо не тръгваше, добре че ми биха една инжекция и от 4-тия ден вече се кърмим. На 5-тия ден ни изписаха. Тогава вече се чувствах все едно не съм оперирана.
Толкова ме беше страх, а сега се радвам, че родих със секцио.

Имам и един въпрос към ЛЛЛ:
Скрит текст:
Не съм сигурна, че бебка се наяжда хубаво, много често се събужда да суче, през час-два и суче по около час. Винаги заспива на гърдата, аз я будя, тя пак заспива и така... 2 вечери и давам кърма от шише като се събуди, тогава спи до сутринта. Въпроса ми е може ли да я отбия, ако нощното хранене е от шише? Искам да я кърмя, но с това често събуждане просто не се издържа, и по 1-2 пъти ставам и да се цедя  ooooh!

# 310
Гунди, честито бебче, много се радвам за теб!
Белверде, Тринити, добре дошли  Hug
Аз все още чакам, има ли други момичета, останали 2 в 1 или съм само аз  newsm78 Може накрая аз да родя последна  hahaha

# 311
Вивиен, ще си чакаме заедно  Hug

# 312
vivian и viv

и аз чакам с вас Simple Smile

# 313
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ МАМКИ!РАДВАМ ВИ СЕ ОТ СЪРЦЕ!НИЕ УТРЕ СТАВАМЕ НА 2 МЕСЕЦА И СМЕ 4100, 52 САНТА Party.

# 314
Здравейте, скъпи мои!  Hug
Първо искам страшно много да благодаря на Бюти, щъркелчето ми, за страхотните големи букви!   bouquet
Честито на всички нови мами, видях че почти половината форум сме се обебили тези дни! Да са ви живи и здрави дечицата и вие покрай тях, за да можете да им се радвате и наслаждавате!   bouquet
Ние с бебчо сме си вкъщи вече и взехме да свикваме един с друг. После пак ще пиша, че човечето се обажда!

Общи условия

Активация на акаунт