Как се справяте с боледуванията на децата си на ясла/градина - обмяна на опит

• 48 657
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Здравната книжка ни я издаде педиатъра, но след като аз си я поисках, тъй като щяхме да пътуваме за по дълго извън София. Ако не я бях поискала сигурно нямаше да се сети да ми я даде.

# 616
  • София
За първи път чувам че не се дават болнични  newsm78 В София нямам продлем с педито, но нямам обяснение зщо във вашия град е така  newsm78
Иначе не спира да ме вълнува въпроса-добре де, така ли със сополи ще е? То просто незнам вече... утрепах се да пръскам и капя и т.н., ама още първия денв  яслата... Вие какво слагате- аз при цветен скекрет-макситрол, иначе келеева и морска вода впръсквам...
В Западна Европа хич не се втеляват със сополите- за тях болно дете е това с темература, отпаднало и с лошо общо състояние. Но май и тука така стана... Blush

# 617
Ами не съм,ама не е имало и кога де,но мисля да попитам какъв контрол имат над това,миналата седмица знам за едно детенце,което е повръщало и е било с разтройство,че се бяха обадили на майката да си го вземе,значи така може,а кашлящи и със сополите са здрави!

# 618
За първи път чувам че не се дават болнични  newsm78 В София нямам продлем с педито, но нямам обяснение зщо във вашия град е така  newsm78
Иначе не спира да ме вълнува въпроса-добре де, така ли със сополи ще е? То просто незнам вече... утрепах се да пръскам и капя и т.н., ама още първия денв  яслата... Вие какво слагате- аз при цветен скекрет-макситрол, иначе келеева и морска вода впръсквам...
В Западна Европа хич не се втеляват със сополите- за тях болно дете е това с темература, отпаднало и с лошо общо състояние. Но май и тука така стана... Blush
Аз също не съм сигурна каква е прчината за трудното даване на болнични, дали имат лимит на болничните спускан от НЗОК, или просто личните гледат да отчитат по-добри резултати и да пишат по-малко болни че има, но е факт. Като се замисля, май по-скоро имат лимит, нещо като с направленията, които също са нещо имагинерно при нас, т.е. чували сме че има направление за изследвания, но реално такива сме виждали само в крайни случаи. В повечето случаи лекарствата се пишат като се гледа тавана, те поне са безплатни за НЗОК, защото ние си ги плащаме. Последните години се чудя защо изобщо плащам здравни вноски, като положението с здравеопазването в града ни е трагично.

# 619
От днес на ДГ след като стоя 10 дни у дома. Нищо му няма, нито сополи нито гърло. Прокашля се 2-3 пъти на ден като дърт пушач. Ако го чуе някоя майка може да реши че е болен. Вчера бяхме на контрола при лекарката. Каза че е добре и кашлица може да има още 10 дни. Няма как още 10 дни да си е удома. Иначе на родителската среща всички бях предупредени при първи наченки да си спират децата. И деца с лекарства не се приемат. Щом им трябват лекарства значи трябва да си останат у дома.

# 620
От днес на ДГ след като стоя 10 дни у дома. Нищо му няма, нито сополи нито гърло. Прокашля се 2-3 пъти на ден като дърт пушач. Ако го чуе някоя майка може да реши че е болен. Вчера бяхме на контрола при лекарката. Каза че е добре и кашлица може да има още 10 дни. Няма как още 10 дни да си е удома. Иначе на родителската среща всички бях предупредени при първи наченки да си спират децата. И деца с лекарства не се приемат. Щом им трябват лекарства значи трябва да си останат у дома.

О колко хубаво би било , ако имаше нещо такова и при нас , на моята близка , когато питала дали може да си остави детето болно и казали , че стига да няма много сополи и да не е много зле можело #Crazy , за родителска среща пък не е ставало на въпрос , пак уцелих най-кофти група май

# 621
грешка, грешен  Embarassedпост на грешното място

# 622
О колко хубаво би било , ако имаше нещо такова и при нас , на моята близка , когато питала дали може да си остави детето болно и казали , че стига да няма много сополи и да не е много зле можело #Crazy , за родителска среща пък не е ставало на въпрос , пак уцелих най-кофти група май
Ами би трябвало да може да се остави детето в градината ако има само хрема и не е много зле, защо да не може?
Според мен е нормално, защото иначе какво правим? Дали личния лекар ще даде болнични само за една хрема? Че те за много по-лоши ситуации не дават, камо ли за една хрема.

# 623
Ами би трябвало да може да се остави детето в градината ако има само хрема и не е много зле, защо да не може?
Според мен е нормално, защото иначе какво правим? Дали личния лекар ще даде болнични само за една хрема? Че те за много по-лоши ситуации не дават, камо ли за една хрема.
Съгласна съм няма как само за хрема да даде болничен. И ако е като нас и да даде надали ще има работодател да те изтърпи. Аз си имам баба на разположение, но други нямат и като се влоши и вдигне температура детенце тогава се спира. Но и в нашето детско заведение са изказвали мнение " само без температури" ....Но продължавам да ме е е яд  Close, но положението няма да се подобри явно..

# 624
  • София
да се запиша и аз в тази тема. Имам близнаци и ние от 3 септември тръгнахме за първи път на градина и още на 4-я ден се разболяхме със  задна хрема и кашлица. След 7 дневен престой в къщи бяха 7 дни на градина, после пак сополи и кашлица и този път висока температура.
И тук не мога да се съглася, че с хрема и кашлица може да се ходи на ДГ, постепенно щели децата да придобият имунитет. Колкото и да се дискутира това, нищо не се прави по въпроса, а проблема комплексен - родител-ДГ-педиатър. Всеки един от тоя кръг може да си затвори очите и да пусне на ДГ дете с хрема. Да ама ако едно дете може да да кара на крак  една хрема, то друго не може - я стане бронхит, а отит.  Ето пример са близнаците ми сега последно. Малкия ми вдигна температура 37.5, не му дадох нурофен и сам си я смъкна, да чукна на дърво сега е добре, но малката, вдигане до 38.7, вече 6-и ден буха и понеже има и лек рефлукс повръща от кашлицата.Вече е на АБ. Преди 2 зими бяхме на косъм да ни лепнат диагноза - астма, не зная кога при коя хрема пак можем да отключим астматичен симптом..... Cry

# 625
Съгласна съм няма как само за хрема да даде болничен. И ако е като нас и да даде надали ще има работодател да те изтърпи. Аз си имам баба на разположение, но други нямат и като се влоши и вдигне температура детенце тогава се спира. Но и в нашето детско заведение са изказвали мнение " само без температури" ....Но продължавам да ме е е яд  Close, но положението няма да се подобри явно..
Какво предлагаш? Какво правим когато децата имат само хрема?
Даваме болничен за да може работещите родители да си гледат хремавото дете?
Нали се сещате, че за 4г. не може да се разчита че родителите винаги ще могат да осигурят гледането на детето когато е хремаво.
Така че градините не трябва да спират децата когато са само с хрема, ако искат да го правят, то трябва да се дава болничен и за хремаво дете. Друг вариант няма.

# 626
  • София
Ама, как с АБ ще водят децата на ДГ ooooh!. Нямало болнични, ами щом няма, ще ги гледат роднини, детегледачки и т.н. Ако нямат на разположение, тогава един от двамата родители напуска работа и ето решение на проблема. Едни могат да си оставят хремавите и болни деца в ДГ, защото са на работа и няма кой да им ги гледа, а други заради такива родители, не могат да тръгнат на работа, защото съвестно си гледат децата, когато са хремави. Съжалявам, че съм толкова рязка, но ми омръзва от такива хора, които извинително вдигат рамене и казват: "ми, то няма кой да го гледа".

# 627
И аз съм бясна и не мога да приема, че дете с хрема, кашлица може да бъде на градина.
Хремата е симптом на заболяване и мястото му е у дома, а не в яслата/градината.

# 628
Моето дете не минава само с хрема. След 2-3 дена почва кашлица, която не минава и за 2 седмици. Това означава аз повече от половината месеца трябва да осигуря някой да гледа датето, защото ги е страх да не се задуши. ...Тя като легне понякога кашля по 30 минути и повече, и около нея малко са децата, които ще спят...та затова се оплакват. Какво предлагаш да я правя когато и на бабата не е по силите да я гледа толкова дълго? Не говорим за една седмица, а за половин месец и повече....Какво предлагаш да правим?
Колко от вас си оставят отпуските, за да могат да си гледат "само" хремавите деца?

# 629
А като кашля и те е страх да не се задуши, страхът ти изпарява ли се щом е на градина?
И ако така кашля и в градината, чудно е защо не ти се обаждат да си прибереш детето?

Бас държа, че при липса на сополанковци в групата, дъщеря ти в пъти по-рядко щеше да получава пристъпи Wink. В този смисъл проблемът е повсеместен.

Общи условия

Активация на акаунт