Първокласници - набор 2005 г. - Тема 9

• 33 715
  • 739
  •   1
Отговори
# 240
При нас няма да има униформи. Единствено по физкултура искат две едноцветни тениски / по желание/, анцуг , маратонки и гуменки.

# 241
  • нейде там, където ....
Е при нас явно много ще се държи на еднаквостта, което мен поне ме подразни - имаме униформи, но се оказа, че ни препоръчват организирано да закупим еднакви анцузи, гуменки, тениски, подвързии, че и тефтерчета за комуникация.

е вече прекаляват

Защо да прекаляват? Поне откъм униформи, анцузи, тениски и гуменки съм ЗА! И при нас е така. Все едно униформени спортни облекла. Само дето нашите са и с логото на училището. Колкото по-малко има децата да се сравняват и да гледат едно от друго, толкова е по-добре. За подвързиите и тефтерите....те така или иначе се закупуват от училището, най-вече последните.

Защото тук една минимална работна заплата няма да стигне за два униформени комплекта, две тениски, анцуг и платненки - ако са правени като униформени, от фирма, която се занимава само с униформени облекла  Confused И това поне два пъти годишно, защото децата в тази възраст растат бързо. Отделно, би трябвало да има за зимата отделни, по-дебели, елементи в униформите - нещо, което не всяко училище предвижда. Далеч не всеки може да го позволи, дори и да има желание.  Confused Аз нямам никакво желание за униформи и се радвам, че кварталните училища нямат, та можех да избирам по-спокойно къде да учим.  Party

При нас и стола, и занималнята започват от 18-ти септември. В началото ще са с класната следобед, не повече от двайсетина дечица - ще съберат желаещите от двата класа, които и без това не са големи, едва по 15 деца. Купонът е 2.50, ще се купуват седмица за седмица.

# 242
  • София
Относно подвързиите - дано не се повтарям, но може би ще използвам тапети!

Разнообразие огромно, има много качествени и красиви, има евтини, кой каквото си хареса.

Понеже направих така миналата година с учебниците на детето за курса и по английски, издържа почти цялата година.

# 243
Здравейте . Искам да попитам виждали ли сте някъде в София цветни подвързии ? Нашата госпожа е измислила голяма глупост - за всеки предмет тетрадките в различни подвързии  Confused От къде , за Бога да и търся синя , червена , зелена и жълта подвързия ?
Бях купила хубави тетрадки и прозрачни подвързии от Ориндж ... сега пак ще трябва да обикалям . Мислех да купя цветни папки за всеки предмет ... защо са тези цветни подвързии ???

Хубави цветни подвързии има на Херлитц(всички по-големи магазини ги предлагат)

http://www.herlitzbg.com/product-54

# 244
Момичета, аз пак съм с питане-преди време бях казала, че при нас искат тетрадките по български да са облечени в червено, а по математика в синьо. Тези найлоновите облечки не ми харесват, иска ми се да е с хартиена. От книжарницата ми препоръчаха едни картонени листи, но ми се виждат дебели и не знам дали ще стане. Да ви идва на ум някакъв друг вариант newsm78
За учебниците е ясно, че ще бъдат с картона Peace
Смятам да купя и от това фолио и над книжната да сложа и от него Thinking

# 245
Здравейте, не зная дали сте обсъждали вече този въпрос, че поизпуснах темата - планирате ли да записвате детето на извънучилищни дейност? Аз се колебая за английски, тя си ходеше още миналата година, но в момент с баща й сме в спор, той смята че тези занимания ще я натоварват допълнително. До сега си ходеше с желание и не ми се иска да прекъсваме. Ще чакам мнения.

Реших да я запиша на английски език от втори клас Simple Smile

Нашата РС беше вчера. Дадоха ни наръчника за родители. Униформата ще я носят само на първия учебен ден и по празниците. Голяма част от нещата ще стоят в класната стая.
 Ще им раздават закуска голямото междучасие, като се редува един ден закуска, един ден плод.
Часовете по проекта "Успех" решиха да бъдат ваканцията след 24 май и не са задължителни, а само ако желае детето .

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 09:53 от шоши

# 246
  • София
Момичета, аз пак съм с питане-преди време бях казала, че при нас искат тетрадките по български да са облечени в червено, а по математика в синьо. Тези найлоновите облечки не ми харесват, иска ми се да е с хартиена. От книжарницата ми препоръчаха едни картонени листи, но ми се виждат дебели и не знам дали ще стане. Да ви идва на ум някакъв друг вариант newsm78
За учебниците е ясно, че ще бъдат с картона Peace
Смятам да купя и от това фолио и над книжната да сложа и от него Thinking
има и тънки цветни листове, тип машинописна, има и листове цветна рециклирана, амбалажна хартия, не само картони.  Може да отидеш в нкоя книжарница за худ. материали,  ще има избор.

# 247
  • нейде там, където ....
Заниманията по "Успех" не би трябвало да са само при класната, т. е. би трябвало да имате информация за всички занимания, не само за това, което води вашата класна. Иначе се обезсмисля идеята. А кога ще бъдат - това вече си зависи от избраната от вас дейност по програмата.

# 248
Здравейте на всички майки на първолаци и не само   bouquet

Включвам се малко късничко при вас,но имам едно много голямо притеснение и се надявам,някоя от вас да успее да ми помогне  Hug

Вчера бяха изнесени списъците с разпределението на класове и останах в ням ужас,моят син,който беше с 12 входящ номер,е класиран в Е-клас ...... освен това,от родителите около мен дочух,че в този клас има 4 момчета,които са си компанийка(със съмнителни родители),силно агресивни и опасни деца Sad На всичкото отгоре стаята им е на 3тия етаж Sad( (само на тях и още 1 паралелка) ..... изведнъж,както отидох пълна с положтелни емоции,така си тръгнах като полята с ледена вода Sad

Искам да попитам,мога ли да направя нещо по въпроса?Как се сформират тези паралелки,не е ли по ред на записване? Има ли начин да преместя детето преди началото на учебната година?Тази вечер има родителска среща,но съм малко притеснена,защото още на първата директорката беше рязка и даде вид на човек,който не обича капризи....но пък все пак,толкова различни надежди и очаквания имах за това ни начинание Sad(

Извинете предварително,ако питането ми не е на място Hug

# 249
  • През девет земи в десета
Цитат
Здравейте . Искам да попитам виждали ли сте някъде в София цветни подвързии ?

На мен офисаът ми е в кв. Орландовци, в местната книжарничка продават цветни подвързии на
Donau, страхотни, купила съм от тях, както и прозрачни.

Цитат
Здравейте, не зная дали сте обсъждали вече този въпрос, че поизпуснах темата - планирате ли да записвате детето на извънучилищни дейност? Аз се колебая за английски, тя си ходеше още миналата година, но в момент с баща й сме в спор, той смята че тези занимания ще я натоварват допълнително. До сега си ходеше с желание и не ми се иска да прекъсваме. Ще чакам мнения.
Децата ще имат английски език в първи клас, така че смятам да пропуснем допълнителните занимания. Училището предлага народни танци, нещо от типа на таекуон-до, футбол за момчетата, все на нещо ще ходим.

Гуш, какви са тези 120лв. за допълнителни помагала, нали уж учебниците са безплатни. Моя горчив опит с големите ми деца е доказал, че повечето помагала си остават чисто нови, само пълним нечий джоб Whistling
При нас ще трябва да платим само учебника по английски език, няма и 20лв. и имало някакви Другарче на букварчето и Другарче на читанката. Пари за спонсорство не събират, училището е ремонтирано, директора си намира спонсори между фирмите и предприятията в района. За 5-те години, в които синът ми е учил там не са ни искали една стотинка за нищо, нито за помагала, нито за ремонти. А така бях свикнала в 32-ро на всяка родителска да ни сурвакат, че когато го преместих и нямах възможност да отида на първата родителска, директно звъннах на учителката да попитам колко пари трябва да изпратя по детето ooooh! Laughing
Учителите им разпечатват тестове и допълнителни материали на принтера в училището, за което също не сме заплащали нищо. Факт е, че детето кандидатства след 7-ми клас в НПМГ без да е ходило на никакви уроци и пробни изпити, издържа матурите с отлични оценки, яви се на всички вътрешни изпити( без да е ходил на курсовете, организирани от гимназията), като там минималната му оценка беше 4 и го приеха на 1-во класиране. Та.....това лудо събиране на пари още от първи клас ми се вижда откачена работа.

При нас униформи няма да има, децата са по 18-20 в клас и има само по един клас, демек няма "А", "Б" и т.н. Занималнята не се води занималня, ами обучението е целодневно до 4-ти клас. Като следобед са часовете по английски език, по избираемите предмети, танците, футбола и таекуон-дото и ще учат така още от 18-ти септември.
Учебниците ще ги получим на 17-ти септември, директора ги е заявил още юли месец.

По въпроса за ФБ групите: ние имахме такава с родителите от детската градина, сега отново имаме с родителите от класа. Моето  лично мнение, на база опита ми, е че всъщност са много удобни. Независимо от това, че някой хора не желаят да имат нищо общо с Фейса, за всички останали е "извор" на полезна информация. Според мен, който не желае да влезе в групата, само губи от това. Аз самата неведнъж съм научавала най-различни важни неща оттам.
Все пак учителите са хора и не винаги е възможно на всеки лично и подробно да обясняват.
Освен това всякакви снимки и клипчета от тържества или други прояви също се качваха там. Много по-трудно би било иначе да се координираме всички родители и да си разменим снимките.
В момента също обменяме доста инфо с майките на бъдещите ни съученици.
Изобщо аз намирам само позитиви! Колкото повече възможности има за комуникация, толкова по-добре!
Подкрепям Peace Почти всяка тема във форума, в която пиша си имаме и затворена група във Фейсбук. Снимките, клиповете и публикациите не могат да се гледат от хора, които не са членове на групата. Само членове на групата имат право да предлагат членство на други хора, които задължително трябва да са им приятели. По -удобно е отколкото да се прави личен албум в Снимка БГ. Отделно, че там могат да се качват и допълнителни материали и документи, примерно тестове и помагала в електронен формат.

Nad1_Nad1, не знам какво да ти кажа, но от питане глава не боли, така че попитай директорката как стои въпроса с преместването и защо са ви разпределили така. В крайна сметка и да се развика, едва ли ще последва по-специално отношение към детето ти.

# 250
  • София
Здравейте  Hug.
Нашия стол за мое огромно съжаление няма да работи поне до средата на октомври, защото търга за нов наемател е за 19 - ти, след това има 1 седмица обжалване и ако наемателя е нов и реши да прави някакви реорганизации, ще отнеме поне още седмица две. През това време децата ще са на сандвичи Tired. Иначе купона миналата година е струвал 3 лв. и вероятно и тази ще е около 3 - те лева.
Цветни подвързии, има почти навсякъде.

Здравейте, не зная дали сте обсъждали вече този въпрос, че поизпуснах темата - планирате ли да записвате детето на извънучилищни дейност?

Да, ще ходи на немски.

# 251
  • София
Nad1_Nad1 разпределението по класове не е по входящи номера,а по усмотрение на директора/ръководството или по критерии на самото училище.Някои училища изпълняват желанието на родителите за избор на конкретен учител.
Вероятно все още може да се премести детето,но мисля,че е било по-добре това да се стори преди излизането на списъците по класове.Но трябва да представиш достатъчно силни аргументи за тази смяна,защото в противен случай ще звучи като "една жена каза" и рискуваш смяната да не се осъществи.
Успех! Peace

За Фейс групите-да удобно средство за комуникация са,самата аз участвам в такива.Но повярвайте има много родители,които не ползват фейсбук,а някои не искат да имат нищо общо с него.Да не говорим,че в много офиси достъпът до тази социална мрежа е ограничен.
Все пак основните средства за комуникация са телефонът/GSM-ът и e-mail.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2012, 10:48 от Just...a woman

# 252
  • Варна, България
Вчера мина и нашата РС.
Класната ми хареса - симпатична, с чувство за хумор, приветлива.  Hug
Получихме помагалата. Не ни дадоха наръчника за родителя, не работят по системата за електронно училище. Ще има общ имейл на класа.
Не ни предложиха никакви допълнителни занимания към училището  Rolling Eyes - напр. на приятелка в друго училище са им предложили шахмат, танци - и това за около 30 лв. на месец - 2 пъти седмично.
При нас се извървяха да рекламират няколко езикови школи и едни треньори по плуване. Ама си е частно и е доста по-скъпо.

Като за начало по 2 тетрадки - за работа в клас и за домашно. Тефтерче да си пишат какво имат за домашно.
Бързо минават от молив на химикал, не е препоръчително да имат гума.  Само 5 деца от класа ще бъдат на занималня в училище - така ни наплашиха на първите РС, че ще са по 30 деца, как не било добре по цял ден в училище и всеки родител е мислил различен вариант.  newsm78  В т.ч. и ние.

Искат ни на 17.09. в 8.45 в училище. С празни раници!  Mr. Green Тържеството започва в 9.00. Ще влязат първоначално само децата - ще имат 35 минути да се представят и т.н.  Ние ще чакаме в двора. След тези 35 мин ще влезем и ние. Родител ще каже приветствени думи към децата, ще има питка. Ще ги чакат учебниците с панделка. В общи линии е това.

Първата седмица ще имат по 4 часа - започваме в 8.20 ч., т.е трябва до 8.10-15 да са в училище.

Nad1, не мога да те посъветвам, но е доста неприятна ситуацията. Дано тревогите ти се окажат напразни!  Hug

# 253
Nad1_Nad1, този въпрос може би трябва да отправиш към директорката. Just...a woman, е права. Разпределението при нас беше горе долу 50 на 50 по усмотрение на ръководството и желания на родителите. Няма как да се угоди на всички. При нас имаше възможност за смяна, на единични случаи, но това се случи още след излизането на първият списък в началото на лятото. Наистина трябва да имаш много силен аргумент.

Гуш, какви са тези 120лв. за допълнителни помагала, нали уж учебниците са безплатни.

Това са общо за помагала,застраховка,спонсорство или училищно настоятелство (всеки го нарича по различен начин),униформи 2 бр.

На мен ми беше интересно да попитам за какво ще се използват парите за спонсорство, но забравих да питам.

# 254
  • През девет земи в десета
Гуш, какви са тези 120лв. за допълнителни помагала, нали уж учебниците са безплатни.
Това са общо за помагала,застраховка,спонсорство или училищно настоятелство (всеки го нарича по различен начин),униформи 2 бр.
На мен ми беше интересно да попитам за какво ще се използват парите за спонсорство, но забравих да питам.
Гиги, само за помагала е при тях:
- за допълнителните помагала по английски, български, математика - 118,70 лв.

Иначе, когато големите деца бяха в 32-ро, парите, които се събираха за спонсорство отиваха при училищното настоятелство, без да ни дават отчет за какво ще се харчат. Отделно си събирахме пари - за пердета, боядисване на дограма(вече е сменена), циклене и лакиране на паркет, закачалки и дори във втори клас купувахме бюро за госпожата, която доколкото знам още си го разнася с нея по кабинетите. Laughing

Общи условия

Активация на акаунт