Имат ли българите хранителна култура?

  • 73 775
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 18 986

Янтра, едно кило боб за двама възрастни се яде на два пъти.....
У нас, двама възрастни и тийн на 16 , го ядем на 4 пъти.Т.е., готвя 250 гр боб, вечеряме тримата и остава една порция за сина,  за обяд на другия ден.

И а готвя толкова за 4 човека.

Аз наистина не разбирам какво е лошото на пица, бъргър, дюнер? Говоря за приготвени в свестен ресторант, истински.

На мен ми харесват. Специално пица правя у дома и моята е предпочитана.

# 526
  • Мнения: 12 472
Аз наистина не разбирам какво е лошото на пица, бъргър, дюнер? Говоря за приготвени в свестен ресторант, истински.

Нищо, освен купищата калории и неясният произход на съставките..

# 527
  • Мнения: 1 547
Нищо, освен купищата калории и неясният произход на съставките...

Орторексия?  Laughing

# 528
  • Мнения: 4 300


Какво толкова ви плашат калориите не знам. Не можете да работите с четирицифрени числа ли, нещо друго ли. Как смятате , че тялото ви може да функционира без калории?
Една от много често срещаните грешки, хеле от нас жените- минаваш в суперикономичен режим, приемаш минимум калории и в резултат тялото ти се чуди какво да прави и как да работи без гориво. Още повече се забавя метаболизма и се сурваш в една спирала на все по малко ядене и все повече пълнеене.

# 529
  • Мнения: 12 747
Аз наистина не разбирам какво е лошото на пица, бъргър, дюнер? Говоря за приготвени в свестен ресторант, истински.

Нищо, освен купищата калории и неясният произход на съставките..
В хубав ресторант и вкъщи съставките са горе-долу ясни. Купищата калории не би трябвало да са проблем, ако не се злоупотребява и съставките се подбират.

# 530
  • Пловдив
  • Мнения: 27 079
Янтра, едно кило боб за двама възрастни се яде на два пъти.....
У нас, двама възрастни и тийн на 16 , го ядем на 4 пъти.Т.е., готвя 250 гр боб, вечеряме тримата и остава една порция за сина,  за обяд на другия ден.
Вие ядете колкото коте Shocked Набухвам кило и половина, правя 8 литра яхния (тенджерата събира 10 литра, ама гледам да не прекалявам, че кипи), ядем два пъти всички и остава една порция за всеки случай. Laughing Laughing И почвам да разбирам защо разхода ми за храна е такъв, какъвто е Money Money Money
Една съфорумка, тук присъстваща, в частен разговор сподели, че пълни 6 чушки - две за нея, две за мъжа, една за детето и една за всеки случай. Аз пълня 20-25 чушки в тавата на фурната Simple Smile Децата ядат по две Simple Smile

# 531
  • Мнения: 14 651
Една от много често срещаните грешки, хеле от нас жените- минаваш в суперикономичен режим, приемаш минимум калории и в резултат тялото ти се чуди какво да прави и как да работи без гориво.

И започваш да си правиш фрикции против косопад и да си мажеш разлистените нокти точно с масло, което иначе е голям грях да ти попадне върху филията. Аз пък за 250 грама боб няма да включвам печката. Готвя по половин кило, което се равнява на 6 порции горе-долу.

# 532
  • Мнения: 1 547
.... И почвам да разбирам защо разхода ми за храна е такъв, какъвто е Money Money Money

Бе и аз се позачудих, ама викам, ще си мълча...  Mr. Green

Вкъщи една възголемшка тенджерка боб (който пък е минимум кило) свършва наведнъж. Пет кила краставици - за няма и пет дни. Две кила праскови - за няма и два дни. Такива ми ти работи, хохо.

# 533
  • Мнения: 12 722
Аз наистина не разбирам какво е лошото на пица, бъргър, дюнер? Говоря за приготвени в свестен ресторант, истински.

Нищо, освен купищата калории и неясният произход на съставките..
В хубав ресторант и вкъщи съставките са горе-долу ясни. Купищата калории не би трябвало да са проблем, ако не се злоупотребява и съставките се подбират.

То и навън са ясни - най-евтината "шунка", същото за кашкавала, кетчуп. Иначе как ще стане за 1.50.  А за калориите - ясно, че 1кг пица има повече калории от 1 кг праскови, но не е нужно да изядеш 1 кг. пица.

# 534
  • Мнения: 14 651
За пицата вещо мога се изкажа, защото вкъщи много се яде. С 500-600 гр. брашно омесвам тесто, с което правя 3 големи пици, всяка от по 8 парчета. За да се нахрани възрастен, са достатъчни 2 или 3 парчета, а за малко дете (на 2-3 години) стига 1. Големият син яде по 4, защото много рядко му давам да се натъпче с 5. Плънката не знам колко е като тегло, ама кило пица на човек няма как да се падне.

# 535
  • Пловдив
  • Мнения: 27 079
Според мен (ама аз съм неизискана селянка) пицата е супер ястие, ако си я приготвям вкъщи. Слагам истински зехтин, слагам пиле, домашен доматен сос, маслини, кашкавал, евентуално гъби и чубрица/риган и ядем.
Кое е толкова зле на тези продукти? Остава бялото брашно, но за мен то не е проблем.

# 536
  • Мнения: 14 651
Само да попитам: защо ще купувам истински зехтин ако после ще го подлагам на термична обработка? Освен ако целта не е да даде специфичен вкус на храната. Нали ценността му идва точно от това, че е студено пресован? Чела съм и за баница със зехтин вместо масло, ама честно казано, не виждам защо ще е по-полезна, точно обратното, освен че ще е и гадна.

# 537
  • Мнения: 12 722
Специално на пицата наистина придава специфичен вкус, чувстваш се някак си по-италиано. Но на баница не бих сложила.

# 538
  • Мнения: 14 651
Съвсем ще стане като за готварския - но зехтинът къде е редно да се слага - в тестото, в тавата или отгоре? Знам, че 10'с разбира от паста и би могла да се изкаже компетентно.

# 539
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Истинският зехтин понася термична обработка. Стига да не е пържене, де. И баницата със зехтин е божествена. Не говорете за нещо, което не сте пробвали.

Общи условия

Активация на акаунт