Деца с очни проблеми - тема 6

• 45 637
  • 763
  •   1
Отговори
# 690
mari_eta , благодаря ти , мила ! Hug

# 691
  • ГОре на черешата...
За проблема на daniabc си мисля диоптъра на мързеливото око не трябва ли да е голям. На рецептата и на двете очи пише +0,25. Да не би да има нещо друго.
И още от личен опит зная, че това че детето вижда само с едното око въобще не му пречи да рисува добре и да оцветява.

Не, не винаги има pазлика в диоптpите - пpи нас са еднакви.

# 692
  • София
Благодаря ви, момичета   bouquet

Ако приемате съвет - консулт с подходящ специалист и търпение и упоритост в следването на предписаното лечение Peace.

Разбира се, че приемам съвети и съм много благодарна за тях, както и за поясненията Hug

Лекарката е с над 20 г. стаж - д-р Светла Русева. Отзивите, които прочетох за нея са приблизително 50:50 негативи и суперлативи.
Изключва като причина мързеливо око, но не може да каже какво и е. Препоръчва преглед  при доц. Алексиева.

Ще се радвам да препоръчате подходящ специалист, както споменах засега съм се спряла на д-р. Константинов.  Иска ми се да намерим възможно най-бързо правилният лекар и подходящото лечение.

P.S. Да попитам, има ли някакви приблизителни тестове, които мога да и направя в домашни условия?
Тайничко и дълбоко в себе си се съмнявам/надявам, че "нещо" се е объркало при прегледа - въпреки минималната вероятност  Embarassed

Желая ви от сърце, траен успех и подобрение на всички дечица. Съжалявам, че съм толкова некомпетентна, но май ще наваксвам през идните месеци   bouquet

# 693
  • на малък остров в океана
И ние бяхме тия дни на контролен преглед при д-р Лолова.

Дъщеря ми има лека промяна към по-добро в зрителната острота. На 80 процента са й и двете очи. Продължаваме със закриването за 2 часа на ден на лявото око.

Попитах я също кога можем да очакваме да почне да пада диоптърът, защото за 1 година, откакто открихме проблема не е свалила нищо. И преди, и сега е + 10.50 на дясното и + 9.50 на лявото.
Отговорът обаче ме притесни, защото се надявах да стане по-бързо, а вместо това тя ми каза, че очаква да почне да пада едва в пубертета.
Даже каза, че може да се наложи да качим диоптрите на очилата, когато тръгне на училище, за по-голям конфорт.  Rolling Eyes

# 694
  • ГОре на черешата...
Ужасия, за 4,5 години нашият диоптър също не е мръднал, така че и аз мисля, че ако ще има дваляне, то ще е през пубертета. Търпение Hug.

# 695
Здравейте момичета! Открих ви случайно, но като по поръчка. На малкия (7г.) преди три седмици откриха късогледство. Взехме очилата, но той твърди, че като ги носи повече време го болят очите. Докторката каза, че не е нормално това и предложи да го види, да не би очилата да не са наред. Проблемът е, че тази седмица е на симпозиум на офталмолозите и ще го отведа другата седмица. Трябва ли да ги носи или да изчакам след прегледа? Някоя от вас имала ли е подобен проблем? В нета пише, че късогледството при децата се лекува, а очната ми каза, че в пубертета се засилва, т.е. да не се надявам изобщо. Какви са вашите наблюдения?

# 696
  • планетата Земя

P.S. Да попитам, има ли някакви приблизителни тестове, които мога да и направя в домашни условия?

Тест дали вижда и с двете очи?Затваряш едното и го пускаш да си прави обичайните неща.Наблюдаваш поведението на детето.Ако започне да се блъска в предметите и т.н.После другото око.На нас така ни казаха,когато беше на 1.6 г и не говореше.

# 697
Здравей , Dara88  ,  Hug

Късоглеството не е болест , води се рефракционна аномалия . В този смисъл не се лекува , а се коригира с очила . Правилно ти е казала лекарката , при него тенденцията е да се увеличават диоптрите докато детето расте .
Всичко е много индивидуално , обаче .
При някои деца е повече , при други - по-малко .
Важното е да се носят редовно очила с правилна корекция , за да не се напряга окото . Иначе диоптрите се вдигат по-бързо .
Ако се съмняваш , потърси второ мнение и провери дали изписаните очила са точните . Peace
Успех ! Hug
Колко са ви сега определените диоптри ?

# 698
Здравейте момичета   bouquet
Мариета, Ужасия , направо ми разбихте надеждите на пух и прах да се отървем от очилата  Tired.
 Бяхме на второ мнение и то е почти същото с малки разлики:
1. едното оченце даде разлика от +0.25 в диоптрите
2. сложихме един скоч на очилата  Thinking/Идеята много много не я схванах , нещо от сорта да  се изпращат сигнали че имал две очи/
 С тази корекция за момента не сменяме едното стъкло от +3.50  на +3. 25  newsm78.
Чакаме да се приберем в България за трето мнение !
Успех !!!

# 699
  • на малък остров в океана
Здравейте момичета   bouquet
Мариета, Ужасия , направо ми разбихте надеждите на пух и прах да се отървем от очилата  Tired

Явно търпение ще трябва, както е писала mari_eta.
Въпреки, че за моето момиче прогнозите са, че винаги ще е с очила, само диоптъра ще почне да пада лека полека, и то не по-рано от пубертета.
Мен очилата не ме притесняват, за момента и детенце ги приема без проблеми.

# 700
И двамата лекари, при които сме ходили, всяка година казват едно и също - да се въоръжим с търпение, защото е много бавен процес. В пубертета евентуално ще се израства...дано Praynig

# 701

Мен очилата не ме притесняват, за момента и детенце ги приема без проблеми.
И аз съм така , но някак си все ми се иска да ги няма  Sad. Той дори като се събуди сам си ги слага или вика мамоооо очилата ми  Grinning
 Ще сме търпеливи и дано вървим към напредък  Praynig Praynig Praynig Praynig Praynig
Небесна  Hug Praynig

# 702
happy mama , благодаря много за отговора!   bouquet Диоптърът ни е -0,25. За първи път се сблъсквам с подобен проблем, незнам правилно ли го изписах (дали не се казва отклонение -0,25  newsm78). Извинявам се за некомпетентността си. А иначе реших да не ги носи тази седмица, докато не го види пак очната. Тя се ползва с добро име в града, а и както казах за пръв път ни се налага да търсим услугите на подобен доктор. Като го заведа да го види и чуя какво ще ми каже, ще преценя дали да се консултирам и с друг. Лека вечер на всички!

# 703
  • ГОре на черешата...

2. сложихме един скоч на очилата  Thinking/Идеята много много не я схванах , нещо от сорта да  се изпращат сигнали че имал две очи/

При амблиопията по неясна/ в повечето случаи/ причина мозъкът "изключва" едното око и започва да гледа/работи само с другото. Целта на оклузията/закриването - с лепенка, оклудер на здравото око е да се "принуди" мозъка да гледа със слабото, мързеливо око. Ето затова писах, че очилата не лекуват амблиопията, а само оклузията. Диоптърът ви +3,25 налага постоянно, а не почасово/както сте правили вие/ носене на очилата.

В общи линии за всички дечица с далекогледство, страбизъм и амблиопия важи  едно и също - търпение и упоритост и - евентуално - намаляване на диоптъра в пубертета. Това очаквано намаляване се дължи на физиологичния растеж на очната ябълка с възрастта - тъй като при физиологичното далекогледство тя е по-малка от нормалното, при което фокусът на наблюдаваният предмет попада зад ретината,  се разчита, че при растежа на детския организъм ще "порастне" и ябълката, което ще доведе пречупване на лъчите в нормалната им позиция, т.е. намаляване и доближаване на диоптъра до нормалния.
Обратно - при късогледството фокусът попада пред ретината, с възрастта очната ябълка продължава да расте и фокусът се отдалечава все повече от ретината, следователно и диоптърът расте.
Ето нагледно:

Надявам се, макар и лаишки, да обясних разбираемо Rolling Eyes. Ето тук е добре обяснено.

# 704
happy mama , благодаря много за отговора!   bouquet Диоптърът ни е -0,25. За първи път се сблъсквам с подобен проблем, незнам правилно ли го изписах (дали не се казва отклонение -0,25  newsm78). Извинявам се за некомпетентността си. А иначе реших да не ги носи тази седмица, докато не го види пак очната. Тя се ползва с добро име в града, а и както казах за пръв път ни се налага да търсим услугите на подобен доктор. Като го заведа да го види и чуя какво ще ми каже, ще преценя дали да се консултирам и с друг. Лека вечер на всички!

Дари , това не е никакъв диоптър . Hug Радвай се , че е така . Peace
Дори не се изписват очила в такъв случай .
Задължително потърси второ мнение . Hug

Общи условия

Активация на акаунт