Отговори
Става въпрос за група във фейсбук, която разпространява снимки на децата присъствали на Международния фестивал на носията, Жеравна 2012, без да има това право. Няколко мами вече помолихме собственика да свали тези снимки, но  той отказва под предтекст, че снимките нямат защитено авторско право. Това не е така! Обяснявам: понеже снимането на територията на фестивала е забранено, родителите дават съгласие децата да бъдат снимани от професионалните фотографи и след това снимките да бъдат качени ЕДИНСТВЕНО в официалния сайт на фестивала, от където всеки родител може да си издърпа въпросната снимка.  Въпросната група обаче си тегли снимките на воля и ги разпространява незаконно из интернет и без знанието на родителите и фотографите. Уточнявам също така, че сред снимките има такива, които са правени без знанието на родителите, с приближаващи обективи. Много дълго стана, съжалявам. Молбата ми е да докладваме тази група, колкото се може повече, за да може ФБ да я блокират! Благодаря за съдействието!

Снимките се намират тук: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.241634119214420.63769. … 025222&type=1

# 1
Снимките са крадени, така ли?
Защото иначе снимането на обществени места, доколкото знам, не е забранено  Thinking

# 2
Снимките са изтегляни без разрешение от сайта на фестивала, както и от различни лични страници във фейсбук ( някои от вас може и да си познаете собствените снимки....). Снимането на обществени места не е забранено, но  разпространението на фотографски образи до неограничен кръг лица, без съгласието на лицето от снимката е нарушение на закона за личните данни.
В случая, най-дразнещото е наглостта на собственика на страницата, който категорично отказва да свали снимките.

# 3
  • out of space
Не разбирам къде е драмата....

# 4
Все пак, единственото нарушение според мен е това, че снимките не са авторски.

# 5
 Така, човек може да бъде сниман само с негово съгласие, също трябва да даде съглсието си те да бъдат разпространявани. В случая става дума за деца и същото решение се взима от родителите. Проблемът с интернет е, че веднъж качени някъде, особено като статия, те започват да се разпространяват със скоростта на светлината от малки и големи интернет медии и подобни страници. В случая сте в правото си да докладвате групата, както и да агитирате сайта, където са качени първо снимките да агитира тези да ги свалят. Ако обаче това е фейсбук страницата, официалната, на фестивала, не можете да направите нищо. Авторските права приналежат на сниманите лица и авторът, т.е. фотографът. В каква степен кой-кого не мога да кажа, но мисля че имаше право да ги разпространява. Много зависи на какво сте се съгласили и адли го има написано някъде. Възможно е и споразумение само одобрени членове/приятели да глкедат албума.
  Успех!

# 6
...Снимането на обществени места не е забранено, но  разпространението на фотографски образи до неограничен кръг лица, без съгласието на лицето от снимката е нарушение на закона за личните данни...

Това не е така.
Законът за защита на личните данни няма отношение към фотографирането, ако не се лъжа, но  Законът за авторското право има. Ето:

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) (1) Авторското право върху произведение на изобразителното изкуство или произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице,принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице.

(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:

1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;

Ясно е, че става въпрос за нарушение, след като този, който разпространява снимките не е техен автор, но мисля, че вашите опасения са други, а именно фактът че те изобщо се разпространяват без ваше съгласие. Съгласие за разпространение обаче, в случая не е нужно (стига да ги разпространява авторът). Тоест, ако фотографът, направил снимките беше ги качил на различни сайтове, вие отново щяхте да сте несъгласни, ако правилно съм разбрала?

...Авторските права приналежат на сниманите лица и авторът, т.е. фотографът....

Това не е вярно. По-горе съм цитирала закона.

# 7
А ти сега също разпространяваш снимките на децата в един от най-големите български форуми. На бас, че до час поне хиляда човека ще са ги видяли!  Grinning
Имаш ли съгласието на всички снимани лица?

Между другото - невероятни снимки!!!!!!!!!!

# 8
Никога не съм разбирала къде е драмата в подобни случаи. Снимките са страхотни, а децата са разкошни с носиите   bouquet

# 9

...Авторските права приналежат на сниманите лица и авторът, т.е. фотографът....

Това не е вярно. По-горе съм цитирала закона.
[/quote]

Човек има право да решава къде ще се публикуват снимките му. По твоята логика, ако професионален фотограф ме снима, без мое разрешение, гола на плажа, има право да ме лепне на първа страница на вестник. Не, няма. Затова и дейността на папараците е нелегална.
 ОТДЕЛНО  на събития, концерти и т.н. има едни скрити клаузички, където " се съгласяваш всички твои снимки на територията на събитието" да се разпространяват от организаторите както те намерят за добре.
 Пример: Репортерите по улиците са длъжни да питат дали могат да те снимат, преди да пуснат камерата, а не да те нападат с микрофона.

Всичко останало е нарушение на личното пространство.

# 10
За да не стават празни полемики, моля, нека модераторите да изтрият темата. Явно нещата ще се решават по друг начин.
 Само бих попитала хората, които  намират това за нормално, какво бихте направили, ако снимките на вашето дете се разпространяват в нет пространството безконтролно, а виновните отказват категорично да прекратят, а и на законите в държавата не може да се разчита....?
Благодарим на всички за подкрепата!

Последна редакция: чт, 30 авг 2012, 17:04 от KariInna

# 11
На моето дете няколко снимки му се разпространяват онлайн в една фотогалерия на вестник Дневник. Снимките са от едно събитие, към което има репортаж. Зарадвах се, като ги видях. Затова и ми е странна реакцията ви и не бих нарекла фотографите "виновници".
На някаква параноя ми бие. Все пак успех с каузата ви, макар да не разбирам срамувате ли се от участието си в този прекрасен фестивал или какъв точно е проблемът.

# 12
  • на брега на морето
Децата са прекрасни!

# 13
Боже, колко много чукчи!  Laughing

KariInna, докладвайте страницата за нарушение. Не знам колко доклада точно трябва да има, за да ви обърнат внимание, но ако са повечко, би трябвало да подейства.
Във Фейсбук (за разлика от обществото ни) има правила и нарушаването им води до санкции.

# 14
  • София - Рим и обратно
Точно във Фейсбук, доколкото ми е известно, предстои именно това - да вкарат "правилото", че всеки /и частно лице и фирми/ може да ползва както си иска всяка една снимка, качена там.
Както лека полека вкараха дневниците, без да ни питат /с променени настройки, което ме вбеси най-вече/, така и това ще прокарат скоро. Най-лошото е, че нищо не се трие, дори и да си махнеш акаунта.

Общи условия

Активация на акаунт