Студенти в чужбина - 2

• 84 120
  • 811
  •   1
Отговори
# 600
Момичета, след като ви поизчетох /макар и не съвсем подробно/ имам един въпрос: Университетите от Обединеното Кралство, когато поставят условията в офертата си,  отдават ли значение на училището, което завършва кандидата или това не ги вълнува?
 Знам, че това никъде не се казва официално, но какъв е практическият опит?
 Четох и в Бг.хелп за специалността и университета, който вълнува дъщеря ми /респективно мен/. Установих, че условията са еднакви за всички кандидати от БГ /или поне за тези, които са ги споделили/. Къде всъщност е ролята на мотивационното писмо или то не ги е впечатлило?
 Имате ли представа каква роля играят резултатите от AP Exams ?
Според мен най-добрият вариант за събиране на информация за конкретен университет е от някой, който вече учи там. Ако дъщеря Ви си е харесала определен университет, все ще има някой от нейното училище, който вече учи там. Ние при кандидатстването заложихме два университета в Шотландия, два в Англия и един в Уелс. Разбира се, че ако досега дипломата ви е около 5,50 е безсмислено да се целите в университета на Единбург примерно. Просто човек трябва да прецени реално обективните критерии. При такава диплома и най-блестящото мотивационно писмо няма да помогне. За нас специално беше важно да проучим и други фактори - цени на квартири и изобщо цената на издръжката. Да не забравяме, че в по-големите градове е по-лесно да се намира и работа. На наши познати сина завърши в Уоруик /простете ако не го изписвам съвсем правилно, чувала съм противоречиви мнения/- много престижен университет, веднага са му предложили добра работа, но през трите години са го издържали изцяло, просто там е по-трудно да се намери работа. Така че много неща се преценяват, не е само университета.  Но май най-важна си остава личната мотивация и психическата издръжливост. Без тях нито финансовата осигуреност, нито университета, нищо няма значение.

# 601
  • София и там където не се пуши
То не трябва ли да се гледа и специалности и сума за издръжка.

Това с дипломите си е така. Като знам, едно съседче, че завърши с една петица, както завърши моят племенник. Съседчето, още не може да попълва документи да речем, висше, абе за какво му е, а племенникът ми вече докторантура  защитава - на една възраст са.

# 602
Разбира се, всичко си е много индивидуално, аз затова смятам, че човек не бива да се предоверява на форуми, а да пита хора, които действително познава. Поне на нас такива хора най-много ни помогнаха, благодарение на тях избегнахме и разни преводи и легализации на дипломи, които за Университета на Глазгоу се оказаха излишни.

# 603
  • Русе
Така е....Най-добре човек сам да си търси, проучва - съответно намира това, което му трябва. Между другото, именно препатили студенти, в БГхелп,  съветват да не се бърза с преводи/легализации и други такива. Докато Интеграл например - като консултанстска фирма - точно обратно ( причината е ясна - обвързани са с фирма за преводачески услуги ).

# 604
  • България
 Дъщеря ми все още е 11кл. и тя самата доста активно се интересува от кандидатстването в Шотландия, но аз се чувствам по-спокойно, като се информирам алтернативно Wink.

# 605
Дъщеря ми все още е 11кл. и тя самата доста активно се интересува от кандидатстването в Шотландия, но аз се чувствам по-спокойно, като се информирам алтернативно Wink.

Разбира се, на тази възраст все пак имат нужда от помощ и контрол, не подкрепям тезата "сам/а да се оправя", емоционални са, често избързват. Понякога сме им много досадни, но накрая дъщеря ни каза, че без нашата /и повечко моята/ намеса никога нямаше да е там, където е. Така че въоръжете се с нерви и търпение в името на голямата цел!

# 606
  • някъде из облаците
Някое от вашите деца държало ли е САТ  ? Пишело ли е за кои университети покрива изискванията и съобразявали ли сте се с това при кандидатстването?

Да, и двете. Голямата държа САТ1 и САТ 2 - мат-ка 2, физика, немски, защото кандидатства в САЩ. Съответно като си пуска документите за Англия си прати и резултатите от САТовете ( имаше 2275 т. на САТ1, на САТ2 резултати между 690-750, по различните предмети). Не вярвам някъде да изиграха роля,за англ. университети, никой не ѝ е търсил сертификатите, но тя си ги писа, но пък не се знае дали някъде тепърва няма да потрябват, имат 5 години давност.

Малката ходи на безплатния дето е в Американския, в Благоевград, аз настоявах да се яви, не за да кандидатства, а защото смятам, че знанията, които получава при подготовката за изпита  ще ѝ бъдат от полза,. Съответно никъде не го е показвала.
И да уточня, че безплатния изпит по САТ, който провежда Американския университет в Благоевград си е само за тях, те си правят техен САТ, той има само 2 секции, няма я третата по-трудната част. Сега разбрах, че си имат и безплатен ТОЙФЕЛ, за техните кандидати, нямам представа, дали по формат е същия като редовния. Иначе провеждат и  редовни изпити САТ и ТОЙФЕЛ, по график , който е за всички, разбира се като си платиш таксите- това като уточнение.

Като сума на издръжка в Американския - ами приятелка на дъщеря ми, родителите не я пуснаха в Англия, защото ги беше страх, че няма да могат финасово да я издържат, сега хем детето е със стипендия, не пълна, ами с майка ѝ като си говорим на тях издръжката в момента им е повече, отколкото на моите , вече работещи момичета, разбира се не включвам заема при нас за таксата, все пак сега не го плащаме, а те я плащат, детето не е на общежитие и на квартира. Но пък си имат своите начини да стимулират активните деца, всякакви клубове, базата им е страхотна..., на приятелката на дъщеря ми ѝ предложиха стаж в Германия,  само защото се занимаваше в един от клубовете активно. Отделно детето си намери платен стаж през лятото в София 3 месеца в някаква компания, беше на 600 лв. чиста заплата, това е дете, което беше завършило 2 курс, а имаше предложения още от 2 големи фирми.

Формула няма, кое по-добро, много е относително, има плюсове и минуси, всеки сам решава, важното е да учат с желание, там където са Heart Eyes ,да се чувстват добре и да не съжаляват за избора си.

Благодаря, момичета. Сега ще прегледам куриерските фирми и ще видя какво мога да направя по въпроса.
- виж цените също и на Арамекс, Спиди, Интерлогистика-  зависи си от килограмите, някои до 5кг са по-изгодни, до 30 пък други. Поне аз като гледах цените на различните килограми, преди празниците.

# 607
За Американския ми бяха казвали, че ако не е пълна стипендията, си е доста скъпичко за нашите стандарти. Но плюсът им е, че с бакалавърските им дипломи са пътят към магистратурите в САЩ е открит. Това по речено-казано, нямам преки впечатления. Никога не ни е бил на дневен ред.

# 608
Магистратурите в САЩ са много скъпи. Всъщност един от завършващите печели стипендия за магистратура в САЩ. Така че и това не е съвсем вярно, струва ми се.

# 609
Магистратурите навсякъде са скъпи, особено ако не си правил Бакалавър в същия университет.

# 610
Като цяло в Западна Европа са по-евтини от САЩ и Великобритания, така поне съм чувала. Не съм проучвала сериозно.

# 611
  • някъде из облаците
Не съм се интересувала и аз как точно стоят нещата в Американския, просто децата ми имат много приятелчета, които учат там. По техните думи не е хубаво да си на пълна стипендия, защото от теб се очаква да показваш отлични резултати през всичките 4 години, ако не  успееш могат да ти я отнемат, докато частичната си остава до края на обучението, важното е да си взимаш кредитите, няма значение от оценките, поне така са ми разказвали.
Нямам и представа колко от завършващите отиват да учат магистратура в чужбина и къде.
Знам, че за таксата имат различни начини за подпомагане  и доста може да падне, зависи от резултата на САТ, имотното и финансово състояние на родителите, също влияе.
Н-р на приятелката на дъщеря ми, мисля че таксата беше около 7000 долара, но пък друго дете с по-ниски резултати от изпита плаща 3000.
А на една позната сина ѝ пуснал документи за Великобритания и Американския, приемат го навсякъде, отказва се от Великобритания в последния момент и отива да учи в Американския университет.

Тази година пък  едно много близко детенце кандидатства в Американския, та от него научих за безплатния Тойфел, който вече провеждали, само за техните кандидати.

На мен лично ми допада системата им, първите две години учат общи неща и после си избират специалността, както и многото клубове по интереси.

# 612
  • Варна

В темата сме събрани такива, които си правим и собствени проучвания  Mr. Green

Ако искаш сподели за кой университет се колебаете, може някоя от нас да има сведения от първа ръка или да е чула нещо от познати  Peace

# 613
  • България
 Желанието й е да учи психология /това го реши още в 9кл./, като фаворит за нея е Глазгоу.

# 614
Регистрирах се! Благодаря на всички за информацията!! И ние се готвим за чужбина...уж нямахме такива планове, а есента изведнъж дойдоха езиковите курсове, явихме се в София на изпит, и благодарение на фирмата-посредник, изведнъж на хоризонта се появи Шотландия. Чета във форума, че основно децата за компютърни науки са от математически гимназии. Моят син завършва електротехническия техникум. Получихме вече работна оферта от Единбург, а в понеделник го канят на скайп-интервю от Абърдийн. И сега сън ни не лови...от една страна страхът, че ще влезе и после ще закъса с математиката, от друга - че ще се притесни на интервюто и ще се изложи, от трета....... Имаме в града и Технически и Свободен с неговата специалност и аз като родител на едно дете седя и се чудя какво да кажа...та за начало на шега го съветвам поне яйца да се научи да пържи. Мили майки, някой от вашите деца да се е явявал на такова интервю? Има ли родител с дете, което учи компютърни науки в чужбина след техникум? Прави са били нашите баби - "малки деца -малки проблеми, ГОЛЕМИ ДЕЦА-ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ!!!" И отново да благодаря на всички отделили от свободното си време за да "ударят едно рамо" на останалите  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт