Първи ден в детската градина

• 36 050
  • 765
  •   1
Отговори
# 660
Охоо,не е само вашата група така,нашата също,а на родителската ясно се каза в началото на всеки месец,е днес сме 11-ти и само 7 сме занесли!

# 661
  • Шумен
Нещата бяха малко комплексни, хем за подарък от дядо Коледа е послушанието а и не отказват изненади. Ползата за мен беше именно послушанието, разликата е огромна между две диви и непослушни и две значително по-разбрани деца  Grinning
Май трябва да похваля Валя с първата прочетена и книжка, такъв интерес не съм очаквала а и книжката оцеля снощи. Не че после и не им разказвах и на двете приказка, но някак си е друго от книга, още повече че аз обожавам да чета и някак са на особена почит за мен книгите иска ми се да възпитам това и у децата си  Peace
Аз като гледам списъка на донесените от родителите консумативи и как не е мръднал от числото 12 а уж са повече ми става криво как едните могат да носят съвестно а другите се скатават. А ние носим само кухненски рула, помолиха учителките и по едно пакетче носни кърпички да прибавим, а мокри кърпи да си имат по шкафовете ако се случи някой ден да няма вода за ръцете. В яслата като нямаше вода (има авария или планов ремонт) лелите мрънкаха да си ги взимаме по-рано или изобщо да не ги водим.

# 662
и аз много обичам да чета книжки.И гласа си преправям и емоции вкарвам,за да е интересно,ама за в момента никъв резултат-почна да чета/къде по мое,къде по нейно желание/,обаче на 5-то изречение се почва-това какво е,този какво прави,онзи еди кво си,разкарва се и просто с четето до тук Crazy
Това с носенето и неносенето ще си го има винаги-едно,че не са съвестни,едно,че просто така си карат явно и в живота-забравят,правят се на разсеяни и тн.

# 663
След цял месец плач сутрин, днес ме изненада детето, като отиде и хвана г-жата за ръката и изчезна вътре сам  Shocked Дано да не бъда само нещо моментно, а дано бъде началото на успешната адаптация  Praynig
Имаме си вече в речника и 1-вия заучен лош израз от ДГ. Като го карам да направи нещо, което на му се нрави, преди казваше "не, няма да го направя",  а сега казава "ако искам"  Confused Обясних му, че добрите деца не отговарят така, обаче той продължи да го използва. В такива случаи вие непрекъснато ли правите забележка + обяснения или се правите че не го чувате и се надявате да забрави думата/израза? При нас 1-вия вариант като че ли не дава резултат.

# 664
Аз като гледам списъка на донесените от родителите консумативи и как не е мръднал от числото 12 а уж са повече ми става криво как едните могат да носят съвестно а другите се скатават. А ние носим само кухненски рула, помолиха учителките и по едно пакетче носни кърпички да прибавим, а мокри кърпи да си имат по шкафовете ако се случи някой ден да няма вода за ръцете. В яслата като нямаше вода (има авария или планов ремонт) лелите мрънкаха да си ги взимаме по-рано или изобщо да не ги водим.
При нас във втора група нямаме проблем с носенето, в смисъл всички си носеха редовно миналата година, и сега е така. Предполагам че след време и при гъбките ще се нормализира положението и всички ще носят.
Обаче, това за нямането на вода много странно ми прозвуча. Как изобщо РЗИ разрешава на ясла или градина да работи ако се знае че няма да има вода цял ден? Това не е ли забранено, т.е. РЗИ трябва да затвори заведенията за деня като няма вода?

# 665
Да прекалено е рано е да мисля за Коледа.Пък и разбрах че в ДГ правят доста пищни тържества за тези празници.В хотел в голяма зала с игри и такива щуротии...ще видим.Пък и моя така хубаво заръчва че ако го питам какво ще иска за Коледа и НГ ще ми заръча 100 рботи.
При нас няма родители дето бягат от консумативите /ности и мокри кърпи/ нищо че сме първа група.Мисля че нашите родители са съвестни.Но доколкото разбрах е имало подбор на децата защото 2 деца са се борили за едно място.и това е малко успокоявощо.

# 666
  • Шумен
Не знам как се постъпва като няма вода, това ни казаха. Не знам и другите родители дали са занесли, аз от втория ден (първия беше голяма емоция и доста неща забравих) им заредих в шкафчетата на всяка 1 бр. мокри и 2 бр. носни кърпи и гледам там си стоят, едните носни учителката ги беше взела деня преди да се спрем с хремата (явно е излязло нещо от носовете), все се каня да занеса още едно пакетче но не е фатално. Сутринта гледам плачещото от предните дни дете лепнато за учителката вече без сълзи Simple Smile, явно е посвикнало милото. Тя дори го запозна с двама техника (носиха дрелка явно да монтират нещо) та я предупредих че моите могат да се стреснат от шума и да заплачат да не се чуди какво става.

# 667
Снощи се замислих как децата пораснаха.Вече се хранят сами имат претенции за яденето/като нас/ ходят до тоалетната ,бършат си дупетата сами.Водим смислени разговори с тях.Вече правим уговорки и се разбираме.Даже и отговарят като им се караме.Избират си сами дрехите и се обличат сами.Държат моливчета и химикали.Искат все по сложни играчки.Наричат по малките бебета....и ред други работи.Стана ми хубаво.Как важно крачи и се бута да си намери място сред децата.Вече все по често чувам "Ти недей.Аз мога сам."Малко е и тъжно но това е живота.

# 668
Снощи се замислих как децата пораснаха.Вече се хранят сами имат претенции за яденето/като нас/ ходят до тоалетната ,бършат си дупетата сами.Водим смислени разговори с тях.Вече правим уговорки и се разбираме.Даже и отговарят като им се караме.Избират си сами дрехите и се обличат сами.Държат моливчета и химикали.Искат все по сложни играчки.Наричат по малките бебета....и ред други работи.Стана ми хубаво.Как важно крачи и се бута да си намери място сред децата.Вече все по често чувам "Ти недей.Аз мога сам."Малко е и тъжно но това е живота.
много си права,колко пъти съм си го мислила и аз това Tiredняма го онова мъничко човече,което е изцяло зависимо от нас.Вече са "големи" за всичко.Пък как отговарят.Нашата като й се скараме и кажем,че ще бъде наказана,вика-накааазваййй,накааазвай-върти главата,демек-хич не ми дреме Mr. Green

# 669
Може  да съм бъгната, но аз дори се радвам, когато ми каже "Мога сам" Simple Smile

При вас казаха ли ви, че според наредба някаква си на ХЕИ или РИОКОЗ, не може вече да се носи торта за Р.Д в градината.
Сега една приятелка ми каза, че са я върнали с тортата за рождения ден на дъщеря й....  newsm78

# 670
Може  да съм бъгната, но аз дори се радвам, когато ми каже "Мога сам" Simple Smile

При вас казаха ли ви, че според наредба някаква си на ХЕИ или РИОКОЗ, не може вече да се носи торта за Р.Д в градината.
Сега една приятелка ми каза, че са я върнали с тортата за рождения ден на дъщеря й....  newsm78
Със сертификат ли е била тортата?

# 671
Да, всичко както си му е ред, но са ги върнали... В нашата онзи ден имаше торта и рожден ден,  не знам, явно в някои градини е така, в други онака.... Thinking

# 672
А този регламент бил ли е изяснен своевременно? Родителите питали ли са дали може?
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=615842.msg23229121#msg23229121
Тук жената е цитирала текста от наредбата, според който както иска да си го тълкува.  Peace
При нас вече минаха два рождени дни, но и на родителските срещи си се каза, че допускат торти със съответния сертификат.

# 673
  • Шумен
Наскоро с мъжа ми си говорихме точно за отминалото време, как като че ли вчера беше когато ги чакахме и галехме през корема ми. Какви сладки бебенца бяха а сега са малки палавници  Heart Eyes Аз като се скарам и заплаша със шамар Валя се опитва да се измъкне с думите "Не искам бой, не искам бой", минава ми на секундата ако не съм избухнала преди това в смях, но гледам да се удържам пред нея. А Миша с една дяволита физиономия пита "Наказана?", сякаш не и се вярва че това я чака  Laughing Много бързо пораснаха и станаха малки човечета със своите желания, капризи и постижения  Grinning Много често чувам и реплики от сорта на "Аз кака, не бебе". За избора на дрехи нямам думи, пример от тази сутрин питам ги "Клин или анцунг" а ми се отговаря "Рокля" Joy Искат всичко да видят и да пробват смело сами. По улицата се дърпат, да не се водим за ръка (от там са репликите за каката Simple Smile ) и много, много нови неща научени буквално за месеци  Simple Smile
Не знаех за тортата, нашия РД премина вкъщи (бяхме болни точно тогава) и тази година не го празнувахме. Сякаш на родителската не споменаха изобщо за почерпките  Thinking или не съм разбрала.

# 674
Според мен ролята на родителя е да помогне на детето да успее да се приобщи към света, да може да се оправя "сам", а не да му отнема това. То е ясно че можем да го облечем и да го нахраним, въпроса е да му помогнем да се научи  да го прави само. И именно детската градина е тази която помага в това отношение.

Общи условия

Активация на акаунт