Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Как да издадем книга сами?!

 • 34 557
 • 66
 •   1
Отговори
 • Мнения: 0
Всеки си мисли, много ли е трудно да издадем една книга, колко ли струва, какъв тираж трябва да бъде книгата, къде да я разпространяваме?! Всъщност трябва да започнем с това, че всяка книга, трябва да има авторски права, преди да пристъпим, към каквото и да е друго действие! Ако правата са налични минаваме към втора фаза, набиране на книгата, за предпочитане е да се набира в Microsoft Word, тъй като от този формат лесно можем да преминем към PDF например - формата, който предпочитат някой печатници. След набирането на книгата, не забравяйте задължително да използвате програма за редактиране на грешки. Третата фаза е оформянето на книгата или предпечатната подготовка. Тук кратък съвет не може да се даде, най-добре е да се говори с предпечатната подготовка на печатницата, в която сме решили да издаваме, за да ни кажат конкретните им изисквани към вътрешното тяло и корицата. Добре е да се регистрираме в Националната ISBN агенция, която се намира в Народната библиотека в София. Уникалният ISBN номер, който се дава за всяка книга индивидуално, защитава авторските ви права. Оттук нататък идва финансовата страна на въпроса: За да издадем една книга примерно в 500 тираж, 200 страници, цветна корица с лаково покритие, ще са ни необходими около 2500-3000 лева, без ДДС. Колкото по-голям тираж издадем, толкова себестойността на печата ще пада. Например, ако за 500 тираж, единичната стойност на една книга е 6,00 лева, ако увеличим тиража на 1000 броя, цената вече ще бъде 5,50 лева за брой, а оттам и печалбата ни ще бъде по-голяма. Според натовареността на печатницата, една книга се печата от 2 седмици до 2 месеца. Да предположим, че вече Нашата книга е вече готова отпечатана, тук идва и финалният - най-трудния момент, къде и как да я разпространим, за да може да стигне тя, до нашите читатели. Можем да я предложим на борсите за книги, на книжарниците, на веригите репове за вестници, изборът се свежда най-вече до личните ви търговски умения. Отстъпката, която ще предложите на търговците на дребно и едро варира от 20 до 40 % от коричната цена, като особено значение има дали сте фирма и регистрирана ли е тя по ДДС.
В общи линии е това, успех на всички бъдещи книгоиздатели!

# 1
 • Мнения: 11
Може ли ако не искаме да я издаваме просто да я публикуваме в някой сайт. Това законно ли е ?  Аз имам една почти завършена и когато е напълно готова ще мога ли да я публикувам например в BG-MAMMA.  newsm78 

# 2
 • Мнения: 10
Полезна информация. Благодаря!

# 3
 • Ямбол
 • Мнения: 27 225
Може ли ако не искаме да я издаваме просто да я публикуваме в някой сайт. Това законно ли е ?  Аз имам една почти завършена и когато е напълно готова ще мога ли да я публикувам например в BG-MAMMA.  newsm78 
Ако нямаш авторски права, утре някой може да я издаде и да печели от нея. Ако нямаш проблем с това - навсякъде може да я публикуваш.

# 4
 • Мнения: 89
Може ли ако не искаме да я издаваме просто да я публикуваме в някой сайт. Това законно ли е ?  Аз имам една почти завършена и когато е напълно готова ще мога ли да я публикувам например в BG-MAMMA.  newsm78 
http://hulite.net/

# 5
 • Мнения: 1
Много издателства търсят ръкописи. Ако си добър те издават винаги.

# 6
 • Мнения: 1 192
Имам желание да издам автор, който 50 години не е издаван в България. Не желая печалба. Достатъчно ще е да си върна разходите.

# 7
 • Мнения: 1 262
Интересно ми е къде може да се плати за авторско право и как става това? Примерно за песни беше много сложно, защото имаше изискване да си реализиран вече, да имаш издадени песни/творби и да си член на Мюзик аутор (ако не се лъжа). Пиша тези неща, защото ми е интересно как се решава проблема с авторските права, когато става въпрос за литературни произведения - къде се ходи, има ли пак изискване авторът да е реализиран, да има някакви издадени творби, да е член на някаква организация?

# 8
 • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
 • Мнения: 1 834
Здравейте!
Преди време се бях нахъсала да издавам стихосбирка. Общо взето не е кой знае каква разправия, стига да имаш някой, който да иска да я разпечата. Дадох си черновата на една учителка по литература, която е издавала сборници и тя ми коригира всякакви видове грешки. След това я дадох на издателството да ми направят едно копие, за да имам представа как ще изглежда горе-долу. Нотариус ми 'завери' стиховете и така си получих авторските права. Тук не мога да кажа със сигурност как се случи това, защото беше преди има няма 10 години и спомена ми се губи. След това стихосбирката беше готова за издаване, но така ме завъртя времето, че не можах да ида до издателството и да се разберем какво, как, защо...Тъпа причина, но уви...копието си седи вкъщи и събира прах. Корицата, увода, последни страници - всичко беше готово, само дето не ми остана време, а в момента нямам време да се занимавам с нея. Е, някой ден може и да види бял свят, ама не и в близко бъдеще  Laughing
http://lex.bg/laws/ldoc/2133094401

# 9
 • Мнения: 65
Много издателства търсят ръкописи. Ако си добър те издават винаги.

А кои издателства търсят ръкописи?

Мене ме вълнува най-вече въпроса за маркетирането на книгата след издаването?! Как става това?

# 10
 • Мнения: 1
Много издателства търсят ръкописи. Ако си добър те издават винаги.

Любопитно ми е на какви факти почива това твърдение?!? Аз, като човек, който има над 10-годишен опит (през мен са минали над 200 книги), мога да кажа, че издателствата НЕ ТЪРСЯТ ръкописи и автори. Аз поне не съм виждал такова издателство. Като занесеш ръкопис - те гледат като натрапник и не ти обръщат никакво внимание, без дори да са прочели 1 ред от това, което носиш. Издателствата сами си решават какво да издават. Предпочитат известни и утвърдени автори (най-добре чужденци), които да им донесат печалба. Така че ако човек е "млад"/новопрохождащ автор - най-добре е сам да се издаде.... ако може да събере 2-3000 лева. Дори бих посъветвал човек да си отпечата 40-50 броя от книгата за 400-500 лева, вместо да тръгва по мъките да си търси издателство.

Голямата спънка е разпространението. Там е същата "мафия". Разпространителските вериги са монополисти и действат като издателствата. Приемат само "печеливши" заглавия, които ще им донесат големи продажби и следователно големи печалби! Комисионните им са "убийствени" - вече са 40-45%. А има едни наглеци, дето искат 55%. Няма да ги споменавам - много известна фирма са! Вариантът да се договаряш сам с всяка книжарница, е доста трудоемко занимание... ама понякога е по-добрият вариант.

Най-лесни са стихосбирките. Малък обем и малък тираж. Не изискват кой знае какъв предпечат. Отпечатваш сам и раздаваш или подаряваш на приятели.... Ако успееш да продадеш нещо - ще е добре. Това се издава за собствено удоволствие. Ако някой си мисли, че ще спечели пари като автор на книги - просто е сбъркал вселената! Съветвам го да изчака следващото си прераждане, когато ще се роди в голяма страна, с голям пазар и език, ще се казва Дж.Гришам, Дж.Толкин, Дж.Роулинг или нещо такова... Но това да не ви отчайва де!!!

Последна редакция: сб, 22 дек 2012, 16:46 от Калоян ...

# 11
 • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
 • Мнения: 1 834
Мисля, че никой от тук не иска печалба и всички го правят за свое удоволствие  Whistling

# 12
 • Мнения: 1 262
 Laughing Това ми напомня, че при музикантите, песните и муз. произведения е горе-долу същото за "прохождащи" таланти.  Laughing Навсякъде ти трябва "гръб" или поне стабилни финанси.

# 13
 • Мнения: 2 220
Мой приятел си продава книгите в този сайт: http://sokrat.bg/ (аз го насочих, разбрах за него от тук). Вземат му доста - 40% от коричната цена, тъй като не може да издаде фактура, но от него знам, че на някои места е дори повече, така че е доволен. Вече е продал няколко бройки, което не му се беше случвало скоро.

Колкото до издаването, по-добре според мен с  вложени минимум средства, освен ако не е дадена книгата на утвърдено издателство, разбира се. Все пак да има някаква печалба, а с известността ще дойде и добрата и "скъпа" визия.  Peace

Успех на всички творци от мен, заслужавате произведенията ви да получат публичност. В гореспоменатия от мен сайт има възможност за прочитане на известен брой страници от книгата и честно казано, доста се зарибих по съвременните български автори. Ето тази книжка според мен има добър потенциал http://sokrat.bg/index.php?route=product/product&filter_name … product_id=152321. Още не съм си я поръчала, но мисля да го направя.

# 14
 • Мнения: 6 861
Здравейте!
От известно време и аз умувам над въпроса за издаване на книга в Бг...
Искам стъпка по стъпка да си изясня нещата.
По нашето законодателство авторското право възниква по силата на закона със самото създаване на съответното произведение. Не са предвидени никакви регистрации.
Т.е. към момента на връзката с издателството човек не разполага с абсолютно никакви доказателства, че е автор.  Rolling Eyes
ISBN се взима чак, когато нещата стигнат до издаване.

Наскоро попитах един нотариус дали има практика да се удостовери нотариално авторството на дадено произведение, но отговорът беше отрицателен.

Общи условия

Активация на акаунт