Имат ли българите хранителна култура?

  • 74 125
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 950
  • Мнения: 14 651
Маргаринът се предпочита, не защото е здравословен, а най-вече заради ниската си цена и заради това, че се маже лесно на филии.

# 1 951
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Маргаринът се предпочита, не защото е здравословен, а най-вече заради ниската си цена и заради това, че се маже лесно на филии.

Това е мотивът на всички, които познавам и които потребяват маргарин  Peace

# 1 952
  • Мнения: 4 300
Янечек, едно време го рекламираха точно като алтернатива за хора със сърдечно съдови проблеми и проблеми с теглото.
Маслото не се разваля на стайна Т между другото. Едно време в мазета са го държали и в проветриви шкафчета. Аз лично си го държа в керамична масленица в шкаф, в малко количество, и така нямам проблем с мазането.

# 1 953
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Рокси, точно така си съхранявам маслото и аз. Купувам една голяма разфасовка, режа част от нея, слагам я в кутия и я прибирам в шкафа. Мажем от нея, а останалото си стои в хладилника. Като измажем от кутията, слагам ново парче и така. Не се е разваляло дори през лятото в горещините. И съответно се маже точно толкова лесно, колкото и маргаринът.

# 1 954
  • Мнения: 14 651
Помня аз рекламите  Laughing Даже и сега мисля, че има един, на който е нарисувано сърце, т.е. докрай ще се държи, че идеята "без холестерол" е здравословна.
На мен маслото ми замирисва гадно и отгоре пожълтява като поседи извън хладилник, пробвах да не го прибирам в хладилник - не става, държа си го прибрано.

# 1 955
  • Linz
  • Мнения: 11 630
От 8 месеца, но каква попара, с прясно мляко ли (и какво по-точно мляко?). Защото прясното краве мляко не се препоръчва преди навършване на 1 годинка, тъй като е алерген.  Rolling Eyes
Не с прясно мляко... нали заместваме маслото с маргарин, защото е млечен продукт. Традиционна попара- сухар, вряла вода/чай, масло/маргарин, захар/мед, сирене, евентуално лимон.

# 1 956
  • София
  • Мнения: 4 877
Списък с най-опасните храни:
http://rasper-bg.com/?p=565

# 1 957
  • Мнения: 12 776
Маргаринът е идеален пример за модните течения и заместителите. Смяташе се, че маргаринът е по добър от маслото заради по малкото мазнини ( което е така), но има многжество други недостатъци. Та можете да се подготвите психически, защото същото ще се случи след време с днешните супер храни- ядки, годжита,  соево тофу и прочие  Wink.

Това е и моето мнение. Личното ми усещане за нездравословна храна е всичко преминало през някаква химическа обработка, рафинираните храни и т.н. Ядките сами по-себе си са полезни, но в превърнати в мюсли, крюсли, крънчи и т.н. Simple Smile) с помощта на захарен сироп и изсушени със серни съединения плодове, едва ли имат нещо общо с невредна храна Simple Smile
От моя гледна точка базовите храни са за предпочитане пред които и да е модерни рафинирани храни.

# 1 958
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Че какво му е на мюслито - овесени ядки, смесени със стафиди и някакви други ядки, например орехи, лешници и пр.?
Да нямаш предвид корнфлейкса? Той си е продукт на химическата промишленост - мляна пшеница (например), направена на каша с незнайно какви съединяващи вещества, изсушена на люспички и овкусена и ароматизирана пак с незнайно какво. Лошото е, че се рекламира като супер-дупер полезна храна за деца  Tired

# 1 959
  • Мнения: 278
А защо е нужно да се купува маргарин? Много по-добре е да се ползва масло.
идеята мисля беше , 4е растителните мазнини са по-полезни  Peace
Кое точно му е растителното на маргарина?  
Той е изцяло химичен продукт.
Растителните мазнини са мазнините от ядки, например....


да. именно.
то и маслото в млякото не е в същия вид , в който го купуваш от супермаркета ...
нали се сещаш - нито ядките са във вид на кутии, нито кравите пускат пакет4ета ...
не виждам защо маргарин от растителни мазнини (ако купуваш ка4ествен продукт) и ще е по-вреден от олиото в салатата например.
Просто се 4удя защо на базата на някои евтини изпълнения се отхвърля използването на продукт, като цяло ...
В смисъл интересно ми е какви други критерии имате, освен 4е е мазнина , минала обработка и сложена в кутия (както се слу4ва и с маслото например ... )

още нещо. маслото , кото кушпувам в българия (българското евтино "масло ") изобщо няма общо с масло. Това мога да ви го гарантирам по собствен усет. Направо е ужасно и няма общо ни с крава ни с мляко ...
Попара как оби4ах като малка ... сега не съм яла , на децата не съм давал, защото има пове4е готови неща , като каши, мюсли и бисквити, но като малка как оби4ах топла попара с мляко на закуска ... ммммм

# 1 960
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Излиза, че на пазара почти няма безопасни храни. А храненето по заведения си е бавно самоубийство... освен, че се използват най-евтините и вредни продукти и суровини, то и много от тях са с изтекъл срок на годност, неправилно съхранявани, приготвяни с най-вредни кулинарни техники и в най-скапани съдове- обикновено жестоко надран тефлон. Като прибавим ужасната хигиена и рискът от инфекции от приготвящия... наистина става страшно!

# 1 961
  • Мнения: X
Маргаринът е идеален пример за модните течения и заместителите. Смяташе се, че маргаринът е по добър от маслото заради по малкото мазнини ( което е така), но има многжество други недостатъци. Та можете да се подготвите психически, защото същото ще се случи след време с днешните супер храни- ядки, годжита,  соево тофу и прочие  Wink.
Не отчиташ една огромна разлика обаче.
Маргаринът е изцяло химичен продукт (в който не се знае какво точно има), измислен през последните години.Докато изброените храни като ядки, годжита (които са плод   Laughing , вече отглеждан и в Бг), тофу и прочие са естествени продукти, използвани като храна от векове.
И все още никой не е оборил полезността им.    Peace

Цитат
то и маслото в млякото не е в същия вид , в който го купуваш от супермаркета ...
нали се сещаш - нито ядките са във вид на кутии, нито кравите пускат пакет4ета ...
Маслото от ядки си го правя сама, от сурови пресни ядки.
А млякото го чакам....   Laughing , т.е. да издоят кравата, та си го "купувам" натурално, още топло-топло....


Цитат
не виждам защо маргарин от растителни мазнини (ако купуваш ка4ествен продукт) и ще е по-вреден от олиото в салатата например.........
В смисъл интересно ми е какви други критерии имате, освен 4е е мазнина , минала обработка и сложена в кутия (както се слу4ва и с маслото например ... )
Първо, защото тези така наречени растителни мазнини за изкуствени, т.е. създадени по химичен път.И второ, точно защото е минало каква ли не обработка , със знайни и незнайни химикали, докато стигне до кутията.

# 1 962
  • Мнения: 278
Маргаринът е идеален пример за модните течения и заместителите. Смяташе се, че маргаринът е по добър от маслото заради по малкото мазнини ( което е така), но има многжество други недостатъци. Та можете да се подготвите психически, защото същото ще се случи след време с днешните супер храни- ядки, годжита,  соево тофу и прочие  Wink.
Не отчиташ една огромна разлика обаче.
Маргаринът е изцяло химичен продукт (в който не се знае какво точно има), измислен през последните години.Докато изброените храни като ядки, годжита (които са плод   Laughing , вече отглеждан и в Бг), тофу и прочие са естествени продукти, използвани като храна от векове.
И все още никой не е оборил полезността им.    Peace

Цитат
то и маслото в млякото не е в същия вид , в който го купуваш от супермаркета ...
нали се сещаш - нито ядките са във вид на кутии, нито кравите пускат пакет4ета ...
Маслото от ядки си го правя сама, от сурови пресни ядки.
А млякото го чакам....   Laughing , т.е. да издоят кравата, та си го "купувам" натурално, още топло-топло....


Цитат
не виждам защо маргарин от растителни мазнини (ако купуваш ка4ествен продукт) и ще е по-вреден от олиото в салатата например.........
В смисъл интересно ми е какви други критерии имате, освен 4е е мазнина , минала обработка и сложена в кутия (както се слу4ва и с маслото например ... )
Първо, защото тези така наречени растителни мазнини за изкуствени, т.е. създадени по химичен път.И второ, точно защото е минало каква ли не обработка , със знайни и незнайни химикали, докато стигне до кутията.


скъпа Краси, как ще е хем растително хем хими4еско ... хм? или е растително или хими4еско ...
защо да си правя сама растително от ядки, като ми го приготвят от същите тези ядки и ми го продават в магазина ... от къде знаеш, 4е производството на твоето ядково е по- природосъобразно? как го правиш? 

# 1 963
  • Мнения: X
Зачетох се в статията ....и ето първия парадокс:
Цитат
Полираният ориз се получава чрез отделяне на обвивката от зърната, която има лечебно действие. След продължителна работа учените успели да отделят от оризовите обвивки кристално вещество, което съдържало сяра. Това вещество е витамин В1, тиамин, който предпазва и лекува бери-бери; липсата му в полирания ориз водела до заболяването. Тиаминът бил изследван чрез химически методи и през 1937 г.  бил синтезиран. Днес го добавят към полирания ориз и бялото брашно.
 
Защо е нужно да се влагат маса пари, за да се полира (унищожи полезността на) ориза, а после да се влагат маса пари , за да се измисли изкуствен вариант на В1, че да се добави отново?    Laughing
Не е ли по-лесно и най-вече евтино, просто да не се обработва ориза?

Още за маргарина.....
Цитат
Масло, което съдържа 72,5% мазнини, не бива да се употребява. Това е хидрогенизирано масло с лошо качество, разбито с водород.
Не употребявайте масло с масленост под 82,5%!.

Още ли ви се яде месо?    Laughing
Цитат
Всички колбаси, шунка, суровопушени колбаси и пр. – те са произведени от генномодифицирана соя. Кренвирши, наденици, варени колбаси, пастети и други, съдържат и скрити мазнини. Те съдържат сланина, свинска кожа и други отходни месни отпадъци; тези вредни вещества са около 40% от колбасите и са маскирани като месо. В колбасите няма никакви натурални съставки; в производството им се  добавят и специални гелове, които съдържат каратинин, усилватели на вкуса, оцветители. През нощта в специална апаратура гелът се смила заедно с кости и други боклуци и се получава голямо парче “месо”. Розовият цвят на това “месо” се получава от усилвателите на цвета заедно със специалните лампи на витрината, под светлината на която колбасът изглежда свеж. Течностите за пушене на колбасите съдържат формалдехид!
Цитат
Пилешкото месо на нашия пазар съдържа женски хормони, затова мъжете не бива да ги употребяват. Пилетата  получават шест женски хормона, включително прогестерон. При мъжете, които консумират постоянно пилешко месо,  спада тестостеронът под въздействието на  женските полови хормони.



# 1 964
  • Мнения: X
Цитат
...........как ще е хем растително хем хими4еско .
По същата логика, както един витамин хем е витамин, хем е химически (изкуствено) създаден.
За мен е нелогична подобна измишльотина, ама за учЕните явно не е така.

Ядките се разбиват достатъчно дълго, докато се превърнат в маслена каша.Ако е гъсто, се разрежда с малко вода или чист зехтин.

Общи условия

Активация на акаунт