Есента облече своята премяна, Септемврийчето на две годинки стана

• 41 267
  • 737
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, колко рядко пиша  Crazy
Но ви чета отвреме-навреме.
Синът ми ходи на градина по половин ден и е много щастлив. Първият път го заведох и го оставих за час и по малко увеличихме. Мисля, че му се отразява добре във всяко отношение. Взимам си го много весел и в добро настроение. Събират се между 5 и 10 деца. Вече си дойде времето, в което има нужда от повече контакти.
Бях се оплакала, че не яде манджи от доста време. В градината прояде, гледайки другите деца.

Иначе тази есен и ние не можем да се отървем от вируси. по-скоро мъжът ми и аз, което не се е случвало от много години.
Имаме и ние сироп от бъз. На сина ми за извество време давах Мултисаностол и за мен определено действа. Като слушам как кашлят всички в групата и като гледам как идват с хрема. Другото, което установих е, че спасява и мен и малкия, и мъжа ми, са соковете. Сутрин правя на всички сок от каквото се сетя. На малкия давам по-малко количество с повече вода.

За рибено масло питах тук в доста аптеки и всички аптекарки ми казаха, че не препоръчват за деца под 3 години. защото нямало достатъчно тестове, че е подходящо. Аз реших да си изчакам докато стане на 3. не вярвам да навреди, но все пак.

Когато е хващал хрема, педиатърката ни е изписвала капки Nasivin и за един-два дни му минава с тях. Може би зависи и колко е упорит вируса все пак.

vany666, моят малчо не говори още. Но повтаря доста думи. Всеки ден казва по 1-2 нови думи поне. Прави поне 10 изречения с по две-три думички. повтаря доста думи, но тези, които са в активния му речник, не са толкова много. Той слуша и втори език обаче.

Да ти кажа доста дечица познавам на възрастта на нашите, които казват мама, тати, баба, деде и още една-две думички.
за няколко се сещам, които казваха мама, баба на 2 години и нещо и на ве и половина си говореха.
Аз обаче предпочитам по-отрано да проверя за собствено спокойствие. Можеш, ако искаш да се консултираш онлайн с логопед. Погледни в темата за Трудно проговарящи деца имаше такъв линк или тема, в която можеш да зададеш въпрос към логопед. Аз преди време се консултирах и описах подробно какво казва.

Иначе в една тетрадка си записвам всяка нова думичка  Heart Eyes

# 331
  • София
vany666, моят е само с 'мама', 'баба', 'тата','кака',  'ляля' (това е за леля), 'та' (това е чао) и 'ъъъ'.
Като му кажа - кажи няма и той ми отговаря (но само понякога) - мама...

Водих го на логопед. Според логопедката има леко забяване, но хубавата новина е, че още е много малък.
Това, което ме посъветва е - редене на кубчета, пъзели, мозайки. Сортиране на различни предмети в отделни купи - може да се прави с орехи, кестени, лешници (това имам аз налично в нас). Да слага топче, кубче, триъгълник в кутия със съответния отвор.
Спроед логопедката - добре е да ходи на ясла и да е с деца на неговата възраст.
И другото което е - да го оставям сам да върши някои неща - да се храни (това го може горе-долу добре), да си прибира играчките (не иска, тя и каката не иска). И когато иска нещо - да се опитвам да го накарам да направи опит да каже думата, преди да му дам нещото (пълен провал от моя страна).

Днес е поредния опит за ясла. Дано да се задържи здравичък по-дълго време.

# 332
  • Пловдив
Хайде и ние при болните  Tired
 Споделете пробвали ли сте Назик ? Това ми изписаха за носа  newsm78
Вани, от понеделник пръскам Назик кидс в нослето на Дидо, че отново се появи сопол (прозрачен, но все пак го има Tired)... Уж всичко е наред, ама сопола си е налице и понеже точно от там дойде проблема поминалата седмица, предпочетох Ксилометазолина в спрея, отколкото отново инхалации с Кортизол Naughty
Има ефект - от понеделник вечерта го пръскам, вчера нямаше сополки Praynig

*Мирка*, не съм много запозната, защото тепърва навлизам в материята, но в Баховите капки за деца слага ли се алкохол?!? Доколкото четох, когато разтвора се приготвя за деца, то той се прави в стерилно шишенце и малко като количество (за седмица), точно, за да не се използва алкохол newsm78 Ще разпитам хомеопатичката за подробности...

След миналодедничното разкарване до спешното и аз се замислям за инхалатор вкъщи, още повече, че май ще се окаже, че Дидо е предразположен към кризи #Crazy
Проблем със стоенето нямаме - даже сега си слага сам една маска, която има от комплекта с инструменти, натиска си я към лицето и казва "Бъъъъм" (имитира бръмченето на инхалатора) hahaha разбира се, през цялото време се демонстрира и дишане с отворена уста hahaha
И в тази връзка - да помоля тези от Вас, които имат инхалатор, да ми кажат от какво да се интересувам при покупката му, че ми е тъмна Индия... Ще съм благодарна, ако ми предложите направо и модели, от които сте доволни Hug

Дидо днес се облече сам Mr. Green Беше толкова щастливо човечето, че чак очите ми се насълзиха hahaha Супер доволен като се справи сам, констатита "Диди не бебе, Диди - бати" Heart Eyes Hug Това му е редовно репликата напоследък като свърши нещо сам hahaha hahaha hahaha
А в яслата казвал на лелката, която му слагала памперс наобяд "како нееее, Диди - бати" Joy

Относно говоренето - напоследък всеки ден казва по 5-65 нови думички - голям бъбривко стана Simple Smile
Даже вчера се шегувахме с баща му, като го взимахме от яслата, че "т'ва дете няма да поговори" hahaha тпова по повод думите на дядо му, че с жестовете, които се беше научил и "Ъъъъ-то" му, скоро няма да има напредък с говоренето... Е, сега не можем да му запушим устата и лошото е, че все казва нещо, което е чул, точно на най-неподходящото място Whistling
Скрит текст:
баща му, връщайки се бесен от работа, влиза вкъщи и ми обяснява ситуацията при която завършва с думите "на тоя Митко, ще му счупя главата - аман от него...бла бла бла:
на следващата сутрин вали дъжд и съответно се налага баща му да ни закара до яслата и от там, той да заминава на работа. да, но въпросния Митко се обажда, че няма с какво да пътува и ако може Жоро, да го вземе сутринта Crazy
Качва се той в колата (живее до нас) и потегляме към яслата... в един момент Дидо изръсва: "Тоя Митко, тати чупи гата", сочейки към Митко Shocked #Crazy Shocked
много сконфузна ситуация стана, защото не спря да повтаря, докато всички не разбраха за какво става въпрос Blush Embarassed
[/color]

# 333
Grix, Brown, радвам се, че писахте Simple Smile
надявам се с времето нашите мъничета да натрупат и изградят добър имунитет.
моята добре кара градинката от средата на септември досега  Heart Eyes
поне не боледува и ходи с желание, без да плаче, радва се, говори за децата, знае повечето имена, хапва си там, лелите са доволни. кофти, че сме пренасочени и скоро ще ходим в другата градина, в която сме приети, до нас, ама пак адаптация, други лели, деца, там помещенията са по-малки, а Миличка обича да търчи по диагонал и права ... Mr. Green но ще го мисля като му дойде времето, де.

вчера вечерта малко се стъписах като взимах дребка, та се обаждах по телефона на лелите по пътя към нас, че са й сложили пампи, докато спи.
днес ми обясняват, че някой път, не винаги, ама се изпускала и мокрила чершафчето на следобедния сън.
днес сутринта обяснявам, хора, кажете ми, да знам, а не от детето да разбирам.
ще донеса непромокаем чершаф, вярно, че са много деца, може да не смогват със всички, но тя от пролетта е без пампи въобще.
добре че говори дребка и ми каза, миличкото. та се разбрахме с персонала ще нося чершафче утре сутрин за следобедния сън.
 но съм доволна от персонала и отношението, та се надявам мирно и кротко да се разберем, както тая сутрин  Crossing Arms най-малкото взимат пампи от други деца,явно, аз не нося  ooooh! и така объркват и детето.
връщали са ми вечер напикана пижамка някой път, вкъщи не го прави, така че явно там от разни фактори това се влияе, но как иначе детето да се научи. та ще настоявам и наблюдавам.

Grix, това са едни трупчета тип главоблъсканица, най-обикновени парченца дърво.
има и други главоблъсканици, но са по-сложни с идея:
http://umeia-shop.com/119-brain-teaser

а тези са просто си представи по-малки от кибритена кутия 50 парчета дърво и се редят като кула, къща, ограда, човече... каквото се сетиш  Party

За ескимо кидс мога да ти взема от аптеката до работата ми, оттам го купих и уикенда да ти го дам, ако искаш. ама утре мога, че сега съм по други задачи и няма как. ако искаш
пари 16 и нещо май беше, не помня  Embarassed

а от хлебопекарната лидл съм тооолкова доволна, намерих си и вярната рецепта за нас, след два слепкави хляба... мм, не сме купували нито хвърляли  Rolling Eyes както преди (срам).
може би пак ще я има на промоция там.
аз се чудя сега (както съм бременна) мога ли да хапна от това фъстъчено масло от лидл дето е в брошурата от днес. Не съм купувала досега, обаче искам на малката да дам.
Моля ви, някой, ако е давал на дребчовците фъстъкмасло, може ли да пише ок ли е, вкусът как е?

vany, моля те кажи си по-подробно опасенията или притесненията относно неговоренето.
как се разбирате? детенцето как се чуства, моята като мрънкаше едно време и сочеше с пръст "ъъъ, ъъ, мъъ" й казвах (по съвет на педито), че не я разбирам, повтарях й думата на предмета, който сочеше и така, бавно и полека, я карах да казва думите.
но това е месечно обучение, както се казва. сега е голяма бърборана, но си е и до дете.
ако не е преживяло нейде стрес, все до 3 годинки ще си проговори.
като съвет - не пресирай да говори, може да е некомфортно и за детето така.
изчакай още някой друг месец, ако искаш.
може да потърсиш консултация с логопед, но без да водиш детето да се стресира, като начало, ако искаш попитай докога ще е така, с какво можеш да насърчаваш говора и тн.
обаче не изглеждай толкова притеснена, както тук, че да няма обратен ефект.
потърси добри логопеди тук, във форума да не подаднеш другаде на някой шарлатанин само да те шашне излишно.

за ескимото само се сетих, че и аз като Brown миналата зима не исках да давам, заради възрастта. сега й давам саностол и като свърши мисля два пъти в седмицата да давам рибеното масло  Peace и след почивката от около 20 дни, другото шише саностол.
това ми е идеята.

п.п. като занимавка - мисля да рисуваме и режем с малката коледни картички за Коледа, да не купувам тази година готови.
купила съм картони различни цветове, ще включа копчета и клончета, които ще лепим и шием върху картона, да й е интересно на малката Simple Smile

# 334
Мъниче, развесели ме с твоя пост накрая  Joy

за инхалатор нямаме, но пролетта ползвахме веднъж, взехме от братовчедка й, тя е малко по-голяма и имат за нея, на омрон е и много добре й подейства една инхалация вечерта направихме с физиологичен и чудо беше  Peace омрон с28 е техният. знам, че наша позната има тоя с мечето пак е доволна, ама не знам лично.
ето сайт:
http://www.kbs-omron.com/inhal_pr.htm?TID=1&MID=83&ART=1 … mp;SID=1&LG=2

# 335
Вани, ние сме на същия "хал" - "мама", "баба", "дядя", "атия" и "апъй" (не знам какво означават), "тати", "не" и "няма" - това му е речника! Говорех със сестрите в яслата и ми казаха, че няма за какво да се притеснявам. Всичко разбира, изпълнява, това е важно. А има и други момченца, които не говорят и в нашата и в другата група. За сега не се шашкам толкова, защото изпълнява команди, разбира ме чудесно, но не казва думичките. Знае всичко по книжките, животни, плодове, цветенца, облачета и подобни, но ако му ги казвам аз и той да ми ги посочва. Т.е. има достатъчен пасивен речник. Просто не ги изказва, но до 3 годинки има време.....

# 336
  • При моето слънце
Вани, ние сме на същия "хал" - "мама", "баба", "дядя", "атия" и "апъй" (не знам какво означават), "тати", "не" и "няма" - това му е речника! Говорех със сестрите в яслата и ми казаха, че няма за какво да се притеснявам. Всичко разбира, изпълнява, това е важно. А има и други момченца, които не говорят и в нашата и в другата група. За сега не се шашкам толкова, защото изпълнява команди, разбира ме чудесно, но не казва думичките. Знае всичко по книжките, животни, плодове, цветенца, облачета и подобни, но ако му ги казвам аз и той да ми ги посочва. Т.е. има достатъчен пасивен речник. Просто не ги изказва, но до 3 годинки има време.....
И ние сме така  Crazy - мама, тати, баба, дедо, леля, тито (чичо), да, не, но (няма или едно), к'ан (кран), дало (одеало), дам, ту (к), там, ала (ела), долу, любимата му е бръм-бръм (за всичко, което се върти или движи  Mr. Green ), може да има още някоя, но основно са това. Разбира ме, изпълнява команди, прибира си играчките, когато иска, нареждаме кубчета, мозайки, конструктури и в последно време си играе със сглобяемите играчки на винтчета, но като му кажа да повтори някоя дума или примерно кое е това животно, отговорът винаги е "блябля"  Mr. Green . И аз не мисля, че има място за притеснение, предполагам, а и се надявам, че изведнъж ще започне да приказва, но ще поживеем и ще видим.
Хубав четвъртък на всички и болничките бързо да оздравяват  Hug

# 337
petiofi, най-мило го пиша, виждам, че се разбирате с дребчо,
не го карай да повтаря някоя дума или да я казва.
от педагого знам, че не е добре да се казва на детето, още непроговорило или с малък речник "хайде сега кажи "риба", повтори думата "риба" и подобно дори и в игра.
това стряска детето и го кара да изгражда защитна реакция при такава команда, т.е. или да не каже думата, или да каже нещо друго, каквото то иска, или да се завърти в друга посока и играчка.
по-скоро ти само повтаряй думата, питай го, какво е това, не чакай отговор, кажи това е риба, каква опашка има рибата - голяяма, а, как казва рибата - пльок, пльок. а къде живее рибата - в морето.. и посочваш на картинката или всичко това примитивно го рисуваш и говориш.
така ще си повторила думата "риба" 4 пъти без да я натрапваш, той я е свързал с образа, дори и с това какво прави и тн и знанието се е натрупало.
когато му дойде времето да проговори сам ще посочи книжката и ще каже - това е риба Wink

малък пример, сигурна съм, че така процедирате, но не е добре са се кара детето кажи "баба", кажи "дядо" именно поради горепосочената причина.
може да има изключение, но като цяло за тази възраст това се препоръчва.  Peace
надявам се не съм обидила с поста си, поставям се на твое място и затова го пиша. все пак не е лесно, но с търпение, всички деца са минали през ъъ и бля. моята понякога си измисля някакви думи например вчера "димкая" - казвам й не те разбирам, мамче, на мен ли ми говориш нещо или на куклите, ако искаш да ми кажеш нещо, не те разбирам, говори ми с думи, обясни ми го да те разбера. но тя вече много добре говори и свързва сложни изречения, затова си позволявам да й кажа така. вчера научи една нова дума - жонглирам, от една книжка "цирк в гората". та така  Hug

# 338
Здравейте и от нас  Simple Smile

Вани, аз за всеки случай бих завела детето да го види логопед, ей така, за идеята. Според мен щом Ади разбира и си има думичките, които си написала, проблем няма, просто срещата със специалист ще те успокои и ще ти даде някои насоки. Peace

Дани докъм година и 9-10 месеца беше много назад с говора, но момченцата по принцип са си така по мои наблюдения. Сега говори, макар че доста от думите ги видоизменя, за да се улесни, напр. когато ще си мие зъбите, иска "чет и паст" - в превод четка и паста и т.н. Та и аз повтарям винаги правилно думичките, докато се научи...

# 339
  • При моето слънце
Джос, и аз знам, че не трябва да се казва "кажи"  Peace Не съм се изразила правилно сигурно, затова си правиш такива изводи. Обикновено му показвам или посочвам нещо и го питам какво е това, или как прави това, и т.н., опитвам се и да четем приказки, но интересът е двуминутен  Laughing
Не си ме обидила, изобщо, пък и във виртуалното пространство няма място за обиди  Hug

# 340
Джос, и аз знам, че не трябва да се казва "кажи"  Peace Не съм се изразила правилно сигурно, затова си правиш такива изводи. Обикновено му показвам или посочвам нещо и го питам какво е това, или как прави това, и т.н., опитвам се и да четем приказки, но интересът е двуминутен  Laughing
Не си ме обидила, изобщо, пък и във виртуалното пространство няма място за обиди  Hug

аха, не съм разбрала всичко, извинявам се  Hug
всичко с времето ще си дойде на мястото Simple Smile

п.п. пак се сетих за пампи и яд ме хвана, ще питам довечера чия е била идеята и защо не са я съгласували с нас, родителите.
п.п. не че не съм очаквала такова нещо предвид, че повечето пишеха за подобните "връщания на пампи" от лелките в градината, ама  #Cussing out

# 341
  • на североизток
И ние сме доникъде с говоренето и вече съм убедена, че не иска да повтаря думички, за да не се изложи. А тези, които ги произнася много добре винаги с най-голямо удоволствие ги казва и повтаря като я помолим Simple Smile Например от скоро имитира как прави агънцето и толкова сладко и истинско го "блее", че всички спонтанно и се радваме и окуражаваме и тя е на седмото небе. И пред нови и непознати хора дори го показва с удоволствие и лек свян Blush Проблема е как да вкарам нови думички в репертоара, така че да стане неусетно и на игра newsm78
Прави ми впечатление и друго нещо, което не знам дали трябва да ми дава повод за притеснение, но да го споделя - някои думички им разменя сричките, напр. вместо пуф-паф, казва паф-пуф и вместо ам-ам, казва мам-ам.
Иначе за разбирането, както съм писала и преди, почти няма нещо, което да не разбира и да не изпълнява. Много обича да си прибира играчките, да ги сортира в тези кутии от Икеа, които взехме за детската стая(използвам случая да ги похваля колко са практични), давам и вече съвсем умишлено да си играе с клечки, с мозайки, пъзели, но като че ли все още не е дошъл момента. Усещам я, че и е трудно, заслушва се като и казвам някоя думичка, като че ли наум си я повтаря, но няма смелост да я каже на глас. Надявам се до към третата година вече да сме настигнали връстниците и да правим изречения. За сравнение батко и проговори доста по-рано от нея и сега си е много бъбрив, но тя като че ли със всичко е една идея по-бавна, с изключение на самообслужването Simple Smile Толкова старателно се облича и съблича, вече и косата си сресва доста успешно и честичко се спира пред огледалото да се любува на себе си Flutter

Да не забравя да се "похваля" как онази вечер пипна печката с две ръце, направо си залепи дланите Tired Не знам какво се опитваше да направи или може би да вземе нещо, но добре че не беше набрала още висока температура печката и пораженията са сравнително слаби. Въпреки всичко цяла вечер милото плака от болка, а и от стрес от случилото се и едвам я успокоихме и приспахме. На сутринта беше много по-добре, а после се оформиха и едни мехури, които вчера се спукаха и сега и правя превръзки с бинт, за да не я боли и да не се замърсяват раничките. Много е смешна, като малка боксьорка, преди да си сложи ръкавиците hahaha

И за да завърша положително, ще ви похваля и баткото, който вече редовно като си лягат чете приказка за лека нощ на сестричката си. Той нали ми е първолак и използвам случая да го упражнявам с четенето, а пък малкото се унася сладко-сладко Heart Eyes

# 342
Благодаря за бързите отговори момичета  Hug
На Ади "речника" е тоза : мама, баба, леля, беби(бебе), тата, баба Мими, баба Диди, да, не, нама(няма), де-де( пари и монети), ге-ге (птици), абум-абум(боклук), гоу (гол), къпа(кърпа), Аги (Ади), ап (хляб), дзи-дзи (накити), гън-гън (гърне или топка според случая), ти-та (тик-так за часовник), кака, бо-бо (балон), бръм-бръм (за превозните средства), пу-па (влак)

Имитира доста животни от малък - коте, куче, крава, прасе, кон, жаба, змия, слон, маймуна, магаре, пиле, пате, кокошка/петел, тигър, козле, агне, заек,крокодил и ....светулка ( не питайте как я имитира  Mr. Green )

В жесто-мимиката е направо уникален  Whistling Може да построи цели изречения без да каже и звук  ooooh!
Отчитам и своята голяма грешка, защото само  като ми посочи нещо и аз моментално съм го разбрала. Не му 'давам" възможност да се опита да си го поиска с думи.
Иначе по цял ден говори на "китайски" език. Не му млъква устата, но както виждате по-голямата част от думите му са далеч от правилното назоваване  Tired
Притеснява ме факта че на 1г. и 7м. жестоко си нарани главата, а докато стане стабилен след прохождането основно падаше само на глава ( ако някой си спомня, тогава се оплаках от този факт). Ходи на пръсти и падайки главата беше първото място, което удря  Cry
Решила съм да го види логопед, защото.....основно аз да се успокоя.
За разбирането, разбира всичко. Помага ми много с ..донеси ми това, прибери онова..и т.н.
Няма проблем и със слуха (това понякога е една от причините за късно проговаряне)

# 343
Мирка пълното име на безалкохолните клееви капки е ApiBaby на фирма Medex. Ето ги http://bilki.bg/index.php?m=320&lang=1&cat_bilki=17494&a … &bilki_p=4854
Съставки: PEG – 8, Propolis Extract
Съдържа мин. 18,2 mg/ml биофлавоноиди, от това мин. 3,2 mg/ml галангин и пиноцембрин.
Производител: Medex d.d., Linhartova cesta, Любляна, Словения

Този PEG-8 не е опасен, токсичен и т.н има го в пастите за зъби и се ползва широко в козметиката. Ето и сайтът на фирмата, понеже имат много хубава брошура за апитерапията- http://www.medex.si/
Ей голяма реклама им спретнах  Laughing, но съм доволна, нищо че в описанието на продукта не са упоменали и други приложения.
Иначе за сибирския жен-шен прочетох, но пишеше че е за деца от 6г нагоре. newsm78 Не съм запозната, но ако аз съм го ползвала и ми помага, тогава съм по-склонна да го дам и на детето си, когато навърши тази възраст. На вас помага ли?

Jos много мило, че искаш да ми помогнеш със закупуването на Ескимото. Hug Не ми се иска да те ангажирам, защото ми е неудобно, но пък е добър повод да се запознаем. Сега мъжът ми излезе и му поръчах да провери в една по-голяма аптека, дето му е по път. Ако го няма там ще ти пиша и ще се видим, когато ти е удобно. Peace Иначе те разбрах за идеята с дървените кубчета или пънчета. Peace Мая има сега един дървен конструктор и като го вземе и вика "Братчетааа, трябва да си построим къщичкаа" Това е от трите прасенца Laughing

За говоренето, няма да се изказвам със съвети, понеже сме от активно говорещите, че даже и английски думи имаме доста в запас. Ами интересно й е и постоянно ме пита- А как е на английски ...?
Всички ще проговорят и ще ви питам тогава, когато не спират и за секунда Wink

За инхалаторите и аз търсих информация и стигнах до извода, че е важно да се гледа процентът на разпрашаване на най-малките частици, тъй като те са ефективните. При PIC инхалаторите беше упоменат като най-висок, а и са с атрактивен дизайн за децата-панда, пингвин..

Внимание, докато пишехте, в темата бяха публикувани 3 нови отговора. ехааа, както в доброто бременлинско време Grinning

# 344
Vany, щом си решила, идете на логопед, но ако искаш първо поговори ти с такъв, виж му идеите и след това се срещнете и с детето Peace
отчела си си грешка, и за мен това е грешка... много им е удобно да не правят усилия и да ги разбират какво искат Simple Smile))) затова педи ме поощряваше да не отговарям на соченето с пръст и ъъ, мъъ.
това с падането на глава мисля, че изобщо няма връзка  newsm78 какво общо има, ако е имало нещо от удара травма тя се вижда на снимката от лекарите тогава, спок.
помня какво писа тогава, все пак нали са го гледали док. може сега да го заведеш на снимка, ако те притеснява друго в поведението му, но от говора само не може да съдиш. доста дечица проговарят по-късно. пиши ако се видите с логопед той какво казва  Peace

Iv4i, нови думи в играта се учат, както знаеш. четеш, пеете, ето и баткото как помага, браво и той ще дава идеи Heart Eyes
като прочетох това за печката настръхнах!
да минават по-бързо мехурчетата, явно е изживяла стрес.
и Милица като малка като проходи се облегна на топла фурна, но нашето стъкло не грее на макс, нямаше поражения само се уплаши, и знаеше вече освен, че й е казано, че има ток там и печката не се пипа, че е топла, и не пипа като свети лампата там.

Grix, пиши и на лични, ако трябва за Ескимото, не ми е проблем да купя утре, предполагам за един ден няма да свърши това ескимо тук.
аз хич не съм го търсила, даже не знаех, че го няма, ами в болничната тема попитах и така реших да го купя, вчера имах излизане и се врътнах в аптеката до работа да го взема.

Общи условия

Активация на акаунт