CV-та пишем безкрай, все ще ни вземат, знай!-тема №24

• 49 595
  • 752
  •   1
Отговори
# 630

Накрая идва най-интересното! Заплатата, моля ви, е ... 300лв.+% от оборота!  Shocked Като се имало предвид, че имало месеци, когато имало малко поръчки, съответно малко работа и малко оборот...  Rolling Eyes
За първи път чувам за такава заплата за длъжност със специалност като моята.
Всъщност за мен това е много голям проблем! Защо заплатата се казва на един по-късен етап? Трябва да знаеш срещу какво "играеш" в крайна сметка. Да ви кажа аз пък каква случка имам - кандидатствам за една ръководна длъжност в авторитетно учреждение. Имам тр. стаж, опит, квалификация - всичко. Много важно - в момента съм на работа и бих напуснала само заради по-добри перспективи и по-голямо заплащане за увеличените задължения естествено. Пускам аз документи и ми се обажда за интервю. Хич не ми беше удобен този ден, имах куп текуща работа, ама не можело - сакън. Интервюто - материя като за държавен изпит, която трябва да изръшкам за два работни дни. Взимам си аз отпуск, отивам и гледам - още 10-15 човека като мен "избрани". Влизаме и ни се раздават едни листовки за тест, но преди това се запознаваме със спецификите на длъжността и ЗАПЛАТАТА. Която аз научавам, че ще бъде в най-добрия случай с около 30% по-малка от сегашната ми. Не ми беше удобно да си изляза пред другите, попълних си теста, а след това на индивидуалното интервю с всеки един от нас направо си заявих на уважаемата комисия, че аз в момента взимам повече и заплатата не ме удовлетворява. Питам аз - чак тогава ли трябваше да се разбере за заплащането? След претърпени куп неудобства и положен труд от моя страна за подготовка - все пак тези два дни не мигнах, за да се подготвям. Как е при вас - винаги ли заплатата се научава трудно и с неохота на един по-късен етап?

# 631
milittana, при мен до сега, в повечето случаи се уговаря всичко и едва накрая се казва - заплащането ще е Хлв на час. )
Понякога се получават куриози, защото когато чуя колко смятат да плащат, просто заявявам, че при тези условия няма да се съглася.
Започва се пазарене. Понякога се стига до някакво развитие, друг път не.

В момента, за работата която очаквам да започна, нямам никакво инфо за какви пари ще става въпрос. Имам едни съмнения, че ще са доста малко. Но пък много зависи и как ще се работи.
Ще има едно обучение, на което ако дадат съответния сертификат, ще е в голям плюс.

# 632
Едва ли ще има,но да попитам някой явявал ли се е на конкурс към Обласните дирекции земеделие.

# 633
Здравейте!

Не съм сигурна, че въпросът ми е за тук, но не ми иска да отварям тема специално за него.

Пробвам тук, защото все пак е свързан с бъдещето ми професионално развитие.

В момента карам магистратура по Счетоводство и одитинг. През третия семестър ще трябва да си изберем специализация - счетоводство или одитинг. В голямо чудене съм кое по-перспективното. Чувала съм, че е много трудно да станеш одитор, но не знам как стоят нещата в действителност. Одитингът ме влече повече, но ако намирането на работа наистина е толкова трудно, може би счетоводството е по-добрият вариант.

Моля ви, споделете вашето мнение!

# 634
milittana след около 12 интервюта за 4 месеца, само на едно единствено място разбрах заплащането.

# 635
milittana след около 12 интервюта за 4 месеца, само на едно единствено място разбрах заплащането.
Това не е ли голям проблем? Поне за мен е! Такова губене на време и нерви е - не зная защо не е прието заплатата (или в най-общи граници поне) да е анонсирана още с обявата. Или поне като се обадиш по телефона да ти кажат. Защото извинявайте, ама за работещ човек като мен да предприеме кандидатстване и да му кажат по-ниска заплата от тази, която вече получава не е приемливо. А и за работодателя също е удобно да не препитва 10 или 30 кандидати, а само  5 или 6 например - тези, които знаят за заплащането и са готови да работят срещу това. То не е ли същото аз да кандидатствам някъде, да ме одобрят и да се обадя, че ще почне сестра ми или съседката, щото така се е получило в последния момент.

# 636
milittana, коментирали сме го необявяването на заплатата. Според ЧР в темата, това няма да им спести време, а напротив, ще им създаде повече работа, защото за позиции с висока заплата ще кандидатства куцо, кьораво и сакато само заради заплатата.
В момента кандидатстващите за работа са поставени в позиция едва ли не да се молят да разберат какво е заплащането.

# 637
  • София
Лично аз съм срещала кандидати, които са готови да започнат на по-ниска заплата от настоящата си, заради професионалната възможност и други допълнителни причини  Peace

Да, практиката в България е да не се обявяват заплати и аз я подкрепям. Заплатата коментираме с финалистите, за които сме сигурни, че искаме да наемем. Все пак още на първа срещи отсяваме тези, които имат голямо разминаване в очакванията спрямо бюджета ни.

polito_87, английски знаеш ли? Ако да, голямата четворка приветства кандидати със завършено образование и по счетоводство, и по одит  Peace Имай предвид, че тестовете са обикновено по счетоводство, защото това е базата. Още повече, че всяка компания има собствена одит методология, на която ще те обучи. Успех!

# 638
  • София
milittana, коментирали сме го необявяването на заплатата. Според ЧР в темата, това няма да им спести време, а напротив, ще им създаде повече работа, защото за позиции с висока заплата ще кандидатства куцо, кьораво и сакато само заради заплатата.
В момента кандидатстващите за работа са поставени в позиция едва ли не да се молят да разберат какво е заплащането.

Отвратителна е тази практика, съгласна съм. Аргументът с куцо, кьораво и сакато го разбирам, но след като си селектиран веднъж, поне на първото интервю е редно да споделят заплатата, особено, ако е вече бюджетирана. Време за пазарлък винаги има, ако се стигне до там - второ, трето и т.н. интервю. Така е направо опит за извиване на ръце  Crossing Arms

Лично аз съм срещала кандидати, които са готови да започнат на по-ниска заплата от настоящата си, заради професионалната възможност и други допълнителни причини  Peace

Да, практиката в България е да не се обявяват заплати и аз я подкрепям. Заплатата коментираме с финалистите, за които сме сигурни, че искаме да наемем. Все пак още на първа срещи отсяваме тези, които имат голямо разминаване в очакванията спрямо бюджета ни.

Вие ги отсявате, но давате ли обратна връзка защо кандидатът е отсят? Защото така се създава погрешно впечатление у кандидата, че не е посрещнал някакви изисквания за квалификацията си, а не че е поискал повече, отколкото можете да му дадете.
За цялата си практика с ходене по интервюта само две фирми ми съобщиха още в началото, че имаме разминаване в очакванията и на практика ми направиха оферта, въпреки по-ниската заплата.

# 639
Всъщност политиката на агенциите и на работодателите по набиране на служители не е моя работа и не мога да я променя, просто споделям за себе си, че да кандидатствам така по принцип за определени позиции, да се подготвям, да неглижирам поне за известно време служебните си задължения с цел подготовка за бъдещото неясно интервю и накрая да се окаже, че кандидатствам за по-ниска заплата (ама много по-ниска) не съм навита и не бих го предприела и в бъдеще. Как им е по-удобно на търсещите служители мен не ме интересува - докато имам работно място, където съм доволна от заплащането и работя по специалността си, бих предприела смяна само ако заплатата ми е доста по-висока. Щото развитието и добрите перспективи са много хубаво нещо, ама в супера не дават срещу тях продукти (извинете ме, ако се изразявам твърде елементарно) В близкото минало да питаш за заплата на първо интервю направо се считаше за супер комерсиално и неуместно, сякаш живееш от фотосинтеза. Явно нещата не са се променили много с годините.

# 640
  • София
Освен това, на работодател, който започва с тайни и загадки още от началото, не бих му имала много доверие за "бъдещи перспективи".
Най-много  да има бъдещи неприятни изненади с заплатата.

# 641
Това не е ли голям проблем? Поне за мен е! Такова губене на време и нерви е - не зная защо не е прието заплатата (или в най-общи граници поне) да е анонсирана още с обявата.
Не ми е приятно, но в момента такава е ситуацията. Ако искаш да убедиш някой работодател, че искаш да работиш, мотивиран си, искаш да се отдадеш точно на неговата фирма и т.н.  Whistling няма как още на  първото интервю да настояваш да ти кажат заплата.
Губене на време, игри, нерви, конкуренция, фалшиви усмивки, харчене на пари ....това е да търсиш работа.  Rolling Eyes ....може би един курс по актьорско майсторство ще бъде от полза на всеки търсещ работа.

# 642
  • София
Съгласна съм, че мотивацията е строго индивидуална, за един заплата, за друг - професионалната възможност. Не бива да слагаме всички под един знаменател Simple Smile

Освен това, на работодател, който започва с тайни и загадки още от началото, не бих му имала много доверие за "бъдещи перспективи".
Най-много  да има бъдещи неприятни изненади с заплатата.
С това не мога да се съглася, тъй като именно най-големите добри работодатели имат специална политика за конфиденциалност на възнагражденията. Често не се обявява, защото и служителите ще прочетат, което е против правилата на компанията.

Ариана, ако харесаме кандидата, но ни притесняват финансовите му очаквания, провеждаме допълнителен разговор по телефона, за да обсъдим възможността да продължим напред. Ако обаче не го харесаме, без значение заплатата, просто изпращаме писмо за отказ. Надявам се това да отговаря на въпроса ти  Hug

# 643
  • София
Точно това ме плаши в момента - не че не съм професионално подготвена, а че съм загубила тренинг с ходенето по интервюта. Което е съвсем друго нещо. И често няма много общо с професионализма на човек. Sad

Не говоря да се обяви заплатата в обявата, но поне да се обяви на края на първото интервю.

# 644
  • София
Полито, най-добре си вземи счетоводството. Най-добрите одитори за всъщност много добри счетоводители. А големите 4, както е писала Кремито, си търсят хора със счетоводни знания, на одит си ги учат те. И не само големите 4 де.

Общи условия

Активация на акаунт