ВМ НВХ - част 51

  • 50 959
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
  • Мнения: X
интересно ако беше казала, че хрупаш чипс, дали реакцията щеше да е същата
на бас, че не

бъди подготвена, че след сваляне на гипса ще имаш дълъг период раздвижване и че гипсираният крак ще изглежда наполовина на здравия, докато се възстанови

 Hug

# 106
  • SA
  • Мнения: 3 352
Cioccolata, интересни статии! Ех, месеци ще ми трябват докато поизчета блоговете на Марк Сисън и Питър Атиа, има ужасно много полезна информация в тях.
Аз повече от 10 години си правя точно такова кардио, което се препоръчва в статията- на бърз ход изминавам 7-8 км в планината 2-3 пъти седмично. На няколко места по маршрута има стръмни за изкачване участъци, на които едва си поемам дъх. Като се прибави и невероятното удоволствие, което изпитвам от контакта с красивите места, през които минавам- горички, скали, няколко параклиса и една древна крепост... направо съм пристрастена към този тип физическа активност.
Е, като си взема и пудовката  Flutter, ще допълня и малко силови тренировки.

# 107
  • Мнения: 2
W'A'S'P',  Hug
Нямам гипс, сложиха ми пластини, по-модерно било. Като малки се състезавахме кой ще прескочи по-голяма дупка (като Левски). Останало ми е от преди  и все прескачам (х) локви и дупки, които не липсват по българските улици. Последния път нещо се разсеях и не се приземих както трябва. Laughing

# 108
  • Пловдив
  • Мнения: 1 764



Друга интересна подробност от снощи: Милко препоръчва най-много свинското като най-достъпно. В Щатите обаче винаги препоръчват телешко и говеждо - те май от една страна имат много повече предлагане на такова месо, но от друга страна винаги се казва, че свинското съдържа доста омега-6 подобно на пилешкото и затова трябвало пред свинско и пилешко да се предпочитат телешко/говеждо и риба. Моите лични вкусови предпочитания са към свинското и пилешкото заедно с някои риби, а и у нас наистина свинското е по-лесно достъпно.
Аз пък искам да попитам какъв е проблемът ако някоя храна съдържа повече омега-6?Скоро пак тук прочетох същото и за суровите ядки,че трябва да внимаваме с тях защото съдържат повече омега-6.Извинете ме ако въпросът ми ви се струва прекалено лаишки Embarassed.,но наистина искам да знам тъй като почти всеки ден хапвам сурови ядки.

# 109
  • Мнения: 8 362

W'A'S'P' как разбра, че задържаш вода от хормонален проблем?

защото аз задържам по много и пия фурантрил,
а изобщо не ям солено

# 110
  • Мнения: X

W'A'S'P' как разбра, че задържаш вода от хормонален проблем?

защото аз задържам по много и пия фурантрил,
а изобщо не ям солено

и аз не ям солено и никога не съм яла
това, което за мен е солено, е супер безсолно за мъжете в къщи

въпреки режима след лек АГ хормонален дисбаланс започнах да качвам леко, пишкането намаля също като количество и честота, кръвното леко се покачи
не съм сменяла режима, спорта даже го спрях накрая поради липса на време
нямаше значение дали ям много или малко или правя фастене и ям веднъж дневно или много пъти по малко, нито пък дали спортувам или не
нямаше значение и колко вода пия, малко или много

просто явно при мен си трябваше време да се постигне отново хорм. равновесие
отне ми около година нещата да се оправят и водата да се източи, без намеса от моя страна
странно, но факт

дано и при теб да потръгне

свекървата пиеше подобни медикаменти заради увреждане на черния дроб и задържане на вода като следствие, но тя и консумираше много солено и много тестено

при теб има ли изяснена причина?
как се храниш сега и колко вода пиеш?
понякога спортът също води до задържане на вода
за друго не се сещам  сега newsm78

 Hug

# 111
  • Мнения: 6 425
За кардиото има още нещо, което се сетих, че Марк посочва: когато се прави с висока скорост и висок пулс, организмът се принуждава да разчита на глюкоза и/или гликоген, а това поддържа необходимостта от по-голям прием на въглехидрати. Той пък пречи на преминаването към изгаряне на мазнини. А ако се прави с по-нисък пулс, се разчита на мазнините, не се изхабява гликогенът и не е необходимо въглехидратно презареждане.

За омега-6 и омега-3: смята се, че в организма трябва да има определено съотношение между тях - идеалното е 1:1, но ако е 1:3 или 1:4, пак е добре. Проблемът е, че в днешно време омега-6 се набавя изключително лесно - има ги навсякъде, където се сетиш - месо, риба, яйца, плодове и зеленчуци, ядки. Докато омега-3 се набавят трудно - има ги в мазните студеноводни риби като сьомга, херинга, скумрия и... общо взето само там. Всъщност има и в лененото семе и олио (за него вижте по-долу), също и в по-малки количества в ядките. Някога, когато животните са пасли само трева, а не са ги хранили със смески и други боклуци, и свинското, и телешкото, и пилешкото, че и яйцата на кокошките са били добри източници на омега-3, но в днешно време не са. А също казват, че ако сьомгата не е уловена в океана, а е отгледана в рибарник, и в нейното месо омега-6 е повече от омега-3. Освен това през последните десетилетия българите масово използват слънчогледово олио - то е много богато на омега-6 и така балансът между двете киселини напълно отива по дяволите. При съвременния човек той е от порядъка 1:20, 1:30, а трябва да е например 1:3. А защо трябва? Ами, омега-3 имат противовъзпалително действие (когато се приемат в необходимото количество), а омега-6, ако се приемат в по-голямо от нужното количество, имат възпалително действие върху организма. Има предположения, че многото омега-6 е сред факторите, които водят до образуване на плака в кръвоносните съдове, а също и сред факторите за всякакви възпалителни заболявания, например ставните. Това е причината да се препоръчва да не се консумира слънчогледово олио, да не се ядат много ядки, да се ядат повече риби като сьомга, херинга и скумрия или направо да се приема омега-3 под формата на рибено масло.

Разбира се, и прекалено много омега-3 би навредило (разрежда се кръвта), но с омега-3 е много трудно да се прекали, защото източниците от храната са малко.

И още нещо да уточня: има няколко вида омега-3 киселини и не е все едно какви ще приемаме Embarassed Човешкият организъм може да усвои направо и пълно тези от рибното масло, но не и тази, която се съдържа в лененото - нея я изхвърляме почти цялата, така че няма полза от прием на ленено масло на капсули или течно, освен ако вкусът не ви харесва.

Ох, като съм почнала, още едно пояснение във връзка със задържането на вода: Да, спортът може да предизвика задържане, особено ако става въпрос за силови тренировки - те изчерпват гликогеновите запаси, а когато после тези запаси се възстановят от приетите въглехидрати, за всеки възстановен грам гликоген организмът задържа 2-3 грама вода. Това не е трайно, разбира се, а е за 2-3 дни.

А мой личен опит е, че задържам много вода и от много солено, но и от тестено (коледна питка, новогодишна баница - такива неща Embarassed). В жегата също, особено ако съм се движила много през деня.

Последна редакция: ср, 05 сеп 2012, 16:55 от Cioccolata

# 112
  • Варна
  • Мнения: 522
Имам доста да свалям и търся подходяща диета. Peace
Прочетох началото и всъщност да се избягва тестяно и сладко,  Wink
Ще почета още и после ще питам.  bouquet

# 113
# 114
  • Пловдив
  • Мнения: 1 764
Чоколата,мерси за отговора за омегите,изясниха ми се нещата!

# 115
  • Мнения: 6 425
За омегите най-важното е да не се консумира слънчогледово олио (то е вредно и от тази гледна точка, че при нагряване се окислява, защото е полиненаситена мазнина) - това до голяма степен подобрява съотношението между киселините. Още по-добре е да се хапват сьомга, скумрия, херинга - поне скумрията е сравнително евтина, така че не е невъзможно, особено ако човек обича риба, а скумрията на скара дори аз я харесвам Laughing А вече прием на рибено масло на капсули или течно е по избор - аз съм решила, че е важно и го правя, но мисля, че не е задължително в крайна сметка. Не можем да сме сигурни, че дори и така ще осигурим необходимото съотношение, но мисля, че поне с най-важната стъпка - избягване на масла, богати на омега-6, каквото е слънчогледовото - си правим голяма услуга на здравето Simple Smile

Всъщност не е само слънчогледовото - повечето растителни са богати на омега-6, но слънчогледовото е най-разпространеното у нас.

А аз седя, гледам, слушам, впечатлявам се и разсъждавам (от второто гостуване на Милко при Гала). Много хубаво подреди на масата храните по важност, а и този път като че ли дава много повече информация и успява да я подреди и изложи по-добре. Естествено, Гала спомена, че са получили много отрицателни реакции след гостуването му от зрители... Rolling Eyes

Последна редакция: ср, 05 сеп 2012, 20:46 от Cioccolata

# 116
  • Мнения: 2 275
днес прочетох,че храненето на французите било много погрешно,в сравнение с това на американците
французите яли в пъти повече мазнини от сирене,месо и яйца от американците и трябвало да взимат пример от тях  Shocked
май става въпрос за диверсия Joy
http://fr.pourelles.yahoo.com/mauvais-gras-assiettes-quaux-%C3%A … is-151800925.html
като гледам тук как свинските ребра са "изчистени" от мазнините се замислям много какво ядат американците та тяхната храна е 4-5 пъти по-бедна на мазнини
аааа,за калориите:французите приемат  повече калории от американците
аз си хапнах днес пържолка с краставица
сутринта пих специалното кафе (супер е), мушнах и една опалянка,щот мой стомах не признава течна храна
Cioccolata,хиляди благодарности за рецептите  bouquet
бладодаря на всички и за събраната информация

# 117
  • Мнения: 6 425
Таня, повечето рецепти са на другите дами, не мои  bouquet Аз черпя вдъхновение от тях, защото моята фантазия е много бедна.

А френската кухня мисля, че трябва да е пример за всички нации - като се изключат кроасаните, разбира се Laughing Дори се говори за френски парадокс, а напоследък и за испански по същата причина - висока консумация на месо и наситени мазнини, а ниска заболеваемост от сърдечносъдови заболявания.

# 118
  • Мнения: 2 275
именно:френския парадокс
защо тогава някой се опитва да ни убеди да се храним като американците Thinking
знам аз,има диверсанти Mr. Green
а за кроасаните и подобни,Мария-Антоанета  е виновна,макар и да не са я обезглавили за това
рецептите ти ги превеждаш и разпространяваш
следователно си е твоя заслугата  bouquet

# 119
  • Мнения: 6 425
Американците са нацията, която е издигнала в култ нискомазнинното хранене и пълнозърнестите храни - това се препоръчва като хранителен режим на всички, и болни, и здрави, включително на диабетиците препоръчват 60% от храната им да са плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, а месото да бъде без никакви тлъстини, яйцата да се ядат без жълтъците, мазнините да бъдат рапично или соево олио, зехтин или маргарин. И най-вече да ходят да тичат до откат, за да изразходват повече енергия, отколкото приемат Rolling Eyes Но американците са й най-затлъстялата нация, поне сред развитите страни. От друга страна обаче има данни за бедните, развиващи се страни, че в тях недохранването и гладът вече засягат по-малко хора отколкото затлъстяването и диабетът Shocked А общият знаменател е високата консумация на въглехидрати - американците ядат много пълнозърнести храни и царевица, консумират и много фруктоза и изобщо захар, а в развиващите се страни се ядат много хляб, картофи, ориз и бобови като по-евтини. Гари Тобс дава такъв пример - бедна държава, в която храната не достига, просто не е възможно да се нахраниш добре и хората със сигурност не преяждат. Но въпреки това има много затлъстели хора. От какво е това? От преяждане с много месо и масло ли? Едва ли. Тези хора не ядат месо и масло, те ядат евтини въглехидрати. И друг пример дава - строителни работници, цял ден извършват тежка физическа работа на строежите, но въпреки това са с бирени кореми. От какво? Пак от евтината въглехидратна храна, защото това са обикновено хора с ниски доходи. Това е и в основата на проблема, но няма кой да види и да събере 2 и 2...

Общи условия

Активация на акаунт