Имат ли българите хранителна култура?

• 73 766
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 540
...но какво е хран. култура така и не разбрах

...

Защо, някои обяснихме личните си разбирания какво е "култура на хранене". За всеки случай това не е начинът на сервиране на масата и поведението  в трапезарията.

"Замисляли ли сте се над въпроса с какво, защо и как се храните и дали това има някакво отношение с вашата култура?  Не ви питам  дали мляскате или си подпирате лактите на масата. Нямам предвид културата като принадлежност към народ, нация или географска обособеност. Нямам предвид и дали знаете кой поред нож се ползва за предястието и в коя чаша се налива бялото вино. Не ви питам и дали сте на ясно колко калории и какви хранителни вещества се съдържат, например в десерта. Едното е въпрос на възпитание и начин на живот, а другото е на границата между науката и някой маркетингов трик за успешна продажба на продукти, в които почти никога няма нещо натурално...
Но този смисъл се открива в  познанието за продуктите, историята им и традициите, с които са свързани и избора на критериите, според които ги купуваме. Или с други думи – фундаментално е да познаваме продуктите и техните качества."

http://www.artekulinaria.com/2011/02/blog-post_16.html

Та в тази връзка за мен повечето хора нямат такава, тъй както, както писах в началото, дори не се замислят по тези въпроси. Целта е като закурка жабчето да го накарат да замълчи. Понякога, доста често дори, човек се тъпче и когато изобщо не е гладен- от любов към спорта, по навик, от чиста лакомия. Това не ми се вписва в същността на понятието "култура на хранене".

Сега както винаги в подраздела темата изобилства от писания, нямащи твърде общо с нея. Лично аз ги попрескачам, често го правя. Но пък прочетох и неща, които са ми интересни. Има си специализиран подфорум, други форуми и литература, където чета повече. Хората, пишещи в специализираните, са по- запознати и си пишат по темите.
Ако някой друг има какво да сподели относно смисъла на понятието- би ми било интересно.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 09:54 от Judy

# 541

Една от много често срещаните грешки, хеле от нас жените- минаваш в суперикономичен режим, приемаш минимум калории и в резултат тялото ти се чуди какво да прави и как да работи без гориво. Още повече се забавя метаболизма и се сурваш в една спирала на все по малко ядене и все повече пълнеене.

Моят режим е икономичен като цяло, макар редовно да имам "изстъпления"..
Метаболизмът ми е супер бърз - благодарение на редовният спорт и малките порции редовни хапвания.
Килото ми е абсолютно постоянно от 20 г..(+/- 2 кг)

# 542
Аз наистина не разбирам какво е лошото на пица, бъргър, дюнер? Говоря за приготвени в свестен ресторант, истински.
Първо, комбинацията тесто-брашно като цяло е противопоказна.
За да се каже за подобно ...изделие, че е истинско, т.е., добро, с качествени продукти, то трябва да е направено от органик такива-и брашното за тестото, и месото , и зеленчуците , които ще се добавят.Е, цената на един такъв дюнер/бъргър, пица би била от порядъка на около 20-на лв, най-малко.Ама нали трябва да добавиш и нещо като гарнитурка, дори минимална, нещо за пиене....те също би трябвало да са качествени, за да съответстват на бъргъра, а не стандартната кока кола.И цената скача с поне още 10-на лв.Та, кой в Бг , първо-ще приготви порция от бъргър, добавка и напитка за 30 лв, и второ-колко души биха си го позволили?

Янтра , ние не ядем само боб.Започваме обикновено с огромна купа салата.Аз лично почти се наяждам с нея.Доста често правя и някаква разядка, сурова-от чушки и ядки, от авокадо, от извара и тофу, почти винаги има на масата маслини........Предполагам, че ако сервирам само боб, и на нас няма да ни стигнат 250 гр.Но аз се опитвам да сведа до минимум готвената храна, т.е. тя да не е повече от 25-30 %.

Нищо, освен купищата калории и неясният произход на съставките...
Орторексия?  Laughing
Мисля, че доста се злоупотребява с това понятие напоследък.
Да, не ми е все едно къде и как са произведени храните, които ям.Щом на всеки му е дадено правото да произвежда какви ли не боклуци и да ги предлага като "храна", защо аз да нямам правото да избирам това, което ще ям?Все пак става дума за моето тяло, за моето лично здраве.
Като ме тресне диабет, или високо кръвно, или някой инсулт, коя точно фирма, продала ми боклуците, ще дойде да ми плаща последващото дългогодишно лечение?

# 543
Метаболизмът ми е супер бърз - благодарение на редовният спорт и малките порции редовни хапвания.
Ами добре, радваме се за теб:)
Но тогава с какво те плашат калориите? Има ли храна без калории? Щом спортуваш съвсем спокойно можеш да приемаш поне 1500 кк, има калкулатори всякакви- според възраст, пол, ръст, килограми, активност.
Вие ( не само ти, в мн,ч.) изтряскате някое крайно твърдение ( ям два пъти на ден, обядът ми е кило праскови, или пица, ау, колко калории) и след това пет поста обяснявате, че всъщност за друго иде реч. Ами напишете го наведнъж, не ни пускайте на час по парченце от пъзела, та да си представяме някакви извращения.

В тестото за пица доколкото ми е известно се слага съвсем малко зехтин, примерно чаена лъжичка, при замесването. На тавата според зависи, аз ползвам и хартия понякога.
Също толкова слагам и във водата с паста.
На баница не бих сложила, не виждам смисъл, освен ако не се цели някакъв хибрид. Традиционните храни, без значение български или не, си ги правя традиционни.

Краси, аритметиката явно не ти е силна страна. Дай сега разбивка на тея 20 лева:)

# 544
Именно, Краси..
В допълнение - в цветущо здраве и вид съм..и се надявам още дълго време да е така.. Praynig

Рокси,
не "броя" калориите..
Просто знам, че ако се натъпча с пица или дюнер - ми става тежко + още куп неприятни усещания и знанието, че ако го правя редовно ще ми се отрази на д-то.

И затова почти не ми се случва..

# 545
Допускаш ли, че човек може да не се натъпче с пица, а просто да се нахрани с нея Simple Smile
Мен адски ме дразни увереността, с която някои обясняват как здравето зависи само и единствено от храната и нейните източници, ужас просто.

# 546
Рокси,
не "броя" калориите..
Просто знам, че ако се натъпча с пица или дюнер - ми става тежко + още куп неприятни усещания и знанието, че ако го правя редовно ще ми се отрази на д-то.

И затова почти не ми се случва..
С каквото и да се натъпчеш, ще ти е тежко. Т.е. проблемът ти е тъпкането, а не в пицата.

Аман бе, тук човек се чувства като ядрен физик още с отварянето.

# 547
"Вие ( не само ти, в мн,ч.) изтряскате някое крайно твърдение ( ям два пъти на ден, обядът ми е кило праскови, или пица, ау, колко калории) и след това пет поста обяснявате, че всъщност за друго иде реч. Ами напишете го наведнъж, не ни пускайте на час по парченце от пъзела, та да си представяме някакви извращения."

А "вие" цитирате неща, които никой не твърди по начина, по който ги цитирате.  Laughing Така няма смисъл ни за "вас", ни за темата. Не четете написаното, но го обсъждате и давате мнения по въпроси, с които не сте си направили труда да се запознаете.
Това е клюкарска тема, от всички страни- такава. Когато някой пита нещо, друг му отговаря и така.
Питат ме конкретно какво съм обядвала- пиша. Веднага се изтряскват разни чели- недочели, дето решили, че този ми обяд е равнозначен на храненето за деня и по принцип и решили да ми натресат мнението си, колко зле било. Дами, аз си имам, да речем, система на хранене, с която живея чудесно от 20 години и с чиято помощ съм излекувала немедикаментозно няколко хронични болежки, та мнениято на някоя съфорумка, непоискано при това, хич не ми е меродавно. Пример само елементарен е това.
Питат ме какво вредно намирам в определен продукт- пиша. Питат ме защо ям два пъти дневно- обяснявам.

Янечек, кой твърди, че здравето зависи "единствено от храната" тук?

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 10:09 от Judy

# 548
  • София
храненето чрез поглъщане на големи обеми нискокалорична храна ("огромна купа салата", "кило праскови" и прочие) с цел засищане, не е добра идея от много гледни точки. за небалансираното хранене се спомена, а защо пропускаме разширяването на стомаха?

# 549
Ако някой друг има какво да сподели относно смисъла на понятието- би ми било интересно

Моята представа за култура на хранене клони по-скоро към познания за правилната обработка на храната, отколкото за самата храна, точния й произход и екзактен химически състав. Пилето, тиквичките или картофът може и да са чудно благо за човека, ама пръжнеш ли ги едно хубавко - забрави. За мен не съществуват вредни групи храни, а само такива, които са зле и неправилно приготвени. Пакетирани магазински пуканки не бих купила за нищо на света например, защото ги намирам 1000% вредни, но бих ги направила вкъщи, в тефлонова тенджера с капак и с лъжица масло. И изобщо, не се сещам за храна, която сама по себе си е вредна - вредно би могло да е количеството, което човек поглъща и, естествено, кулинарният формат.

# 550
  • София
Допускаш ли, че човек може да не се натъпче с пица, а просто да се нахрани с нея Simple Smile
Мен адски ме дразни увереността, с която някои обясняват как здравето зависи само и единствено от храната и нейните източници, ужас просто.

Grinning

забелязвам, че когато някой в тази тема описва храненето с храна, която лично той не харесва, задължително изразите са "тъпкане", "плюскане" и прочие, подсказващи сериозна хранителна злоупотреба.

аз бих нарекла тъпчене и изяждането на "огромна купа салата", например... какво като е нискокалорично и е зеленчуци? прекалиш ли с количеството, все си е тъпчене и е неправилно хранене... не е здравословно.

# 551
  • София

Не само и единствено, но в много голяма степен. Човек е това, което яде и "цветущото здраве и вид" зависят главно от храненето.

# 552
Не само и единствено, но в доста голяма и значителна степен.
"Ние сме това, което ядем"......
Остава и процента стрес, замърсяване на околната среда...но един здрав организъм, с добра и силна имунна система се справя доста по-лесно с всички останали "провокации".

За мен не съществуват вредни групи храни......
 И изобщо, не се сещам за храна, която сама по себе си е вредна......
Хлябът от магазина-пълен с какво ли не.Да не говорим за качеството на използваното брашно....
Месо-натъпкано с хормони, антибиотици, и други незнайни "фактори" , подпомагащи бързия растеж (едно пиле нормално става готово за ядене за около 60-70 дни, продаваните в магазина "порастват " за 25-30 дни , изводите оставям на вас), отделно -убиват ги с особена жестокост и има твърдения, че този стрес и ужас преди смъртта се закодира в месото им (тук нищо не мога да твърдя)...
Млечни-дали изобщо има мляко в млечните?
Това е една част.....който се интересува, да търси и да чете.

Рокси, виж цените на органик продуктите в Бг.Дори мисля, че съм намалила цената.

# 553

Една от много често срещаните грешки, хеле от нас жените- минаваш в суперикономичен режим, приемаш минимум калории и в резултат тялото ти се чуди какво да прави и как да работи без гориво. Още повече се забавя метаболизма и се сурваш в една спирала на все по малко ядене и все повече пълнеене.

ей, супер си, браво! Simple Smile

# 554
Като ме тресне диабет, или високо кръвно, или някой инсулт, коя точно фирма, продала ми боклуците, ще дойде да ми плаща последващото дългогодишно лечение?

Като цяло съм съгласна с теб, но все пак, нали не мислиш, че супер еко-здравословното-с проследен произход хранене гарантирано ще те спаси от горните проблеми? Абсолютно съм убедена, че ако принципно се храниш добре и се движиш достатъчно, една пица седмично или чаша кола няма да те убият, нито ще ти докарат инсулт. Даже май и на бас мога да се хвана за това Wink

Общи условия

Активация на акаунт