...
Защо, някои обяснихме личните си разбирания какво е "култура на хранене". За всеки случай това не е начинът на сервиране на масата и поведението в трапезарията.
"Замисляли ли сте се над въпроса с какво, защо и как се храните и дали това има някакво отношение с вашата култура? Не ви питам дали мляскате или си подпирате лактите на масата. Нямам предвид културата като принадлежност към народ, нация или географска обособеност. Нямам предвид и дали знаете кой поред нож се ползва за предястието и в коя чаша се налива бялото вино. Не ви питам и дали сте на ясно колко калории и какви хранителни вещества се съдържат, например в десерта. Едното е въпрос на възпитание и начин на живот, а другото е на границата между науката и някой маркетингов трик за успешна продажба на продукти, в които почти никога няма нещо натурално...
Но този смисъл се открива в познанието за продуктите, историята им и традициите, с които са свързани и избора на критериите, според които ги купуваме. Или с други думи – фундаментално е да познаваме продуктите и техните качества."
http://www.artekulinaria.com/2011/02/blog-post_16.html
Та в тази връзка за мен повечето хора нямат такава, тъй както, както писах в началото, дори не се замислят по тези въпроси. Целта е като закурка жабчето да го накарат да замълчи. Понякога, доста често дори, човек се тъпче и когато изобщо не е гладен- от любов към спорта, по навик, от чиста лакомия. Това не ми се вписва в същността на понятието "култура на хранене".
Сега както винаги в подраздела темата изобилства от писания, нямащи твърде общо с нея. Лично аз ги попрескачам, често го правя. Но пък прочетох и неща, които са ми интересни. Има си специализиран подфорум, други форуми и литература, където чета повече. Хората, пишещи в специализираните, са по- запознати и си пишат по темите.
Ако някой друг има какво да сподели относно смисъла на понятието- би ми било интересно.