Тренировки по време на бременост

• 5 451
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте мами   bouquet
Търсих такава тема, но не намерих за съжаление и реших да пусна.
Вече 2 дни чета за тренировките по време на бременност. Всички ми мрънкаха дори и лекарите - спираш спорта, лягаш и умираш! Но аз си знам своето. Прочетох тонове информация и излезе, че ако тренираме е много по добре за нас и нашето бебче. Ето една от статийките ако на някой му се чете: http://www.bb-team.org/articles/1133_fitnes-i-bremennost-tabu-ili-neobhodimost

" Положителни ефекти от тренировките по време на бременност:

По-добро възстановяване след бременноста;
    Намален риск от болки в долната част на гърба;
    По-високи енергийни нива;
    По-добра подвижност;
    По-добра циркулация на кръвта (особено в крайниците);
    По-добър мускулен тонус и мускулна координация (което ще ви помогне да се справите с по-голямото ви тегло по време на бременноста);
    Избягване на констипацията по време на бременност;
    Тонусът и настроението ви са приповдигнати;
    Намален риск от травми на стави и сухожилия;
    По-голяма плацента, което осигурява по-добра хранителна база за детето;
    Намален риск от Цезарово сечение."

Та тъй като съм била и фитнес инструктор знам какво трябва и какво не. Но все пак ако някой е тренирал нека сподели  Praynig Едно е да го знаеш, друго е да го прилагаш на себе си и бебо. Главно за него се притеснявам. И освен фитнес  някой посещавал ли е - каланетики, пилатес, йога, спиниг или каквото и да е било и как му се е отразило. Ясно е че няма да се правят всички неща - позите по корем се забравят напълно, по гръб тези, които натоварват корема и т.н

Дано да се получи интересна темичка  Flutter

# 1
  • София
Инструкторката по аеробика, където ходех, водеше упражненията до 2 седмици преди да роди. Върна се няма и месец след раждането. Сега разбирам натоварването за нея, когато съм почти в 9тия месец.
След като си достатъчно запозната с това какво не бива да се прави, не виждам причина да се ограничаваш, ако нямаш медицински противопоказания.
В страната, където живея, е много популярно бременните да се занимават със спорт. Има всякакви възможности - йога, аква гимнастика, аеробика за бременни. Бях се засилила да ходя на аква гимнастика, но съм неорганизирана и не се пласирах. Тук има 24-часов канал само за различни спортни упражнения и периодично правех някои - за разтягане и мускулен тонус. Също ходех много пеша (около 10тина км всеки или през ден), за жалост вече ми тежи.

# 2
Милинка - мога са мо да ти кажа браво за километрите! В Б-я не ми харесва разбирането за бременните. Всички ме третират все едно съм саката или болна и много се дразня. Противопоказания не бих казала, че имам за тренировки. Леко течение вече колкото графово зърно на ден и това е. По принцип при правилни тренировки и хранене / не като за двама/ бременността и възстановяването след нея трябва да са много по леки и лесни.  Flutter

# 3
  • София
Препоръчителни са спорта и движението. За тонус и настроение, а след това и по - лесно се влиза във форма. Имам велоергометър и през двете си бременности не спирах с ползването му - всеки ден по 45 мин., почти до края. Щом си се занимавала с това си наясно - без да се претоварваш, но и без да правиш рязка промяна в ежедневието и ритъма си.

# 4
Не съм спряла да тренирам до термин - всякакви видове аеробики, танци, тае-бо, фитнес. Всичко без тичане, скачане и коремни преси. Моята лекарка ми беше казала, че колелото/велоергометърът не е препоръчително, защото може да предизвика контракции. Ако нямаш проблеми с бременността или изрична забрана от лекар, няма проблем да спортуваш. Ползите са безспорни.

# 5
А за зумбата? Търсих в интернет, но тъй като е популярна от скоро, не пише нищо?

# 6
Аз плувах до края на 8ми месец, после настинах, затова се въздържах.
Иначе сигурно до края щях да си ходя Simple Smile

# 7
Няма как да е противопоказна, напротив. Зумбата реално са танци. Ако си спестяваш подскоците, които тъй или иначе не са много, няма абсолютно никакъв проблем. Стига бъдещата майка да няма изрична забрана заради проблеми с бременността, разбира се.

# 8
след като в 5-ти месец без особена промяна на хранителния си режим качих 4 кг  Rolling Eyes реших, че трябва да направя нещо за да спра това стремително качване  Embarassed /до 4-ти качвах по 2 кг на месец, така че резултата до тук никак не ми харесваше/ В youtube има различни упражнения за бременни: йога, фитнес, пилатес ... Лично аз избрах пилатес  Peace натоварванията не са големи, тонизира ме, не изпитвам умора, която много ми тежеше в началните месеци, не ме боли гърба и спряха да ми отичат краката  Grinning Много съм доволна, много  Peace а и резултата е че не  съм качила и килограм през 6-ти месец е направо СУПЕР. Не е сега времето да отслабваме, да извайваме тела или да надскачаме себе си със свръх натоварвания и тренировки, но умерения спорт и движение са просто задължителни при липса на медицински противопоказания  Peace

# 9
За степ аребиката - би трябвало напълно да се изключи защото има много скачане. Зумбата - няма проблем да се тренира. Например тази, която води Мария от балет Дюн е много хубава. Има и бавни и бързи части, но е перфектна за бременни. Няма тръшкане и мятане. За веларгометъра четох многог, но никъде не е изрично казано, че е добре. За бремемнни е водния сайклинг. Но в Б-я няма такъв. Спининга изрично се зачерква. Нормалното каране на колело в къщи - лично нямам мнение. като се замисля това е натоварване точно на коремната област и таза, където е бебето   newsm78 гиманстика, йога - са супер.  Пилатеса - зависи какъв е. Ако е натоварващ както е при Дани в Пюра не става за беменни. Той е прекалено силов. А за фитнеса - няма проблем стига да не се изсилваме. По принцип трябва да е с леки тежести, като идеята е да не се напъваме. В началото ако не сме тренирали се започва много леко. А през 3тия месец, когато е най-опасно би трябвало да не са толкова интензивни упражненията, а повече фиксирани. Например с краката - където на скрипец има ластик да си вържем крака - дърпаме и фиксираме. Държим 7-10 сек. и пускаме. Така три пъти и сме готови с упражнението, като трябва да сменяме предна, задна,вътрешна и външна част. Това може да се прави и в къщи. В спортните магзаини продават ластици за 15лв. Жълт, зелен и син / лек, по тръден и най-труден/ и стават супер упражнения с тях у дома. Аз един месец си дадох почивка, защото ми правиха и операция и пазя шевовете. Но след седмица почвам и ще Ви кажа повече за упражненията във фитнеса  Wink

# 10
  • София
Има в България воден сайклинг (в СФ със сигурност), само че се нарича аква спининг. Надявам се да говорим за едно и също - велоергометър под вода. Би трябвало и в Бургас да има, потърси. Успешно възстановяване след операцията!

Общи условия

Активация на акаунт