Имат ли българите хранителна култура?

  • 73 682
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 555
  • Мнения: 4 300
Нямаше начин да не стигнем дотук:)
Баба ти сигурно е пеела на пилетата, преди да им резне главата на дръвника.
Да се чуди човек при толкова орторексични светици тук откъде се вземат пълните лелки, които и до 4я етаж не могат да се качат без да се задъхат.

# 556
  • Мнения: 12 472
Крейзи, нали и аз казвам това..))

# 557
  • Мнения: 12 722
Краси, като ги зарисуваш тия апокалиптични картини...Освен да си наметнем чаршафа и лекичко...Пробвай, може да те вземат на хонорар във форум Диети.

# 558
  • Мнения: 14 651
Нямаше начин да не стигнем дотук:)
Баба ти сигурно е пеела на пилетата, преди да им резне главата на дръвника.

Аз съм виждала как точно сестрата на баба ми им режеше главите на кокошките. Не мога да кажа дали срязването на гърлото може да бъде с различна степен на жестокост.

# 559
  • Мнения: 24 467
Ако някой друг има какво да сподели относно смисъла на понятието- би ми било интересно

Моята представа за култура на хранене клони по-скоро към познания за правилната обработка на храната, ....

И за мен обработката е важна. Начинът на обработка води до изменение на химическият й състав, а не всяка "химия" се отразява добре за организма. Поради това и самите продукти, като съдържание, са ми важни, т.к. не намирам, че всяко нещо, което би могло да влезе в стомаха ми, се отразява добре на здравето ми. Рафинираната захар, изкуствените й заместители, бялото брашно, колбасите и солта не виждам как да ги приготвя и поема тъй, че да са ми полезни, да речем. Затова и за мен не само начинът на приготвяне е важен. Не че не ми случва, но това не значи, че ми е норма да го правя и че не следва да се стремя да ги избягвам.
Другият важен за мен въпрос, свързан също с културата на хренене, е количеството и съотношението на различните "неща" които се приемат.
Ето тук, бе дадена за пример една пирамида, след това тя бе премахната и на нейно място поставена различна. Дадох линкове за промяна в научните разработки на вижданията за това съотношение. Лично аз съм по- съгласна с новия му вариант, защото съм го проверила в продължение на много години и ми е донесъл само ползи.

jam, не води до разширяване на стомаха- изпробвано е. Килото се разпределя, яде се бавно, не поставяш една купа с кило материал само за ядене и не го изяждаш за 10 минути. Но понеже приемам идеята за разделно и самостоятелно хранене с плодове, храненето с тях приключва доста преди вечерята. За нея имам виждания, подобни на описаното от Краси, например.

Идеята на темата не е чие хранене е правилно. Аз отговарям, понеже ме питат. Не смятам да експериментирам нови модели, при положение, че настоящият ми е свършил и върши чудесна работа. Изобщо не калесвам той или оня да ме следва или да е съгласен, но не ме интересува личното му мнение за моя начин, също.
Идеята е точно що е "култура на хранене" и има ли българинът, доколкото може да се обобщи, такава.
Повечето хора, които познавам и виждам, отиват на обяд и поемат каквото има, без да се интересуват от продуктите и начина им на обработка. Количествата често са повече от нужното за нормален човек на съответната възраст /то затова говорят и сланините по хората и заболяванията, които с редуциране и промяна на храненето често могат да се излекуват без лекарства- пак от личен опит говоря/. Правят несъвместими комбинации, които трудно се обработват, поети заедно. Похапването става "доман час"- солетки, кроасанче, чипсче, вафличка, а човекът дори няма време да огладнее. Навици. Работата на организма се затруднява и болестите никак не са далеч.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 10:37 от Judy

# 560
  • София
  • Мнения: 5 921
Зехтин до 160 градуса. Точката на димене на екстра върджин е 190, на рафинирания е 210 градуса. Аз не бих рискувала да врътна баница на 200 градуса. Не е просто да се променя вкусът, разпадат се съставките и става канцерогенен.
Може да ползвате олио от гроздови семки като по-устойчиво.

# 561
  • Мнения: 10
Аз готвя от 10-12 дни и много се запалих.Верно, че слагам студено пресован зехтин и пържа с него.Това тъпо ли е?  newsm78До сега всичко ми се получи много вкусничко,/без 1/.Тоя боб май е доста труден? ЯСНО. Знам го олиото от гроздови семки.Мерси, Елица! Simple SmileА на котлона, като се пържи, каква температура се развива?Сега си спомних, че жената, на която е магазинчето ме пита дали зехтина е за салата или за терична обработка.

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 10:38 от punky90

# 562
  • Мнения: 47 352
Като цяло съм съгласна с теб, но все пак, нали не мислиш, че супер еко-здравословното-с проследен произход хранене гарантирано ще те спаси от горните проблеми? Абсолютно съм убедена, че ако принципно се храниш добре и се движиш достатъчно, една пица седмично или чаша кола няма да те убият, нито ще ти докарат инсулт. Даже май и на бас мога да се хвана за това Wink

И аз мисля така  Simple Smile

# 563
  • София
  • Мнения: 5 921
Аз готвя от 10-12 дни и много се запалих.Верно, че слагам студено пресован зехтин и пържа с него.Това тъпо ли е?  newsm78До сега всичко ми се получи много вкусничко,/без 1/.Тоя боб май е доста труден? ЯСНО. Знам го олиото от гроздови семки.
Тъпо, булка, тъпо.

# 564
  • Мнения: X
Като ме тресне диабет, или високо кръвно, или някой инсулт, коя точно фирма, продала ми боклуците, ще дойде да ми плаща последващото дългогодишно лечение?

Като цяло съм съгласна с теб, но все пак, нали не мислиш, че супер еко-здравословното-с проследен произход хранене гарантирано ще те спаси от горните проблеми? Абсолютно съм убедена, че ако принципно се храниш добре и се движиш достатъчно, една пица седмично или чаша кола няма да те убият, нито ще ти докарат инсулт. Даже май и на бас мога да се хвана за това Wink
А аз няма да се хвана на бас, защото съм съгласна.Ето, снощи "прегреших" с пържени картофи, цаца и бира.Да, пица, кока кола или пържено 1-2 пъти месечно няма да ме тръшнат.
Но повечето хора се хранят така постоянно.
В тази тема точно някой писа, че пиел по 1,5 литра кока кола на ДЕН.
Не мисля, че някой може да ми даде каквато и да е гаранция.Аз и не я търся.Просто се опитвам да направя най-доброто , което мога.

Янечек, нали не мислиш, че в пилешките кланици ги убиват по същия начин като баба ти?
Има филми, направени със скрита камера, как се отглеждат и как се убиват промишлено отглежданите животни.Да, почти апокалиптична картина е....
Но за мен по-важно е, че месото не е добро за ядене.

# 565
  • Мнения: 10
Това пържене с масло от гроздови семки никак няма да е евтино. newsm78

# 566
  • Мнения: 14 651
Пънки, пържи си с рафинирани растителни или наситени мазнини.
Аз пък понякога най-съзнаелно приготвям и храна, за която знам, че не е особено полезна, но пък е вкусна. Ако ще правя бисквити или палачинки, ще си ги направя с бяло брашно, фино смляно, ако ще слагам пълнозърнесто, по-добре изобщо да ги ям. И после ще взема 2-3, не 10.

# 567
  • Мнения: 10
Аз уж за полезно пържа с зехтина, и вчера пекох гювеч при 300 градуса... ooooh!

# 568
  • София
  • Мнения: 5 921
Това пържене с масло от гроздови семки никак няма да е евтино. newsm78
А, аз с олио си пържа. Реших, че държиш на еко-био и прочее полезности.

# 569
  • София
  • Мнения: 4 051
Само аз ли използвам масло за топлинна обработка?

Общи условия

Активация на акаунт