Грешна дата в нотариален акт

• 667
  • 12
  •   2
Отговори
Здравейте,
Имал ли е някой проблем (или юристите във форума да споделят) с грешна дата в нотариален акт. В акта е посочена друга дата на извършване на сделката от тази, на която сделката е сключена в действителност. Води ли това до нищожност на акта или може да се поправи с акт за поправка на очевидна фактическа грешка?

# 1
  • Пловдив
Според мен не е нищожен, поправя се с нов акт за поправка на ОФГ.

Текстът, уреждащ нищожността на нотариално удостоверяване, е този:
Скрит текст:
Чл. 576. Нотариалното действие е нищожно, когато нотариусът не е имал право да го извърши (чл. 569, чл. 570, ал. 1, чл. 573, ал. 1, чл. 574 и 575), както и когато при неговото извършване са били нарушени чл. 578, ал. 4 (относно личното явяване на участващите лица), чл. 579, чл. 580, т. 1, 3, 4 и 6, чл. 582, 583 и чл. 589, ал. 2.

...а конкретно теб те засяга чл. 580, т. 1:
Чл. 580. Нотариалният акт съдържа:
1. годината, месеца, деня, а когато е необходимо - и часа и мястото на издаването му;

...но според мен когато са написани, но поради техническа грешка са сгрешени, не е като изобщо да не са написани.

Все пак нямам практика и не съм търсила, разсъждавам, донякъде правя аналогия и със съдебни решения, но при тях няма такъв текст точно - за нищожност на решение, което не съдържа дата.
Скрит текст:
За разлика от нотариален акт, съдебно решение или определение с пропусната дата според мен също би следвало да се поправи по реда за поправка на ОФГ, но понеже се нагледах на обявявания за нищожни на съвсем разбираеми актове на по-долната инстанция, и там не смея нищо да кажа.

Може да не съм права.

Последна редакция: вт, 06 окт 2026, 23:45 от Магдена

# 2
Какво наричате " грешна дата" ?

Изписаната с цифри или с думи или и двете ?

# 3
Колко е разликата като време между правилната и грешната дата?

# 4
  • Бургас
Практически няма проблем, по-важна е датата на вписването

# 5
  • Пловдив
Тя е важна, доколкото от нея може да се установи вярната, както и за действието на самото вписване. Вписването обаче не може обаче да направи един нищожен (ако е такъв) нотариален акт валиден.
Чисто практически ако имаш опит със сгрешени дати, при които НА е приет за несъмнено валиден, тогава е друго.
Според мен би трябвало да в валиден също.

# 6
  • Бургас
Докато няма съдебно решение, че актът е нищожен, той е напълно валиден. Грешки в актове има много, виждала съм и сгрешени години, и сгрешени имена, и ЕГН и какво ли не.

# 7
Има процедура за поправка на НА. Не е сложна. Пак е с НА.

# 8
  • Пловдив
И аз съм виждала сгрешени имена, ЕГН и дялове дори, и поправени с нов НА. Дати не съм, а датата я има в т. 1. Авторът не пита как се поправя ОФГ, а дали това е поправима ОФГ.
Нищожността не се поправя, настъпва по право, съдебното решение само я констатира при спор и срок за това няма.

# 9
Сгрешена дата няма как да доведе до нищожност, според мен. Това си е ОФГ.

Но и аз бих задала въпроса на Deborana.  В какво се състои грешката в датата?

# 10
Проблемът е, че грешката е в изписването и с думи и цифри. Сгрешен е месеца. Хубавото е, че зя този период няма други вписвания но все пак. Четох практика, тя е оскъдна, но все пак ВКС в две свои решения е написал, че  трябва да се тълкува в полза на действителността. Другото, което се чудя нали има нотариален регистър от него се вижда, че става въпрос за ОФГ, след като са му дадени номера от съответния ден.

# 11
  • Далечният изток
Класическа ОФГ.
Нотариусът какво казва?

Не разбрах какво бил написал ВКС?!

# 12
  • Бургас
Ако толкова ви притеснява отивайте при нотариуса да го питате за поправка

Общи условия

Активация на акаунт