Имат ли българите хранителна култура?

• 74 147
  • 2 085
  •   1
Отговори
# 1 920
  • гр. София
А защо е нужно да се купува маргарин? Много по-добре е да се ползва масло.
идеята мисля беше , 4е растителните мазнини са по-полезни  Peace

Но маргаринът за мен лично не е растителна мазнина, а е продукт на химическата промишленост. Много изкуствен и пълен с половината Менделеева таблица  Rolling Eyes

# 1 921

Но маргаринът за мен лично не е растителна мазнина, а е продукт на химическата промишленост. Много изкуствен и пълен с половината Менделеева таблица  Rolling Eyes
както вси4ко в супермаркета  Peace зависи какво купуваш.

# 1 922
Кое точно му е растителното на маргарина?   
Той е изцяло химичен продукт.
Растителните мазнини са мазнините от ядки, например....

# 1 923
  • Linz
Когато дъщерята беше бебе, й откриха алергия към кравето мляко. Ходихме насам-натам по педиатри и всички казваха да й правя попара с растителна мазнина- маргарин, вместо с масло. Въобще какви боклуци съм давала, слушайки докторЯта- уж за добро ooooh!
Сухарите за попара и бебешките бишкоти също са с маргарин.

# 1 924
  • гр. София
Сухари за попара се правят лесно във фурната - много добре стават.  Peace
Това е лошото - че и за детските храни няма гаранция за състава  Tired

# 1 925
Според мен (лично мое мнение), трябва да излезем от рамката. Simple Smile Кому е нужна попара, че да я правим с маргарин? /Само за пример, не е критика/
Също не разбирам, защо трябва да се яде, например соево сирене? Ако не можеш да ядеш краве мляко, кеф ти плодове, зеленчуци, меса, зърна всякакви ..
Идеята ми е, че ако считаме една храна за вредна, просто трябва да не я консумираме и да не и търсим заместител, а да въведем нови типове и видове храни в менюто.

# 1 926
  • София
Звучи логично. Ако не трябва да ям месо, просто няма да ям, но няма да го замествам с по-голямо количество боб или нещо друго. Никой не е казал, че непременно трябва да се яде месо, нито че трябва непременно да се яде сирене, че да се замествта. Все пак, заместителят е само заместител, не може да се равни накачествата на въпросния продукт, иначе щяха и двете да са едно и също, да са еквивалентни и взаимнозаменяеми, а те не са!

# 1 927
Принципно е така, ама не съвсем, защото отказвайки се от една "вредна" храна, трябва да се откажеш и от куп ястия, които са с нея. В един момент може да се окаже, че трябва да ядеш ядки, накиснати в мляко от ядки.
Как така кому е нужна попара? Това е закуска номер 1 за деца, независимо дали се прави с домашни сухари, сушени във фурната или с био овесени ядки, био грис или био пълнозърнести люспички. Всички дават попара Laughing

# 1 928
  • София
Е, ако съм страстен любител на попарата, и с пирони ще си я направя, само попара да е!  Laughing

Между другото, попарата е на почит у дома. Децата много я харесват, особено сутрин през зимата. Както се изразяваха като бяха в началното училище "попарата топли коремчето". И аз си хапвам покрай тях. Добре, че те се родиха, бях я забравила тази попара през годините.

# 1 929
А по-добре ли е да я заместиш с нещо още по-вредно, само и само да кажеш, че си я ял тази храна или мандите, които я съдържат, макар и заместена Simple Smile.
Лично аз, не се лишавам от нищо. Просто добавям нови храни и така те постепенно изместват от менюто неполезните Simple Smile, без да се напъвам и да се насилвам. Обаче, след като отидем на детска площадка се появяват в менюто нови вредности, които трябва да избутваме назад в листата:).
Да ви кажа, след време като опиташ вредната храна и направо ти става лошо. Бях фен на младини на паниран карфиол, пържени сини домати и всички подобни. Е, честно сега като хапна, стомахът ми органически не ги понася мазните храни.
За попарата - А, не! Моите деца не са яли попара Simple Smile. Не, че не се опитват бабите да я промотират, ама дечурлята не се дават "мама такова не ни дава"  Laughing

# 1 930
Е, те нещата не са толкова прости.
Изключая някой ако си държи баш на попарата като състав, консистенция и метод на приготвяне. Но в крайна сметка всички хора имат нужда от едни и същи вещества- витамини, белтъчини, мазнинн, фибрии т.н., някакъв комплект от базисни вещества. И ако се откажеш от един източник трябва да се намери друг.
Дали ще яде сухар и ще пие мляко, или ще ги смеси в купа не е чак толкова различно.

# 1 931
  • София
нали виждаш, че има разни течения, и който се е отказал от месото, обикновено се е отказал и от млякото и се пише вегетарианец! Явно много хора имат нужда не само да не ядат и ядат определени храни, а и да се чувстват част от група. Единствено децата са що-годе непредубедени, защото те отказват една или друга храна без някой да ги подкокоросва. Например, едното ми дете не помирисва  прясно мляко от момента, в който мина основно на обща храна, и ако ще да няма нищо друго за ядене и пиене, то гладно ще стои, но няма да кусне прясно мляко. Другото ми дете обожава прясно мляко и първо него търси в хладилника. Въпрос на вкус, както се казва.

# 1 932
Тъй де, ама това, което не получава от прясно мляко си го набавя от кисело да речем. Този, дето не яде месо, ще яде боб.
Айде, с млякото добре, ама с някои неща е по сложно, щото нали иде реч за концентрация на веществата, за това какво количество ще поемаш, и най вече с какво друго са комбинирани.
Сега, кел файда, че си си набавил ценни вещества с 4 кедрови ядки, при положение, че си поел калории като за половин пържола на тиган, пък коремът и всичко след него е празно:)

# 1 933
  • София
Така е, ама тук с ядките вече не е до набавяне на нужни вещества, а до философия, вяра, че чрез тези четири ядки ще компенсираш неяденето на месо! Ядат ядки, защото са си внушили, че не трябва да ядат месо, защото е гадно. Преди време гледах на една от дискавърските телевизии филмче, в което дадоха пример как някакви племена не знам къде си из Южна Америка, ядат основно насекоми като източник на белтъчини. Сигурно нищо им няма на скакалците, едва ли са отровни, ама ние ги смятаме за гадни, за разлика от други хора.  В крайна сметка хората ядат това, което им е достъпно, сигурно ако можеха да развъждат прасета, щяха да ядат свинско.

# 1 934
  • София
Аз нещо се загубих пак. Защо не даваме попара на децата? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт