Студенти в чужбина - 2

• 84 118
  • 811
  •   1
Отговори
# 615
Притеснението, че ще се изложи е напълно излишно. Да не би да го познават и да го коментират после, я. Да си покаже каквото може детето, все ми се струва, че там преподавателите са широко скроени хора. Аз лично съветвам всеки, който има такава възможност, да изпраща детето в чужбина, не сме съжалили нито за миг, даже напротив. Днес много се ядосах, ходих в НАП, върнаха ме, че съм нямала мокър печат на документа от университета. Хем и при познати ходих, мокър печат и туйто. Ще го вземем този печат пусти, ама се чудя как можа шотландското правителство да ни отпусне и таксата, и всичко друго да се уреди без нито една хартийка, а в НАП печат, та печат. И защо нямаме система някаква да изискваме от университетите поне в евросъюза насрещна информация. То сякаш сме в каменната ера и не мръдваме от там и туйто!

# 616
  • Варна
solnishko , първо добре дошла в темичката ни   bouquet
Моят син е в компютърни науки и завърши езикова гимназия, и то дори не с английски. Справи се отлично с изпитите по математика на 1-вата сесия, по скоро не можа да се справи с програмирането / писах за това на предната страница / . Синът ми в 11 и 12 клас беше избрал  СИП по математика и това му помогна много. Дори се яви и на повишителен по математика за 9 клас и изкара 6 -тица  и на него. Не смятам ,че трябва да се притеснявате за математиката , синът ми каза ,че са почнали с по-лесни неща. Но им дават много домашни и когато не са на лекции , почти постоянно учи, решава задачи или пише програми. За тези интервюта по Скайп не знам какво да кажа, синът ми не са го канили на такива  newsm78 . Успех и всичко е наред щом момчето ти е решило какво точно иска да учи  Peace

Желанието й е да учи психология /това го реши още в 9кл./, като фаворит за нея е Глазгоу.

За университета в Глазгоу много сме писали , но като че ли от децата ни няма никой с тази специалност. Това е адреса във Фейсбук на студентите в Глазгоу, ако иска дъщеря ти да опита да се свърже с някой с такава специалност  http://www.facebook.com/groups/109320392421417/?fref=ts Децата са любезни и обикновено отговарят .

bvelikova72,  права си , че сме 1 век назад в комуникациите и обслужването. В много европейски държави дори нямат практика да слагат печати върху документи, обикновено само подпис е достатъчен.

# 617
Няма такова изискване за мокър печат на документа от университета. Ти нали го превеждаш в лицензирана фирма, те си слагат на превода мокър печат и готово. Моите справки за щерката от Германия също са без печат, защото тя си ги разпечатва сама от сайта на университета. Тук и го превеждам и с двата документа отивам в НАП и съм нямала проблеми досега

# 618
Ами те удостоверенията и в университета в Глазгоу се разпечатват от сайта. Но НАП са просто уникални - във всеки град си измислят различна причина, само и само да не приемат документа. При нас не искаха печат, друго беше. В това отношение са ненадминати институциите в България, да се правят на интересни и да създават излишно напрежение.

# 619
Ами ако било разпечатано от сайт пишело, че е електронен документ. А на този не пишело. Извадиха на едно друго момиче /тя също учи в Глазгоу/ и там едни червен печат и иди докажи че може и без него...То и всички там са се надули като пуяци буквално, само да връщат хората и да ги тормозят. Е, поне може и като се върне да се оправят със задна дата, но пак си се ядосах.

# 620
Ами те удостоверенията и в университета в Глазгоу се разпечатват от сайта. Но НАП са просто уникални - във всеки град си измислят различна причина, само и само да не приемат документа. При нас не искаха печат, друго беше. В това отношение са ненадминати институциите в България, да се правят на интересни и да създават излишно напрежение.
Да бе, то в нашата държава не институциите служат на хората, ами хората трябва да са максимално унизени, като ходят там. Абе кошмар.

# 621
Великова, ама ти превеждаш ли документа на български? Търси си правата бе жена, поискай да ти покажат инструкция или правилник в който се иска мокър печат на документа от университета, при условие че ти им носиш заверено преведено копие.

# 622
  • Варна
И на мен не ми искаха печат / явно във варненския клон на НАП и без печат може / , но пък ми искаха пълномощно  Rolling Eyes

# 623
И на мен не ми искаха печат / явно във варненския клон на НАП и без печат може / , но пък ми искаха пълномощно  Rolling Eyes
Е, и пълномощно не трябва да искат, ако само занесеш документа. Виж ако поискаш да ти извадят справка за здравния статус трябва пълномощно. Печат се иска само за преведеното удостоверение, а него си го слага лицензираната фирма където е правен превода.

# 624
Ама разбира се, че съм го превела. Но и други хора са връщали за печати. Просто нямам това време да ходя и да се разправям с тях, но може и да се направя на ударена и да отида втори път.

# 625
Е, то нали не получих писмо от министър Младенов, да взема и на министър Дянков да напиша, какво ще кажете?

# 626
Малоумници пълни!!!!!!! И аз всеки път им спретвам по едно скандалче, само да посмеят да ми поискат нещо дето не трябва.

# 627
  • Варна
Е, и пълномощно не трябва да искат, ако само занесеш документа. Виж ако поискаш да ти извадят справка за здравния статус трябва пълномощно.

Само им занесох документите и даже се наложи да ходя 2 пъти точно заради пълномощното, което задължително съм трябвало да нося  Twisted Evil Тя и системата не им работеше , и да исках справка ,нямаше да я получа  Confused

# 628
В крайна сметка мисля да я накарам да вземе документ с червен печат, нека се радват хората. То между другото си говорехме после с мъжа ми, ако нещата вървят по електронен път като в белите държави, къде ще работят тия хора...както нямаме икономика.

# 629
Бе те и на мен веднъж се опитаха да ми поискат пълномощно. Показах им че го нося отдалеч, и ги помолих да ми покажат черно на бяло основанието да им дам пълномощно, при условие че само нося документ и не искам справка. Еми не можаха да ми покажат и аз им заявих, да си гледат работата и да ми приемат документа, че ей сега ще им се ядосам. Между впрочем на бланката , която попълваш като внасяш документа също не е написано че се иска пълномощно, те просто си се правят на интересни.

Общи условия

Активация на акаунт