Задават ли се вече сняг и студ,с КУКИ и КЪЛБЕТА тук създаваме уют

• 104 782
  • 733
  •   1
Отговори
# 690
  • Бургас
Отдавна му се канех това да го синтезирам. В момента не мога да сложа илюстрации, както и няма веднага да открия по-съвременните наименования, за което моля да ме извините!  Tired

Това са видове плетачески техники и нямат по-съвременни наименования. Това е класика. Голямата част от тях не могат да бъдат разбрани само по описание-трябва да се покажат, пробват и така ги научава човек. Трайни са толкова, колкото е траен конецът. Със съвременните прежди-почти вечни. За съжаление, всичко е въпрос на мода и като се има пред вид , че модата се сменя през 20 години, твърде вероятно е в скоро време да не се нямерят хора, които да покажат определен вид техника. Но това е животът. "Топлата вода " я откриваме периодично. Но....красотата им е вечна.

# 691
  • София
Profesorka 1-само да кажа че тази шитата дантела си казва някъде и Ришельо или италианска.А румънското си е жив поанлас,както и в Русия на "рококо" казват бразилска бродерия

# 692
  • София
Изглежда това, за което говорите е ново за мен или добре забравено старо...Не е лошо отвреме навреме да се връщаме към знанията на нашите баби.

Ооо, добре забравено старо е.  Hug
profesorkata_1 , много добре синтезирано!  Hug От всички изброени аз умея да правя Калоферска (брюкселска) дантела, въпреки, че брюкселската дантела е доста различна
Ето тук има нещичко мое ако ви е интересно  Wink
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2072856314407&set=oa. … ype=1&theater
http://vacheto.multiply.com/photos/photo/1/2

А друго интересно нещо е шитата дантела - кене, мисля, че се казва още арменска дантела. В Копривщица е кене.

# 693
Благодаря, big pufana! Това с дългата бримка ми стана ясно, но все още не мога да си обясня другия мотив - пуф стич и по-конкретно знака под трите синджирчета. Е, май ще трябва да изфантазирам нещо.

# 694
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Знаех си аз, че няма да успея да обобщя всичко и да му наместя всички имена. Joy Най-много съвсем да се объркам. И като си помисля, че съвсем съзнателно пропуснах няколкото вида бродерии ooooh!hahaha

Vache , като видя някой, дето може да ги размахва тия совалки, го гледам като бог! Crazy newsm20

Момичета, все пак сме плетаческа тема! Wink Написах обобщението, защото все се намира някой да попита за техники, дето не са точно ... "плетачески", макар да представляват оплитане на конци. Предполагам, че на доста от по-младите жени, поради липса на знания и информация, всяко такова дантелено нещо им се струва плетено на 1 кука. Просто това е най-разпространената и простичка техника и поне за нея знаят. Затова често питат тук. И двете ми баби умееха доста от тези техники, без калоферската дантела и фриволитето, но по различни причини не съм усвоила уменията им. Впрочем майка ми също се беше ограничила до обикновеното плетене на 1 кука и на 2 игли, с поанласа опита, но се предаде.
 bouquet  От писане тук, не ми остава време за плетене. hahaha

# 695
  • София
profesorkata_1, май си ми далеч иначе бих ти доказала, че и ти можеш да ги размяташ тия совалки  Crazy Crazy Crazy

Поанлас майка ми май също е пробвала, щото се мотае у нас едно кълбо като ширит.

А относно плетките.. ох... колко плетки за започнати и недовършени... колкото калоферски дантели и бродерийки  Tired Crazy Обаче едно по едно започвам да довършвам. Иска ми се на бебето да оплета нещо, че съм складирала прежди.. Пуфанке, 1 кило Джинс имам  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes срам ме е да кажа за какво го взех  Confused

# 696
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Vache, в България съм!   bouquet  Като си помисля някои къде са чак, направо съм ти наблизо. Laughing Колкото до совалките - крастите дето ги имам за начесване и сега са ми много. hahaha

Ако някой има недостиг на проекти да му пусна една муха  http://sunshinescreations.vintagethreads.com/2011/04/gloves-unde … construction.html  Има и други страхотийки!  Crazy И жената си е подредена http://sunshinescreations.vintagethreads.com/2010/07/lace-sampler-book.html .

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 00:03 от profesorkata_1

# 697
  • София
profesorkata_1, значи някой ден може и тази краста да хванеш, не се знае...  Hug
Между другото, факта, че от 6 годишна съм започнала да я уча тази дантела сега ми дава ужасно много усет във всякакви ръкоделия.
Много хубави мухи пусна  Crazy

# 698
Професорката,
Благодарско за "академичният" труд! Трябва да ти кажа, че такова обяснение си е напълно необходимо, но още по-хубаво ще бъде ако има и снимков материал, за по-добра ориентация.
Имате ли представа колко хора се занимават с етнография или пък работят в читалища или други подобни институции и дейностите им са свързани пряко или косвено с традиционна култура и повече от половината от тях дори и не знаят за какво иде реч, когато някой им спомене част от тези наименования. За умения пък да не говорим...То си е мисията невъзможна!
По повод кенето - миналата седмица ходих "на лов за кене" на един фолклорен фестивал и се оказа, че вече и българските носии за приели полъха на автоматизацията и технологиите.... Достатъчно е да си купиш вълнен плат, пайети и готова дантела от Илиенци и с малко търпение ще си направиш носия. Да ама не.... Който знае какво е автентичност и какво носи тя, едва  ли ще има този подход. Кене намерих само по 2-3 носии на бабите от Самоковско и учудващо на младо момиче по ризата, което каза, че майка й го е правила наскоро. Естествено не се сдържах и попитах колко годишна е майката - 66-ти набор... Money Значи все още има надежда да си запазим традиционните умения, щото в обозримо бъдеще (не повече от 5 години) май ще си купуваме китайска бълггарска носия с всичките му атрибути...
Отклоних се от темата, обаче не ме сдържа!
Та, професорке, не зная защо такъв ти е никът, но определено се вписваш в него!  Peace Много полезна информация! При формиране на следващата тема няма дае зле това да се сложи в "библиотеката".
Спорен плетачески ден!

# 699
  • Варна

Ако някой има недостиг на проекти

Joy

едно калъфче за ел.цигара от мен

# 700
# 701
и от мен  Mr. Green

На първата и липсва дръжка, ама...

Има ли желаещи да пуснат новата тема? Или предложения за заглавия /есенни, моля  Blush/?

# 702
Пепи, прави ти темичка! Справяш се прекрасно.  Heart Eyes

Тикветата си ги бива!

Пепи, тоя радикал е много зле. Не го ползвай него, а този - http://postimage.org/

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 10:56 от big pufana

# 703
Благодаря, big pufana! Това с дългата бримка ми стана ясно, но все още не мога да си обясня другия мотив - пуф стич и по-конкретно знака под трите синджирчета. Е, май ще трябва да изфантазирам нещо.

Ще се опитам да ти обясня по бабешки:
Ако гледаш схемата правиш следното:
1. изплиташ 3 синджирчета за да се качиш на горния ред.
2. още три синджирчета(хоризонталните)
3. Започваш стълбче с една наметка в първото от трите хоризонтални синджирчета, като изплиташ само наметката - на куката ти остават две бримки.
4. Започваш ново стълбче с една наметка в същата основа, също изплиташ само наметката - на куката остават три бримки.
5. Изплиташ заедно трите бримки на куката
6. Правиш едно синджирче
Нататък правиш същите недоизплетени стълбчета с една наметка, в една бримка от предния ред-този път три, изплиташ заедно и т.н.

С една дума този знак ти показва, че имаш две или три, или колкото са нарисувани на схемата недоизплетени стълбчета с една наметка в обща основа, които накрая се изплитат заедно-така се правят "пуканки" или пуф стич.
Да но си ме разбрала...

# 704
  • София
От мен: едни чорапки, че нещо много застудя  cold
http://carmelabiscuit.blogspot.com/2012/10/easy-socks.html

pepito, Пуфи, много сладки тикви!
А шалът от Кауни е просто прелест  Heart Eyes
И чакам и аз отзиви за тази туидена прежда, нали все се ослушвам за
нови по-добри прежди, пък и обичам да експериментирам.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт