СЕПТЕМВРИйско слънце грее, мама бебенце люлее.

• 31 516
  • 751
  •   1
Отговори
# 630
  • Пазарджик
Записче и от мен преди да сте изписали темата. Мислех си, че съм се справила с кърменето, бебо засука така добре, да ама не... оказа се че откакто сме вкъщи не наддаваме и беба изсуква само по 20-30 грама.
ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ
Опитвам се да се стимулирам с изцеждане и да увелича количеството на кърмата, но успявам да изцедя само по 20-30 мл общо след като и бебо е изсукал долу-горе толкова. Цеденето при мен става доста трудно това количество за час, а се цедя с ел. помпа на Медела, пия и чая на Хип. Не съм спряла да я слагам да суче, но тя заспива, какво ли не опитвам да я накарам да суче по активно. Някакви предложения за моя случай биха ми били от полза, много искам нещата да потръгнат, с това цедене по час съм изтощена на макс, но не се отказвам. ooooh!

maimunkata1, здравей!

Разбирам притесненито ти. В началото не е необичайно бебчетата да са по-сънливи. Именно за това е добре мама да поеме иницативата понякога и да предлага по-често и по-настоятелно. Има някои неща, които могат да помогнат при сънено бебе:
- да се разсъблече - когато бебетата са прекалено загряти, обикновено са по-поспаливи
- да се практикува контакт кожа с кожа - голо бебе върху гола мама - това стимулира вродените рефлекси и бебетата често сучат по-добре и по-ефективно
- да се масажират босите крачета - по този начин се задействат вродени рефлекси също
- да се приложи компресия на гърдата - това е техника, при която се увеличава налягането в гърдата и по този начин кърмата продължава да тече, което кара бебчетата да сучат отново. Често се прилага при сънливи бебета и такива, които бързо заспиват на гърда, преди да са изсукали млякото, както и когато не са особено активни след първата порция кърма. Прилага се, когато бебето спре да суче активно, т.е. не гълта мляко. Прави се по следния начин - обхваща се гърдата с ръка, като палецът се слага отгоре, а останалите пръсти от долната страна, близо до гръдния кош. Докато детето суче активно, не се прави нищо. Когато спре да суче, се прилага натиск, но не много силен, за да не се наранят тъканите - просто стискане, без да се движи ръката. Обикновено това кара бебето отново да започне да суче активно, тъй като се възобновява потока мляко. Натиска се поддържа докато бебето суче. Когато отново спре, се отпуска. Понякога това отново кара бебето да започне да суче, а понякога не. В случай, че не започне да суче, отново се стиска, като ръката може да се върти, така че да се прилага натиск на други места на гърдата. Компресия може да се приложи и на втората гърда, ако е склонно да я приеме. Това е едно клипче, което онагледява компресията.
- вдигане, оригане и отново поставяне на гърдата, също би могло да подейства разсънващо
- някои майки споделят, че са опитвали успешно кърмене във вана - вода действа стимулиращо на бебето и то суче по-активно.

Надявам се някои от тези идеи да са приложими при вас.

Ще се радвам да ми дадеш и малко допълнителна информация:
- По какъв начин установихте, че Вики изсуква само 20-30 гр?
- Какво е рожденото, най-ниското и сегашното тегло й тегло?
- Освен кърма, получава ли нещо друго в момента - вода, чай, изкуствено мляко и др.?
- Колко пъти за 24 часа я кърмиш? От едната гърда или от двете?
- Колко напишкани пеленки има на денонощие и в колко от тях има изхождане?
- Как изглежда кожата - свежа ли е, като я щипнеш връща ли бързо първоначалната си форма? Лигавиците влажни ли са?

# 631
  • Пазарджик
въпрос към ЛЛЛ: и опитните момичета от темата ни  Hug

Нашият малък Боян е изключително кърмено бебе от момента, в който ми го дадоха в болницата. Мисля, че се справяме добре и засега имам достатъчно кърма, но напоследък започнах да имам леки съмнения и притеснения.

Нямаме ясно установен режим, но не го и очаквам.

Имаме дни с хранене твърдо през 3 -4 ч., като за цялото денонощие се събират 7 кърмения. Редувам гърдите на отделните хранения и на моменти, когато паузите стават по-големки доста ми се втвърдяват и натежават. За сега не се изцеждам, но на няколко пъти поизцеждах на ръка докато се пооблекчат нещата. Четейки, обаче мненията и съветите относно кърменето, винаги се говори за 8-10-12 кърмения в денонощие и се замислих сериозно дали не рискувам по някакъв начин лактацията си и скоро да се окаже, че няма с какво да храня малкия Все си мисля, отделно, че ако изцеждам допълнително ще стимулирам допълнително лактацията, а аз и сега имам доволно количество.... моля за мнение и съвет

Други дни, като вчера например, се храни през час за по 10 минути. И аз като Miii давам няколко пъти подред една и съща гърда в такива случаи, а на третия час давам от другата. Мисля, че си имаме и колики и Бобо е доста неспокоен и нетърпеливо засуква, май ме ползва и като залъгалка... Та оттук и следващата ми тревога. Мисля, че не се справям добре с поставянето на гърда, защото започнаха отново да ме болят зърната на гърдите (а вече го бяхме отминали този период в болницата с помощта на кремчето на лансинох). Отделно докато суче на моменти се чуват звуци на засмукване на въздух, като да изпуска гърдата, или пък да не е добре уплътнено засукването... после му става тежко и се оригва...и мисля, че изпадаме в омагьосан кръг... Отделно, както споменах имам доста кърма, която понякога направо се стича в устата му, изтича по бузката...а той не смогва да преглътне и се е случвало и да се задави... Това се случваше дори и в пътите, когато се изцеждах предварително на ръка...
Гледах клипчето, което бяхте дали за правилното и неправилното поставяне и засукване от гърда, принципа ми е ясен, но мисля, че нещо не успявам да се справя. Не отваря широка уста, не навежда достатъчно глава... на мен и гърбът ми взе да дава фира, а се старая да ми е удобно докато се храним....Пробвах и биологичната поза и май се получи, но пък там имам усещането, че ще си задуша детето, така му е забито нослето в гърдата ми, че през цялото време седях на тръни да му осигурявам лесно дишане, че после имах сериозни болки в гърба.... ooooh!

Продължавам с опитите да намерим нашия начин и комфорт, все още не съм се пробвала да се кърмим легнали, сигурно скоро ще го опитам. Но всякакви съвети и мнения по моите тревоги ще са ми добре дошли.

Предварително благодаря и следя с интерес всички въпроси и отговори по темата, част от тях са и мои (макар и зададени от другите момичета)  Hug

Здравей, TaniaR!

Наистина обичайно се препоръчва да има 8-10 хранения, а понякога и 12 за денонощие. И все пак бебетата са много индивидуални и някои от самото начало успяват да поемат това, от което се нуждаят и с по-малко на брой хранения, но може би пък по-обилни. За това е чудесно, че майките имат и други ориентири като пеленките например (5-6 добре напишкани и 2-3 обилни изхождания за 24 часа) или вида на кожата. Ако имаш някакви притеснения, дали Бобо поема това, което му е необходимо, можеш да се опиташ да намалиш интервалите на 3, вместо на 3-4 и по този начин да вкараш още едно хранене. Вероятно той сам ще покаже дали има нужда от това или не. Друг вариант е, когато усетиш неприятно препълване на гърдите, да му предложиш да суче, дори и в сънено състояние. По този начин избягваш дискомфорта, като в същото време не стимулираш излишно гърдите. Обикновено целта е гърдите да произвеждат толкова, колкото е необходимо в момента на бебето. За това кърменето на поискване най-често е предпочитания начин.

Звуците, които описваш по време на сучене, наистина са знак на недобро засукване и е много добре, че си им обърнала внимание, защото това е най-честата причина за болки в зърната. Има едно много простичко и ефективно движение, което може да подобри значително засукването - придърпване. Когато бебето засуче, може да се притисне гръбчето му с ръка, така че коремчето да прилепне възможно най-плътно към корема на мама. Обикновено това помага на главата да се извие леко назад. Друго, което може да помогне, е бебето да се постави така, че зърното да сочи нослето, когато засуква - това означава, че ако е в поза люлка и кърмиш от лявата гърда, да го изместиш надясно, така че нослето да се подравни със зърното на лявата гърда. Много често майките по инерция поставят бебетата така, че върхът на главата им да попадне в ямката на лакътя им, а ръката им може да не е съвсем добре позиционирана спрямо гърдата и вместо главвичката да се наклони назад, трябва да се наклони напред, за да засуче. Ако Бобо ти идва ниско, можеш да поставиш възглавница под него, така че да се вдигне на нивото на гърдите и да не е необходимо да се навеждаш. Много е важно на майката да й е удобно по време на  кърмене.

При биологичната поза може да се свали бебето малко по-надолу, така че при засукването зърното да е на нивото на ямката между нослето и устата. Така може да се избегне забиването на нослето в гърдата. Това е обложката на DVD на Сюзън Колсън, която всъщност обръща внимание отново на тази толкова естествена поза - на нея има рисунка, при която се вижда как бебето е по-надолу и главата му е извита назад, а нослето свободно.

Надявам се тези идеи да ти помогнат и ще се радвам да споделиш кое има ефект при вас и кое не. Може да помислим и за други идеи, ако тези не са много удачни в случая.

# 632
Най-после и аз се добрах до компа  Simple Smile Честито на всички септемврийски мами, които вече гушкат бебчетата си - да сте живи и здрави! Благодаря за поздравленията и за нашата дъщеричка Hug Ще се опитам да поизчета това онова от темичките и да се включа по-активно при вас!

# 633
да, мами не трябва отказване, моя днес засука за пръв път от 10 дни от гърдата newsm44 на следващото хранене пак ще го пробвам 
Еее, браво! Само така занапред!  Hug
Ариел, Нуб, благодарско  newsm51 Днес през деня продължват - силна менструална болка, придружена с болки в кръстта. Днес сме на преглед, дано има развитие по въпроса  Praynig Praynig

# 634
TaniaR ... можеш да пробваш със силиконови зърна мила. При нас още в началото също установих, че не засуква добре, постоянно изпускаше гърдата и се лигавеше и беше като Тасманийския дявол /както се бъзикаме с мъжа ми  Mr. Green/ и разбрах, че зърното ми му идва нещо късичко  Blush Mr. Green та от както го кърмя със зърната нямам проблеми. Усеща се как засуква и преглъща сладко  Heart Eyes

Иначе се върнахме от първата ни консултация  Heart Eyes качили сме 700 гр за две седмици /от изписването ни/ но пък не сме пораснали  Rolling Eyes Дано другия път вдигнем малко сантима  Mr. Green
То и ние с баща му не сме много високи ... явно ще е като нас  hahaha

Miii направо ти завидях благородно за млякото и шуртенето  Crazy  Hug

Къде сте всички  Crazy ... хайде на неродилите мами успех  Praynig Hug

# 635
да, мами не трябва отказване, моя днес засука за пръв път от 10 дни от гърдата newsm44 на следващото хранене пак ще го пробвам
Еее, браво! Само така занапред!  Hug
Ариел, Нуб, благодарско  newsm51 Днес през деня продължват - силна менструална болка, придружена с болки в кръстта. Днес сме на преглед, дано има развитие по въпроса  Praynig Praynig
късмет Пипи! Дано днес да е денят Hug
и аз се стягам за преглед след малко,да видим до къде сме я докарали с бебка newsm68

Момичета взехте ли си бебешки дневници?Ако може да ми препоръчате някой щото аз засега съм видяла два-три модела  които освен че са скъпи не ми и харесват.може в мен да е грешката де ама наистина не ми харесват Naughty Обмислям варианта да си направя,но не съм от най-сръчните....

# 636
Момичета взехте ли си бебешки дневници?Ако може да ми препоръчате някой щото аз засега съм видяла два-три модела  които освен че са скъпи не ми и харесват.може в мен да е грешката де ама наистина не ми харесват Naughty Обмислям варианта да си направя,но не съм от най-сръчните....

Аз взех, но още не мога да стигна до него и да го попълня  ooooh! Whistling Mr. Green
Моя е от Хиполенд ... за 15 лева май беше  Heart Eyes

Я да питам родилите мами  Heart Eyes
Какъв витамин Д давете на бебешоците. Днес на ни изписаха ето тези, но още не съм ги взела  Rolling Eyes

http://apteka.framar.bg/30022676/%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%B9%D0%BC% … D0%BF%D0%BA%D0%B8

# 637
  • При моите мъже...
Фейт, това шуртене го отдавам на това, че Влади ми е второ дете и то с малка разлика. Първия път доде ми се отворят всички каналчета и тръгне като хората кърмата бая зор видях - цедях се по 1 час и заспивах с помпата в ръце. Crazy Сега тръгна много по-бързо и по-лесно. След месец всички ще се професионалисти в това, което правим Hug

# 638
Фейт, това шуртене го отдавам на това, че Влади ми е второ дете и то с малка разлика. Първия път доде ми се отворят всички каналчета и тръгне като хората кърмата бая зор видях - цедях се по 1 час и заспивах с помпата в ръце. Crazy Сега тръгна много по-бързо и по-лесно. След месец всички ще се професионалисти в това, което правим Hug

Ох ... дано  Crazy че ще стават все по-големи гладници  #Crazy Mr. Green

# 639
Здравейте!Пиша с въпросчета:)-днес ходихме до общината да вземем акта за раждане на малкия и сега като го гледам ми се струва много странно егн-то му:124906 са първите цифри.При вас мами,които вече сте го взели как е?Тая 4-ка ме озадачава,не трябва ли да е 12 09 06....
Другото-не успяхме днес да подадем декларацията за еднократната помощ ,че не си носех бележка с данни за банковата сметка-обаче ми казаха ,че искат и копие и оригинала на акта за раждане ...и ще ми го върнат след месец...така ли трябва да бъде?
Иначе обиколихме доволно...сега бебо наспан-той навън друго не върши,а ние изморени и едвам гледаме с баща му...Временцето е прекрасно...

# 640
Миленка ... до колкото знам слагат четворка /4/ заради наборите от 1912 - та година, понеже още има живи и да не се повтатят ... нещо такова беше Rolling Eyes

Иначе за акто не се притеснявай, взимат го наистина, но после го връщат.

Я кажи за социалните какви документи искат, че тази седмица и аз мисля да отскоча  Heart Eyes

# 641
Ох маме ,успокои ме.Аз си мислех,че са го сгрешили.Интересно с двуцифрените месеци как процедират Joy.Та за социалните-дават едни декларации да се попълват-аз моите си ги взех и още не съм попълвала.Искаха ми номер на банкова сметка и ходих да си извадя та утре пак ще се трамбоваме с малкия до социалните.Та това е...бележка с банкова сметка и айбан ,лична карта и оригинал+копие на акта за раждане на малкия.Което ме подсеща-да си направим повечко копия Simple Smile

# 642
Мерси Миленче  Hug

Ето ти малко инфо за ЕГН-тата  Heart Eyes

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=7964.0

# 643
# 644
Милена, вторите 2 цифри са месеца+40 - тоест месеците с 2 цифри ще започват с 5  Peace
Ние от 2 дена сме едва ли не по цял ден навън  Party

Общи условия

Активация на акаунт