Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да издадем книга сами?!

 • 34 572
 • 66
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 2 220
Здравей, utro77! Имам познат в едно издателство, ще го питам как стои въпросът с авторското право, и на мен ми е интересно. Сигурно има достатъчно вратички, като се има предвид, че дори утвърдени издателства нерядко издават книги без ISBN...

# 16
 • Мнения: 1
Здравейте!
От известно време и аз умувам над въпроса за издаване на книга в Бг...
Искам стъпка по стъпка да си изясня нещата.
По нашето законодателство авторското право възниква по силата на закона със самото създаване на съответното произведение. Не са предвидени никакви регистрации.
Т.е. към момента на връзката с издателството човек не разполага с абсолютно никакви доказателства, че е автор.  Rolling Eyes
ISBN се взима чак, когато нещата стигнат до издаване.

Наскоро попитах един нотариус дали има практика да се удостовери нотариално авторството на дадено произведение, но отговорът беше отрицателен.

Нотариалната заверка е доста сигурен инструмент. Не знам каква е практиката на този конкретен нотариус, но всеки нотариус може (и е длъжен) да ти завери всичко с дата и печат.

ISBN е международен код за регистрация на книгата, но важи от момента на излизането й, респ. от датата на заявката в НБКМ. Ако аз обаче представя копие на същия текст, заверено от нотариус с дата няколко месеца преди ти да си отпечатал едно издание, съдът ще присъди в моя полза. РАЗБИРА СЕ, няма някакви велики и гениални произведения у нас, които да се крадат и да се спори за тях кой точно ги е написал, защото биха донесли милиони. Въпросът с авторското право тук в случая по-скоро касае нелегалното разпространение (продажба) на чужди книги и текстове, а не тяхното издаване. (Макар че миналата година имаше куриозен случай с една девойка, която си беше публикувала книга с нейното име, но с чужди стихове, свалени от разни сайтове, включително и стихове на класици!!!)

Публикацията в нета може да бъде доказателство за авторство. Реномираните сайтове "слагат" дата и час на страниците си (вид системна информация) и това показва кой пръв е пуснал даден текст в мрежата.  Търсачките ровят и в тази информация, защото тя се кешира и се индексира.  Аз така установих преди 2-3 години кога за пръв път се е появило на бял свят т.нар. "Предсмъртно писмо на Левски" и съответно кой е автор на този фалшификат.

Ако някой има и други практически въпроси по издаването на книга - да ми се обади.
Мога и да му помогна да си издаде книгата....
(но: Това не значи, че финансирам книги! Simple Smile Сам трябва да си намери спонсор!

Последна редакция: пн, 18 мар 2013, 18:03 от Калоян ...

# 17
 • Мнения: 6 861
Норатиусът може да завери всичко... Нали не си представяш, че би слагал заверка на всяка страница от ръкопис от 300 страници примерно?! А и колко хиляди лв. би струвала подобна заверка?

Това, което аз проучих е, че се оставя екземпляр за съхранение при нотариуса, но и това е изключително рядка практика....  newsm78

ОК, да си представим, че човек има завършен роман, който иска да издаде. Какви са конкретните стъпки?

# 18
 • Мнения: 1 262
utro77, доколкото имам информация, можеш да завериш нотариално произведението и ако някой открадне авторството, след това да си търсиш правата с съда. А вече как ще протекат там нещата, не мога да кажа. Поне за песните така са ми казвали.
Имам приятели, които са музиканти и издават албуми и са ми казвали, че тяхната мениджърка заверява при нотариус всички песни, написани по ноти и текста към тях и с тази заверка после, ако някой им открадне песента, може да го съдят. Предполагам, че и при литературните произведения може да се процедира по подобен начин. Друг е въпроса какви доказателства може да предостави другата страна, доколкото е неподкупен съда и пр, и пр.... Но в крайна сметка може да се търси съдействие от медии и т.н.

А ти пита ли нотариус как заверява литературни произведения? Дали всяка страница заверява или цялостното произведение? Може да има и такъв начин.  Rolling Eyes

# 19
 • Мнения: 1
Норатиусът може да завери всичко... Нали не си представяш, че би слагал заверка на всяка страница от ръкопис от 300 страници примерно?! А и колко хиляди лв. би струвала подобна заверка?

Това, което аз проучих е, че се оставя екземпляр за съхранение при нотариуса, но и това е изключително рядка практика....  


ЛИПСАТА НА ВЪОБРАЖЕНИЕ не е доказателство за нищо, освен за липса на въображение.  
Аз мога да си представя много неща, които явно ти не можеш.
Мога например да заверя нотариално такава книга от 300 стр. за по-малко от 100 лева.

По-втория въпрос: разбира се че можеш да запечаташ 2 плика с ръкопис и да ги оставиш там!
Отново казвам: не знам какви са практиките при определен нотариус, но ако хората не практикуват нещо, то и нотариусите не го правят. Това зависи от вас, а не от него.  Написаното от HAPPY_QUEEN е доказателство за тези мои думи! Явно има хора, които го правят...

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 11:46 от Калоян ...

# 20
 • Мнения: 9
Някой ползвал ли е услугите на този сайт http://pechatnaknigi.com/?

# 21
 • Мнения: 1
Някой ползвал ли е услугите на този сайт http://pechatnaknigi.com/?

Това е известната система КНИГА ПО ПОРЪЧКА. Не се печата тираж, а всяка бройка се печата отделно по заявка на клиент. Една книга излиза много скъпо - примерно 3-5 пъти, но не се влагат средства за тираж. Накрая може да се окаже, че ти си имаш една бройка за теб срещу 10-15 лева, и може да не продадат нито една на никого.. ако няма желаещи.

# 22
 • Мнения: 65
Сетих се следното. Ако имате нещо наистина стойностно, можете да го изпратите на редакторите в ЛитерНет или Буквите. Те ще го погледнат, ако добро ще го публикуват онлайн, а ако е много добро ще се погрижат да го публикуват и на хартия.

# 23
 • Мнения: 1
Сетих се следното. Ако имате нещо наистина стойностно, можете да го изпратите на редакторите в ЛитерНет или Буквите. Те ще го погледнат, ако добро ще го публикуват онлайн, а ако е много добро ще се погрижат да го публикуват и на хартия.

1. И колко точно книги си видял публикувани от ЛитерНет? Нула или по-малко?
2. За Буквите няма да пиша аз, а ще цитирам: "Електронен журнал за съвременна българска литература, със самопубликуване на авторите, форуми, конкурси, уроци." .. Хората са си сложили и калкулатор, колко ще ви струва издаването на вашата книга в малък тираж. И освен това подробно ви обясняват колко е по-добре да се издават електронни книги, а не хартиени!
3. Инициатива "Първа книга" на Издателство Буквите - пак цитирам: "В рамките на тази инициатива всеки млад автор може да получи безплатни консултации относно oсновните положения при създаването на една книга..." - Не ви издават безплатно, а само ви дават безплатни съвети. Така че... не се самозаблуждавайте, че някой ще ви издаде безплатно! (... колкото и да сте добър, което е съмнително или поне недоказано!)
4. А иначе в нета всеки може да се самопубликува безплатно, където си иска!

Последна редакция: чт, 11 юли 2013, 09:17 от Калоян ...

# 24
 • Мнения: 1
Да си творец

Да си творец, да си различен -
не значи винаги да си обичан!
Не значи и да си известен,
със нечии пари наместен...

Най-трудно е да разбереш таланта,
на онзи що не търси слава.
На него липсва му гаранта -
рекламата, материала...

Да си творец е чувство и идея,
изразяваш нещо, без да знаеш.
Нека по-низшите се смеят,
ако си творец - не хаеш...

Не е лесно да си странен,
но да държиш на самотата,
да се чувстваш вечно недохранен,
но пълна да ти е душата...

Да си творец - не е като да си звезда,
звездите падат от небето...
Талантът е като вълна,
залива те, повлича те в морето...

Да си творец - не е професия,
а смисъл на живота, път безкраен...
И живее вечно в тебе музата,
макар ти да си нетраен...
L.B.

# 25
 • Сред мелниците
 • Мнения: 1 044
Добра тема за размисъл. Още една причина  да уважаваме авторското право. Поне на български автори.

# 26
 • Мнения: 18
о, това ми хареса: "След набирането на книгата, не забравяйте задължително да използвате програма за редактиране на грешки."

драги, дори в това изречение има грешка, моля ползвайте услугите на компетентен редактор (или поне коректор да прочете текста ви!)

близо четвърт век се занимавам с това, дразня се, когато езикът се потъпква

впрочем ще се радвам да съм полезна с отговори на всякакви въпроси за книгоиздаването

# 27
 • Мнения: 1 262
Хареса ми стихотворението на Лола Браво.  Simple Smile

# 28
 • Мнения: 18
преди да пристъпите към издаването на книга, отговорете си на следните въпроси:

1. защо искам да издам книга - за да държа в ръцете си хартиено тяло с моето име на корицата, за да пращам на приятелите си линк към електронна публикация, за да забогатея, за да стана известен и да ме разкарват по студиата?

ако смятате да натрупате пари с професионално писане, преместете се в друга държава

очаквате ли медийна слава, бъдете готови за изненади - и с 20 отпечатани книги може никоя от големите телевизии да не ви "забележи"

2. как да издам книгата си - сам или чрез издателство?

ако сам изминете пътечката от компютъра (надявам се, че не творите на пишеща машина все още...) до томчето, ще си спестите нерви и пари

3. да публикувам ли електронно и къде?

лиричните си откровения можете да поверите на сайта със същото име...

електронни книжарници като biblio.bg, mtel.bg-ebook и др. съдействат

4. познавам ли процеса на издаване?

ако не - питайте професионалист; процесът е в последователността: редакция, коректура, страниране, втора коректура, изработване на корица, подготовка на файловете за печат, печат

5. какво ще правя с книгата си - ще си я продавам сам - на пазара например; ще я разнеса по книжарниците (мисия сложна и почти невъзможна), ще я дам на разпространителски фирми (вж. предишните скоби); ще си я подредя на библиотеката у дома

реализацията и на най-скромния тираж у нас е проблем заради нежеланието на търговците да рискуват с непознати имена - не че рискуват, понеже нищо не ви плащат предварително, но просто не им се занимава

накрая - има закон за авторското право и сродните му права, http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401, в него е казано как да защитите авторството си, нотариусите нямат нищо общо, освен ако не сте написали завещание

моят съвет - издавайте електронно, не пропускайте стъпки по пътя на "раждането"  на книгата и не очаквайте порой от пари

# 29
 • Мнения: 18
Може ли ако не искаме да я издаваме просто да я публикуваме в някой сайт. Това законно ли е ?  Аз имам една почти завършена и когато е напълно готова ще мога ли да я публикувам например в BG-MAMMA.  newsm78 
Ако нямаш авторски права, утре някой може да я издаде и да печели от нея. Ако нямаш проблем с това - навсякъде може да я публикуваш.

какво значи "ако нямаш авторски права" - дамата казва, че е написала книгата, значи притежава авторските права над нея!

който се бои за правата си - да прибегне до услугите на литературен агент!

не очаквам скоро някоя българка да напише новия "хари потър", та да има смисъл да му се краде книгата!

повече за издаването писах в отделна тема

Общи условия

Активация на акаунт