Имат ли българите хранителна култура?

  • 74 144
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 935
  • София
  • Мнения: 62 595
В една тема, посветена специално на попарата четох, че била отживелица и люббимо средство за тормоз от бабите върху невръстните внуци.

# 1 936
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Какво й е толкова ценното на попарата, че стана крайъгълен камък на здравословното хранене newsm78

# 1 937
  • София
  • Мнения: 5 921
Аз питам кое е вредното.
Мен ме тормозеше само тая с прясно мляко и захар от детската градина. Бляк.
Ама на така наречената "сирена попара" какво ѝ е? Даже месо няма в нея. Flutter

# 1 938
  • Мнения: 2 563
Аз питам кое е вредното.
Мен ме тормозеше само тая с прясно мляко и захар от детската градина. Бляк.
Ама на така наречената "сирена попара" какво ѝ е? Даже месо няма в нея. Flutter

Много обичах попара. И сега бих си правила, но не ме засища, затова не правя.

# 1 939
  • Мнения: 14 651
Какво й е толкова ценното на попарата, че стана крайъгълен камък на здравословното хранене newsm78

Точно толкова ценно е, колкото и препечена филийка с масло и сирене и чаша чай. Само че на едно място, за да се яде по-лесно от деца, които още не могат да дъвчат твърда храна.
Моите деца много обичат попари и закуски с консистенцията на попара.

# 1 940
  • Мнения: 8 242
Аз питам кое е вредното.
Мен ме тормозеше само тая с прясно мляко и захар от детската градина. Бляк.
Ама на така наречената "сирена попара" какво ѝ е? Даже месо няма в нея. Flutter

Много обичах попара. И сега бих си правила, но не ме засища, затова не правя.
Никога не съм предлагала попара като бебе, не я харесва и като голям.
Едно време аз я обичах с прясно мляко, хляб и захар - с чай/вода ми беше отврат Simple Smile

Та тъй.. всеки си яде каквото му е вкусно/убедено/предубедено ... оттам нататък само си чешем езиците - и в двете направления има колкото +, толкова и - - зависи кой как го вижда и разбира.

От мъжа ми няма да стане вегетарианец ако ще и да лепнат етикети като на цигарите колко е вредно месото и да му сложат акциз и бандерол Mr. Green

# 1 941
  • София
  • Мнения: 62 595
Какво й е толкова ценното на попарата, че стана крайъгълен камък на здравословното хранене newsm78

Ценна е колкото хляба, сиренето и маслото. Едно малко дете/бебе, което още не може много добре да дъвче и да гълта твърда храна (нито да му намажеш хляб с масло, нито да му дадеш да яде сирене, защото се дави и плюе), поне на попара с топла вода ги изяжда като част от захранването. Аз бих предпочела вместо фабрични пюрета и каши да яде попара, ама моите като бебета не я искаха, проядоха я една в училищна възраст. Аз говоря за класическата попара - сирене, хляб/сухар (едно време сякаш сухари са имали, ама нейсе) и масло, без разни добавки от чай, захар и подобни.
Друг вид попара е прясно мляко с хляб и малко захар, а в луксозния вариант козунак или някакво друго сладко печиво и прясно мляко.
Лично аз не виждам нищо лошо в тези храни - храна като храна! Вярно, че на някого може да се стори твърде проста селска храна, но сухият хляб, някой изостанал кекс, сладки или подобно, защо да не се изядат като попара!

# 1 942
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Разбирам.

# 1 943
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
Така е, ама тук с ядките вече не е до набавяне на нужни вещества, а до философия, вяра, че чрез тези четири ядки ще компенсираш неяденето на месо! Ядат ядки, защото са си внушили, че не трябва да ядат месо, защото е гадно.

Е, по-добре да не се обобщава така  Peace
Лично аз ям ядки, не защото ги считам за заместител на месото, а защото наистина много обичам, вкусни са ми, а и са полезни (говоря за суровите ядки, печени не ям). Не мисля, че ми трябва заместител на месото. Ако мислех, щях да купувам соев гранулат и други такива, а не купувам.
Не намирам за странен фактът, че НЕ ми се прияжда месо, въпреки че го готвя за съпруга си.

# 1 944
  • София
  • Мнения: 62 595
Ми, ти си извън нормата!  Grinning

# 1 945
  • Варна
  • Мнения: 1 744
Ми, ти си извън нормата!  Grinning
В нормата си е  Mr. Green И аз съм така. Само дето месо не пипам - гнус ме е, мирише ми гадно и ми докарва неприятни позиви...

# 1 946
  • Linz
  • Мнения: 11 630
Кому е нужна попара, че да я правим с маргарин?
Не знам сега как се процедира, но преди години имаше схема по която бебетата се захранваха и според която през 8-ия месец се въвежда попарата. Смяташе се за особено пълноценна бебешка храна, защото съдържа въглехидрати, мазнини и белтъчини. Като отговорна майка нямаше начин да я пропусна.

А по-добре ли е да я заместиш с нещо още по-вредно, само и само да кажеш, че си я ял тази храна или мандите, които я съдържат, макар и заместена Simple Smile.
Преди време се смяташе, че маргаринът е по-здравословен от маслото. Явно не го помниш.


Аз също не пипам месо, нито издържам около мен да се готви- не се сещам за нищо по-гадно.

# 1 947
  • гр. София
  • Мнения: 2 778
От 8 месеца, но каква попара, с прясно мляко ли (и какво по-точно мляко?). Защото прясното краве мляко не се препоръчва преди навършване на 1 годинка, тъй като е алерген.  Rolling Eyes

# 1 948
  • Мнения: 4 300
Маргаринът е идеален пример за модните течения и заместителите. Смяташе се, че маргаринът е по добър от маслото заради по малкото мазнини ( което е така), но има многжество други недостатъци. Та можете да се подготвите психически, защото същото ще се случи след време с днешните супер храни- ядки, годжита,  соево тофу и прочие  Wink.

# 1 949
  • София
  • Мнения: 62 595
На толкова малки бебета не се дава директно прясно мляко, защото ще се подрискат. В най-добрия случай в шише се дава разредено кисело мляко. Попарата за бебета е със сирене и масло, но някои добавят чай и захар.

Общи условия

Активация на акаунт