Отговори
# 330
До ЛЛЛ: Atrakcia: Благодаря за отговора! Повръщането беше на два пъти, една сутрин, с интервал от около 10-тина минути, след което се случи още веднъж, след 2 дни и от тогава насам (от една седмица, да чукна на дърво) сме нямали такива проблеми. Бебето не поема нищо друго, освен кърма. Преди го кърмех от едната гърда на хранене, но след много четене, реших да предлагам и двете, и така май го претоварих с храна (той е много лаком) и затова се случи това повръщане. След като се консултирахме с лекар, ми казаха да не го оставям много дълго време на гърдата, а да го храня по-кратко. Започнахме с по 5 мин. от двете гърди (след повръщанията) и сега се храним вече по 20-30 минути (по 15 минути на гърда). Чудя се дали да не се върна пак на предлагане по една гърда на хранене. Проблемът ми е (подозирам), че едната ми гърда не "произвежда" достатъчно мляко (или й трябва повече време, за да се напълни), зашото след хранене от нея, малчо побързо огладнява, докато другата го държи по-дълго доволен. Притеснявам се и от това, че по време на захранването след повръщанията, възможно е кърмата ми като цяло да е намаляла. Кърмим се максимум на 3 часа и половина (поне се опитваме, защото нощем няма събуждане), но пък през деня понякога суче и през час. Педиатърът ми каза единствено да не го оставям без кърма за повече от 3 часа и половина, защото получавали хипогликемия. Но малкият нощно време определено иска да спи, а не да яде.
Жълтеницата ни отшумява. Стойностите на билирубина при последния преглед преди седмица бяха по-високи, отколкото в родилното, но по-ниски от граничните и намеса не се е налагала. Но пък днес забелязах, че е поизбистрил тена.

MaryJane, вероятно повръщането е било инцидентно. Споменаваш, че бебето е започнало да суче по 5 мин. от всяка гърда. Възможно е, когато детето изсуче повече предното мляко, което е с по-голямо съдържание на вода и лактоза,  да се раздразни стомаха, което допълнително да води до повръщане. Когато бебето се остави самО да пусне първата гърда, без да се ограничава във времето, млякото с течение на кърменето се насища все повече на мазнини, като обира полепналите по каналите мастни частици и става по-плътно особено към "края" на гърдата . Тогава бебето поема от т.нар. задно мляко. Поемането на въздух също е възможно, щом суче лакомо.
Би могла да го оставиш да изсуче добре първата гърда, ако започне да суче по-вяло към края и, да го подпомогнеш с компресия. След това да го вдигнеш да се оригне и да предложиш втората гърда. Ако е гладно, ще засуче  Peace

Възможно е да има разлика  в двете гърди, това не е необичайно. С честа стимулация ( на 2-2,5 часа) и поне 8 (често и повече кърмения, 10-12), гърдите би трябвало да произвеждат достатъчно мляко за бебето ти. Пишеш, че се кърмите максимум на 3,5 часа, дали е вариант да съкратиш този период, като по този начин ще се вмъкне поне още едно хранене? Добре е за 24 часа да има само една 4 часова пауза. Дали си пробвала да предложиш гърда в сънено състояние, щом като бебето не иска да се събужда нощем? Нощното кърмене е от изключително значение за стимулирането на лактацията, тъй като тогава нивото на пролактина е най-високо.

Чудесно е, че жълтеницата отшумява  Peace
Поздрави   bouquet

# 331
  • София - град
Моята заспива на гърда, но и самичка може в леглото...
Нещо ме притеснява , днес не е акала.... още. Имаме 5 напишкани,но не и наакани. Може ли да е от Инфакола, това единственото различно нещо което правим... и как да действам  Rolling Eyes   Иначе си ака на всяко хранене.

# 332
  • Варна
На мен никой не ми е казвал за преглед на 7 ден, около 40-ти ще отида. Те матката ми я гледаха в болницата, явно ги е задоволила Crazy А, клизма също не са ми правили, в интерес на истината когато почнаха напъните имах усещането, че излиза и нещо друго освен бебето, ама не съм сигурна Crazy

didi24,
може и това да е причината. Ще пробвам да затоплям  Hug За приспиването - заспива докато суче, след това внимателно го местим на леглото, а сега в жегите на количката, защото само в хола имаме климатик и в спалнята не се живее. Втора нощ спим в хола с него и е много по-спокоен. Но заспива само гушнат в мен, след като се е насукал доволно, иначе преместим ли го започва да се кокори.

За дрехи за кърмене, по-точно някаква блуза и аз се замислям, сега е лесно - ходя си по нощница вкъщи, но като захладнее Rolling Eyes
Биберон и нашият не иска.

Софи,
при теб са вътрешни шевовете и е нормално външно всичко да си е както преди. При мен обаче определено не е, да видим като зарасне дали ще се позаличи, сега мястото между Минка и Д-то изглежда като пресечена местност - бабунки и падинки  Confused

Ивка,
честита месечинка   bouquet

Момичета,
може и да сме коментирали преди, но да питам пак - давате ли нещо превантивно срещу колики? От познати майки получавам противоречиви препоръки, чудя се аз как да постъпя.
И пак за позата за спане - като го сложс по гръб често си обръща и главата нагоре, а това нали е опасно в случай на повръщане? Като е настрани понякога пък се обръща с лице към матрака и се притиска в него, което ми се струва още по-опасно. При вас има ли такива ситуации?

# 333
Софи уж ни е на 30 градуса, но нашия е доста кръгъл Joy и се търкаля.Между другото аз съм взвла от Н&М такова кустюмче като вашето но с хипоптам Whistlingмного са сладички.
Преди малко взех Колиф и ще се отчета за ефекта Peace
Блонди определено много си приличате,добре си ги замесила.
Луничка големия ми син финишира на 6месеца само на кърма 9 600,а на 12 заформи 12 кила, все беше над две стандартни отклонения от нормата,но сега е елегантен Peace
Бюти и нашия спи като пън,довечера ни чака укротяване на опърничевия втора серия

# 334
КЪМ ЛЛЛ:
Борбата на гърдата с какво е свързана обикновено? С коликите може би? От вчера почти винаги като я сложа, започва да си дърпа назад и настрани гърдата и да опъва зърното ми като ластик. Отделно със свободната си ръка отгоре оре и копае с маникюра, блъска, рита, много е неприятно, болезнено и изнервящо. Пуска зърното, пак се бори да го лапне, пак пуска...
Гърдите ми вече не текат спонтанно изобщо. Не знам дали е добър знак, също така са си все меки. Тя упорито не ака и това си е
 Tired
Блонди, веднага при започване на кърменето ли се дърпа или суче малко и тогава?
Вариантите за това неспокойство са : колики, първоначална силна струя с последваща слаба и бебето няма търпение да суче (можеш да подпомогнеш с компресия), период на усилен растеж...

Относно спонтанното потичане, меките гърди, а и други идеи - ето статия Имам ли достатъчно кърма?!

Поздрави   bouquet

# 335
  • Обетованата земя
Ама вие сте още малки Софи, на вашите дни и ние заспивахме самички, обаче взе да се изхитрява  и иска да я гушкат, даже и в количката не заспива вече сама. Crazy Ние нямаме запек от Инфакола(притеснявах се да не се появи), но е напълно възможно. Нашия ми го донесоха от Лондон, уж ирландския Инфакол бил по-хубав, незнам дали има значение наистина.
За минката  Laughing много смешна дума,  може да ми се смеете, но веднага след като родих, ни бяха оставили сами с мъжът ми. И го накарах да ми я снима  hahaha и се изненадах, изобщо не личеше че току-що оттам е минало бебе. Ама няма да ви показвам снимки  Joy.
Месечинка, ако няма колики нищо не давай, може пък да се разминете.  За спането, установено е че най-безопасната поза за сън, в която бебетата сами могат да се справят ако се задавят е по гръб.  Peace
Теа вече е плюс един кг и аз се притеснявам да не е прекалено бързо наддаването, такива кроасани на крачетата и гривнички на ръчичките е заформила вече  Mr. Green Притеснявам се най-вече от опасност от рахит при бързото качване.
И Теа понякога паче и се нерви на гърдата, и аз сама установих от какво е. Едното е , че се нерви, когато е силна струята и се измаря, не може да свари да гълта и да диша, задавя се. Ноо най-вече се нерви, когато се е насукала, наядена е и е решила да се приспи, а пък то вземе че пак слезе силна струйка порция мляко  и й се налага пак да полага усилия , вместо да си дремне и се ядосва, много е смешна.  Mr. Green В такива случаи си мечтая за трето, нефункциониращо зърно. Simple Smile
А някой беше писал, че не ползва подплънки, аз без тях за момента не мога.  В противен случай трябва да се преобличам по 1000 пъти на ден и да имам поне 30 сутиена за кърмачки. Сега имам 4 и едва успявам да ги пера и суша. Малката като суче понякога й тече мляко от устата и пак ми го мокри сутиена и само перем и сушим.  Crazy

Последна редакция: сб, 25 авг 2012, 14:58 от didi24

# 336
В такива случаи си мечтая за трето, нефункциониращо зърно. Simple Smile
и аз така но уви нищо не е съвършенно Laughing
За приспиването още не мога да кажа нищо защото заспива на гърдата засега.
Месечинке гледам,че по-западните сайтове препоръчват бебето да лежи по гръб с извита глава настрани.Тук в родилния дом по сто пъти повтарят бебето да го слагам на една страна и да му е подпрян гърба с нещо. Само,че било доказано,че така има опасност да се обърне по корем и затова препоръчват само позата по гръб, като през деня докато има някой край бебето да се слага по корем защото спането по гръб водело до синдрома на плоския череп. Между другото както споменах по горе той се мести доста активно и ако го поставя на една сткрана се обръща на гръб.
За гащичките за тазобедрените стави сигурно запарват,но по добре ги слагай,наистина имат ефект и предотвартяват куп неприятности после.Аз големия го бях водила след раждането в Горна Баня на преглед с ехограф, но сега пропуснах да се надяваме,че всичко е наред. PraynigМежду другото моето бебе имаше същия обрив под памперса и взех да го оставям за по няколко часа на ден без памперс, а иначе си стои само с него,без други дрехи.

# 337
  • София
Здравейте момичета  Hug
би_би не знам защо така с кърмата.Откакто се прибрах ми намаля кърмата.Може би от стреса че съвсем сама трябва да се оправям с малката и всички само се пречкат.Може и от това че нямам време да седна да хапна...Ям по веднъж на ден и нямам време и да пия даже.Свикнаха набързо малката на ръце и сега само реве-или от глад,или от колики,или че иска на ръце...Направо ми писна вече от всички...Днес едвам се изкъпах и като излезнах малката ревеше,таткото и правеше шишето,а бабата пак на ръце я беше гушнала  #Cussing out После хапна и я сложихме да спи,тя се събуди от жега и беше вряла и пак пищеше и бабата пак на ръце.Направо кошмар.А после на нас ни правят забележка да не я гушкаме,че ще я свикнем.Вече и в следродилна депресия изпаднах или просто в депресия.
Не знам какво да я правя малката с тия колики...Даваме и Инфакол и едни водорасли на Аквасорс,но нищо не помага.Даваме й и чай от копър и пак нищо.Превива се на всяко хранене и на всяко пиене на чай.И тя се изтощи от това реване вече и аз също.Иначе наддаваме много бързо и педи ни се скара че е наддала 500гр от изписването за 1 седмица а трябвало за 2 да качи толкова...Днес цял ден пак само реве и накрая се примирих да спи на спалнята при нас и веднага млъкна.Иначе 2 нощи вече спи в кревата си и съм много горда че разбрах причината да не искаше да спи там  Mr. Green Беше й много дълбоко и сега е с 2 матрака и нивото много се вдигна и нямаме проблеми нощем там.Аз сега 30 мин се цедих и изкарах 90мл и се надявам довечера да успея пак толкова макар че все повече ми намалява кърмата а пия и чай на хип...Накрая ще минем май само на АМ...

# 338
Блонди, веднага при започване на кърменето ли се дърпа или суче малко и тогава?
Вариантите за това неспокойство са : колики, първоначална силна струя с последваща слаба и бебето няма търпение да суче (можеш да подпомогнеш с компресия), период на усилен растеж...

Благодаря ти за пореден път  Heart Eyes

Не е веднага, малко суче и после. Не го прави винаги. Според мен вината е в мен. Не я слагам добре. Опитах се да я нагласям по-добре и нямаме такива борби.  Blush Явно се сърди на недостатъчна струя. Силна струя при мен - абсурд  Laughing Няма търпение явно.

Нощем суче два пъти, за кратко и спи спокойно. Денем се държим на гърда нон стоп, но към 18-19ч търпението й се изчерпва, глад ли, колики ли, не знам, но тогава давам 70мл АМ, хапва и се успокоява. Иначе преди това е висяла и смукала на гърдите с часове и не пускат и двете се изнервяме. Дано го пропуснем това, но засега е така
 Embarassed

# 339
  • Обетованата земя
Тайра, намери време да ядеш, да пиеш вода и да спиш!  Peace
Блонди, една полезна статия: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=50119.0

# 340
  • София
Благодаря ви момичета за топлото посрещане Hug
Аз да ви попитам нещо, че още малко съм ошашавена  Crazy
Моя синковец е явно още на режима в който беше и в утробата ми и деня му е нощ, т.е. само спи, аз го будя да яде, а през нощта си скимти, стои буден и иска все да цока, суче 30мин-1ч. и докато го сложа в леглото му и веднага пак почва да мрънка ooooh! Вярно, че е все още твърде малък, но кога ще му се нормализира режима и мога ли аз да подпомогна този процес? Crazy
Моите конци ми ги махнаха на 5-я ден, т.е. - вчера.
А тези колики от кога започват-аз взех Биогая, но още не му давам, защото в родилното казаха, че ги започват след втората седмица?

Въпрос към ЛЛЛ и другите момичета:
Скрит текст:
1.Имаше таблица с нааканите памперси, някой дали може да ми я изпрати, ние имаме по 7-8 наакани, т.е. всеки един, който сменяме е наакани нали не е ненормално при условие, че се кърмим само с кърма, на поискване.
2. Нормално ли е докато кърмя от едната гърда, да тече кърма от другата и това признак ли е да се цедя? Не ми се иска да започвам цеденето, защото според мен ще вляза в страшен кръговрат и хамалогия ooooh! Също така нямам никакъв режим на кърмене от коя гърда първо и по колко да суче. Давам от която ми падне и ги редувам.
3. Задължително ли е след всяко хранене да се оригва, защото май не винаги го прави, а през нощта, когато гледам да го приспя докато суче и после бавно го прехвърлям без да се усети в леглото му, т.е. не го изправям за да го оригвам?

# 341
Белверде, миличка,  Heart Eyes бързам да ти кажа  Hug

1. Не е, даже е супер  Hug
2. Да и Не  Hug
3. Не  Hug

Аз мисля да запаля колата и да отиваме с Камито на РД на батко й  Blush

# 342
Към ЛЛЛ:
Скрит текст:
На път съм да се откажа да кърмя Sad Трябваше това да е най-приятното усещане,а за мен се превръща в ад!
Мислех си че вече се справям и вчера драстично намалих цеденето,но вечерта в 21ч. беше някакъв ужас.Гърдите ми се пълниха постоянно,кърмата слиза ли слиза и то болезнено.Даже очаквах заради зелевите компреси да се регулират нещата,а то - обратен ефект.
Най-лошото е че колкото и да цедя и да облекчавам в момента в който засуче кърмата слиза и му теква в устата на силни струйки,той се стряска,пуска и не иска да захапе повече.Дори да го махна за момент и да оставя да изтече след малко ако изобщо иска да захапе същата история се повтаря.Имам чувството че вече се е травмирал и днес кърменето е ад.По един час кърмя.Реших да не предлагам и двете гърди,а да ги сменям на хранене,но по никакъв начин не мога да го убедя да засуче.Кърмим се по един час с мъки,а кърмата се излива от мен въпреки че съм цедила.Онази поза която всички препоръчват не му е удобна,а и като легне върху мен ритащите му крака падат точно върху операцията ми и ми идва в повече.Когато сме легнали,пак рита точно там.А няма как да не рита защото е гладен и нервничи че не може да захапе.
Може ли по -подробно отново за компресите,вкл. и зелевите листа?И приемам всякакви идеи и съвети как да се справя защото колкото и отчаяна да съм никак не ми се иска да се отказвам!
Мукаддес, разбирам притесненията ти и те поздравявам, че търсиш варианти за преодоляване на този дискомфорт и не се отказваш да кърмиш Явор Hug
Силното потичане на мляко може да бъде неприятен момент, но с малко повече търпение е преодолимо  Hug

Удобно ли е да ми отговориш отново на някои въпроси за по-голяма яснота на режима ви? Какъв е дневният и нощният ритъм на кърмене? Колко често сменяш гърдите при кърмене? Колко пъти се цедиш на денонощие? Ако цедиш - какво количество кърма цедиш на един път? Изцеждаш ли се нощем? Имаш ли някакви хормонални нарушения (лекувано безплодие, ендокринни нарушения, проблеми с щитовидната жлеза...)? (ако е неудобно за теб, може и на лични да ми отогвориш за това)

След като биологичната поза не е удобна, би могла да опиташ с по-изправена футболна.

Често, при  свръхлактация, когато гърдите никога не са меки и комфортни, дори след хранене, е  важно да се  се работи върху намалянето на производството на мляко. Някои майки са открили, че следното им е било от помощ, заедно с внимателно позициониране и слагане на гърда:

•   Първо се изцежда кърмата, докато гърдите са меки и има чувство на комфорт, по възможност като се цедят и двете гърди едновременно. Ако само едната гърда произвежда твърде много мляко, се изцежда само засегнатата гърда. Добре е да се избягва твърде усилено изцеждане или изцеждане на ръка, тъй като те могат да стимулират производството на мляко.
•   Бебето се накърмя до един час, като се предлагат и двете гърди, ако е необходимо, и се внимава да засуква добре.
     След това се започва блоково кърмене:
•   Бебето се ограничава на една гърда за период от два часа, като му се дава да суче толкова често и толкова дълго, колкото иска, но само от тази гърда.
•   Продължава се по този начин, като се сменят гърдите на всеки два часа. Ако бебето спи, гърдите се сменят, когато се събуди.

Ако която и да е от гърдите започне да се чувства твърде много препълнена, се повтаря стъпката с изцеждането на кърмата. При някои майки се случва да изцедят само веднъж, докато при други може да се наложи да го повтарят, с нарастващи интервали между цеденето, преди гърдите им напълно да се пренастроят. Идеята е да се даде по-голяма почивка на всяка една гърда, за да не получава стимулация и да намали производството. Гърдата, от която не кърмиш, също би следвало да се облекчава леко, да се освобождава напрежението, без да се цеди до край,  да не чака чак до храненето. Пробва ли да поставиш зелеви листа или извара около гърдите, които според някои жени леко редуцират лактацията? Може да опиташ след кърмене до следващото такова да поставиш леко охладен зелев лист ( на зелевия лист се отстраняват дебелите жили, слага се да обхване гърдата, без ареолата предварително охладен -може да надупчиш с вилица или претриеш между пръсти). Когато завехне може да се смени с друг. След няколко поставяния е възможно и млякото да не е толкова много обилно и леко да се облекчи.

И две статии по темата:
Твърде много мляко. Как да се справим с препълнените гърди?
Твърде много кърма

Обичайно блоковото кърмене, охлаждащите компреси (напоена със студена вода пелена за еднократна употреба или обикновена кърпа) преди кърмене (да забави струята) и след това, честото сукане на бебето, зелеви компреси,  биха могли да дадат резултат.
Надявам се при теб нещата да се регулират скоро и да се почувстваш по-добре   bouquet

Виждам, че си от Пловдив - ако смяташ, че имаш нужда, можеш да се свържеш с Таня Русева (Бу) - ЛЛЛ Лидер, IBCLC или помощник за кърмене в града
  Hug

Последна редакция: сб, 25 авг 2012, 16:48 от Atrakcia

# 343
  • София
Софи, бебешки дрешки на Zara съм виждала в The Mall. Като се влезе в детската секция, отиваш в дъното в дясно  Peace
Честито на новите мами Лоа и Гунди   bouquet

# 344

Ехеее, супер, даже сме 3 дето още чакаме, хубаво е че не съм сама. Хайде, момичета, да си направим съревнование  hahaha

hahaha....хайде Laughing

Общи условия

Активация на акаунт