Студенти в чужбина - 2

• 84 116
  • 811
  •   1
Отговори
# 630
Когато аз носих документа в НАП нищо не са ми искали, никакви претенции за пълномощно нямаха. Ама не им работеше системата, може и да са се чувствали гузни Laughing
Ще го вземем този печат пусти, ама се чудя как можа шотландското правителство да ни отпусне и таксата, и всичко друго да се уреди без нито една хартийка, а в НАП печат, та печат. И защо нямаме система някаква да изискваме от университетите поне в евросъюза насрещна информация. То сякаш сме в каменната ера и не мръдваме от там и туйто!

Толкова пъти и аз на това съм се чудила - в чужбина, дето една стотинка/цент данъци не сме внесли, ни приемат децата, заеми, стипендии и всичко останало отпускат без затруднения, а и ползват всички привилегии на студенти /е, изключвам тази история с работните жълти карти във Великобритания/. А тия тука, дето им изкарваме заплатите, и по 13-та и премии си дават от нашите пари, а се правят на важни.  Как може за едно и също нещо във всеки град различни изисквания.

# 631
за solnishko
Моя син е първа година  в Абърдийн компютърни науки , не са му правили никакво интервю , но реално в следването математиката му не е задължителен предмет , т.е. няма значение дали е завършил математическа гимназия или техникум. Ще ми бъде интересно да споделите как протича подобно интервю ?

Последна редакция: ср, 23 яну 2013, 22:57 от peti71

# 632
За solnishko
Моят син също учи първа година компютърни науки в Абърдийн, даже е заедно със сина на pety71, но не е завършил математическа гимназия. Синът ми завърши английска гимназия, а тъй като математиката тази година не му беше задължителен предмет, той не я записа. Интервю не сме имали, но както вече знаеш кандидатите от миналата година към Шотландия са доста повече, заради високите такси, може за това да са го въвели - но не би трябвало да ви притеснява. Интересно ми е да кажете как е минало, както и да напишете каква оферта ви поискаха от Единбург и с какъв сертификат.
А относно НАП: да ви кажа наистина се ядосвам на тези институции в различните градове. Нашият документ от университета беше копие, върху което има дата написана на ръка, на която е получен. Дадох го за превод, но от фирмата ми прикрепиха отново копие и без пълномощно без нищо го внесох в НАП - гр. Бургас - около 10 януари 2013 г. Когато го взех от превод ги попитах защо ми връщат "оригинала", като пак казвам не е оригинал, не е с мокър печат, но човека ми обясни, че неговия печат на легализиран превод е достатъчен. Така, че не се оставяйте да ви мотаят. След като в едни градове става, защо се правят на интересни.
Ако има нови "мами" тук пишете какви оферти ви искат тази година. Имам близко дете, което догодина ще кандидатства в Шотландия, че за това да сме в течение на събитията.

# 633
Момичета, да ви питам нещо. Моя ще подава за жълта карта, ама ми разпрвя, че трябвло да си први някаква застрховка  за цяла година, около 240 пунда. Някой наясно ли е за какво иде реч?

# 634
Ами нали или тази застраховка или здравната карта с декларация, че е там временно. И аз вече давам зор да си оформя документите, доста деца вече си ги пуснаха. Момчето, което ни информираше миналата година за университета си ги е пуснал май месец, първо е направил някаква такава застраховка, после я е прекратил и е пратил здравната карта и сега в края на декември си получи жълтата карта. Нямаме намерение да се харчим сега и за застраховка.

# 635
  • Варна
Момичета, да ви питам нещо. Моя ще подава за жълта карта, ама ми разпрвя, че трябвло да си први някаква застрховка  за цяла година, около 240 пунда. Някой наясно ли е за какво иде реч?

Почнаха да я искат преди около година и половина . В БГ хелп е обсъждана многократно :

http://www.bghelp.co.uk/forums/registration-certificates/49800-% … %E8%EA%E0%F2.html

http://www.bghelp.co.uk/forums/%D1%F2%F3%E4%E5%ED%F2%E8/43793-%C … 5%ED%F2%E8-6.html

Ако се поразровиш из форума им , има и още теми по въпроса .

А някой след Нова Година да е кандидатствал за ЕЗОК, казаха ми ,че временно са спрели да ги издават ?

# 636
Аз мернах някъде, че само в здравната каса щели да ги правят. Не мирясаха с тези промени, няма нищо трайно в нашата държава. Може наистина до полудееш от глупости и несигурност.

# 637
Аз издавах на щерката ноември ЕЗОК, подават се документи поне във Варна в Централна поща и оттам се получава готовата карта

# 638
  • Варна
Аз издавах на щерката ноември ЕЗОК, подават се документи поне във Варна в Централна поща и оттам се получава готовата карта

Супер удобно беше това с подаването в пощата, но май наистана пак готвят промени как ще я дават .

Всъщност запитах Гугъл, ето и новината :

http://www.nhif.bg/web/guest/news_home?p_p_id=newsdisplay_WAR_ne … .bg%2Fweb%2Fguest

"25.01.2013
НЗОК ВЪЗОБНОВЯВА ИЗДАВАНЕТО НА ЕВРОПЕЙСКА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА КАРТА
От понеделник (28.01.2013г.) се възобновява издаването на европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК).

То ще става в нови дистрибуторски пунктове, в които гражданите ще подават заявления за издаване и ще получават своята ЕЗОК. Това са 398 пункта на територията на цялата страна, основно в клоновата мрежа на Банка ДСК, а пълният им списък може да бъде видян на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и във всяка районна здравноосигурителна каса. Досегашните пунктове на предишната фирма-изпълнител няма да приемат заявления.

Самата карта и услугата по издаването й са безплатни, а срокът за издаване е до 15 календарни дни.

Заявлението за издаване се получава безплатно на място в обявените пунктове или може да бъде разпечатано от интернет страницата на НЗОК. То се подава лично, или от упълномощено лице, като се представя задължително лична карта. За лица до 14 г. и такива до 16 г, които нямат лични карти, се представят акт за раждане и личната карта на единия от родителите.

ЕЗОК е документ, въз основа на който при престоя си в друга държава членка на ЕС здравноосигурените лица могат да ползват спешна и неотложна здравна (медицинска и дентална) помощ - според законодателството на съответната държава на престоя.

Временните затруднения по издаването на ЕЗОК се дължаха на обжалване на процедурата по избор на изпълнител."

# 639
# 640

Почнаха да я искат преди около година и половина . В БГ хелп е обсъждана многократно :

http://www.bghelp.co.uk/forums/registration-certificates/49800-% … %E8%EA%E0%F2.html

http://www.bghelp.co.uk/forums/%D1%F2%F3%E4%E5%ED%F2%E8/43793-%C … 5%ED%F2%E8-6.html

Ако се поразровиш из форума им , има и още теми по въпроса .

А някой след Нова Година да е кандидатствал за ЕЗОК, казаха ми ,че временно са спрели да ги издават ?

Е то е обсъждано, но в двете теми няма нищо конкретно. Всеки казва различни неща.

# 641
Изпревари ме за секунди! На мен лично не ми стана ясно в пощата ще продължават ли да правят, там ми беше удобно.

# 642
Май пощата отпадала, прочетох че в ДСК ще ги издавали. Ами то като нямат работа в банките...айде здравни карти да правят. Пази боже, да му дотрябва на човек документ в нашата държава, като нищо ще се побърка от ходене по мъките!

# 643
  • Варна
Изпревари ме за секунди! На мен лично не ми стана ясно в пощата ще продължават ли да правят, там ми беше удобно.

Hug Май само в клоновете на ДСК . Отговорила си си вече  Wink

pticasprujina, по начина по който беше задала въпроса , помислих ,че не си чела за тази застраховка изобщо  Peace

Момичета, да ви питам нещо. Моя ще подава за жълта карта, ама ми разпрвя, че трябвло да си први някаква застрховка  за цяла година, около 240 пунда. Някой наясно ли е за какво иде реч?

В едни случаи са я искали, в други са признали ЕЗОК. Варианта е да прати ЕЗОК и ако не я признаят , те ще му поискат да им прати полица на застраховката . Обаче, като изискват допълнително документи , срока в който трябва да се пратят е много малък и може да не успее да си направи застраховка и да си прати писмото.  Отделно ,че срока на валидност на ЕЗОК е 1 година и тя може да изтече докато му разглеждат документите. Така че , никой не може да ви даде конкретен съвет - да или не . Иначе застраховката се нарича ‘Comprehensive Sickness Insurance’.

Както винаги се случва в последно време, британците се стремят да усложнят пребиваването на българите на острова по всякакъв възможен начин, включително и бюрократичен  Mr. Green

# 644
Бюрокрацията е навсякъде по света. Просто нашите сетива са изострени заради други причини.

Общи условия

Активация на акаунт